Petua dari Kak Fazlinil Irma & Kak Nora Karim pasal awet muda


Saya dapat komen dari Kak Nora dekat entry pasal petua Awet Muda Nassier Wahab tu... Kak Nora pun ada share petua awet muda yang MAK KEPADA KAWAN KAK NORA amalkan... Caranya SATU SUDU KECIL MINYAK ZAITON + SATU SUDU BESAR MADU + AIR SUAM = KACAU & MINUM...

Lepas baca komen dari kak nora ni, buat saya rasa nak g cari madu lebah plak.. hahha.. eh, tapi kan, saya yang menyusu badan ni, boleh makan madu lebah ke ek?.. bukan apa, sebab aqilah belum sampai setahun lagi.. takut dia plak hisap sekali dengan madu tu... 


Eh, tapi kalau tak campur madu lebah pun boleh je... bak kata kak Irma, jadikan minum minyak zaitun sebagai amalan harian... Ni yang dan2 rasa nak sapu kat muka + nak minum ni... ahhah... Kalau minum minyak zaitun, tekak saya lalu lagi telan.. tapi letak dalam masakan tu tak berapa nak "lalu" sebab poket tak berapa nak tebal.. kang sekejap je dah habis.. hihii... kalau minum sesudu sehari tu, lambatlah sikit habis.. (^_^)

Ohya, saya dah start sapu minyak zaitun kat muka.. mana tau leh jadi awet muda cam Nassier Wahab.. hihii... Nassir Wahab start guna masa umur dia 34 tahun, saya baru 30 tahun, so, tak terlambatlah maknanya kan.. (",)

{ 34 comments.. read them below or add one }

Nora Karim Nora Karim March 15, 2013
ina... madu tu ibu yang breastfeed boleh minum... yg tak boleh kita kasi direct pada baby... madu tu secara tidak langsung akan banyakkan susu badan... :D

akak pula tak boleh minum minyak zaiton tu direct... mmg tak lalu... huhu.. kalau campur madu ok lah...
syawalsimpsons syawalsimpsons March 15, 2013
ooo sue pon baru tau khasiat dier sangat tinggi
umi alya umi alya March 15, 2013
sedap ke minum minyakzaiton?
zahidahwahid zahidahwahid March 15, 2013
owh.. mana pulak nak cari minyak zaitun ni... thank for sharing
iietamalek iietamalek March 15, 2013
ramai juga yg ckp minyak zaitun ni bagus...
Masya Masya March 15, 2013
usaha tangga kejayaan .. sapu kat muka jerlah ina.. kalau masak pakai minyak jangung atau minyak bunga kot untuk jaga kesihatan.. bgs juga...
Bui Junaidi Bui Junaidi March 15, 2013
O,YEKER..TERUS RS NAK BELI MINYAK ZAITUN SEKARANG JUGAK..HIHIHI
Mrs Lurve Mrs Lurve March 15, 2013
bab nk mkn minyak2 nie memg fail btlla huhuhuhuhu
Haryati Faizal Haryati Faizal March 15, 2013
tq share petua...ni, bagun jugak ye..
Mama Adam Mama Adam March 15, 2013
Guna utk menumis aje. Kalo goreng ikan atau ayam... mmg poket cepat kuncup. Hihihi.... MA guna untuk tumis sayur, goreng telur... xtau pun utk awet muda. Pakai sbb byk kebaikan utk kesihatan
Fiza Rahman Fiza Rahman March 15, 2013
Ok...balik juga nak cari minyak zaiton ☺☺
Etuza Ezawarna Etuza Ezawarna March 15, 2013
apa ja petua kalau istoqmah akan mujarab dek...lagi ada madu asli..memang baik untuk kekelkan kesihatan..
azizah :) azizah :) March 15, 2013
wahh.. lau camtu jijah pon nak start umur 26tahun la..hehehe
Sally Yatiey Sally Yatiey March 15, 2013
Bagus petua ni! Kalau nak awet muda.. :D
NaZiRaH @ Ezyra NaZiRaH @ Ezyra March 15, 2013
hihi..macam2 petua yg ada skang ni akak..;-)
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI March 15, 2013
wah..mudah kan..kenalah amalkan..hihi
Cik Nur™ Cik Nur™ March 15, 2013
wahh..boleh cuba nanti ni.
tapi nur tak minum susu la..huhuh
Mummy GreenyHouse Mummy GreenyHouse March 16, 2013
haha..mmg tak 'lalu' tang poket tu.
MIL saya makan suplemen olive extract. kira ada kena mengena la mcm minyak zaitun kot. mmg awet muda..saya jalan ngn mil dorang cakap kitorang adik beradik. ntah2 pada mata diorang saya yang kakak, mil tu adik..aiseehh.. (-_-')
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ March 16, 2013
salam k.ina..
huhu..cma klu minum yg x lalu tu.. klu msk letak dlm sesdu 2 larat jgk la..

tenkiu for sharing
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ March 16, 2013
salam k.ina..
huhu..cma klu minum yg x lalu tu.. klu msk letak dlm sesdu 2 larat jgk la..

tenkiu for sharing
Tihara Tihara March 16, 2013
tapi ina memang dah awet muda pun:)
minyak zaitun memang baguih tapi harga dia tu aloh laa.. :)
Solehah Shamsuddin Solehah Shamsuddin March 17, 2013
wah mudah je tips nya. nak jgk awet muda.hehe :)
mama_umar_maryam mama_umar_maryam March 17, 2013
mmg bagus olive oil nih..klulah murah sket kt msia ni kan..
Izan Ishak Izan Ishak March 18, 2013
wahhh... nak start buat jugalah petua ni. tapi betul... minyak zaitun agak mahal kan.
Si Matatajam Si Matatajam March 18, 2013
Ha'ah M pun pernah baca pasal minyak zaitun ni..mmg banyak khasiatnya
Puan Kutu Puan Kutu March 18, 2013
klu rajin semua boleh..sy amalkan amik wuduk jer boleh utk awet muda?haha
fieda fieda March 18, 2013
ni yg buat nk beli minyak zaiton ni..
wan nurul hezrina abd halim wan nurul hezrina abd halim March 19, 2013
skangnie dah ada minyak zaiton tablet..ada kat kedai2 jual madu..senang nak makan
Shida Radzuan Shida Radzuan March 19, 2013
nice sharing kak ina :)
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief March 20, 2013
a'a mmg minyak zaitun banyak khasiat...tgk org putih kalau dalam masakan depa mmg akan guna minyak zaitun ni