Maksud mengidam apa yer...

Saya sebenarnya tak berapa nak paham dengan maksud mengidam bagi ibu2 mengandung ni... Saya tahulah kalau ibu2 mengandung nak makan sesuatu je, orang mesti kata mengidam... bukan main lagi berusaha nak mencari makanan tu.. tapi kalau yang tak mengandung teringin nak makan macam2 jugak.. tu camne, kita panggil mengidam gak ke?

Macam saya sendiri... pantang tengok gambar2 makanan.. mulalah rasa nak makan jugak.. nampak makanan semuanya rasa sedap.. tapi masalahnya, bukan time mengandung je camni... time tak mengandung pun sama jugak.. hahahha... So, ni nak panggil apa ni?... mengidam ke mengada2?... kikikiii

Tapi masa saya pregnant kan alisha dulu, lagi pelik... sebabnya, masa alisha dulu, kalau bab2 makanan ni.. saya mimpi tau... mimpi nak pelam telur lah.. mimpi nak pizza lah... hahahhahha... bangun pagi terus bagitahu my dear... last2 dapat makan apa yang dimimpikan tu.. hehehhe

Apa yang u all paham dengan maksud mengidam bagi ibu2 mengandung ni yer?... (",) Macamana nak tahu yang kita mengidam or saja suke2 nak makan?.. (^_^)
 
 P/s : Hadiah pemenang Mini Giveaway #3, saya dah pos semalam
 
Maksud mengidam apa yer...

{ 25 comments.. read them below or add one }

syawalsimpsons syawalsimpsons May 29, 2012
entah la...pada sue...kalo dah terasa tu..mengidam la...kikikiki
anisalya anisalya May 29, 2012
pd akak la... benda yg kita nak tu kalau tak dpt takpe. tp time pregnant mmg nk sgt2. kdg2 teringat2. tu yg org kata mengidam. cuma nak tunaikan hasrat. in case jadik apa2 during delivery tak ada la ralat sangat sebab apa yg isteri nak dah dpt. ^_^

selera akak blh tahan masa pregnantkan kak long. nak mkn laksa. kalau tak dpt dalma tempoh 30 minit, hilang terus rasa tu. pening husben sbb time nak makan tu dia tengah kerja. muahaha...
LYAfrina LYAfrina May 29, 2012
mgdam x semestinyer org mgndung.. biasa ..org sakit pon...

mybe ransangan otak bila tgk gmbar makanan..n terbayang2.. jd ransangan tu ..jd rsa meluap2-luap nk mkn... rasa meluap-luap tu la mgidam kan??heheh
Mrs Lurve Mrs Lurve May 29, 2012
itu yg pelik, sy pun conifus..masa preggy dulu pun mengidam nak mkn itu ini, skrg nie xpreggy pun mengidam nak makan itu ini..apala berhantu sgt perkataan mengidam nie hehehe
Wanieys Wanieys May 29, 2012
wani kan mengandung ka x sama ja tgk makanan yg sedap2 semua teringin hahhaaa
✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ ✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ May 29, 2012
mengada-mengada nak mengidam kot! hehehe
Dylla Abas Dylla Abas May 29, 2012
kalau yg tak mengandung tapi teringin nak makan macam-macam dipanggil mengada...err,sy ni kategori mengada la kot..hahaha

p/s : selalu je teringin nak makan macam-macam...tak kira masa :p
hakamah hamyadi hakamah hamyadi May 29, 2012
saya belum kahwin pun, tapi kalau nampak makanan sedap2, mulalah teringin makan....hehe....memang ngada2 kot
wan nurul hezrina wan nurul hezrina May 29, 2012
kalau cenggitu org panggil nafsu makan.hehehe..bukan ngidam.ngidam2 btul2 kita inginkan.kalau mkn sikitpun dah puas.tapi nurulkan tak pernahlak rasa cenggitu masa hamil
PinkUmmi PinkUmmi May 29, 2012
bg PU la kan...bila ibu ibu mengandung mengidam nih, dia memg teringin sgt2 nak makan sesuatu tuh...dpt mkn sikit pun jd la jnji ngidam tuh tertunai..mcm PU dulu teringin nak makan daging rusa..Skali dpt mkn sate daging rusa..Beli 3 cucuk je tapi rasa secucuk je...Dah kira cukup...Kdg2 mengidam ibu ibu mengandung nih secara semulajadi kot..tapi time tak mengandung tuh bukan mengidam tp lebih pada nak memenuhi selera..hahaha
9n0L4 9n0L4 May 29, 2012
kalau tak pregnent, dipanggil teringin kot? huhu.
syiela syiela May 29, 2012
akak pun walau tak peknen skrg ni asyik teringin tu asyik teringin ni. tapi bila time peknen en.somi pula yg asyik tingin mcm2.. camno tuh!
mrs mell mrs mell May 29, 2012
kann... ngidam tu ape.. tgh pegnen nie.. tp kan.. kite ade mimpi nak makan stoberi.. ngidam ke tue?.. pastu kan.. tgok iklan makanan je.. mula la tingin.. nie ngade2 kot.. hahaha..
Falsya Falsya May 29, 2012
kalau x ngandung pun leh ngidam jugak sbb kite slalu ngidam2..wahahahaa..
fieda fieda May 29, 2012
kak fieda dh bersalin 3 org ni tak reti nk ngidam2 ni..mmg tak pandai..jenis kak fieda pantang tgk makanan sume nk mkan..takde lagi nk ngidam mkn bende2 pelik..
pena rozie pena rozie May 29, 2012
mengidam jugak tu.. muahhahahahaha...
pena rozie pena rozie May 29, 2012
mengidam jugak tu.. muahhahahahaha...
zachflazz zachflazz May 29, 2012
tidak hanya kaum wanita yang bisa ngidam. kaum pria pun bisa. saya pernah mengalaminya.
Myra Jay Myra Jay May 29, 2012
Myra yg tak ngandung pun selalu ngidam, tapi tak juga ngandung..heheee ;)

Kadang nafsu je ;)
Mama Adam Mama Adam May 29, 2012
Hihihi... Teeringin yg amat sgt kot!
Saya kalo nk period, time tu la nk minum ais. Time lain, saya minum air panasa aje
Azi Azi May 29, 2012
mengidam ni sinonim tuk org mengandung kot ye, walhal sy rse kita xmengandung pn kengkadang tringin/mengidam nk mkn mcm2.

tp sbb dia mengandung kena tunaikan..nnti kesian kt ank dlm perut nk tu..

bila ank dh lahir, air liur asyik meleleh dikata pulak sbb mse mengandung mengidam ada yg xdptla tu..

biasa kn dengar x semua tu...
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda May 30, 2012
time sy pregnant dlu, xde sgt m'idam pape, hehe..

owh ye.. nice la no follower blog Ina.. 1313.. ^_^
Izan Ishak Izan Ishak May 30, 2012
kalau kak izan mengidam tu takdelah sampai wajib kena cari dan makan. kalau dapat...alhamdulillah, tercapai hajat. kalau takde pun nak buat camna kan... redha ajelah.
Chesue Comey Chesue Comey December 14, 2012
Saya plak msa ni tgh teringin sgt2 nak makan roti milo... yela, pagi2 buta camni mna nak cari kan... dah cuba sedaya upaya urk tunggu esok je tp takleh... tak tau knpa... siap menitis air mata ni semata2 nak mkn roti milo pepagi buta kul 1:30am ni... saya tgh pregnant 7bulan... mungkin sbb mengidam kot ye... terpaksa la suami kuar gak gi cari roti milo pepagi buta ni... kesian dia...
Chesue Comey Chesue Comey December 14, 2012
Saya plak msa ni tgh teringin sgt2 nak makan roti milo... yela, pagi2 buta camni mna nak cari kan... dah cuba sedaya upaya urk tunggu esok je tp takleh... tak tau knpa... siap menitis air mata ni semata2 nak mkn roti milo pepagi buta kul 1:30am ni... saya tgh pregnant 7bulan... mungkin sbb mengidam kot ye... terpaksa la suami kuar gak gi cari roti milo pepagi buta ni... kesian dia...