Cekodok pisang hasil tangan ibu Alisha yang gebus... (",)


Hahahha yap.. memang ibu alisha perasan.. takda maknanya cekodok pisang yang saya buat tu gebus.. padahal tak semegah pun... hehheheh... Cekodok pisang ni saya buat sebab ada baki pisang emas dekat rumah ni.. so, daripada rosak, lebih baik buat cekodok.. (",)

Kalau semalam, saya jamu mata u all dengan cekodok sardin.. hari ni saya jamu mata u all dengan cekodok pisang pulak.. hehehh.. Alaa cekodok pisang bukan susah pun nak buat.. semua orang terer.. (",) Tapi takpalah, saya nak tulis jugak resepi ni kat sini.. mana tau kot2 nanti alisha nak belajar buat.. hehheheh

Tepung gandum + baking powder + serbuk bikarbonat + gula + garam + pisang lenyek = gaul2 sampai semuanya dah sebati.. lepas tu goreng dalam minyak yang panas.. InsyaAllah nanti cekodok tu akan jadi bulat2 comel lote + gebus gebas.. hehehhe

NAK BAGITAHU U ALL, JIKA NAK CEKODOK U ALL TU HARUM SEMERBAK SAMPAI ORANG DUK LUAR RUMAH PUN BAU KEWANGIANNYA.. GUNALAH PISANG BERANGAN... OHYA, LAGI SATU, KALAU U ALL GUNA PISANG BERANGAN, CEKODOK PISANG U ALL TU AKAN JADI BERURAT MACAM KEK PISANG TU.. (berdasarkan pengalaman sendiri) (",)

{ 36 comments.. read them below or add one }

Nida Nida May 17, 2012
Cantiknya jemput2 Ina tu.. kalau Kak Nida punya jemput2 pisang mesti tak jadi.. agaknya terlebih pisang kot..
jemarisuri jemarisuri May 17, 2012
mmg gebus Ib puya tp kalau js mau jadi leper je...hehe
Izan Ishak Izan Ishak May 17, 2012
kak izan mmg suka cekodok pisang! lagi2 yg bulat2 cam ina buat ni... makan sekali ngapppp... nikmatnyaaaaa!!!
iizza iizza May 17, 2012
sedap ni makan panas-panas...ada pula air teh..hihi
fieda fieda May 17, 2012
amboi..mmg come lote cekodok ina tu..kak fieda ni dah ler lapor pagi2 ni..dijamu pulok dgn cekodok pisang yg bulat gete tu pulok..ina makin pandai la masak2..kak fieda kalau buat tak jadi bulat gete gitu..
Qasey Honey Qasey Honey May 17, 2012
wah bolat2 cekodok pisang dia...nmpk gebu jugak tu...sedapnya...
Masya Masya May 17, 2012
suke makan cekodok pisang nyum²... cicah sardin juga.. walaupun pisang maniskan.. haihhh x semengah betulll
Norzie hany Norzie hany May 17, 2012
Salam Ina.
Cekodok pisang ni mmg feveret sis,sedapnya makan panas2.Pssttt...hantar kat rumah sis sikit ye.
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI May 17, 2012
sedap tu kak..nyum3..cicah ngn susu ke sos ke...nyummmmm..
tiefazatie tiefazatie May 17, 2012
wah..comel2..nampaks edap!
sueshe sueshe May 17, 2012
wahhh..begitu tajuknye..kelas cik puan ina kite neh :)
shaFazie shaFazie May 17, 2012
lama tk msk cokodok pisang nie..
tertiba mengidam..tapi arinie pose..:(
Kakzakie Kakzakie May 17, 2012
Bulat-bulat macam fishball intan. Keluarga kakak kalau kuih yg ada pisang memang suka...
Fakiroh Fakiroh May 17, 2012
Aduh sedapnya cucur kodok nie tambahan pada pagi-pagi nie lagi sedap...
Gen2Merah Gen2Merah May 17, 2012
wahhh, kebetulan pagi ni lapar sangat... nyummmm
nur anis nur anis May 17, 2012
sedapnya nampak..:)
Marya Yusof Marya Yusof May 17, 2012
As salam IB,

Burp... Alhamdullillah, baru lepas mamam meggie, hihihii..tak senonohkan...maklumlah sojuk2 ni lapor je... Tgk pulak cekodok pisang u ni alahai...

Aritu adalah nak buat cekodok pisang, ntah mcmana boleh pulok dia jd penyek... adeh... Last2 masuk oven jd kek pisang... Asal boleh...

Tak taulah sb apa tp rsnya sb tepung kat sini kot... Sblm ni buat xguna serbuk bikarbonat tu, elok jdnye wpun xsegebu mcm kamu punya ni... Maybe next time xmo taruk bikarbonat tu lah...huhuu
syiela syiela May 17, 2012
suka sangat dengan cokodok ni.. kalau buat kecik2 pastu goreng garing2 nyum2 sungguh sedap
Joanna Yunus Joanna Yunus May 17, 2012
sungguh mengancam....
anitadiana anitadiana May 17, 2012
pehhhhhhhhhhhhhhh..terbaikkkkkkkkkkkk gebunya ina..lama tak makan cokodok pisang...
Miss uCu Miss uCu May 17, 2012
gebu n cantiknya ckodok tu..my favourite tu..yum3..Sis thankssss ..Give butterfly tu dah selamat sampai pada saya semalam..comel
mimie.. mimie.. May 17, 2012
erkkk...terliur taw...
nak jugakkk.. ^_^
Mrs Lurve Mrs Lurve May 17, 2012
rajin btl! dh lama xwat cekodok hahahaha
Ummi Iman Ummi Iman May 17, 2012
Bulat2. Saya suka cekodok pisang ;) tapi kalau beli terasa sangat serbuk penaik tu.. Kurang suka sikit.
Zie Zie May 17, 2012
Makan panas2 cedap nih...
Bui Junaidi Bui Junaidi May 17, 2012
WALAWEH..SEDAP NI..TERLIURNYA..
SeputihSalju SeputihSalju May 17, 2012
sarapan cekodok pisang ker arini?? rajin msk k.ina msk pg2...
Myra Jay Myra Jay May 17, 2012
Memang gebu pun nampak cekodok tu :)
SumeSakan SumeSakan May 17, 2012
saya buat cekodok, coq pisang sume tere...tapi yg sadisnya nama pisang sampai skang x kenai...cesss...cenggini pun ada..papepun sedap nmapak cekodok tuh...nak skit....
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat May 17, 2012
sedapnya jemput pisang..dah lama tak buat hihihi
azizah :) azizah :) May 17, 2012
memang menyelerakan.. ni rasa nak makan kek pisang ni..hahaha
anisalya anisalya May 17, 2012
suka jugak dengan cekodok pisang. cuma tak suka campur dengan soda bikarbonat. tak suka yg gebus.
Solehah Shamsuddin Solehah Shamsuddin May 18, 2012
aduhai tergugat ble tgk cekodok pisang ni.akak,dh la solehah bce entry ni pg2 buta,ttbe nmpk ni.laparnye
Shasha Yacob Shasha Yacob November 22, 2012
nyummy, nak try buat satu lah.