Cara saya bagi alisha makan nasi..

Alisha ni sebelum2 ni, susah betoi nak makan nasi tau.. suap semulut, lepas tu mulalah cakap "Taknak".. Alahaiii.. risau saya dibuatnya.. kalau bagi mee goreng ke laksa ke peha ayam ke.. laju je makan.. So, kami layankan je lah cara dia makan tu..

Sampailah saya rasa tak boleh jadi macam ni.. nasi bukan nak makan.. So, saya ubah corak pemakanan dia... Breakfast saya bagi dia biskut ke roti ke buah ke.. Pukul 12 lebih baru saya bagi dia makan nasi.. Opssttt.. u all perlu tahu, alisha bangun tidur pun dah pukul 10 lebih yer.. so, breakfast pun dah tentulah pukul 10 lebih or 11 lebih.. (",) hihii.. Actually, awai2 time abah dia pergi kerja dia dah bangun tapi lepas tu saya bagi dia tidur semula.. maklumlah, pagi2 saya banyak kerja yang nak buat..  kalau dia tidur, senanglah sikit.. muahhaha

Ohya, saya bagi alisha makan nasi tu, bukan dalam rumah tau.. tapi makan dekat luar rumah.. kiranya, sambil dia ambik udara dekat luar rumah + sambil jalan2 sambil tu lah saya suap dia makan... Sama jugak petang, pukul 6 lebih, saya bagi makan nasi lagi.. tetap makan dekat luar rumah.. bila buat macam ni.. baru dia makan banyak.. bukan apa.. budak2 besar alisha ni.. saya rasa, kalau makan secara berkawan, lagi dia berselera.. cuma dekat rumah saya ni takda kawan sangat.. tu yang saya buat macam ni.. (",)

Malam pulak, alisha makanlah mee goreng ke apa2 ke laksa ke or apa2 je lah yang dia nak.. saya tak kisah sebab siang dia dah makan nasi.. Tapi tu la u all.. bila dah makan banyak.. hari2 sampai 2 3 kali buang air besaunya.. adeh.... Habis tu, bila nak beratnya.. kalau makan terus buang.. kikikii

P/s : Jiran saya bagitahu, jika nak tambah selera makan anak, mandikan anak time senja tu dengan air ramasan daun kucai yang dah ditapis.. buat 3 hari lagi bagus.. (",)

UPDATE :

Mula2 mandikan anak dengan air biasa.. lepas dah siap mandikan baru dimandi dengan air ramasan kucai yang dah ditapis tu... bermula dari bahu ke bawah... kepala, tak payah jirus... lepas tu terus je lap...


Cara saya bagi alisha makan nasi..

{ 25 comments.. read them below or add one }

izan mama mia izan mama mia May 18, 2012
gitu pula caranya...mia x ada masalah tu..semua dia makan sampai mama dia kena sorok makanan..huhuhu
Mrs. Greeny Mrs. Greeny May 18, 2012
adoyai...nk makan sambil jln2 kat luar ye.. kire picnic2 la ni.hihi..
cian ibu die..layankan saje~ :p
diana diana May 18, 2012
kerap la pulak buang air besar ye??
mungkin sebab dia makan pedas kot..
kalau sembelit lagi payah kan??
asal sihat dah la..
heheheh
ieda ieda May 18, 2012
oh macam tuu
kalau makan2 kat luar tuu kadang2 dia sambil main kan .. leka dan x sedar mulut duk ngaga nak makan kan .. akk selalu gak buat dulu ..
dah besar nie idok lahh ;)

haa lawas betul alisha nie .. bagus betul , anak2 akk intan .. sehari sekali je .. selalu sebelah pagi .. pelik kan kekeke ;)
Myra Jay Myra Jay May 18, 2012
Sama cam Firas gak, sambil suap tu dia kena main ke apa ke baru makan banyak..
Kalau takmau makan kami selalu bagi dia 'biji gorek' dan mandi daun 'gorek' tu :)
Dylla Abas Dylla Abas May 18, 2012
tak pernah dengar pula petua tu..btw, boleh cuba ni...anak buah saya yg sorang tu pun punya la susah nak suruh dia mkn nasi

Alisha ni memang akal panjang la..ada je cara dia nak suruh ibu dia melayan dia kan :)
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat May 18, 2012
Anak-anak cik rose semua selera makan hihihi
anisalya anisalya May 18, 2012
sama macam kak long ssh nk mkn nasi. tp azfar dgn kak ngah mudah je mkn. tp kalau mkn ramai2 mmg dia mkn byk.
fieda fieda May 18, 2012
maira ni pun susah nk mkn nasi..dulu time besor alisha buat gitu jugak biar dia ralit sambil2 tu kita suap la..dah besor ni lain plk style..bg dia main game kat laptop sambil2 tu suap nasi.mmg sentiasa la mulut dia menganga..kalau duk saje2 mmg dia takkan mkn..
PinkUmmi PinkUmmi May 18, 2012
cmtu caranya ye....Aina dulu mcm tuh gak...sejak ada Auni baru nak mkn byk...kdg2 tak nak PU suapkan...dia nak mkn sndiri
SumeSakan SumeSakan May 18, 2012
OO macam tu ek...Sara lak klu makan nasi lauk yg kita buat khas untuk dia mmg dia x layan...tp klu mkn lauk kita...adoyai...x dan dan...x nyempat nak suap kat kita dah dah bising2...nakkkk...nakkkk...lambat je suap bingit lah telinga mama nih d kerjakan....
Tihara Tihara May 18, 2012
petua yg baru tau..thanks sharing..akk tgk cara kak ipar pulak..dia pegang nasik semangkuk, dia ikut je anak dia tengah main ke apa ke dia suap jugak ke mulut...bebudak kan takleh duk setempat..kalo tk wat camtu..tk makan nasik la jawabnye :)
Gen2Merah Gen2Merah May 18, 2012
hehehe. penah juga tgok mak sedara saya bagi makan anaknya nasi... sampai ke luar rumah mak dia nak suapkan nasi anaknya.. ehehehe..
♥♥azatiesayang ♥♥ ♥♥azatiesayang ♥♥ May 18, 2012
salam Ina...anak2 k.atie masa kecik duku pon klu nk suapkn makanan kena ikotkn kemana dia pergi..br la byk dia makan.
Kdg2 siap nambah2 lak tu..kita tgk pon seronok!
Rindunya zaman menyupakn anak2 time mkn..skrg dah besau,xmo dah dia.
Suapkn HB ajelah..hihihi
Nazayiena Nazayiena May 18, 2012
Mkn sambil jln2 kat luar tentu seronok bg budak2....
Baru tahu petua nie,boleh cuba.
ecadwinkyasha ecadwinkyasha May 18, 2012
anak sedara eca pula lain....klu makan bubur,kejap je makannya.....bila kita suap dy buat1 xnak..lepas tu eca suapkan kat mulut eca,terus dia nganga besar2 mulut dia....suka makan mee goreng juga,nasi pun bedal..padahal umur baru setahun 3bulan.hahaha
ZSqueenbee ZSqueenbee May 18, 2012
hye sis..ooo mcm ituplak caranya..skrg ni kite suapkn die bubur lgi tu pon dh payah sbb sibuk nk main..harap xdela ssh sgt nk bg die mkn nnti..tkut gak ni..hihihi
aimi aimi May 18, 2012
aktif btl alisha ni.. =)


p/s - aimi x cek kat pjabt asrama lagi sb sebelum aimi gerak g kedah aimi chek xd ag.. nanti aimi check ye =)
eita eita May 18, 2012
buak2 kalau makan berkawan memang laju....
suhaina laui. suhaina laui. May 18, 2012
dulu pon akif mcm tu...tapi skrg kuat mkn jugak la dgn syarat lauk die kena ade...sup@ singgang...kalox mkn nasi ajer ;)
anisalya anisalya May 19, 2012
akak rasa mcm dah komen ni smlm tp tak pst ada ke blm sbb tak nmpk ina publish pun.
Azi Azi May 19, 2012
sy pn ada jugak kengkadang kasi anak makan kat beranda smbil diorang main. kadang2 berkesan, kadang2 xberkesan, syok sgt main smpi xnak makan pulak...huhuhu
Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY May 19, 2012
sbg ibu kita mmg akan buat apa saje utk anak kan,

cara ina bg makan ni sama lah mcm sepupu k.eija, kalau nak bg makan anak sampai kena keluar baru anak dia nak makan.
iizza iizza May 19, 2012
pernah cuba ker petua tu dn memang berkesan ker..

anak-anak sy dulu masa seusia alisya pn camtu la payah tul nak makan..dah beli apeton with lysen pn x jalan..
9n0L4 9n0L4 May 20, 2012
susah nak cari ibu yg kreatif mcm ni. ;)