Belajar menulis


Alisha dapat buku belajar menulis huruf kecik ni dari kawan adik saya.. Banyak lagi yang dia bagi, tapi lenkali baru up entry...


Saya sekarang memang fokus kepada pembelajaran MENULIS untuk Alisha... Bukan pe, cuma saya berpendapat, bila saya ajar dia menulis huruf or nombor, secara tak langsung, Alisha akan dapat 2 benda sekaligus.. iaitu MENULIS & MENGENAL HURUF OR NOMBOR... Bila Alisha dah mengenal, barulah senang untuk ajar dia membaca pulak...

Macam dalam gambar atas ni, mula2 nak tulis tu, saya yang pegang tangan Alisha untuk menulis.. tapi bila dah lebih dari 10 kali tulis, terus tangan Alisha pulak yang menggerakkan tangan saya untuk menulis huruf a... tu yang kalau u all perasan dalam gambar tu, ada a gemuk & ada a yang kurus... yang kurus tu, alisha la yang buat... hihii

Update :

Lupa nak tulis tadi.. sambil ajar Alisha menulis, sambil saya suruh dia sebut huruf or nombor tersebut..


{ 22 comments.. read them below or add one }

Nora Karim Nora Karim March 19, 2013
bagus mengajar awal2... tapi tiap kali ina ajar dia tulis tu... suruh dia sebut bunyi huruf tu... /a/, /beh/, /ceh/... dan seterusnya... ni kaedah fonetik... budak akan cepat belajar bunyi berbanding kenal huruf...

akak ajar alisya fonetik ni... cepat juga dia belajar... tak perlu kenal huruf tapi tahu macam mana nak bunyikannya... yang penting kalau ajar fonetik, jgn ajar huruf besar dulu... ajar huruf kecil... (alahai susah pula nak explain kat sini... hahah)

*** ina, wrap tu akak beli dekat mydin... rasanya mana2 pasaraya pun ada...
Izan Ishak Izan Ishak March 19, 2013
alisha dah pandai menulis ye... bagusnya!
emma emma March 19, 2013
bagusnye.. rajin belajar Alisha ni..

syawalsimpsons syawalsimpsons March 19, 2013
mesti lagi seronok alisha menulis lps ni
Mrs Lurve Mrs Lurve March 19, 2013
awalnya alisha belajar seme nie..bagus btl
Sally Yatiey Sally Yatiey March 19, 2013
Go go Alisha! Belajar2! ^_^ hee.
Mrs Velentine Mrs Velentine March 19, 2013
alhamdulillah cepat dia belajar
Kesuma Angsana Kesuma Angsana March 19, 2013
KA pun dari awal2 dah train anak2 menulis & membaca
QasehnyaRania QasehnyaRania March 19, 2013
bagus..good girl ;)
blajar ghajin2 ye alisha
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ March 19, 2013
salam k.ina..
bagus alisha ni.. alhamdulillah..semoga dia cepat belajar..
azizah :) azizah :) March 19, 2013
good girl alisha... moga cepat dia tangkap..
deno deno March 20, 2013
bagus alisha..!:)
Zie Zie March 20, 2013
PAndai alisya.. tulis.. moga cepat belajar yer..
ayut ayut March 20, 2013
ibu rajin anak pon rajin skali...hihihihi...sesuatu yg sgt bgus utk pembelajaran bdak2x kan...bimbing dr awal... :)
Haryati Faizal Haryati Faizal March 20, 2013
kena belajar dr sekarang...atleast sok2 tgn dia dh lembut nak menulis..
Puan Kutu Puan Kutu March 20, 2013
bagus alisha dh belajar menulis,menyebut n mengenal huruf sejak kecil,nti dh sekolah msti sng cikgu nak ajar..

aiman taun lepas pun dh tak layan buku cmni.beli je kt tesco lgsung dia tak habiskan tulis..agaknya dh boring asyik tulis a b c cmni,org dh beso katakan..

skang Alhamdulillah sejak ajar pakai buku bacalah anakku dia dh bleh membaca
Cik Nur™ Cik Nur™ March 20, 2013
nanti aqilah pula nak belajar menulis...