Tak suka makan BUAH KURMA???.. Meh try minum AIR BUAH KURMA (",)

U all pernah minum AIR BUAH KURMA KISAR tak?... Saya baru je belajar minum sebab baru tahu... hahahhah... Hari tu, saya ada terbaca entry adik saya buat AIR BUAH KURMA KISAR, so, saya pun try la buat... tapi tak rasa sedap pun, rasa macam ada kekurangan.. Yela, saya buat tu time saya tengah puasa.. nak rasa pun tak boleh.. main agak2 je... hihii


Tapi kan u all, masa saya balik rumah my parent baru ni, adik saya buatlah AIR BUAH KURMA KISAR ni.. Rupa2nya SEDAPPPPP...!! Rasa dia lemak berkrim gitu.. hihii.. U all nampak tak dalam gambar tu.. siap berbuih2 lagi... dah jadi macam AIR BUAH KURMA TARIK pulak.. muahhahhahah...


Kalau u all tengok gambar atas ni... Lapisan atas tu,  buih dia tau.. yang bawah tu air dia.. yang bintik2 hitam dekat air tu.. buah kurma... yang ni, adik saya blend tak hancur.. tapi saya suka tak hancur sebab boleh rasa buah kurma.. hehhe

Cara nak buat, senang je.. 10 biji buah kurma lembut (buang biji) + 1/2 cawan air + 1 cawan ais + 1/2 cawan susu cair + 1 sudu kecil gula + masukkan dalam pengisar & kisar sampai hancur.. SIAP..!!

Ohya, air ni, bila u all minum.. tahap kecairan air tu, macam air biasa je tau... u all kalau try buat, jangan pulak biarkan dia jadi macam ice blended tu.. biasa2 je.. takdalah jadi macam yogurt tu tau.. Bukan apa u all, masa saya first time buat tu, ia jadi macam yogurt tu sikit.. ahhahhaha... maklumlah, tak dapat nak imagine air tu camne, lebih2 lagi tengah puasa time tu.. hehehhe *alasan, padahal memang tak reti

P/s : Sorry lambat terjah u all hari ni.. Sekarang ni saya dah jammed dengan komen dah cecah 3 angka setakat 3 entry pagi tadi.. Hari ni terlewat sikit blogwalking.. Biasalah, suri rumah.. banyak pulak kojenya hari ni.. hihii.. Apa2 pun, TERJAH TETAP TERJAH..!! YEAHHH... ehhehheheh

{ 45 comments.. read them below or add one }

syawalsimpsons syawalsimpsons June 21, 2012
sue bukan tak suke kurma...tp lambat sikit la nak masuk tekak ni..tp untuk kesihatan ok jugak ni..
nur anis nur anis June 21, 2012
tak pernah pula try air kurma ni...boleh try ni bila-bila..selalu time bulan puasa, ada je kurma berlebih tak termakan..
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief June 21, 2012
kak ina dia kira mcm jus kurma juga ker...wani xpernah try lagi...tp hr tu kan wani pernah tgk orang order jus kurma kat satu gerai makan ni...owh senang jer cara dia nanti boleh wani try buat...thanks sharing yer :))
sal ya sal ya June 21, 2012
boleh try ni. memang kalau dah banyak sangat komen nak terjah tu ambik masa. kena pulak dgn tahap kesengalan komputer dan jugak line.
mummyrinazone beauty mummyrinazone beauty June 21, 2012
sedapnya air2 nampak mcm ari susu segar...laparnie dahlah sejuk sampai ke tulang
Mrs. Norrie Mrs. Norrie June 21, 2012
SEDAP KER? RELA LAGI MKN KURMA....
Unknown Unknown June 21, 2012
boleh cuba buat ni.. lg2 nak puasa ni kan.. senang nk dpt buah kurma.. :)
Mommy_ima Mommy_ima June 21, 2012
byknya gambar air kurma ni. ini baru betul2 promote...hihi :p

penah buat, tp letak oat sikit..jd mcm milkshake pulak.. :p
mmg sedap susu + kurma ni..
Unknown Unknown June 21, 2012
terliur pulak... mesti sedap nihh emm leh cuba nanti
Tie HT Tie HT June 21, 2012
kalo guna susu full cream sedap tak eks..nak try la ina
Salina Mat Isa Salina Mat Isa June 21, 2012
Mcm sedap je blh la try puasa nnti..entah jd ke tk..
CtAyue CtAyue June 21, 2012
ooo gitu..mmg tak pernah try pun..rasa pun belum pernah..hehe.. nt nk try jgk lah.bulan pose nt.. :)
fieda fieda June 21, 2012
olo..nmpk sedap la ina..ermm...

ape...??3 angka..sangat mengujakan..tahniah ina...dh jadi blogger pemes ni..
Fiza Rahman Fiza Rahman June 21, 2012
Sedapnya...penambah susu ibu ☺☺
Madam iEeDaZ Madam iEeDaZ June 21, 2012
kite mmg suke makan kurma tapi takpernah try lagi air kurma...sedap eh,...bole cuba ni :)
ecadwinkyasha ecadwinkyasha June 21, 2012
bila la eca nak ada kerajinan mcm akak ne..balik keja,penat.mna nak masak tuk family lagi..adooi..buat teaching aids lagi..huhuhu
Miss N™ Miss N™ June 21, 2012
nampak mcm sedap..!
nanti nak cubalah.. :)
Si Matatajam Si Matatajam June 21, 2012
Kalau M, lebih suka makan camtu saja...ala alasan org malas mmg camtu he he... Nak blend2 bagai ni...hmmmm... Ha ha...
Unknown Unknown June 21, 2012
wah..makin hebat ..ina dgn komen dh cecah 3angka tu...
Dayang Deno Dayang Deno June 21, 2012
wow mcm best ni kak... deno mmg tak suka buah kurma... nanti boleh cuba la jus ni... thanks akak :)
caliph shuriken caliph shuriken June 21, 2012
sy paling suka mamam buah kurma, klau bulan puasa mmg x cukup sekotak kecik tu, huh...
Norzie Norzie June 21, 2012
Belum pernah minum air buah kurma...mesti try ni.
Unknown Unknown June 21, 2012
wah sedap2... jijah poon kdg2 tak termkn gak kurma macam tu je..
AnonymousAnonymous June 21, 2012
mesti sedap ni terutama kalau time posa..hehe
Unknown Unknown June 21, 2012
orang femes kan =) hihihiihih blh try puase ni nt =)
 Aisy Nasiha Aisy Nasiha June 21, 2012
wah, boleh cuba ni...nampak menarik je...lagipun mmg berkhasiat kurma ni
izz iizza izz iizza June 21, 2012
waa resepi baru ni..mesti sedap nih..:)
ida =) ida =) June 21, 2012
sedapnya. saya suka kurma. tapi, jenis yang keras. x manis. yang lembut2 tu, saya x suka.
eita eita June 21, 2012
nak kena try ni...
Masha Meisters Masha Meisters June 21, 2012
wowww!!!! nampak berselera je ni sis...hihi...xtahan~
Farah Shamsudin Farah Shamsudin June 21, 2012
suka je makan buah kurma.. air kurma? kena try nih,
ewanthology ewanthology June 21, 2012
boleh meniaga air ni kat bazar ramadhan nnt..huhu
Shida Radzuan Shida Radzuan June 22, 2012
suka buah mnum tu xtau boleh ke dak huhu...
9n0L4 9n0L4 June 22, 2012
adek pun pernah buat jugak. tapi tak pernah try minum pun. hee.
Masya Masya June 22, 2012
tak pernah minum.. tak pernah buat.. tapi macam menarik jer.. bolehlah sy cuba ni.. pakai susu full cream dlm kotak jer ok x?? sbb jarang beli susu cair.. selalu beli susu kotak untuk amir mkn dgn coco crunch
duniaanita74.blogspot.com duniaanita74.blogspot.com June 22, 2012
pernah tengok raqncangan siapa di rumah di mana cef ismail gi rumah datuk fadli(yg join masterchef)..tapi bubuh yogurt...lebih kurang lah kot rasanya..kalu kurma minum dengan susu memang rasanya sangat sedap..ita try hari tu makan buah kurma bersama air susu sedap..tapi tak pernah kisar mcm ne....nanti nak try buat juga lah...
Mimie Mimie June 22, 2012
nampak sedap je air kurma nih...
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P June 22, 2012
waaaaa, sedapnya kalau di minum masa berbuka. mesti sejukkkk je tekak kan. kena guna resipi ni ! :)
armouris armouris June 23, 2012
terjumpa info ni, juga pasal kurma... sharing is caring :) - Khasiat Kurma
armouris armouris June 23, 2012
terjumpa info ni, juga pasal kurma... sharing is caring :) - Khasiat Kurma
Noor Maizan Noor Maizan June 24, 2012
nanti bulan puasa bleh la try ,kan ade kurma bnyk.ehehe
Cikrosecute Cikrosecute June 25, 2012
bulan puasa boleh cuba...terliur tengok air tue...
emarieys emarieys June 25, 2012
kenapa kaler putih...kaler putih konpem akak tak terminum..huhuhu