Alisha yang rajin mengadap buku...

Alisha ni sekarang dah berusia setahun 9 bulan... Saya memang selalu perhati dia, setiap hari dia mesti mengadap buku... tak kiralah sekadar tengok gambar or conteng2... nak lagi bagus, dia datang bawak buku tu, suruh saya ajar dia menulis.. (",) 

Saya memang dah mula bagi alisha mengenali buku ketika dia berumur 3 bulan lagi... so, maybe dari situ jugak kot, dia ada minat dengan buku.... lagi satu, kami memang selalu bawak dia singgah kedai buku... samada MPH or POPULAR... Tapi yang saya nak cerita dekat u all sekarang ni adalah.....


Alisha suka menulis dekat meja yang saya letak komputer tu haaaa.. Kira dia dah ganggu saya mengadap komputerlah..... boleh dikatakan hari2 macam ni.. padahal ruang dekat meja komputer tu bukannya luas sangat pun...


Tengoklah tu, kusyuk tak dia tengok buku tu... kalau dia nampak gambar kucing, terus sebut CAT, CAT... nampak katak sebut FOG, FOG... hahahahaaa


Yang tak leh tahan bila dia siap menulis lagi dekat meja komputer tu... Kesian pulak saya tengok... tadi dah bagitahu my dear, nak ajak keluar pergi Tesco malam ni untuk beli meja ABC untuk alisha.... Dah lama alisha berkenan meja tu... murah je... tak sampai RM50 pun... alaaaa dekat meja tu yang ada tulis ABC tu... kadang2 ada tulis sifir jugak... meja tu je pun alisha berkenan... (saya pernah story kat u all pasal alisha nak meja ABC ni sebelum ni kan.... (",)

My dear pun dah setuju, alang2 pulak alisha memang tunjuk minat nak belajar... so, better beli kan... Ohya, selain dari alisha menulis dekat meja komputer, kadang2 tu dia ada gak menulis sambil baring... Hope lepas alisha dapat meja tu, dia makin rajin nak belajar... (",)

P/s : Pukul 1 nanti, nak tengok ulang tayang apa kata wanita di tv2... hope aerial bagi kerjasama... kikikiii




{ 45 comments.. read them below or add one }

ummi anum ummi anum May 25, 2012
Amboi Alisha..dah makin pintar ya sekarang..bagus tu..dia dah kenal huruf2 tak ina?
Mama Adam Mama Adam May 25, 2012
bagus! kalau anak minat, kita bagi galakkan. takut nanti minat hilang.

mcm adam, sekrang ni sbb bz sikit, saya biarkan. kesihan. nanti minat dia pudat.

chaiyok alisha!
ain vanilla ain vanilla May 25, 2012
huhu . comey bibir dia ..
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan May 25, 2012
kecik2 dah jadik ulat buku =)
Yumida Yumida May 25, 2012
rajinnya si alisha ni..kecik2 dh rajin menulis..besar nnti mesti jd cegu...
anak buah sy ske conteng kt dinding....hmmm...buat mural katanya
Falsya Falsya May 25, 2012
kesian alisha xde meja..terpaksa berhimpit2 ngan ibu..hehe..
Jaa Jaa May 25, 2012
erm idlan pun suka meja tulis n kerusi... kl pergi mana2 n dia terjumpa meja n kerusi, terus dia duduk kt situ xnak bgn... mmg cadang nk beli cuma x jumpa lagi yang sesuai untuk dia.. ada bl jumpa meja rendah sangat, kerusi tgi sangat... so, kena la survey betul2... tapi mmg nk beli pun sb kesian tengok dia ngadap laptop atas lantai...
Naz Naz May 25, 2012
bagusnya anak cik IntanBerlian ni..hehe
nur anis nur anis May 25, 2012
amboi..seriousnya muka alisha...
diana diana May 25, 2012
ha ah..meja tu 20 ringgit pun ada..saya beli meja tu masa maisara umur 2 tahun.tapi haqham nye dia nak menulis kat meja tu..

"budak2 je yang menulis atas meja tu.."
katanya...
CtAyue CtAyue May 25, 2012
bagus alisha..adam pun dah ada satu meja tu..memang budak akan jd suka dan makin bersemangat lah nk menulis bila dah ada meja sendiri..semoga alisha jadi anak yg baik dan cerdik pandai. :)
Azi Azi May 25, 2012
baguslah klu alisha dh tunjuk minat belajar kita ibubapa kenala support kan
fieda fieda May 25, 2012
olo..rajin sungguh anak dara ni..
::NureeN:: ::NureeN:: May 25, 2012
melentur buluh biar dr rebung kan.. bagus2.. sama mcm anak nureen jgk.. :)
syawalsimpsons syawalsimpsons May 25, 2012
rajin alisha ni...best la...
Wanieys Wanieys May 25, 2012
anak2 minat dgn buku memng bagus...semoga alisha menjadi anak yg bijak dan pintar
Norzie hany Norzie hany May 25, 2012
Bagusnya..kecil2 dah tunjuk minat nak belajar.
Norzie hany Norzie hany May 25, 2012
Bagusnya..kecil2 dah tunjuk minat nak belajar.
anisalya anisalya May 25, 2012
bijak betul la alisha ni ye. dah nak dpt meja sendiri. lepas ni tak kacau ibu lagi la.
Masya Masya May 25, 2012
alisha menulis serius betul.... siap muncung²...
ecadwinkyasha ecadwinkyasha May 25, 2012
yg pntg jgn paksa dia..biar dia sendiri yg tunjukkan sikap nak belajar tu.hehehe
ecadwinkyasha ecadwinkyasha May 25, 2012
donw hishop..

eca xnak update dua hari.nak try tackle nuffnang..nak maintain je traffic
azizah :) azizah :) May 25, 2012
eeh..blog yui la... hehee


rajin alisha ni... bagus lah kak.. belikan jer..
shahdiana shahdiana May 25, 2012
takpe biar diasuh dari ekcik supaya minatkan buku....
Myra Jay Myra Jay May 25, 2012
Bagus Ibu Alisha, apa sahaja demi anak tersayang pasti akan dapatkan..

Good girl Alisha ;)
Cik Nur Cik Nur May 25, 2012
bijaknya alisha..! lepas ni jgn lupa letak pic alisha dengan meja barunya.. :)
zachflazz zachflazz May 25, 2012
mantaapp. ayo dukung alisha. kelak pasti menjadi anak yang pintar.
delarocha delarocha May 25, 2012
kecik kecik dah suka buku...cepat pandai ni nnt :-)
shida'R shida'R May 25, 2012
oh meja lipat yg kecik ssuai la tuk alisha sis..mmg murah kat tesco tmpat saya 11.90 baru beli kot..akak sya amik smpai 3 sbb de 3 anak hehe ^_^
saffiya_aleesya @ echa saffiya_aleesya @ echa May 25, 2012
pasni dah ada meja menulis leh laa alisha guna meja sendir tak kacau meja komputer akak kan
Farah Shamsudin Farah Shamsudin May 25, 2012
bagusnye alisya. dah kenal erti buku. moga dah besar sentiasa cemerlang.. InsyaAllah.
9n0L4 9n0L4 May 25, 2012
besornye skrin pc tu. ;)
Ummi Iman Ummi Iman May 25, 2012
Sama macam iman suka buku. Dia nak suruh layan tu... Iman pun macam tu ;) meja ABC tu dah berapa kali nak beli tapi tak jd. Takut dia panjat jatuh pula.
ayut ayut May 25, 2012
pasni alisha dh blh dapat meja ABC...hihihi :)
misshannajr misshannajr May 26, 2012
bagus kecik2 lagi dah minat belajar...semoga alisha jd anak yang bijak pandai :)
ainnoraini ainnoraini May 26, 2012
Teringat la plk masa anak kakain kecik2 dulu kan...ada beli jugak meja kecik yg ada gambar tuu... Mmg suka sangat...
Tihara Tihara May 26, 2012
mmg bijak alisha ni :)
Dylla Abas Dylla Abas May 26, 2012
org kata melentur buluh biarla dari rebungnya kan..bagus la kalau Alisha dah tunjuk minat membaca dari awal..support la dia :)
Papa Mifz Papa Mifz May 26, 2012
bagus la Alisha nih...nanti mesti cepat pandai nih...:)
iizza iizza May 26, 2012
nak tarik perhatian mak kot..biasa mak kalau dah kusyuk depan kmputer x pandang kiri kanan dah..hehe
eita eita May 27, 2012
dah semakin membesar..
otak pun semakin berkembang ke arah yang sesuatu yang baru
.:fyzz:. .:fyzz:. May 28, 2012
even alisha baru 1 thn 9 tp jelas nmpak kematangan dia tau..sama bya ngan anak saya la..tp anak saya baru 1t 6 buln..emm main ja lebih dri nk belajar hehehe..

ok gak..meja tuh mmg ok...sufiya anak sya yg dajah satu pun dok guna meja tuh lagi..kira tahan lama la..
wan nurul hezrina wan nurul hezrina May 28, 2012
aahlah ina mmg payah nak studi kat meja lappy2..huhu..mmg kena beli gaklah meja abc=)

lawa rambut dia.curl.ikut rambut inake?