Baik @ buruk, ia adalah yang terbaik untuk kita

Sebelum tu, untuk pengetahuan u all, adik saya ambik STPM tau, semalam kuar result tapi kurang memuaskan tapi masih lagi lulus la.. Entry ni saya tulis untuk adik saya... saya tahu dia akan baca.. Saya nak dia tahu apa je yang dia sedang lalui adalah yang terbaik untuk dia!! Jangan sesekali menyalahkan orang lain jika apa yang kita dapat tidak sebaik yang kita ingini... Yap, memang apa yang kamu pilih sebelum ni tu disebabkan oleh insan yang lahirkan kamu di muka bumi ni yang suruh.. so, kamu terpaksa ketepikan minat kamu... 

Tapi satu ingatan saya untuk kamu, jangan sesekali cakap "jika kamu pilih haluan yang kamu ingini sebelum ni, kamu takkan jadi macam ni"... Siapa cakap?? Tuhan tu adil.. apa yang Tuhan rancang adalah yang terbaik!! Tuhan dah gerakkan mak suruh kamu ambik STPM walaupun pada masa tu kamu dapat offer dengan course yang kamu minat...

Please hokay.. nak berjaya, pemikiran harus positif..!! Apa bukti yang boleh mengatakan jika kamu masuk IPT sebelum ni kamu akan dapat result yang bagus berbanding ambik STPM??? Pikir positif... Maybe Tuhan tak aturkan kamu untuk masuk IPT selepas SPM disebabkan kamu masih mentah, disebabkan kamu belum bersedia untuk berjauhan dengan family.. so, Tuhan aturkan kamu ambik STPM dulu, duduk dekat dengan family dulu.... 

Tak mustahil pun, kalau kamu pilih terus masuk IPT lepas SPM hari tu, kamu akan sentiasa suruh parent datang tiap2 minggu... ntah2 cakap nak balik rumah terus... Saya bukan cakap kosong, tapi kamu ingat tak, 2 kali perkara yang sama terjadi, kononnya kamu nak duk asrama masa sekolah menengah, tapi last2 apa yang jadi?.. kene buli... menangis..... nak balik... tiap2 minggu parent g tengok... last2 tukar sekolah dekat dengan rumah... See???????!!!!

Be positive hokay!!! Jangan nak salahkan ibu kamu... Percayalah, satu hari kamu akan cakap "Nasib baik dulu mak suruh saya ambik STPM"... Apa2 pun sekarang, apa je course yang kamu nak ambik lepas ni, belajar rajin2... pikir balik kenapa STPM kamu tak dapat result yang bagus...  maybe banyak tidur ke... maybe kurang study ke... apa2 je la... Ingatlah sayang... jika nak berjaya... Pemikiran harus positif & jangan sesekali salahkan orang lain.. tapi salahkan diri sendiri.. InsyaAllah kita akan makin matang & makin maju ke depan... (",)

P/s : Jika sudi, u all pun boleh bagi kata2 motivasi naikkan semangat adik saya (",)

Baik @ buruk, ia adalah yang terbaik untuk kita

{ 30 comments.. read them below or add one }

Mrs Velentine Mrs Velentine March 19, 2013
setuju dengan kak ina..apa yg ibu kita suruh tue ada hikmah..jangan salahkan org lain tp fikir balik kenapa keputusan Stpm tue x cemerlang..Kenapa??bukan ibu kita yang menjawab soalan..tapi kau...ya...jaga hati ibu itu yang terbaek..semoga adik berusaha lagi..
Mrs Velentine Mrs Velentine March 19, 2013
setuju dengan kak ina..apa yg ibu kita suruh tue ada hikmah..jangan salahkan org lain tp fikir balik kenapa keputusan Stpm tue x cemerlang..Kenapa??bukan ibu kita yang menjawab soalan..tapi kau...ya...jaga hati ibu itu yang terbaek..semoga adik berusaha lagi..
✿ Hasnie Adda ✿ ✿ Hasnie Adda ✿ March 19, 2013
betol2 . sy stuju kak . akak doakan adda dpt rsult yg terbaik khmis nim . hehe
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ March 19, 2013
salam kak ina..
huhu.. terharu klu cma pun ade seorg kakak mcm akak..

insyallah..allah dah aturkan yg terbaik buat hambanya.. la tahzan ..
Joanna Yunus Joanna Yunus March 19, 2013
Mungkin juga kerana kurang minat jadi beliau pun kurang minat untuk study.,...

Tapi perlu ingat

Sekali jatuh tak selamanya kita akan jatuh, bangun dan terus bangun agar nanti kita tidak akan jatuh lagi...

Perjalanan masih panjang masih banyak lagi usahaja yang perlu dilaksanakan....
Nora Karim Nora Karim March 19, 2013
ala... dah taip komen panjang2 tadi... dia error pulak!! :( tak tau la dah send ke tak tadi komen tu...
BUNDA a.k.a KN BUNDA a.k.a KN March 19, 2013
Assalam, betul cakap kakak kamu tu...setiap ibu bapa ada alasan mereka tersendiri...semua mereka nak yang terbaik untuk anak2 mereka...
jangan jadikan alasan kamu dan kegagalan pertama itu gagal untuk selamanya...
mungkin ada hikmah nya selepas ini, belajar lagi bersungguh2...buktikan kepada semua dan juga ibu...bahwa walau apa pun course yang diambil lepas ni, walau pun lepas ni terpaksa berjauhan demi mencapai cita2, kamu bolih buat yang lebih baik...
tetapi dalam masa yang sama kamu juga pastikan kamu lebih berdikari, jangan cengeng jangan patah semangat..
disamping muhasabah diri , berterima kasihlah kpd kedua ibu bapa dan minta restu dan doa selalu untuk mereka...kerana disitu lah datangnya keberkatan hidup kamu nanti..
walau kemana kita pergi, walau dalam situasi apa jua,walau apa masaalah kita dengan orang tua kita... ingatlah bahawa...tiada mereka, maka tiada kita didunia ini...
ilmu dan harta bolih dicari...ibu bapa kandung?..
wallahu'alam..
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI March 19, 2013
stuju dgn akk..moga adik akk kuat..result tak seberapa takpe yg pntg kt ada usaha..

azizah :) azizah :) March 19, 2013
betul tu kak.. even kita tak minat apa yg mak kita suruh tapi sebenarnya itu yg terbaik buat kita sebenarnya..InsyaAllah dah memang rezeki kita kat situ cuma perlu berusaha tanamkan minat dan pasti berjaya.. ibu nakkan anaknya berjaya..


macam jijah xminat jadi nurse, minat akaun tp sebab mak paksa2 masuk nurse syukur nurse terjamin n kalau jijah masuk akaun dah tentu sampai skrg xde keje tetap..huhuhu
Bazilah (^0^) Bazilah (^0^) March 19, 2013
Ibu sentiasa nak yang terbaik buat anaknya. apa yang kita dapat, kita kena bersyukur. banyak mana yang kita dapat melambangkn usaha kita, banyak usaha banyaklah kita dapat. Redha dan in shaa ALLAH akan ada jalan terbaik buat adik :) sentiasa bersangka baik pada ALLAH :)
Good luck ye, akk doakan adik maju dan berjaya di masa hadapan
Mrs Lurve Mrs Lurve March 19, 2013
sebenarnya wpun stpm adik ina tidak memuaskan ia bukanlah penamat utk dia ceburi bidang yg dia minat. byk lagi cara lain utk dia bangkit dan terus berjaya, jgn ingat kegagalan itu selamanya gagal. Sy nak kongsi sikit, result spm sy dulu jg agak kurang memuaskan, tp sy xputus asa, sy mula dr bawah..dan alhamdulillah, sy xsangka boleh berada di tahap skrg..dgn kerjaya yg bagus menepati apa yg sy nakkan dulu. amek yg positif utk kita mulakan langkah baru. jgn trus pandang belakang, kalo x, sampai bila pun kita xkan berjaya.
umi alya umi alya March 19, 2013
yang dah lepas biarkan ia berlalu, jadikannnya sebagai pengajaran, positifkan minda demi masa depan. Esok masih ada..

Tiada ibu yang mahukan kegagalan anaknya, semua ibu mahukan yang terbaik buat mereka, kadang2 nasib tidak menyebelahi walaupun kita telah berusaha, itulah Qada & Qadar, sebagai hamba, kita kena percaya ketentuanNya.
pinky pinky March 19, 2013
betul sangat... jadikan pengajaran untuk lebih tingkatkan usaha tuk masa akan datang... plus...rezeki ada di mana mana...
Fifi Nadhrah Fifi Nadhrah March 19, 2013
ape yang Allah takdirkan itu la yang terbaik untuk kite even kite tak suke kan.. jangan risau.. pasti ade hikmah disebalik semue tu.. saye dulu pon macam tu.. dapat tawaran course yang saye minat.. tapi sebab ikutkan abah.. saye turutkan.. alhamdulillah.. saye bahagie sekarang.. jangan fikir hal yang tak membahagiekan.. fikir la hal yang bahagie tentang kite.. mesti kite bahagie.. inshaAllah..
nanakimie nanakimie March 19, 2013
apa yang penting syukur dengan setiap apa yang kita dapat:)
Sally Yatiey Sally Yatiey March 19, 2013
Betul2.. Pemikiran harus positif dan tidak menyalahkan orang lain.. Saya pulak rugi rasa tak masuk Form6 dulu -,- hee
Deqla Manjew Deqla Manjew March 19, 2013
yg pasti semuanya adalah pengalaman yg sgt berharga...
Baiyah Baiyah March 19, 2013
Salam..
Semoga ada kejayaan untuk adik kak intan..
Pilihan dan aturan ibu adalah yang terbaik..^_^
intanfirdaus247 intanfirdaus247 March 19, 2013
Salam ..untuk Adik kepada Ina:
Jangan putus asa ya…sebab apa yg Allah rancangkan untuk semua umat manusia pasti ada hikmah di sebaliknya. Jangan salahkan ibu bapa atas kelalaian kita sendiri…So selepas ni amek iktiibar dan do the best..ok? ..
iietamalek iietamalek March 19, 2013
Tidak mengapa...Allah swt dah aturkan ape yang terbaik untuk kita. Cuma kita tak tahu jer bile...mungkin kita kurang bejaya sekarang, dan akan berjaya di masa akan datang..
Haryati Faizal Haryati Faizal March 19, 2013
semua tu dah ditentukan olehNya, manatau ada hikmah disebalik semua ni, mungkin bukan terjadi dlm waktu terdekat ni tp mungkin dimasa akan datang...
Ema Blog Ema Blog March 19, 2013
setuju sangat..maybe rezeki belum ada utk adik ina..
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha March 19, 2013
touching seh baca entry neh..gtau adik kak ina.eca pun mcm dia...dulu after spm,dpt diploma akauntasi dkt poli..tapi kaklong eca xbgi pg...trus masuk stpm,result xsegah spm.tapi teruskan..banyak kolej swasta skrg...jgn kisah sgt nak kuarkan duit utk persekolahan,inshaallah ada imbalannya walaupun lmbt.hehe :)
Dylla Abas Dylla Abas March 19, 2013
sy setuju dgn k.ina..apa jua yg berlaku itulah yg terbaik utk kita..walaupun p'kara tu kita tak nak ia terjadi..sesungguhnya hanya DIA yg Maha Mengetahui..apapun, hidup mesti diteruskan dan kena yakin dengan masa depan yg masih luas t'bentang di hadapan :)
QasehnyaRania QasehnyaRania March 19, 2013
STPM bukan yg terakhir.. dengan STPM kita lebih matang
Shida Radzuan Shida Radzuan March 19, 2013
shida pelajar stpm..tp byk kisah dsbalik tu.....
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief March 20, 2013
selalunya keputusan mak n ayah ni la yg terbaik utk kita..mmg skang ni kita xnampak lagi kebaikan tu tp percayalah one day nanti mesti kita akan berterima kasih dgn mak ayah kita....jd apa yg berlaku pasti ada hikmahnya
ayut ayut March 20, 2013
pada ayut 1 jer...tak rugi mmg amik STPM..pandai crik arah tuju pasti STPM tu lbh berguna...
Puan Kutu Puan Kutu March 20, 2013
betul apa yg ina cakap.yg paling penting kena percaya Allah dh aturkan yg terbaik utk kita.gagal hari ni bukan erti gagal selamanya..ada org yg result bagus,belajar tinggi2 tp takde kerja jugak.n ada org yg setakat spm tp boleh lebih berjaya dr org yg ada phd...Allah dh aturkan yg terbaik,jgn slhkan org lain n kena fikir positif utk berjaya dimasa hadapan..:)
caliph shuriken caliph shuriken March 22, 2013
tingat kenangan lama.. dulu pnah ada kwn sy kategori budak2 pandai, abis spm trus msuk ipta.. diorg terlupa satu perkara, cara blajar kt ipta x sama mcm sekolah menengah.. so, bila result x perfect sikit trus down.. dlm ramai2 ada jgak down trus sampai kena reject ipta.. so, kesimpulannya.. Allah kdg2 delay kita utk ke satu tempat atas sbb2 tertentu.. sehingga kita cukup bersedia Allah akan izin kita ke situ ^^