Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Pembelajaran. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Pembelajaran. Papar semua catatan

Sesame street salah satu program pembelajaran yang bagus


Hari tu, saya ada bagitahu u all yang Alisha paham maksud JUMP melalui pembelajaran Sesame Street yang saya tunjuk dekat dia dari kecik kan.. Lepas tu, Naniey pulak komen cakap "sesame street tu salah satu program pembelajaran yang bagus"... Saya pun sependapat dengan Naniey.. Untuk pengetahuan u all, permulaan macamana saya boleh guna sesame street ni untuk ajar alisha sebabnya, saya tengok video anak kawan saya, kawan saya ni sedang belajar dekat Oxford University.. Anak dia lahir sehari awal dari Alisha.. Dah pandai cakap... 

Video tu, anak dia dah pandai baca tulisan tau u all.. padahal ms tu, umur baru setahun lebih... Yela, dah mak dia pun cerdik.. sebaya saya tapi ambik PHD sekarang ni.. Saya tanya, apa yang dia ajar anak dia kan.. Salah satunya, dia bagitahu saya yang dia pasang video sesame street... Start dari tu lah saya tunjuk video sesame street dekat Alisha.. Alhamdulillah.. nampaklah hasil jugak kan...

So, u all pun boleh jugak guna video sesame street ni untuk ajar anak.. Tapi janganlah semata2 sesame street tau.. banyak lagi yang lain.. Lagi satu, kenalah seimbang.. jangan duk omputih je.. hehhe... Tunjuklah, Iqra tu jugak.. video kumpulan alif salah satunya yang ada iqra (",)


Antara koleksi buku-buku Alisha


Alisha ni, dari umur 3 bulan lagi saya dah kenalkan BUKU dengan dia.. tapi buku pertama Alisha dah koyak.. hihii.. biasalah.. nak kenalkan budak2 dengan buku, di mana time tu, yang dia hanya tahu koyak + masuk barang or kertas dalam mulut.. itulah jadinya... koyak... langsung takda rupa.. hehhehe


Kami sendiri pun memang selalu singgah kedai buku.. Ohya, gambar kat atas ni, hanya sebahagian buku alisha.. ada lagi 5 6 buah buku dia yang saya terlupa nak snap.. hihii... (",) Buku2 alisha ni, ada 2 buah, acu alisha bagi & sebuah, mak long alisha bagi... yang lain, ibu alisha bagi... ekekekeee....

Buku2 ni memang saya letak setempat dengan buku kami.. so, setiap kali alisha nak tengok buku, dia akan ambik buku tu dekat rak dalam bilik... (",) Alisha bukannya pandai baca pun lagi.. yela, dia bercakap pun masih lagi bahasa German... tapi kalau dia tengok gambar yang dia familiar... dia tahulah sebut itu apa... emmm setakat tu je lah u all... nak membaca sampai habis satu buku tak reti lagi.. hihii

Kalau nak cakap alisha ni dah mengenal huruf, saya pun tak tahu nak cakap, yela, alisha tak teror lagi bercakap.. tu yang susah saya nak tahu samada dia ni tahu or tak... tapi apa2 pun, saya tetaplah jugak ajar dia kan.. lagipun dia memang minat dengan buku, so, saya ajar je lah,... (",)

KENAPA MESTI AJAR MASA BAYI LAGI?


Secara peribadi, saya memang sangat2 berminat untuk mengajar anak saya ketika kecik ni lagi.. seperti yang pernah saya cakap sebelum ni... 3 tahun pertama adalah sangat penting untuk anak2 kita menyambung seberapa banyak sel2 otak yang berada di dalam otak mereka tu.. 

Untuk pengetahuan u all, ketika anak kita dilahirkan, anak2 kita mempunyai 1,000,000,000,000
( 1 trilion ) hingga 1,200,000,000,000 (1.2 trilion) sel otak. Dalam tempoh setahun, saiz otak menjadi tiga kali ganda. Sebab itulah jugak, saya cakap 3 tahun pertama adalah sangat penting untuk kita mendidik anak2 kita!!! Otak anak2 kita berkembang pesat sewaktu usia 3 tahun ke bawah kerana kemampuan otak menerima banyak input pada waktu itu.

Saya bukan seorang guru yang sangat banyak ilmu untuk mengajar anak saya tapi saya hanyalah seorang ibu yang ingin melihat anak saya berjaya di satu hari nanti.. Sebab tulah, saya tak kisah rumah saya jadi macam taska pun.. hihii.. Ohya, bukan rumah sendiri tapi rumah sewa.. hehheh..*Kalau rumah sendiri lebih dari TASKA kot saya buat..hihii* Saya tak kisah apa anak saya buat sebab saya tahu dia dalam proses pembelajaran tapi segala aktiviti dia di bawah pengawasan saya la.. (",)

Saya banyak ajar anak saya dengan flash card la.. tak kiralah samada.. ianya dalam bentuk kertas or dalam bentuk slide show dekat komputer ni haa... selain tu, sambil2 saya bersembang dengan alisha saya suka mengeja.. contohnya, kalau dia main sudu.. Saya bagitahulah.. "Alisha, ini nama dia SUDU.. S.U.D.U. = SUDU..".. Walaupun alisha belum pandai bercakap bahasa kita tapi saya tahu, sedikit sebanyak input tu akan masuk ke dalam otaknya.. Bahasa kita fail, bahasa "German" sangatlah dia pakar...hahhahha

Saya memang berminat nak ajar anak saya ni.. cuma tu lah.. saya sendiri bukannya tahu sangat cara nak mengajar ni... ilmu yang ada pun hanyalah sekadar dari pembacaan saya tentang pembelajaran.. Actually, dari ketika pregnantkan alisha lagi, saya telah mula mencari @ membaca apa2 je maklumat untuk mengajar anak ni.. Sementelah saya pun adalah seorang suri rumah sepenuh masa, so, saya mempunyai 24/7 masa bersama dengan Alisha..
 
U all pulak, macamana u all ajar anak u all yer?.. Kongsilah tips u all jugak dengan saya supaya kita boleh sama2 pratikkan ia.. Lagipun saya tahu, kita semua ibu2 ni, pasti nak yang terbaik untuk anakkan.. (",)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...