Petua hilangkan air liur anak yang meleleh

Masa Alisha kecik dulu.. dia ada keluar air liur tau.. orang duk kata time saya pregnantkan alisha, ada yang saya tak dapat makan... tapi rasanya takda.. semua dapat je.. tapi takpala, dah nak meleleh gak air liur alisha time tu, nak wat camne kan.. (^_^) Time aqilah ni, ok.. takda nak meleleh air liur pun..

Saya nak bagitahu u all petua yang saya buat dekat Alisha untuk hilangkan air liur dia yang asyik meleleh je masa kecik2 dulu... Petua ni, isteri sepupu my dear yang gtau saya.. sebab dia pun buat petua ni jugak.. (",) Caranya, u all hanya perlu lap mulut anak u all tu, dengan langsir umah orang yang kain langsir dia jenis tebal tu.. Alaaa.. kalau umah batu kan, langsir jenis tebal2.. bukan yang jarang2 tu.. Ohya, u all lap mulut anak u all tu, dengan syarat, tuan rumah tak tahu pasal tu.. hihi.. Lap tu sambil selawat & niat tak nak bagi air liur anak meleleh dah.. (^_^)

Sampai sekarang saya tak gtau yang saya pernah buat camtu dekat sapa2.. hahhah... Tapi macam alisha ni, takpala... saya buat pun bukan dekat umah orang lain.. umah "tutt" kesayangan dia jugak.. hahahha... Taknak sebut nama, kang tak pasal2 "tuttt" kesayangan alisha tau... muahhahah..

Kalau ada baby2 yang air liur suka meleleh, try la petua ni tau.. InsyaAllah menjadi... Time alisha dulu, kalau tak silap saya, hari tu jugak nampak kesan... tapi senang cakap, dalam tempoh seminggu lepas wat camtu, air liur dah takda nak meleleh dah.. (",)

Petua hilangkan air liur anak yang meleleh

{ 29 comments.. read them below or add one }

Aisy Nasiha Aisy Nasiha March 11, 2013
oh ni ke petuanya? masa naim kecil dulu, kuat juga air liur meleleh... naif ni setakat ni tak ada pulak..
Mrs Velentine Mrs Velentine March 11, 2013
first time dengar petua ni kak..hehehe...boleh pakai juga ni nnt..
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P March 11, 2013
hehee.. kelakar lah tips ni. tapi kalau berkesan apa salah nya mencuba kan
Mimi Azirah Mimi Azirah March 11, 2013
baru 1st time sy dnga petua nih kak ina
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa March 11, 2013
haha.confirm tuan uma akan beli langsir baru..

done umobile
Dylla Abas Dylla Abas March 11, 2013
x pernah dgr petua ni..tp bleh try in future..huu :p
Masya Masya March 11, 2013
mak saya punye petua pulak.. kalau nampak air liur meleleh kat anak.. soh bg ayam makan... sambil cakap... biarlah ayam dah rasakan.. x kisah nak bg nasi ke.. jagung ke.. gandum ke... tp x pasti keberkesananya.. x sempat cuba.. sebab tu sy nak makan delima x dapat makan.. sampai bersalin.. lps bg delima merah kat anak sy elok dah x melelh air liur dah hihihihihihi.....
umi alya umi alya March 11, 2013
ha3, kelakarpun ader..
Izan Ishak Izan Ishak March 11, 2013
baru tau petua ni ina. hehe... sapalah tuttt alisha tu ye?
Mas Zull Mas Zull March 11, 2013
assalamualaikum intan...wah menarik ni nak suruh anak mama cuba la...:)
azizah :) azizah :) March 11, 2013
wah yeker berkesan.. boleh di guna pakai nnti ni kak.. tp harap2 anak jijah nnt xde la air liur meleleh nnt..
lizz lizz March 11, 2013
ooo gitu ek...baru tau...
CtAyue CtAyue March 11, 2013
oo gitu yer..blh try cuba.. tp seganlah pulak kena lap langsir umah org tu..hihik..
Haryati Faizal Haryati Faizal March 11, 2013
bagus jugak petua ni... bley try coming soon...
ieda immi ieda immi March 11, 2013
kalau akk lak org2 tua selalu cakap .. lap mulut anak di kain tudung org yg kita x kenal dan make sure org tuu x tahu yg kita lap mulut anak kita masa tu ..
biasanya dlm berasak2 di pasar mlm atau di kenduri org kawin ..
dan alhamdulillah petua tu menjadi dengan anak akak yg bongsu .. sbb tu berani cakap kat orang ;)
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ March 11, 2013
salam k.ina..
pelik petua ni.. tp itulah yg berkesan kan..?
cam cma dulu..nk dptkan bby lelaki.
g amek anak lesung batu kat umah org.. tp cma amek kt umah tetttt je.. sampai skrg anak lesung batu tu cma simpan..lekat pulak dpt faiz.. muahahaha..

tenkiu for the petua ye...leh guna pakai bila cma ade bby nti.. hihih.. :)
Nieyxzha Hassan Nieyxzha Hassan March 11, 2013
Tak prnah dengar petua camni..
Nora Karim Nora Karim March 11, 2013
oo ye ke? yang akak pernah dengar... lap dengan kain selendang atau tudung orang lain... sama gak dengan syarat org tu tak tahu... :p macam-macam!
Cik Nur™ Cik Nur™ March 11, 2013
owhh....baru tahu ni...
nanti boleh cuba dkat anak sendiri..haha

bila nk ada ank entahlah..hihi
Shida Radzuan Shida Radzuan March 12, 2013
wahhh suratan dan kbetulan ke kak heheee :D
Sally Yatiey Sally Yatiey March 12, 2013
1st time dengar petua ni ;) hee
emma emma March 12, 2013
hhehehe mcm klaka tp bkesan kan kak ina..
taufik maria taufik maria March 12, 2013
hahhaha.. yeke.. senangnye. nanti balik kampung boleh buat hahahaha...
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha March 13, 2013
mesti langsir opah alisha ne kan..hakhakhak :P
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief March 13, 2013
owh petua mcm tu....dulu qalief asyik meleleh gak air liur dia tp dh stop sendiri
NaZiRaH @ Ezyra NaZiRaH @ Ezyra January 21, 2014
Baru tau petua ni..boleh la nnt share ngan ibu2 yg ada masalah camtu..:-)
Tq kasih akak atas ilmu baru ni...