betul betul betul...

 
Kalau dulu saya pernah bagitahu u all yang alisha hari2 tengok cerita Adnan Sempit.. tak tahulah berapa kali sehari.. sampai rasa nak muntah saya tengoknya.. hihii... Lepas saya dah tak larat melayan dia tengok adnan sempit.. Saya pasangkan dia filem Upin Ipin.. Geng Pengembaraan Bermula pulak...

Sekarang ni.. dengan cerita upin ipin ni pulak saya rasa nak muntah.. adoiii.. Tiap2 hari tengok.. U all bayanglah.. sampai dia boleh sebut BETUL BETUL BETUL... Adoiii... Macam kes semalam, abah dia suapkan mee goreng dekat dia.. Lepas tu, abah dia cakaplah dekat saya, tak suapkan alisha ke mee.. saya kata tak.. bagi dia makan nasi.. Lepas tu abah dia cakap.. "Kalau abah takda, tak makanlah Alisha"... Lepas tu tak semena2.. Alisha boleh cakap "betul betul betul"... Ayoyoyoooo... Kami suami isteri bantai gelak... ahhahhaha... Yela, abah alisha main2 cakap je, nak gurau dengan sayalah konon.. sekali, si anak cakap betul betul betul...hahhahah

Kalau u all nak tahu, alisha ni jenis paham tengok cerita tau.. Bayanglah.. cerita upin ipin tu pun, dia boleh gelak2.. + marah2 bila sampai part gaduh2... Sampai satu part tu.. si Rajoo ni jatuh tau.. So, Rajoo akan pegang kepala dia sambil sebut "aduh".. si alisha ni pun.. tiru sama sambil pegang kepala dia & sebut "Aduhla"... hahhah.. Lagi hebat, alisha dah tahu part tu tanpa perlu tengok rancangan tu.. maksudnya, walaupun dia ada dekat dapur pun.. tapi bila dengar je Rajoo jatuh.. dari dapur tu dia boleh pegang kepala sambil sebut "Aduhla"... 

Alisha ni cepat belajar agaknya.. Kita tak ajar pun, dia belajar sendiri.. tahu2 je dah reti.. yang saya ni pulak jadi terpinga2.. hahha


{ 27 comments.. read them below or add one }

Falsya Falsya May 17, 2012
upin ipin nie mmg kegilaan bdk2 kan..betul3..hahaha..
♥♥azatiesayang ♥♥ ♥♥azatiesayang ♥♥ May 17, 2012
Salam Ina..mmg Alisha ni anak yg sungguh cerdik!
Betul..betul..betul...:D
Myra Jay Myra Jay May 17, 2012
Budak2 mmg cepat belajar dan faham..

Sebab tu dalam usia sekarang kita kena cakap, kena explain, kadang walau tak beri tumpuan diorang tetap faham ;)
sueshe sueshe May 17, 2012
alisha yang bijak :)
syawalsimpsons syawalsimpsons May 17, 2012
sama la syawal pon ketagih ngan upin ipin ni..tu yang sampai dogol rambut tu...mmm...bangun pagi pon UI..dah abis mandi UI..macam2..mmm
azizah :) azizah :) May 17, 2012
dia tgk dr gerak geri akak n karton tu dr situ die belajar..budak2 usia macam ni mmg cepat belajar n tangkap.. tu sbb jangan cakap bukan2 depan dia.
Nazayiena Nazayiena May 17, 2012
Budak2 nie cepat pandai menangkap dan meniru....
EruzuLiyana EruzuLiyana May 17, 2012
comei betei keletah alisha nih :)
fieda fieda May 17, 2012
betul..betul..betul..mmg budak sekarang cepat belajar..dengan tv pun boleh jadi bahan pembelajaran dorang..
Gen2Merah Gen2Merah May 17, 2012
ye lah kan kak.. dari cerita2 akan ni pun dah boleh bayangkan yang alisya memang cepat belajar benda yang baru.. semoga alisya menjadi seorang kanak2 yang bijak dan pintar... amin
SeputihSalju SeputihSalju May 17, 2012
nurul pun suker upin n ipin nih... pantang dengar suara laju jer pergi dekat tv... saya pun ada buat entry pasal upin n ipin nih, tp belum publish lagi.. simpan dulu...hehehe.
iizza iizza May 17, 2012
upin dan upin ni memang best..sy pn jadi layan..hehe
anisalya anisalya May 17, 2012
budak2 bila dia suka tgk satu cerita dia tak kisah pun nak ulang. kita la rasa mcm nk muntak lewah. huhuhu...
Salmiza Salmiza May 17, 2012
Salam..
dlm salah satu teori pnddikan,iaitu pelaziman operan skinner..bdk2 sgt terpengaruh dgn tingkah laku yg dilihatnya..mereka akn meniru dgn apa yg sll dilihat..sbb tu alisha mudah buat blk tgkah laku tu..

salam kenal...:)
Aju Mohit Aju Mohit May 17, 2012
Pandainya Alisha, bukan budak2 je Suka, Mak bapak pon layan jugak hihi
Papa Mifz Papa Mifz May 17, 2012
samo la dgn Mifz kalo kat rumah...tak upin ipin baby tv...huhu
eita eita May 17, 2012
budak2 sekarang ni cerdik..

tima kasih ye hadiah tu...
:)
Azi Azi May 17, 2012
sofea pn suka tgk upin ipin.. sofea pulak suka sebut "baik cikgu" dengan "alamak"... semua tu kan ayat dalam citer upin ipin... hi3 sy pn kdg2 tergelak tengok gelagat anak2
Norzie hany Norzie hany May 17, 2012
Wahhh Ina...Alisha semakin bijak yek.
delarocha delarocha May 17, 2012
budak2 mmg cepat belajar
Miss uCu Miss uCu May 18, 2012
hai..upin ipin ni bkn aje budak2..miss pon suka tgok :)
by the way mari akak terjah sini :)
http://angahsyg.blogspot.com/2012/05/menang-mini-giveaway-ole2-dari-pulau.html
Tihara Tihara May 18, 2012
mesti best ni layan keletah alisha..hehe lucu :D
Masya Masya May 18, 2012
cepat alisha membesar dah mudah paham tgk tv.. pengaruh tv mmg kuat...
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat May 18, 2012
Syifa pun suka..walaupun umurnya baru setahun 2 bulan...kalau bukak jer mesti dia ketawa...hihihi macam faham jer...
PinkUmmi PinkUmmi May 18, 2012
budak budak skang cpat blaja la IB...Aina dgn Auni pun kdg2 PU tak ajar tp dorg bleh buat sndri...
Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY May 19, 2012
Sama lah mcm anak k.eija pun kalau tgk kartun tu boleh berulang2 kali smpai hafal skrip..

CD pertama yg Zaquan tgk berulang2 Upin& Ipin jgk, lepas tu HOP, Rio, Cars, Smurf & skrg ni Boboyboi pulak..

Yup setuju sgt bdk2 skrg semakin cerdik cepat jerk bljar melalui pemerhatian dia apatah lg pengaruh TV kan...