Alisha diserang EKZEMA satu badan..!!

Kesian sungguh saya tengok alisha.. duk tergaru2... doktor kata alisha kene ekzema.. dah 2 minggu kot jadi camni... sekarang ni makin teruk.. satu badan jadi kasar.. berparut.. yela, dia duk garu.. sian sungguh saya tengok... Sape yang ada pe2 inisiatif untuk ekzema ni, kongsilah dengan saya yer... risau tengok makin melarat... jumpa doktor pun tak jadi pe...

 Alisha tengah makan tapi saya ambik gambar.. (",)


Nampak tak yang bintik2 hitam tu... actually dia jadi hitam sebab bintik2 tu dah kering.. dah tak merah2... Yang putih2 tu, bukan bedak tau tapi lotion apa ntah doktor bagi suh sapu.. lupa lak nama dia


Ni pulak kat belakang lutut dia.. kalau u all nak tahu, belakang badan dia lagi banyak tau jadi camni... Apa nak buat ye u all??.. Karpet kat umah terus saya buang... malas nak berkarpet bagai lah... duk atas lantai lagi bagus... hihii

PMC tu boleh membantu tak dalam masalah ekzema ni ek?.. Alisha sekarang tengah makan vitamin c jutgak untuk pulihkan kulit dia tu...

{ 31 comments.. read them below or add one }

Sally Yatiey Sally Yatiey March 18, 2013
Kesian Alisha.. Semoga cepat sembuh seperti sediakala.. :)
AyueJean AJ AyueJean AJ March 18, 2013
Ekzema ni memang lambat baik kak...
Mr.JR pun kena Ekzema....
Dah berbulan2 dah... Tak baik2..
AJ pun tak tau nak buat macam mana....
Kulit diorang ni memang sensitif sangat..
Kalau habuk2 or bulu2 haiwan pun tak boleh...
Masya Masya March 18, 2013
saya kongsikan pengalaman kawan opis saya harap membanu...

dulu anak kawan sy pernah kene satu badan mmg x boleh nak buat apa.. doktor punya ubat pun jalan.. sudahnya kawan saya beli jus tok guru yg memang kahas untuk sakit kulit.. dilumurkan satu badan... alhamdulillah hilang....

kawan saya yang kedua pulak... guna losyen gamat emas, alhamdulillah hilang jugak..

ni pengalaman kawan² kat opis sy.. lain anak.. lainlah masalah kulitnya.. tp alhamdulillah dua² dah sihat dah besar ni.. anak² mereka kene masa umur 6 bulan lebih masa tu...

kalau makan PMC tu boleh kurang teruskan, tp kalau x silap PMC x boleh dimakan kalau kt jenis alergik pada makanan laut..
Mama Vogue Mama Vogue March 18, 2013
Dah bape lama kena ni? Alahai siannyer anak dara sorg ni. Aah bg dia mkn vit c, elok utk kulit :)
Jangan lupa air kosong byk tau..
puan nina puan nina March 18, 2013
sis baca blog ni ya..http://krupkrup.blogspot.com/ harap dapat membantu :)
*azni* *azni* March 18, 2013
ni macam anak azni kena dulu..tp izzul lg teruk..ina boleh tgk kt blog azni under eczema..azni guna tropika vco..sabun masa mandi dan lepas mandi sapu minyak tropika..alhamdulillah ok pastu..
emma emma March 18, 2013
siannye alisha.. kak ina cuba buat mcm yg sy cakap tu ye, insyaAllah menjadi.. smoga cepat sembuh ye Alisha..
Deqla manjew Deqla manjew March 18, 2013
ehh ingtkan demam campak... apa puncanya ni eh? naik meremang bulu tengkok tgk bintik2 itam tu..hope alisha cpt smbuh..
sueshe sueshe March 18, 2013
aina pnh kena camni..asyik tergaru je.. tp jap je xsmpai seminggu.. hmm.. ce bli krim ezerra .. rsnye ok kot utk kulit yg sensitif..
LENNY JUBILEE LENNY JUBILEE March 18, 2013
ade mencuba supplemen ke? Pernah try supplemen shaklee? kalo nak trial pack, e-mail saya lennbj608@gmail.com.
azizah :) azizah :) March 18, 2013
jijah pernah kena ezema ni.. jangan garu nanti menambahkan parut jer..
jijah akai lotion yg doktor bagi tu je kak.. calamin lotion tak silap..
Bui Junaidi Bui Junaidi March 18, 2013
ANAK2 KAK BUI PUN SAMA
BINTIK2 MERAH MUNCUL
DAH LA GATAL2
KAK BUI G KLINIK
DOKTOR BAGI UBAT SAPU
NOW DH OK SIKIT LA...
Mama Adam Mama Adam March 18, 2013
Adam pakai moogoo. Try tgk sini
my-adam.blogspot.com/2012/05/rawatan-untuk-ekzema-atau-kulit.html?m=0

Tak pun, ada di blog di bawah label ekzema. Ada juga anak2 kawan opis yang pakai lepas tgk adam ok. Tapi, xde jaminan la kan. Mana tau berkesan... produk utk ekzema ni ada mcm2 di pasaran. Cuma kita kena cari yang mana paling sesuai utk kita
UniMeOw UniMeOw March 18, 2013
slalu dy akan gatal kat tmpt bpeluh..cian alisha..

doc ckp,,mslh ekzema ni,bla mkn ubt,dy akan surut...so kta pn akn brenti mkn ubt..pstu dy akan jd balik...dy just surut je,,ssh nk lega spnuhnya...huhu

uni try google2 gak...tbaca produk shaklee..tp xnah cuba la...ce search..

smoga alisha cpt smbuh..
Ujie Ujie March 18, 2013
Try makan minyak kelapa dara Nufera.
Bdsrkn pglmn sendiri, mmg berkesan lepas sebotol. Boleh beli kat farmasi. Cuma tak pasti ia ssuai tak utk kanak2.
Cik Nur™ Cik Nur™ March 18, 2013
siannya dia....
Nur tak pastilah ape ptuanya...
nanti kalau nur tahu, nur bagitahu....
Mrs Velentine Mrs Velentine March 18, 2013
kak na cuba sapukan PMc kat badan dia..ehm dia kena ekzema kenapa ek???kak ina try cari bedak candid b..bagus utk kulit
eita eita March 18, 2013
try sapu kolagen rumpai laut yg dah masak ..jd mcm jeli..

hr tu ada nampak orng buat..alhamdulillah mnjadi
jaakechik jaakechik March 19, 2013
kesiannya alisha, jaa pun xtau sgt pasal mende ni kak ina, cuma tahu ekzema ni sejenis pnyakit kulit jer... mcm ruam2 gatal gitu. cuba akak bawak dia ke klinik pakar kulit. btw, hope alisha cepat sembuh.
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ March 19, 2013
Salam k.ina..
alahai... sian alisha..

klu x salah. yg ni kena control mkn buat sementara..jgn bg mkn yg gatal2..

hubby cma pun ada..tp sejak dia mkn vita c organik alhamdulillah... dah ok...
NoEn NoEn March 19, 2013
calamine lotion kan? jangan guna lagi la lotion tu...lotion tu akan buat kulit jadi lg kering...

untuk eczema mula2 kita kene kenalpasti trigger factor dia....dia alah pada ape? adakah makanan, persekitaran etc

oh ya tolong jangan guna/apply sebarang cream/lotion yang diberikan oleh doc sbb ianya mengandungi steroid..steroid bukan menyembuh tetapi menipu kulit kita...memang tak dinafikan after apply steroid, akan cepat hilang merah/biji2 tp sementara je tu..nanti eczema akan bertambah teruk

gunakan product yg xde steroid...kulit kene make sure sentiasa moisture xnak kasi gatal..kalau gatal digaru2nya..takut luka je nanti

biasanya kalau kita guna natural product ni lambat la sikit baik nya...yang penting selamat dan xde kesan sampingan
nanakimie nanakimie March 19, 2013
alahai sian alisha,teringat masa nana kena gatal2 kat lengan ritu,tetiba je,xtau alah apa,huhu...moga cepat sembuh alisha,nana guna ubat doktor bagi je,ingat dia nak cucuk ke apa,nasib xkena cucuk,takut,heeee:)
Fiza Rahman Fiza Rahman March 19, 2013
Siannya alisha. Dia ada alah pada makanan ker atau sebab peluh? Cuba try produk Buds Baby atau Moogoo. Cuba ina baca blog nih.

http://www.mystorymory.com/2012/12/3-minggu-selepas-guna-moogoo.html
wan nurul hezrina abd halim wan nurul hezrina abd halim March 19, 2013
SOFIA JUGA KENA ECZEMA DULU..SKANG DAH ILANG..kena jaga pemakanan k,habuk,kadang mandian tak boleh sebarang.kena yang bawah 5.5ph..kadang kanak2 sensitip ngan bahan kimia..
Eyqa Hasnan Eyqa Hasnan March 19, 2013
Eyqa pun pernah kena macam nie . Bila jumpa pakar , pakar bagi lotion cloderm . Alhamdulillah . Sekarang dah okay :)
Shida Radzuan Shida Radzuan March 19, 2013
sian alisha..myb dia alergik kot kak ina..
deno deno March 20, 2013
kesian alisya.. anak buah deno, adam khaleef pernah juga kena..
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief March 20, 2013
la sian alisha...habis naik bintik2 merah tu...kak ina ekzema ni apa puncanya
Norazizah abdul wahab Norazizah abdul wahab May 09, 2013
boleh cuba minyak kelapa dara bio-asli..boleh tengok blog saya norazizahwabab@blogspot.com
Shiela Mustaffa Shiela Mustaffa July 19, 2013
Salam. Suggest try natural healing – guna Tropika Baby Skin Care Set. Based on minyak kelapa dara. Chemicals-free, steroid-free, parabens free. Keluaran bumiputera muslim. Byk feedback dr ibu2 anak ekzema. Boleh visit www.tropikababies.blogspot.com ataupun FB – Tropika VCO & Medela Swing Maxi utk info lanjut.

Harap membantu.