Memuatkan ...

Antara koleksi buku-buku Alisha


Alisha ni, dari umur 3 bulan lagi saya dah kenalkan BUKU dengan dia.. tapi buku pertama Alisha dah koyak.. hihii.. biasalah.. nak kenalkan budak2 dengan buku, di mana time tu, yang dia hanya tahu koyak + masuk barang or kertas dalam mulut.. itulah jadinya... koyak... langsung takda rupa.. hehhehe


Kami sendiri pun memang selalu singgah kedai buku.. Ohya, gambar kat atas ni, hanya sebahagian buku alisha.. ada lagi 5 6 buah buku dia yang saya terlupa nak snap.. hihii... (",) Buku2 alisha ni, ada 2 buah, acu alisha bagi & sebuah, mak long alisha bagi... yang lain, ibu alisha bagi... ekekekeee....

Buku2 ni memang saya letak setempat dengan buku kami.. so, setiap kali alisha nak tengok buku, dia akan ambik buku tu dekat rak dalam bilik... (",) Alisha bukannya pandai baca pun lagi.. yela, dia bercakap pun masih lagi bahasa German... tapi kalau dia tengok gambar yang dia familiar... dia tahulah sebut itu apa... emmm setakat tu je lah u all... nak membaca sampai habis satu buku tak reti lagi.. hihii

Kalau nak cakap alisha ni dah mengenal huruf, saya pun tak tahu nak cakap, yela, alisha tak teror lagi bercakap.. tu yang susah saya nak tahu samada dia ni tahu or tak... tapi apa2 pun, saya tetaplah jugak ajar dia kan.. lagipun dia memang minat dengan buku, so, saya ajar je lah,... (",)

Cara Alisha bagitahu kami suruh beli air SOLIVITE

Sebelum ni saya pernah bagitahu u all yang alisha ni suka minum air SOLIVITE kan... Selama ni dia akan beli jika nampak air tu ketika kami membeli belah je... Tapi sekarang, dah makin pandai u all....


Dia dah jumpa buku yang ada gambar botol air kegemaran dia tu... hihii.. Tapi dekat buku study alisha ni, air YAKULT... tapi alisha bukan tahu tu air yakult.. janji bentuk botol sama... hahahaa... U all bayanglah, alisha kan hari2 mengadap buku, so, kadang2 tu, dia sengaja ambik buku ni & terus belek ke muka surat HURUF Y & bagitahu kami "Nak nak" sambil tunjuk dekat gambar YAKULT... Alahaiiii cerdik betoi budak nih... selagi tak dapat, selagi tu "Nak nak".. hhiii

Saya tak sangka pulak yang alisha boleh cam botol air tu.. yela, sekadar lukisan je pun, bukannya gambar betoi... tu pun dia kenal.. hihii.. So, tadi my dear bagitahu, petang ni, dalam perjalanan balik kampung MIL, singgah kejap econsave... belikan SOLIVITE untuk alisha.... (^_^)

P/s : Pukul 4 petang nanti saya akan balik kampung.. so, semua entry lepas ni sampai pagi esok, auto publish tau.. jika sempat, saya balas kunjungan u all.. jika tak, esok petang baru balas jejak yer.. pe2 pun, bergantung pada keadaan semasa... (",)

Apa yang perlu dinilai untuk beli botol susu anak yer??

Kesian sungguh saya rasa dekat diri sendiri ni haa... yela, hari tu, saya & my dear nak belilah botol susu untuk alisha.. yela, dah selama ni alisha minum susu badan secara direct.. ni kira pengalaman saya yang pertamalah nak beli botol susu untuk alisha... hehheh.. Opsttt sebelum ni, masa saya dalam pantang, my  dear ada beli botol susu untuk alisha.. tapi main rembat je la... kikikiii


Saya beli botol susu alisha ni sebab saya tengok dia tulis BPA-FREE + cantik... itu je ok.. takda kualiti lain pun yang saya tengok.. sebab saya betoi2 tak tahu nak tengok apa.. macamana botol susu yang ok ke tak ok ke untuk anak... semua tu saya tak tahu.. alahaiiii


Mulanya saya nak beli jenama Anakku... tapi tiba2 terpandang jenama Disney ni haa... terus rembat yang disney.. hahhahah.. sebabnya saya suka kartun pooh... alahaiii sebab minat kartun tu saya beli... hihiii... Apa yang perlu dinilai or ditilik or ditengok selain BPA-FREE ek u all??


Kasi tayang sekeping gambar alisha minum susu guna botol susu pooh... hehheh... bukan main tinggi lagi botol susu tu dia tonggeng..kikikiii.. Opssttt bukan apa, alisha dia tak reti nak minum susu sambil baring ni... yang dia tau, nak minum kene duduk.. kikikiii

Alhamdulillah... akhirnya dah tahu siapa pengirim shawl.. (",)


Hampir seminggu saya duk mencari siapa pengirim shawl ni.. akhirnya semalam saya dah tahu.. (",) Saya tanya rakan2 blogger, mereka kata tak pos.... sampai pening saya pikir siapa bagi shawl ni.... 

Dengan takdir Tuhan, petang semalam, tergeraklah hati saya nak buka bahagian message dekat Facebook... sekali saya terpandang nama Kedai Kak Siti... Baru saya teringat... sebelum ni saya pernah bagi alamat dekat kedai kak siti ni, sebabnya saya undi Denaihati... 

Ohya, time tu, siapa yang undi Denaihati, boleh bagi alamat dekat kedai kak siti, lepas tu akan dapat hadiah... & hadiah tu, shawl lah... hihiii... So, sekarang terjawablah segalanya selepas saya berbalas message dengan kedai kak siti... (",) Apa2 pun, thanks Denaihati & Kedai Kak Siti...

Tiba2 teringat dekat cendol pulut..

Alahaiiii teringat dekat cendol pulut la pulak...bukan apa, cuaca panas2 camni.. dapat makan cendol.. rasa nyamannya tekak ni kan... hihii


Kalau saya order cendol.. mesti suruh letak pulut.. sedap.. lemak2 je rasa.. hehheh


Bukan saya sorang je kata sedap.. bukan saya sorang je suka makan cendol...



Anak dara saya pun suka tau... hehheheh.. setiap kali kami order mesti akan mintak bekas kosong, yela, sebab nak isi untuk alisha sekali.. kalau tak, berebut lah kami... ahhahhah

P/s : Sorry sangat2 belum dapat jenguk u all lagi... tapi jangan risau.. tetap terjah walaupun lambat... (",)

Alisha yang SANGAT PANDAI buat KEJUTAN dekat ibu dia!!

Anak2 kita yang tengah nak membesar ni memang selalu buat kejutan dekat kita kan... Opsttt kejutan yang saya maksudkan tu, kejutan dengan perangai dia yang kadang2 kita tak duga... (",) Macam tadi, ketika saya tengah ambik serai dekat luar rumah, tiba2 alisha berdiri depan pintu rumah sambil cakap "cak" dekat saya... kononnya nak buat kejutanlah tu dekat saya... Memang terkejut pun u all...


Terkejut tengok badan dia yang dah penuh dengan oat... alahaiii.... sebelum saya ambik serai, saya bagi dia semangkuk oat suruh dia makan.. tanpa disangka2.. dia ambik oat tu, sapu dekat kepala dia lah... baju dia lah.. seluar dia lah... dia ingat ibu dia ni rajin sangat agaknya... hahhaha


 Tengoklah tu... boleh lagi dia posing camni.. dia ingat comellah tu dengan badan penuh oat.. kikikii


Suka buat muka tak bersalah tau... adehhh... Last2 saya ambik dia, bawak mandi lagi sekali.. padahal baru je lepas mandi.. rambut tak sempat lagi nak kering... si ibu ni beria badak siap sepit2 lagi rambut dia.. tapi dia.... boleh pulak buat scrub oat kat muka... muahahhahha

P/s : Broadband dah habis limit.. mulalah penat nak blogwalking.. sampai naik malas nak mengadap komputer... sorry yer u all... lambat singgah umah u all.... tapi kalau internet laju, pagi2 buta dah tercegat depan pintu umah u all.. kikikii

Alisha bukan nak jadi DOKTOR tapi nak jadi PESAKIT...


Hihiii... tiba2 rasa nak gelak teringat telatah alisha ni... Alisha ni dia ada satu set mainan doktor2.. tapi alisha paling suka dengan PICAGARI... Mula2 dulu, saya ingat, alisha bawak picagari ni dekat saya sebabnya nak cucuk saya lah kononnya... tapi alih2... bukan dia yang nak cucuk saya, dia suruh saya pulak cucuk dia... hahahhahhah

U all bayanglah, dia bagi picagari tu dekat saya, lepas tu dia hulur lengan dia tu sekali... bila saya dah cucuk belah kanan, dia hulur pulak belah kiri, dah siap belah kiri, hulur pulak belah kanan... hahahhahhah... tak nak berhenti suruh orang cucuk dia.. dia rasa seronok orang belai2 dia kot.. muahahahhah

Ini semua mesti kes alisha dah pernah tengok ibu & abah dia kene ambik darah dekat klinik.. hihii... Alisha ada 2 picagari.. satu yang betoi satu lagi yang mainan.. mana2 yang sempat dia capai, yang tu lah dia suruh kita cucuk dia.. kikikiii... Ingat beli mainan tu, dia nak jadi doktor... rupanya nak jadi pesakit... hahhaha... 

Opssttt tapi alisha akan jadi doktor bila dia guna alat apa ek nama dia.. alaaa yang doktor letak kat telinga & cek dada kita sambil suruh kita tarik nafas tu.. dan dan masa ni pulak saya terlupa nama dia... (",) haaa kalau dia main yang tu, dia akan jadi doktorlah... sibuk letak dekat telinga, lepas tu gantung kat leher dia... macam doktorlah gayanya... ahhahhaahh

P/s : Saya akan slow2 jenguk blog u all sebab broadband dah habis limit... adehhhhh

Siapa yang bagi shawl ni dekat saya yer?

 STICKY MODE

UPDATE : MENJELMALAH WAHAI PENGIRIM SHAWL NI... MY DEAR TAK BAGI GUNA JIKA TAK TAHU SIAPA YANG BAGI... NAK KATA SAYA MENANG GIVEAWAY PUN TAK... ALAHAIIIII....

OHYA, KALAU IKUT COP DEKAT SETEM.. PENGIRIM NI BERADA DI SELANGOR

Tengahari tadi (26/05/2012) saya dapat satu sampul surat.. bila saya bukak, ada sehelai shawl dekat dalam tu... Tapi yang jadi masalah saya, saya tak tahu siapa yang bagi + takda tulis pulak nama pengirim... So, jika pengirim tu baca entry saya ni, cepat2lah mengaku yer... muahhahah


Ini tulisan pengirim pada sampul surat...


Ini pulak shawl yang saya dapat tu... Cantikkan... tapi sayangnya, saya tak tahu siapa pengirim... Harap adalah yang mengaku.... (",)

UPDATE :-

Memang akhir2 ni ramai yang mintak alamat rumah saya.. hampir 5 orang kot.... tapi yang shawl ni tak tahu siapa bagi... YANG PASTINYA, MESTI RAKAN2 BLOGGER SAYA NI JUGAK... (",) Sayang2 saya ni lupa ek nak letak nama sendiri... (",)

P/s : Apa2 pun, terima kasih pada pengirim tu yer... (^_^)



Baru terbayang2 nak makan.. sekali terus dapat.. hihii

Saya ada terbaca entry mama QS masak kek coklat kukus.. Dengan gambar kek tu yang nampak lembab2 je.. terus buat saya rasa, nak makan jugak... mulalah otak ni terpikir... kedai mana nak cari kek tu... *mengada2 kan saya.. pantang tengok, semua nak... kikikiii


Tapi tu la.. bila dah memang nak jadi rezeki saya tu kan.. 2 3 hari lepas tengok entry kek coklat kukus tu.. my dear balik rumah, bawak balik kek coklat lembab.. yahooo... Ohya, tapi bukan my dear beli, tapi boss dia yang kasi.. hehehhe


Rezeki kan... DIA gerakkan hati boss my dear untuk bagi kek tu dekat my dear... kira melalui orang tengah lah.. hihii.. Opsstt macam biasa, alisha & my dear bukan makan sangat kek2 ni.. so, andaiannya dari 10 bahagian, 9 bahagian kek tu saya yang telan, 1 bahagian lagi, alisha kongsi dengan abah dia... kikikiii

Puas hati dapat makan.. baru terbayang2 nak cari kek ni dekat mana.. sekali rezeki.. terus sampai depan mata... Alhamdulillah... (",)



Alisha main masak2 dalam rumah sendiri.. (^_^)

Seperti yang u all tahu... Alisha kan dah ada rumah sendiri... Actually rumah ni saya sumbat dekat dalam bilik.. bila nak main baru bawak keluar... tapi kan, sekarang ni, dia dah rajin ngajak saya masuk bilik simpan mainan dia tu sebabnya boleh main macam2 mainan... hihi


Nampak tak alisha tengah masak.. konon nak bagi bunny dia makan... muahahahaa... Saya lah selalu cakap kat alisha... "Pergi masak, alisha dah makan... bunny & bear belum makan apa2 lagi..".. hihii.. terus dia kedek2 pergi ambik mainan masak2... hehehee


Bunny siap terbaring sebelah dapur tunggu si alisha ni siap masak... hahahaa.... Kalau alisha dah siap masak, jangan kata bunny & bear je makan, dengan ibu & abah dia ni pun, dia suap.. muahahahaa

Maksud mengidam apa yer...

Saya sebenarnya tak berapa nak paham dengan maksud mengidam bagi ibu2 mengandung ni... Saya tahulah kalau ibu2 mengandung nak makan sesuatu je, orang mesti kata mengidam... bukan main lagi berusaha nak mencari makanan tu.. tapi kalau yang tak mengandung teringin nak makan macam2 jugak.. tu camne, kita panggil mengidam gak ke?

Macam saya sendiri... pantang tengok gambar2 makanan.. mulalah rasa nak makan jugak.. nampak makanan semuanya rasa sedap.. tapi masalahnya, bukan time mengandung je camni... time tak mengandung pun sama jugak.. hahahha... So, ni nak panggil apa ni?... mengidam ke mengada2?... kikikiii

Tapi masa saya pregnant kan alisha dulu, lagi pelik... sebabnya, masa alisha dulu, kalau bab2 makanan ni.. saya mimpi tau... mimpi nak pelam telur lah.. mimpi nak pizza lah... hahahhahha... bangun pagi terus bagitahu my dear... last2 dapat makan apa yang dimimpikan tu.. hehehhe

Apa yang u all paham dengan maksud mengidam bagi ibu2 mengandung ni yer?... (",) Macamana nak tahu yang kita mengidam or saja suke2 nak makan?.. (^_^)
 
 P/s : Hadiah pemenang Mini Giveaway #3, saya dah pos semalam
 

Alisha si budak yang hanya perlu memerhati.. tak perlu diajar kikikiiii

Sebenarnya bukan alisha je... budak2 lain pun sama... mereka semua tak perlu kita nak beria ajar pun, tengok je apa kita buat, terus dah boleh tiru... hihii.. Ni kes minggu lepas, rumah saya takda air tau.. so, saya angkutlah pinggan mangkuk yang belum bercuci tu untuk basuh dengan air paip dekat bilik mandi tu...


Tanpa disangka2, malam tu, alisha boleh pergi ambik mainan dia & nak masuk bilik mandi sebab nak basuh mainan dia yang konon2nya dia anggap 'pinggan mangkuk' tu... hahhahhahha... Last2 saya ambik baldi yang diisi sedikit air bagi kat alisha..


Tu diaaa nampak tak anak saya mencuci 'pinggan mangkuk' dia tu... terkejut saya tengok aksi dia.. yela, tak pernah pulak saya ajar dia membasuh... baru sekali tengok saya basuh guna paip dekat tandas, terus dah pasang niat nak buat jugak... hehheh


Malam tu rumah saya basahlah jugak dengan air 'pinggan mangkuk' alisha ni haaa.... mana tak nya....


Lepas dia dah basuh semua tu, dia panjang akal pergi terap pulak semua 'pinggan mangkuk' dia tu atas lantai... muahahhahha... saya yang tengok ni rasa nak gigit2 je tangan tu.... pandai betoi berpikir kakak kecik nih!!... Pandai pulak lepas basuh kene terap, bila kering baru simpan.... hihihii

Yap.. saya memang Jakun..!!

Ni cerita lama tau.. masa saya balik rumah my parent hari tu, kami ada pergi AEON Ipoh tau... Tempat ni baru bukak & besau yang amat hokayyy... pendek kata, tak habis pusinglah jawabnya kalau dah pergi pun malam..... (",) saya pergi sana just beli asam je.. muahhahah... 

Tapi kan u all, bilik persalinan untuk baby sangat2 buat saya teruja hokay!!... Sampai saya rasa jakun yang amat wehhh... tak pernah jumpa secantik tu...


Dengan muka tak malunya, saya siap ambik gambo lagi... ahhahhaha.. time ni pulak, alisha takda dengan saya, tu yang buat saya rasa lagi argghhhh kenapa cantik sangat ni...!!! Anak sape yang saya harus tukarkan pampers ni... muahhahahha....

Sampai terdetik dekat hati nak pergi ambik alisha dekat my mum, & nak baringkan alisha dekat 'tilam' tu + tukarkan pampers dia... hahhahhahah... *Gelakkan saya... sebab saya over jakun... muahahhaha


Siap ada tempat boleh breastfeeding lagi.. alahaiii... grrrrr geramnya saya dengan bilik ni...


Tengoklah perhiasan dinding dia tu pun, bukan main lagi tertarik menarik... dengan gambo binatang dekat atas & dot dot kat dinding.. alahaiiii... rasa macam nak 'curik' bilik ni, lepas tu gantikankan dengan bilik rumah saya yang tak semegah tu..... muahhahhahhahah

P/s : Paip air pun automatik dekat tandas dia.. hulur je tangan terus air keluar... siap boleh main2 lagi...betapa darat hulu nye lah saya ni wehhh!!!


Telur salah satu kesukaan alisha...

Alisha ni suka sangat makan telur rebus tau.. tapi telur putih je la.. telur kuning tak.. saya perasan alisha suka makan telur putih pun sebabnya setiap kali makan laksa, telurlah yang dia akan perabih dulu... tak cukup yang dia punya, telur dalam pinggan kami pun dia nak perabih... muahahaaaa.. So, kadang2 saya ada jugak rebus telur untuk alisha...


Macam hari ni, saya dah bagi dia makan nasi tau... lepas habis makan nasi, dia bole nampak pulak telur yang saya dah rebus.. so, apalagi... hambikkkk... 2 bijik telur pulak dia habiskan... hahahaaa.. Nampak tak, penangan petua mandi daun kucai... kikikiiii


Makan telur sambil mengadap cite upin ipin.. Ohya, kalau u all perasan dekat gambar tu... dekat skrin komputer tu, saya terpaksa bahagi 2, alisha tengok upin ipin, saya tengok blog... ahhahhahah.. Bukan apa, malas nak bukakkan laptop untuk dia.. kikikiii

Belum jadi rezeki alisha lagi nampak...

Frust betul saya rasa... Yela, baru ni saya ada bagitahu u all yang saya nak keluar pergi TESCO sebab nak beli meja ABC untuk alisha kan... So, dengan excitednya, malam tu kami keluar.. parking je kereta terus menuju ke kedai perabot dekat Tesco tu... sekali tokei tu cakap "Meja ABC baru je jual"... huwaaaaaaaaaaaaaaa

Alahaiiiii frustnya saya rasa... ni lah kan.. "Kalau kita nak, barang tu mesti takda... tapi kalau tak nak, 10 kali lalu depan kedai tu pun, barang tu asyik tertayang2 je kan"... U all pernah jadi camni tak?

Dah la meja ABC stail tu susah nak jumpa, kalau ada pun meja study yang dah upgrade jadi cun melecun sampai harga pun ratus2 tu... Saya ni, kalau setakat umur alisha, takdalah terpikir nak beli yang mahai2 lagi + masa kami tunjuk dekat alisha 2 meja tu pun, alisha pilih yang meja ABC ni.. maybe sebab meja tu lagi menarik kot... yela, gambar dekat meja tu kan macam2 ada... Alahaiiiii belum rezeki alisha lagi...

Tapikan u all, semalam saya telefon sepupu saya, dia bagitahu, dekat MERU, IPOH, dah buka MYDIN ada jual meja ABC... Yeeeeaaayyyyyyyyyyyyyyyyyy.... saya tak sabar nak balik Chemor sebab nak pergi MYDIN...(harap bulan ni kami dapat balik chemor) hihihihii.. Nak beli meja ABC + Donut Big Apple... adehhh... time2 pose buat entry, otak asyik pikir nak makan tu la.. nak makan ni la... macam2 pesen... adehhhhh.. Ohya MYDIN ni besar tau.. 3 tingkat.. baru beberapa hari dibuka... (",)..

P/s : Rumah my parent dengan MYDIN ni dekat je... 15 minit dah sampai...



Petua menambah selera makan anak...


Kalau u all masih ingat, dekat entry sebelum ni... saya ada buat note yang jiran saya bagitahu, "Jika nak tambah selera makan anak, mandikan anak time senja tu dengan air ramasan daun kucai yang dah ditapis.."... Dekat entry tu jugak, saya dapat komen dari iizza samada saya pernah cuba ke petua tu...

Jawapannya adalah YAP... SAYA DAH CUBA PETUA NI & MEMANG MUJARAB... Kalau sebelum ni, alisha sangatlah susah nak makan nasi tau.. susah hati saya dibuatnya.. Time tu, alisha lebih suka makan ayam drumstick la.. roti la.. kalau nasi.. saya suap semulut dua, terus taknak.. terus je pusingkan muka.. alahaiii anak... kita ni risau, dia bukan tahu... pulak tu, lagi tensen bila orang asyik kata alisha ni kurus je.. Dalam hati saya ni rasa macam nak jawab "Dah kalau ibu alisha pun kurus kering, macamana alisha tu nak tembam".. tapi cakap dalam hati je lah... kurang manis pulak kalau menjawab.. kikikiii

Tapi satu hari tu, jiran saya pun ada tegur yang alisha ni kurus.. badan tak naik2... dia cakap, kalau budak besar alisha ni, biasanya cacing.. tu yang macam tu... & dia jugak bagitahu, anak2 dia, semua dia buat petua tu.. takda nak beli ubat tambah selera makan or apa... guna petua orang2 dulu je... Dia suruh saya ambik daun kucai or daun kaduk... tapi saya guna daun kucai je.. senang nak cari.. hihii.. Ohya, jiran saya ni bagitahu nak buat petua ni kiranya kena guna daun yang busuk2.. daun kucai dengan kaduk tu busuk la kot... saya pun tak tau.. hehee... Tapi saya ikut je lah kan...

Seminggu lepas dia bagitahu saya, terus saya mandikan alisha dengan daun kucai... Caranya, Mula2 mandikan anak kita tu bersih2 dulu... lepas tu, ambik air ramasan kucai yang dah ditapis... *Saya tak tapis pun, Malas... kui kui kui.. Jirus air tu bermula dari bahu.. kepala tak payah.. sambil jirus2 air kucai tu, sambil2 gosok dada + belakang badan.. pendek kata, sambil gosok2 badan anak lah... lepas tu, terus je lap badan anak.. takyah jirus dengan air paip lagi yer.. (",).. Ohya, lakukannya ketika nak mandi petang tu.. macam saya, buat pukul 6 lebih petang... Lagi satu, air kucai tu.. saya buat dalam baldi je.. kiranya, ambik air letak dalam baldi & ambik daun kucai.. ramas2... (",) Nak elok, buat 3 hari, tapi saya buat 2 hari je... (^_^)

Lepas saya buat macam ni, sehari dua, tak nampak kesan lagi.. tapi lepas tu... tu diaaaa... dari alisha makan nasi just semulut dua mulut, terus jadi 20 kali suap pun, mulut tetap nganga lagi bila hulur nasi... hihiii... Alisha akan makan nasi 2 kali sehari.. tengahari & petang... malam pulak, kalau kami makan mee, dia tetap jugak makan + ayam drumstick macam upin ipin... (",)

TAPI kan... saya yang hari2 tengok dia ni, tak nampaklah pulak samada dia makin berisi or sama je... tapi saya tak kisahlah walaupun badan alisha maintain je.. janji dia makan banyak... lagipun dah genetik ibu alisha ni haaa, makan banyak tapi badan tak naik2... tapi checkup alisha.. ok je, naik je berat dia... (",)

Alisha yang rajin mengadap buku...

Alisha ni sekarang dah berusia setahun 9 bulan... Saya memang selalu perhati dia, setiap hari dia mesti mengadap buku... tak kiralah sekadar tengok gambar or conteng2... nak lagi bagus, dia datang bawak buku tu, suruh saya ajar dia menulis.. (",) 

Saya memang dah mula bagi alisha mengenali buku ketika dia berumur 3 bulan lagi... so, maybe dari situ jugak kot, dia ada minat dengan buku.... lagi satu, kami memang selalu bawak dia singgah kedai buku... samada MPH or POPULAR... Tapi yang saya nak cerita dekat u all sekarang ni adalah.....


Alisha suka menulis dekat meja yang saya letak komputer tu haaaa.. Kira dia dah ganggu saya mengadap komputerlah..... boleh dikatakan hari2 macam ni.. padahal ruang dekat meja komputer tu bukannya luas sangat pun...


Tengoklah tu, kusyuk tak dia tengok buku tu... kalau dia nampak gambar kucing, terus sebut CAT, CAT... nampak katak sebut FOG, FOG... hahahahaaa


Yang tak leh tahan bila dia siap menulis lagi dekat meja komputer tu... Kesian pulak saya tengok... tadi dah bagitahu my dear, nak ajak keluar pergi Tesco malam ni untuk beli meja ABC untuk alisha.... Dah lama alisha berkenan meja tu... murah je... tak sampai RM50 pun... alaaaa dekat meja tu yang ada tulis ABC tu... kadang2 ada tulis sifir jugak... meja tu je pun alisha berkenan... (saya pernah story kat u all pasal alisha nak meja ABC ni sebelum ni kan.... (",)

My dear pun dah setuju, alang2 pulak alisha memang tunjuk minat nak belajar... so, better beli kan... Ohya, selain dari alisha menulis dekat meja komputer, kadang2 tu dia ada gak menulis sambil baring... Hope lepas alisha dapat meja tu, dia makin rajin nak belajar... (",)

P/s : Pukul 1 nanti, nak tengok ulang tayang apa kata wanita di tv2... hope aerial bagi kerjasama... kikikiii




Pengalaman saya breastfeeding ketika keluar rumah... (",)


Semalam saya dapat mesej dari Umie Akif dekat facebook.. bertanyakan pengalaman saya dalam breastfeeding ketika keluar or hari raya & perlu ke baju khas menyusu... (",).. So, saya coretkan pengalaman saya tu kat sini je.. lagi senang sue nak baca.. hehhehe & dapat jugak pandangan dari ibu2 yang lain... (",)

PERLU KE BAJU KHAS MENYUSU??.. Jika u all adalah pembaca setia saya, mesti tahu yang saya menyusu badan alisha dari baby sampailah sekarang.. cuma sekarang ni, dah slow2 ajar alisha minum susu FM... tu pun lagi banyak minum susu badan je alisha ni.. takpalah... rezeki alisha kan... (",) Untuk pengetahuan sue & u all.... saya tak pernah ada baju khas untuk menyusu... dari dulu, sampai sekarang...

Bukan taknak beli.. tapi takda baju menyusu yang berkenan di hati saya + saya sendiri rasa macam... "alaaa takda baju menyusu pun, still boleh susukan alisha.." + saya rasa duit yang ada, sayang untuk beli baju menyusu.. lebih baik beli barang ke, pakaian ke untuk alisha... untuk diri sendiri.... tak kisah sangat pun.... TAPI sue kene ingat tau.. ini saya punya perangai.... kalau sue nak beli, lagi bagus rasanya... & saya pun rasa memang baju menyusu ni satu keperluanlah untuk yang breastfeeding ni... tapi saya je yang taknak beli.... kikikikiiii

Nak cerita pasal pakaian saya setiap kali saya keluar rumah... baju2 saya semua jenis yang besar2 (besar2 yang saya maksudkan tu adalah longgar @ senang diselak.. bukannya pakai saiz yang terlebih besar dari badan saya... hihihii)...kiranya, lebihan baju tu, dapat cover part2 yang sepatutnyalah ketika menyusu... (",)

Nak lebih senang, saya pakai baju kurung... dah sah2 besar + lebih selesa... alaaaa orang2 dekat terengganu pakai baju kurung bila keluar rumah, normal kan sue... (",).. Kalau saya keluar makan dekat restoran, saya lebih suka cari meja yang hujung2... sebab nak bagi alisha minum susu jugak... nak lah cover2 diri jugakkan.. heheh... Ohya, saya pernah terpikir nak beli kain apa ek orang panggil.. alaaa yang nak cover kita ketika menyusu anak tu... tapi tu la, saya test2, alisha macam tak suka bila kain tu menutup dia... dia jadi nak selak2 pulak kain tu... rimas agaknya....

Saya menyusu alisha tak kira tempat... kalau tempat yang terlalu ramai orang tu, saya carilah bilik penyusuan.. kalau tak pun, bagi ketika dalam kereta... Itu cerita ketika alisha kecik... bawah umur 6 bulan... Ini cerita selepas 6 bulan pulak... bila lepas 6 bulan tu, lagi mudahlah untuk saya sebabnya alisha dah start makan.. so, time ni, saya takdalah kelam kabut sangat nak menyusu alisha.. bila alisha makin besar, makin senang saya... sebab air pun boleh dulukan air lain selain dari menyusu... (",)

Pasal hari raya pulak... ketika raya, masa tu, umur alisha dah setahun pun.. so, senang untuk sayalah... bagi dia minum air lain dulu... masuk kereta baru bagi susu... kalau tak pun, saya carilah tempat2 yang terhadang sikit untuk menyusukan alisha... lagipun hari raya, kita banyak beraya rumah saudara mara kan.. so, mereka memang dah tahu yang kita menyusu badan, so, takda masalah lah... (",)

Ini pengalaman saya tau sue... orang lain mungkin berbeza.. ini pengalaman ibu yang takda baju menyusu... hehhehhe... Kalau sue ada berkenan baju menyusu, boleh je beli.. lagi cun rasanya... cantik..(",) Cuma saya ni jenis tak kisah sangat.... tu yang nan adooooo... muahahhahhahha

P/s : Baju menyusu takda takpa, yang penting semangat nak menyusu tu ada... kikikikikiii

Pemenang Mini Giveaway #3

Semalam alisha dah pun buat undian yer... dengan bagusnya alisha memberi kerjasama.. hihiii... Taknak cerita panjang, terus nak umum je.... Pemenang untuk Mini Giveaway #3 adalah no 28....


So, macam biasa, kepada pemenang, cepat2 bagi detail kepada saya sebelum pukul 12 tengah malam ni (25/05/2012)... jika saya tak terima, akan ada cabutan baru yer.... :-) 

Senarai peserta Mini Giveaway #3

Sila semak senarai nama u all @ peserta Mini Giveaway #3 dekat bawah ni yer... jika ada yang nama takda, inform saya sebelum pukul 7 malam ni...
  1. http://salya07.com
  2. http://normj1001.blogspot.com/  
  3. http://cempakakuningku.blogspot.com/ 
  4. http://www.myadyna.com
  5. http://sikecilaina.blogspot.com  
  6. http://www.ajumohit.com/ 
  7. http://inilahcoretankehidupankami.blogspot.com  
  8. http://nanakimie.blogspot.com/ 
  9. http://mrsfadzlyana.blogspot.com/
  10. duniakebahagiaanku.blogspot.com  
  11. http://sumesakan.blogspot.com 
  12. thelegendofmerepek.blogspot.com  
  13. http://nusha1706.blogspot.com
  14. http://syawalsimpsons.blogspot.com  
  15. http://duniakushida.blogspot.com 
  16. http://aimiadilahkamarruddin.blogspot.com/
  17. http://cintahati-dielamanja.blogspot.com  
  18. http://winkwinkwinky.blogspot.com/ 
  19. http://indahitukamu.blogspot.com/  
  20. http://greenyhouse.blogspot.com/ 
  21. http://beloggieda.blogspot.com/  
  22. http://sayanuranis.blogspot.com/ 
  23. http://farra-izzaty.blogspot.com/
  24. http://masyaamiraaimie.blogspot.com/  
  25. http://sofiyahasya.blogspot.com 
  26. http://hairuliza-anakku.blogspot.com/  
  27. http://prettywrite.blogspot.com/ 
  28. http://solehahshamsuddin.blogspot.com/  
  29. http://juneaina.blogspot.com/ 
  30. www.ecadwinkyasha.com
  31. http://aziazidah.blogspot.com  
  32. http://nabilamedan-taipmenaip.blogspot.com/
  33. http://buatgapo.blogspot.com  
  34. http://ladyane79.blogspot.com 
  35. http://fyzzeva81.blogspot.com/  
  36. http://cahayacita2.blogspot.com/ 
  37. http://mylovely-fieda.blogspot.com  
  38. http://hafizila.blogspot.com 
  39. http://iamsuperduperfieyqa.blogspot.com  
  40. http://nazayiena76.blogspot.com 
  41. http://budakpendekberblogging.blogspot.com/  
  42. http://suterasyifa.blogspot.com 
  43. http://arolpunyeblog.blogspot.com  
  44. http://madieygadis98.blogspot.com/
  45. http://ayut-akumanusiabiasa.blogspot.com
  46. http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.com
  47. http://nureenasir.blogspot.com  
  48. http://zitaomar.blogspot.com
  49. http://aenvanilla.blogspot.com

Alisha & susu badan & susu formula


Dekat entry kekurangan MOOD, Azi ada tanya saya pasal alisha menyusu badan lagi ke + susu FM @ Anmum minum lagi tak...

Untuk pengetahuan u all.. Alisha masih lagi menyusu badan & dia jugak minum susu anmum.. Kalau Alisha nak tidur.. tak kiralah tidur siang or tidur malam, memang dia akan menyusu badan.. Walaupun saya rasa susu saya dah tak banyak pun tapi tu la, maybe alisha ni sekadar nak merasa nipple tu ada dalam mulut kot.. tapi entahlah, saya pun tak pasti...

Susu Anmum, alisha minum bukanlah banyak sangat pun u all... ada mood jugak budak kecik ni.. bila datang mood nak minum tu, sebotol besar pun habis, bila takda mood, botol kecik tu pun tak habis.. siap boleh dia pergi percikkan susu tu dekat satu rumah lagi... adehhhhh...

Saya tak reti nak buat alisha minum susu botol dia tu sampai terlena... macamana yer nak buat???... Saya kadang2 sampai terfikir nak letak something dekat nipple nak suruh alisha stop susu badan.. tapi saya pikir balik.. tak sampai hati.. yela, seperti yang u all tahu, sebelum ni target saya nak bagi alisha minum sampai 2 tahun kan.. so, kalau saya buat macam tu, saya rasa macam betapa kejamnya diri saya ni... tak sanggup lagi.. 

Tapi apa2 pun, apabila alisha cukup je 2 tahun jika masih tak berhenti, saya akan buat jugaklah kot... lagipun, alisha 2 tahun, bulan 9 & adik alisha lahir bulan 11.. so, oklah, ada masa untuk alisha slow2 berhenti terus minum susu badan... Yang buat saya bertambah tak berani nak berhenti terus tu, sebab saya takut jadi bengkak susu.. nanti haru saya dibuatnya.. pam2 ni saya tak berapa arif + kurang suka... Alisha tak minum sehari pun breast saya dah bengkak apatah lagi kalau berhenti terus.. mahu meraung kesakitan saya... huhuu

Cuma sekarang ni memang saya cuba untuk bagi alisha banyak minum susu anmum lah.. kadang2 tu saja buat tak layan dia.. saya tayang susu botol sampai 2 3 botol depan mata dia.. kikikii.. Tapikan u all, kalau dengan opah dia, alisha tak minum susu badan pun takpa... opah tepuk2 terus boleh lena... alahaiii anak...

P/s : Mood takda tapi entry tetap ada... kikikiiii

Kekurangan MOOD..

Entah kenapa sejak dari semalam saya rasa malas sangat nak mengadap blog... Komputer bukak je.. blog bukak je tapi nak melayan tu yang malas.. Mood tu tiba2 je melayang..hihii

Tapi tu la, dalam takda mood saya pun semalam, entry tetap jugak ada..kikikiii... bukan apa, memang dah ada cerita dekat draft saya tu, cuma nak kene buat huraian + publish je.. tu yang entry tu ada je.... heheheeee

Macam arini, saya sengaja publish lambat.. sebab lebih seronok melayan mata ni tido... muahahahaa... dahla hujan, sambil2 menyusu alisha... saya pun tertido lagi sekali... adehhh... Nanti baru saya jenguk u all yer... Ada lagi jejak yang saya belum balas dari semalam ni... adehhhh.. Puasa + menyusu + mengandung... inilah jadinya.... penat...




Mini Giveaway #3 : Komen entry ni sebelum pukul 12 tengah malam untuk dapatkan SHOWER GEL DKNY @ DONNA KAREN NEW YORK

STICKY MODE 

Jika u all adalah pengikut setia blog saya, mesti u all dah tahu tentang Mini Giveaway ni kan... Mini Giveaway ni akan diadakan setiap akhir bulan... Sebelum ni dah ada Mini Giveaway #1 & Mini Giveaway #2.. Hadiah kali ni adalah SHOWER GEL DKNY @ DONNA KAREN NEW YORK tapi saya dah guna sikit tau.. alaaa guna secoet je pun, tu pun sekadar untuk ambik bau dia... tak guna buat mandi pun.. kikikiii


Cara2 nak join sangat senang... baca bawah ni yer... (",)


1) TAK PERLU BUAT ENTRY.. JUST BAGI LINK BLOG U ALL SAHAJA DI ENTRY NI
2) SUBMIT LINK U ALL SEBELUM PUKUL 12 TENGAH MALAM NI (23/05/2012)
3) ESOK SAYA AKAN KELUARKAN LIST NAMA PESERTA + MALAM SURUH ALISHA CABUT UNDI
4) INSYAALLAH LUSA @ JUMAAT, SAYA AKAN KELUARKAN NAMA PEMENANG
5) JIKA HARI JUMAAT, PEMENANG TIDAK MELAPORKAN DIRI, SAYA AKAN SURUH ALISHA CABUT UNDI LAGI.. (^_^)
6) HARAP U ALL ALERT DENGAN TARIKH LIST NAMA DIKELUARKAN + TARIKH PENGUMUMAN PEMENANG

Ibu cakap FROG tapi alisha cakap FOG

How to draw a frog - step 4

Alisha sekarang ni dia memang dah nampak ciri2 suka belajar tau.. kalau ada buku & pensel, mesti dia suruh saya pegang tangan dia & ajar dia tulis... Tutup cerita tu, sebab saya dah pernah cerita sebelum ni kan.. (",) Sekarang ni saya nak cerita pasal saya ajar alisha sebut FROG.. tapi si anak saya ni, bukan sebut FROG tapi dia sebut FOG... ahhahha.. boleh pulak dia pergi tinggal huruf R terkontang kanting... muahahahhaha

       dory fish

Lagi satu pulak FISH... saya sebut FISH... Tapi yang alisha ni pulak yang telinga saya dapat tangkap, dia hanya sebut FIH.. hahhah... S pulak dia pergi tinggal... hahahhah.. Saya memang suka tengok alisha sebut perkataan yang bermula dengan huruf F sebabnya, nanti bibir atas dia tu jadi muncung... geram tang muncung dia tu... muahahahhaha... *kalau kita sebut huruf F pun muncung jugak kan.. kikikiii

Alisha yang tak pernah lepaskan peluang..

Baru2 ni, saya bagi alisha sebakul mainan dia.. bukan apa, rasa macam dah lama sangat dia tak main mainan dalam bakul.. Anak saya ni pun apa lagi... dah ibu bagi, mestilah dia takkan lepaskan peluang yang baik punya tu kan... (",)


Satu persatu mainan dia bawak keluar... pendek kata bersepahlah rumah malam tu... hihii


Tengok tu, siap menonggeng nak ambik barang lain lagi... hehhehe.. last2 dengan bakul2 tu dia tonggeng... habis semua barang dia bawak keluar... hehhe betoi2 ambik kesempatan ni... hihii... Yang u all nampak ni, baru mainan yang muat sumbat dalam bakul.. yang tak muat.. ada lagi dalam bilik tu...adehhh.. sayalah yang suka beli barang mainan... tu yang saya duk cari kot2 ada budak2 nak datang main dengan alisha dekat rumah ni... tapi budak2 sebaya alisha takda pulak kat sini... kui kui kui


P/s : Jemput join Mini Giveaway #3..

Terkejut.. terkedu.. terdiam..

Serius, saya memang rasa macam tak percaya dengan apa yang berlaku sekarang ni... Tadi ketika saya buat entry Itik Panggang Hj. Sharin Low Grand.. tiba2lah tergerak hati saya ni nak pergi tengok jumlah online user dekat sidebar saya tu.. dekat kolum HOT NUMBER..!! Memang hot betoilah hari ni..hihi


Sekali saya terpandang 47 ONLINE USERS.. terkejut, terdiam, terkedu.. macam2 ter lagilah.. bukan apa, rekod baru blog saya lah ni kiranya.. hehe.. ramai sangat orang tengah tengok blog saya time tu... (2:44petang... tak menahan, siap tengok jam... muahhaha).. yela u all, selama ni, paling ramai pun belas2 je... bukannya ramai sangat pun.. paling tinggi masa 4 5 hari baru ni kot.. time tu pun 21 orang je.. tapi yang ni, 47.... thanks sangat2 pada yang sudi singgah tu yer... (",)


Kalau sebelum ni, saya pernah bagitahu u all yang UV harian saya adalah 300++.. tapi tiba2 naik hampir 600.. tu pun gara2 entry BUNTING PELAMIN... Tapi hari ni, sangat2 cepat bergerak dari biasa...u all tengoklah tu, sampai pukul 2 petang tadi, UV saya dah 528..Itu baru pukul 2 petang, belum pukul 12 tengah malam lagi... Blog saya yang sekadar suam2 kuku ni tiba2 dapat jadi macam ni... rasa nak terjojol bijik mata... kikii

Saya tak pasti apa yang berlaku sekarang ni penangan blog saya masuk rancangan Apa Kata Wanita Zamzarina TV1 or entry bunting pelamin or kedua2nya sekali... Sebab keyword untuk bunting pelamin, memang hangat dekat blog saya sekarang ni... hari ni saja, setakat entry ni ditulis.. keyword tu dah masuk blog saya hampir 300...

P/s : Ini hanyalah sekadar rekod peribadi blog saya.. maybe sikit bagi orang lain.. tapi bagi saya.. Alhamdulillah... (",)




Itik Panggang Hj. Sharin Low Grand

Ketika kami balik rumah my parent sebelum ni, my mum belanja kami semua makan di Restoran Hj. Sharin Low Grand.. Ini adalah sebuah restoran cina muslim tau.. ada banyak cawangan.. yang dekat Ipoh ni, cawangan ketujuh.. Terletak di Persiaran Greenhill, Ipoh, Perak..


Selama ni kita susah nak cari itik panggang yang halal kan.. tapi lepas ni, jika u all nak makan, boleh je terjah ke restoran Hj. Sharin Low Grand... (",)


Antara menu2 yang terdapat di sana... Apa yang saya order pada hari tu, bagi saya semuanya sedap2.. hihii


Minuman kami order.. air tembikai laici, carrot susu, tembikai susu, teh & ipoh white coffe...

 RM45

Siakap asam steam.. tak menahan.. dalam gambar tu berasap lagi..hihii.. Sampai2 je dekat meja, terus saya ambik gambar..hehehh

 RM12

 Salted Egg Kwai Tsu Meow... Sangat2 sedap hokay..!! First time makan.. dia ala2 macam kacang buncis yang digoreng bertepung.. gitu lah kononnya.... hehhehe

RM15

 Seafood Tomyam Soup.... memang banyak sayur2.. biasa kalau saya order tempat lain, mesti yang banyak bawang.. hehehh

RM26

 Tadaaaa inilah itik panggang @ BBQ duck.. Ini pun first time makan.. sedap.. (",)


Hidangan kami pada malam tu.. (",)


Alisha yang makan dengan berseleranya.. hehhe


Tu diaaaaaaaaaa.... tak menahan tengok anak dara saya makan itik panggang.. hehhe... Anak saya ni, nasib baik jenis tak memilih.. semua dia sapu.. ikut ibu & abah dia la.. kami makan belut, dia pun makan belut, kami makan kambing, dia pun makan kambing.. selagi boleh makan, semua alisha makan.. hehhehe

Total keseluruhan makanan kami pada malam tu adalah RM131.00.. 5 orang.. campur alisha jadi 6 orang.. Tak rugi u all try.. memang sedap... dibuka pada 11 pagi hingga 11 malam... Jika ada antara u all teringin nak pergi & tak tahu dekat mana, boleh contact kedai tu yer.. nak buat tempahan pun boleh... (",) 05-5242472.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...