Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Sembang kosong. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Sembang kosong. Papar semua catatan

Cik Ti dah buat saya ggrrrrrr.......

Saya dah rasa macam kucing dalam cite kartun apa ek.. Tom & Jerry ke.. alaa yang tikus duk mainkan kucing tu... Rumah saya ni asyik ada sekor tikus yang duk masuk... panjang akai pulak tu.. adoi laaa.... 

U all bayanglah, dia boleh g masuk ikut lubang bawah pintu rumah saya ni.. Sekali saya dapat tahu yang dia masuk makan tulang2 dalam tong sampah rumah saya ni... So, saya pun apa lagi, lepas tu, terus je malam2, saya buang awai2 sampah tu.. tapi esoknya dia masuk lagi.. So, saya cari akai tutup lubang tu... malamnya, bila cik ti tu nak masuk, tak dapatlah... punya bising suara dia dekat luar rumah... tengah marah kot... hahaaaa... cik ti ni geram, terus dia tinggal tahik depan rumah saya.... ggrrrrrrr....

2 malam cik ti tu duk bising luar rumah sebab saya tutup lubang... tapi hari ketiga... boleh pulak cik ti ni g masuk melalui cermin yang kat atas tingkap tu... eeeeeee grrrrrrr... dia makan roti kami yang baru beli... saiz besar pulak tuh!!!!..... So, apa makanan, semua saya letak dalam bekas, takda letak dalam plastik camtu je...

Walaupun gitu, dia pergi makan pulak white coffee saya sebungkus... saya ambik terus buang... sebelum tidur, saya pastikan takda apa pun yang cik ti boleh makan... semuanya saya dah simpan.... TAPI..... cik ti boleh pulak g kerjakan tipuware saya.. dia g gigit pulak...!!! Alahaiiiii... u all nampak tak... panjang akai tul dia... saja nak suruh saya grrrrrr kat dia... sampai mimpi2 saya dibuatnya.... hahahahaaaa... Tensen je bila cik ti masuk mimpi saya... heheeee

Apa cara boleh buat nak halau cik ti sekor ni yang ketegaq sangat ni ek...?

Setiap anak ada rezeki masing2...

Masa saya belum kahwin kan, bila berkumpul dengan kawan2, saya pernah cakap yang saya nak anak, paling kurang 4 orang... lagi ramai lagi bagus.. meriah time saya tua2 nanti.. dalam rumah penuh dengan cucu2  (^_^).. Tapi ada yang cakap, bila anak ramai susah sebab banyak nak pakai duit.. belanja makin meningkat.. beli susu, beli pampers, belanja sekolah & lain2 lagi..

Yap, saya akuinya... tapi, kita harus percaya, setiap orang ada rezeki masing2.. termasuk anak2 kita.. Saya taknak disebabkan pikir banyak belanja, nanti anak sorang je.. hihii.. sedangkan saya nak sebaliknya... (^_^).. Macam saya sekarang ni, alhamdulillah, walaupun saya tak bekerja.. hanya suami je yang tanggung belanja rumah & segalanya.. alhamdulillah.... ianya cukup untuk kami... (",)

Tuhan tu Maha Adil & pemurah.. Meh saya bagi contoh.. Macam saya, hanya suami je bekerja tapi saya dikurniakan anak sepandai Alisha.. di mana dia mampu mengurangkan belanja pampers dia.. sehari hanya sekeping.. di mana, ada antara suami isteri bekerja, anak masih lagi belum free diapers.. nampak tak, betapa adilnya.. Tuhan tahu, yang menanggung mencari nafkah hanya seorang, so, Tuhan kurangkan perbelanjaan apa yang boleh melalui Alisha yang dah free diapers (",)

Tuhan banyakkan jugak susu badan saya untuk diberi kepada Aqilah.. Belanja susu untuk anak saya dah jimat dekat sini.. 

Alhamdulillah jugak, walaupun saya tak bekerja, saya dapat jugak income berblog, walaupun tak banyak.. tapi alhamdulillah ada jugak.. (",) Selain tu, anak2 saya jugak banyak dapat barang2 dari kawan2 blog... tak kiralah dalam bentuk pakaian or wang or benda.. kiranya, Tuhan salurkan rezeki mereka melalui kawan2.. (",)

Itu saya cakap, sebenarnya kita tak payahlah nak pikir sangat bab2 takut tak cukup duit untuk anak2.. kadang2 tu, kita pun jadi hairan.. duit gaji tak sebanyak mana.. tapi duit tak pernah putus untuk beli apa2.. ada je jalan penyelesaian yang Tuhan bagi dekat kita.. yang penting, kita je perlu usaha.. kalau tanpa usaha, mana nak datangnya hasil.. (",)

So, kesimpulannya, jangan risau kalau nak beranak ramai.. Opstt... hihiii.. Tapi risau pasal sakit kene jahit la pulak.. hehhe (^_^)


Pengalaman saya menggunakan MANJAKANI

Buat pertama kalinya, saya guna buah MANJAKANI untuk disapu ke tempat luka jahitan bersalin tu.. Saya asah buah tu dekat belakang lesung batu & sapu dekat tempat jahit.. Saya nasihatkan u all, jika nak sapu kan, sapulah dari awai2.. hihii... sebab memang sangat2 mujarab.. Cepat je luka tu kering... (",)

Saya ni rugi, sebab baru je lagi seminggu ni guna.. tu pun sebab tiba2 saya tengok macam ia tak elok sepenuhnya lagi... Bayanglah, saya sapu manjakani tu dekat bawah, 2 3 hari terus kering.. warna tempat tu pun dah sama dengan warna asal kulit.. & benang yang terlebih yang saya duk cite dekat u all sebelum ni tu, masih lagi ada, tapi dah tak mencucuk, maybe dia dah nak reput kot... hihii.. suker suker (",)

Apa yang saya rasa bila sapu manjakani dekat tempat jahit??.. Masa mula2 sapu, saya rasa dekat bawah tu, menegang, ditarik2 camtu... apa ek, nak panggil... kiranya macam dia nak merapat2kan balik luka jahitan tu la senang cakap... selain tu, ada gak rasa tak selesa + pedih2 sikit.. yela, luka tak baik sepenuhnya kan.. tapi sekejap je pun rasa camtu... lepas tu ok semula... Saya ni letak banyak kali tau... lepas masuk tandas, sapu lagi... ahhahhah... takda kojelah katakan... hihii... takdala, sebenarnya sebab nak suruh baik cepat2.. (",)

Bab minum pulak, saya tak minum sebab merajuklah konon.. hahahhah... bukan pe, saya rendam buah tu dalam air panas tapi terbuang pulak air tu... so, sia2 je lah kan... hihii... Tapi hakikatnya, tekak saya tak lalu nak telan.. muahahhahha.. TAPI apa2 pun, saya tetap jugak nak makan PIL MANJAKANI... Lepas balik sungai petani nanti, confirm saya nak beli... hihiii.. senang sikit, telan terus, takyah nak rasa kelat2 melekat dekat lelangit lah.. dekat gigilah.. adehhhh....

Saya nak beli manjakani sebabnya yela, anak dah 2.. yang ketat pun jadi longgar.. hihii.. So, alang2 tengah berpantang 100 hari ni, lebih eloklah pulun ketatkan kembali yang longgar tu kan.. hihii.. Untuk suami tersayanglah katakan.. (^_^) Anak dara tak yah makanlah yer... ni untuk ibu2 jer... anak dara, ambik sebagai ilmu je tau... muahahhah

P/s : Ada beberapa orang yang amalkan manjakani ni komen bagitahu saya, hubby dorang siap cakap "Macam malam pertama or macam baru2 kawen"... teruja, dengar pengalaman dorang, so, haruslah guna.. hihihii (^_^)


Amalan supaya anak jadi baik?

Saya ada dapat komen dari jaakechik seperti print screen dekat atas tu yer... (",) Semua anak2 kita baik je sebenarnya.. Jika mereka ada buat perangai macam menangis ke mengamuk ke, semua tu adalah normal untuk umur2 sebaya mereka.. Itu antara cara mereka meluahkan rasa.. (",)

Alisha ni pun sama je, ada masa tetap jugak menangis ke mengamuk ke... tapi sekarang ni dah kurang.. time yang dekat2 nak bersalin kan aqilah tu memang adalah dia buat perangai.. tapi orang kata, "ragam nak dapat adik".. hihii.. Lepas dah dapat adik, semuanya dah back to normal.. (",) Aqilah pulak masih kecik, yang dia tahu hanya minum susu & tidur.. hihi.. Alhamdulilllah setakat ni dia takda nak meragam or menangis or berjaga di malam hari... (",)

Alhamdulillah, saya dikurniakan anak yang senang untuk dijaga.. tak banyak ragam.. maybe sebab mereka perempuan kot.. (",) Untuk pengetahuan u all, saya takda amal apa pun... cuma seperti yang saya selalu war2 kan dekat blog saya ni.. MAKANLAH BUAH KURMA...!! Yap, saya memang makan buah kurma dari mula2 kahwin sampai sekarang... kiranya, kurma ni, dah jadi makanan wajib untuk saya, my dear & alisha...

Sedikit sebanyak, terdetik dekat hati saya, yang sikap2 anak saya ni, maybe disebabkan amalan saya yang memakan buah kurma.. 

Sabda Rasulullah S.A.W.
"Berilah makan buah kurma kepada isteri2 kamu yang hamil kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal lahir itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya"

Nescaya, anak2 yang bakal lahir itu menjadi anak2 yang PENYABAR, SOPAN SANTUN & CERDAS PEMIKIRAN... Rasanya saya tak perlu huraikan maksud sabar, sopan santun & cerdas sebab u all mesti paham kan.. Pikir maksud tu secara mendalam.. tidak hanya pada yang tersurat tapi jugak tersirat... (^_^)



Apa punca mata sentiasa keluar taik mata ek?

Sebenarnya dah lama saya duk pikir2 pasal ni... Si Aqilah ni la... mata kanan dia, asyik kuar taik mata je.. kesian saya tengok.. kan bila banyak taik mata, kita nak bukak mata jadi susah... Orang kata maybe sebab panas... tapi saya heran jugak.. apa yang panas ek...

Nak kata saya makan jamu... memang tak makan langsung... nak kata sebab makan vit set bersalin.. tak jugak.. sebab saya dah try stop makan tapi taik mata tetap ada... so, apa masalah dia yer... Dah dekat 2 minggu jugaklah mata aqilah jadi camni...

Bila tanya nurse yang checkup, dia kata kalau mata tak merah.. bukan sebab sakit mata lah tu.. kira takda pe2 lah... Habis tu kalau takda pe2.. nape kuar taik mata... adehhhh... 

Ada tak anak2 u all pernah jadi camni?.. apa yang u all buat nak bagi ok semula yer... nak bagi taik mata tu takda kuar dah...

UPDATE :-

Saya hanya lap taik mata Aqilah dengan kapas basah je... last2 taik mata tu hilang sendiri.. sebulan lebih la jugak tapinya..

Macamana nak kekalkan berat badan yer??

Seperti yang saya bagitahu u all dulu2 @ sebelum pregnantkan Aqilah... saya ni dah termasuk dalam kategori kurus kering macam bini popeye kan.. hihi.. Yela, dengan ketinggin antara 163cm - 165 cm, berat saya hanya 42kg.. adehhh.. sungguh tak cantik... hihii

Berat ideal @ berat yang saya nak adalah antara 50kg hingga 53kg je.. tak nak lebih... ekkekkek... Ohya, untuk pengetahuan u all, berat terakhir saya sebelum masuk labour room adalah 60.70kg.. Maksudnya, sepanjang pregnant kan aqilah, saya naik 18.70kg... Beberapa hari selepas bersalin, berat saya turun jadi 56kg... 2 minggu lepas bersalin, berat saya dah jadi 52kg... Hari ni pulak, hari ke 18 lepas bersalin, berat saya dah jadi 50kg... Adehhhh... 

Berat saya dah nak menghampiri ke angka 4 pulak... alamakkkk.. sedangkan berat yang saya nak minimum 50kg... So, camne ni u all... kongsilah tips dengan saya supaya saya dapat maintain dengan berat sekarang.. (^_^)

Secara jujurnya, berat saya sekarang memanglah berat minimum yang saya nak.. 50kg.. tapi bentuk badan saya masih lagi out tau... Maksud saya, peha masih lagi berlaga sikit & perut masih lagi buncit sikit (normallah baru 18 hari bersalin + berpantang pun belum habis lagi.. hihii).. Itu takpalah.. sebab ia akan settle lepas habis pantang nanti... cuma sekarang ni, berat tu saya tak tahu nak maintain kan camne.. Jika u all ada tips, kongsi dengan saya yer.. (",)


Cara yang saya lakukan supaya Alisha tak jeles dekat Aqilah...

Terus terang saya cakap, ketika saya mengandungkan Aqilah, saya selalu dengar orang cakap yang anak pertama akan jeles dengan adik dia.. Time tu dalam hati saya berdoa moga alisha tak macam tu.. yela, alisha kan 24 jam berkepit dengan saya je.. takut dia terasa bila tengok saya melayan adik dia... So, saya sebagai ibu, dah tentulah dari awal, sebelum aqilah lahir, saya dah cari inisiatif supaya alisha jadi kakak yang penyayang.. takda nak jeles2... (",)

Ketika saya mengandungkan aqilah, saya memang sentiasa bercerita tentang 'baby' dengan alisha.. tunjuk gambar baby lah... bila kami jumpa baby, mesti saya akan bagi alisha sentuh2 manja baby.. bagi dia rasa excited sikit... hihii.. bab kiss perut saya time mengandung tu, jangan cakaplah.. selalu je dia buat. (^_^).. Alhamdulillah jugak, ketika sebelum aqilah lahir lagi, memang dah nampak yang alisha ni suka baby & takdanya nak jeles2 bila saya or my dear pegang baby lain.. (",)

Bila lahir je Aqilah, alisha langsung tak nampak jeles.. masa pertemuan pertama 2 beradik ni.. alisha bukan main excited.. duk peganglah, ciumlah dekat adik dia tu... (",) Bila dalam tempoh berpantang ni pulak, saya tak pernah membeza2kan alisha & adik dia.. semua kasih sayang tu sama rata je.. takda saya nak tunjuk dekat alisha yang seolah2 saya lebih2kan aqilah...

Antara yang saya buat...

1) Kalau sebelum ni, saya yang siapkan alisha mandi, pakai baju, sapu bedak, letak minyak sikat rambut.. saya masih lakukannya jugak sekarang ni.. kiranya, bila saya siapkan aqilah wangi2 lepas mandi, macam tu jugaklah alisha.. (",)

2) Saya akan selalu suruh alisha kiss aqilah.. apatah lagi alisha pun memang suka kiss aqilah.. tak suruh pun dia buat.. hihiii..

3) Saya tak pernah halang alisha bila dia seolah2 macam nak main2 dengan adik dia.. dia sentuh tangan lah kakilah muka lah.. tapi saya akan memerhati apa yang dia buat.. emmm, saya tengok, ada jugak ibu2 yang tak bagi kakak2 or abang2 yang kacau adik dia kan.. risaulah sebab adik masih kecik.. yap, saya tahu, thats y saya kata, saya memerhati.. (",)

4) Bila alisha seolah2 nak angkat adik dia, saya akan cepat2 ambik aqilah & letak atas riba dia... sambil saya masih pegang aqilah lah kan.. alisha bukan main seronok.. hihii

5) Saya suka ajak alisha join sekali aktiviti bersama adik.. contohnya, ketika saya siapkan aqilah selepas mandi, saya ajaklah dia duduk tepi.. tengok apa yang saya buat..

Pada pendapat saya, jika kita menghalang kakak2 or abang2 main dengan adik dia (maksud kakak2 or abang2 adalah kanak2 seusia alisha)... nanti pada pemikiran mereka yang kita ni tak sayang mereka.. lebihkan adik.. yela, sampai dia nak sentuh sikit or main2 pun tak bagi.. sedikit sebanyak hati anak akan rasa tersisih & mula rasa jauh hati... (",) Ini hanya pendapat saya & cara saya.. orang lain maybe berbeza (^_^)

Saya seorang "Home Minister".. (^_^)


Saya buat entry ni sebab Saleha tanya.. (",)

FIRSTLY SAYA NAK BAGITAHU YANG SAYA SANGAT2 SERONOK JADI SURI RUMAH TANGGA SEPENUH MASA... (",)

Saya nak cerita dekat u all, macamana saya boleh jadi suri rumah tangga sepenuh masa ni... Kalau u all nak tahu, sebelum saya kahwin @ belum mengenali my dear, tak pernah terdetik walau sekali yang saya akan jadi suri rumah.. saya duk bayangkan yang saya ni adalah wanita yang berkerjaya.. Saya siap bagi nasihat dekat orang, supaya lepas kahwin, patut kerja jugak... Tapi tu la, itu hanya perancangan saya yang saya rasa adalah yang terbaik... tetapi sesungguhnya perancangan DIA adalah lebih baik... (",)

Ketika saya jadi tunangan my dear, memang my dear dah cakap, nanti dah kahwin, tak payah kerja.. lagipun masa tu saya kerja swasta je u all.. kalau kerja gomen, maybe my dear tak kisah kot... (^_^) Ramai jugak yang tak berapa suka bila saya berhenti kerja.. katanya rugi belajar.. yela, siap loan MARA tapi last2 duduk rumah... Time ni memang akan dapat tekanan sikitlah.. tapi alhamdulillah saya berjaya mengatasinya... (",)

Saya pulak ketika tu berpikir... setakat kerja swasta, saya sanggup berhenti.. lagipun saya pikir.. apa guna saya kahwin jika saya duk berjauhan dengan suami.. saya pun nak jugak rasa kenikmatan bergelar seorang isteri... (^_^).. Lagi satu, belajar tinggi2 pun, tak salah jadi suri rumah sebab ilmu yang ada tu, kita boleh guna untuk didik anak kita.. (^_^).. Ketika mula2 kahwin, saya bosan jugak duduk rumah sorang2.. tapi dengan takdir Tuhan, saya bunting pelamin.. Alhamdulillah jugak saya tak kerja, kalau tak susah jugak sebab 4 bulan pertama saya mengalami alahan... bila dah lahir Alisha saya tak rasa sunyi dah time my dear pergi kerja... (",)

Saya seronok jadi suri sumah sepenuh masa sebab saya dapat masak sendiri untuk mengisi perut suami & anak.. saya dapat jaga anak sendiri.. takdalah nak risau2 ketika di opis.. lebih2 lagi time anak tak sihat... saya dapat didik anak saya sendiri.. macam sekarang, saya tengah train alisha free diapers di siang hari pada usia dia 2 tahun sebulan.. hihii.. seronok sangat... rasa teruja.. langsung tak rasa penat walau tengah sarat (",)

Saya rasa kan u all, saya dikurniakan tahap kesabaran yang lebih sedikit sebagai seorang ibu adalah disebabkan saya tidak dapat apa2 tekanan daripada tempat kerja... sekadar duduk rumah, jaga anak & rumahtangga.. sebab tu saya mampu control diri saya dari marah.. & sebab tu jugak rasanya saya mampu menjaga alisha dengan teknik psikologi @ lembut tapi tegas... TAPI tu la, bukan senang untuk kita control diri melayan karenah anak yang macam2.. saya ni pun harapkan dulu adalah fasilitator @ pembimbing rakan sebaya + suka baca buku motivasi.. tu yang ada perasaan sabar lebih sikit tu... (jika ada prob, saya lebih suka motivasi diri sendiri.. @ positive thinking) hehehhe... Kalau tak, ketika zaman anak dara, saya ni boleh diibaratkan macam singa tau.. garang... hihiii..  TAPI NALURI SEORANG IBU TELAH MENGUBAH SAYA... (",)

P/s : Kalau tak silap, Ustaz Don & UAI kata pekerjaan SURI RUMAH adalah yang terbaik...

P/s : Home Minister gelaran bekas boss saya berikan untuk saya bila saya bagitahu saya akan jadi suri rumah sepenuh masa... (^_^)


Ibu2 yang ada anak2 lambat bercakap.. meh baca entry ni (^_^)

Semalam saya ada publish entry pasal Alisha yang lambat pandai bercakap.. Dia duk jadikan bahasa German sebagai bahasa rasmi... hihii.. Ohya, bahasa German yang saya maksudkan adalah bahasa kanak2 @ bahasa baby.. hanya dia je yang paham.. hehhe.. Untuk pengetahuan u all jugak, saya tak pernah cakap pelat dengan alisha.. cakap macam biasa je, macamana saya sembang dengan orang lain, macam tu lah, dengan alisha (",)

Alisha ni kalau bercakap, dia suka ambik yang hujung je.. yang depan dia pergi tinggal.. kikikii... Ketika saya publish entry pasal alisha ni, saya ada dapat komen yang agak menyedapkan hati jugaklah konon2nya.. hihii.. Meh baca 4 komen yang saya tertarik tu... (",)


Komen dari Zachflazz.. blogger dari Indonesia yang selalu datang singgah blog saya... (",) 

LAMBAT BERCAKAP AKAN SEBAB OTAK LAJULAH SANGAT SAAT BERFIKIR... INSYAALLAH...

Terima kasih yer zach sebab doakan Alisha... InsyaAllah moga alisha menjadi anak yang pintar (^_^)


Komen dari Saleha.. 

OTAK LAJU SANGAT BERFIKIR JADI MULUT TAK SEMPAT NAK KEJAR...

Komen dari Saleha & Zach memberi maksud yang sama... Dan2 ia buat saya berfikir apa yang antara contoh2 tentang alisha yang boleh saya katakan otak alisha laju sangat berfikir... Kalau dari segi kematangan tu, nampaklah macam dia terlebih advanced sikit...


Komen dari Mrs Suriz..

SAUDARA DIA LAMBAT BERCAKAP TAPI PANDAI BUKAN MAIN..

Harap2 Alisha pun macam tu jugaklah nanti... (^_^)


Komen dari C'Jai

KANAK2 YANG LAMBAT BETUL PERCAKAPANNYA TAK MUSTAHIL DEWASA NANTI MENJADI SEORANG DOKTOR.. SEJARAH TELAH MEMBUKTIKANNYA..

Ooo yeke.. baru saya tahu pasal ni... maklumlah, bab2 sejarah ni, saya kurang minat... huhuu.. Tapi apa2 pun saya harap Alisha pun macam tu lah jugak... (^_^)

So, ibu2 yang macam saya.. jika anak kita lambat bercakap berbanding rakan seusia.. janganlah kita risau sangatkan.. Kerana apa yang pasti, ianya adalah yang terbaik untuk anak kita... Dengan kata lain, DIA DAH RANCANG YANG TERBAIK UNTUK ALISHA & ANAK2 KITA SEMUA... Kalau ada yang menegur, just ignore kan je... hihii (^_^)

P/s : Broadband dah habis limit.. so, sorry jika lambat balas jejak (",)


Masalah Alisha?...

Alisha sekarang ni dah berumur 2 tahun 1 bulan.. Dia masih lagi belum lancar bercakap.. Kalau bercakap sekadar guna word.. oklah saya boleh paham... tapi yang jadi masalahnya bila dia guna ayat... Ala2 nak bercerita gitu... saya tak paham tau u all.. masih duk guna bahasa German.. Tapi tetap nampak sweet  sebab alisha bercerita sambil tangan bergerak & macam2 mimik muka.. hihii

U all tau tak, 2 orang saudara alisha yang muda lagi dari alisha pun, dah boleh cakap terus tau.. tak guna bahasa German dah pun... sian alisha bila alisha sembang, orang tak paham.. Saya sendiri pun kadang2 tak paham... 

Alisha ni, kadang2 tengah2 tidur malam, tiba2 terjaga.. bagitahu "nak.. nak".. tapi bila tanya nak apa.. saya pulak tak paham jawapan dia.. lepas tu mulalah dia meragam, satu taman boleh dengar 'nyanyian' dia yang lemak merdu tu.. hihii.. 

Emmm maybe perkembangan alisha dalam bab bercakap ni lambat sikit.. Tapi tu la, saya pun tak tahu yang sebenar2nya anak2 ni umur berapa tahun yang dah boleh pandai cakap terus yer...? Alisha ni, walaupun dia tak pandai cakap terus lagi, tapi apa kita cakap, semua dia paham... cuma dia tak pandai nak cakap balik dalam bahasa melayu je.. kiranya seolah2 macam saya ni paham apa omputeh cakap tapi saya nak cakap balik dalam bahasa omputeh tak reti... cam gitulah konon2nya... hihii (",)

Secara peribadinya, saya kesian bila tengok alisha menangis.. yela, dia belum pandai cakap sepenuhnya.. so, bila dia nak sesuatu or suruh saya buat sesuatu... saya pulak tak paham... bagi yang tu tak kena, bagi yang ni tak kena.. menangislah dia.. bukannya dia tak bagitahu kita apa yang dia nak.. tapi kita yang tak paham.. tu yang saya tak sampai hati nak marah2 kalau dia menangis..

P/s : Perkembangan setiap orang berlainan.. Lebih situ, kurang sini.. lebih sini, kurang situ... tapi tu la, seorang ibu... macam2 duk pikir pasal anak2...


Siapa yang pernah guna set bersalin Shaklee?

Dah tak sampai 2 bulan lagi saya akan bersalin.. Dekat dah kan.. sekarang ni saya tengah terpikir nak guna produk apa ketika berpantang... Tapi dalam otak saya sekarang ni.. hanya satu je duk berlegar2... SET BERSALIN SHAKLEE... tapi yang jadi masalah saya, saya sendiri pun tak tahu keberkesanan produk tu.. ok ke tak ke kan... cuma saya nak try je sekarang ni... tu yang tanya u all.. kot2 ada antara u all yang pernah guna...

Kalau dulu, saya guna MUSTIKA RATU.. tu pun, bukannya saya guna semua... sekadar guna minyak nak sapu dekat badan + benda yang nak tempek dekat dahi + yang nak sapu dekat perut.. itu je pun... jamu2 yang nak kena telan tu, takdanya saya makan.. lagipun saya menyusu badan...

Saya dah taknak beli untuk luaran punya, tapi nak beli untuk dalaman.. luaran tu, macam yang nak tempek dekat perut ketika berbengkung tu saya just nak guna kapur + limau nipis je (petua yang arwah opah suruh).. minyak panas untuk sapu dekat badan bagi elak angin tu, beli dekat kedai je lah... kira yang luaran apa yang nak tempek dekat dahi, nak tempek kat perut nak sapu kat badan, semua saya akan beli satu2.. rugi beli set.. bukan guna semua pun... balance beli set yang dulu, ada lagi duk tersimpan dalam bilik tu haa... hihii

Bab luaran, bagi saya dah oklah kot.. nanti akan mintak tolong my dad yang belikan.. senang.. sebab my dad reti bab2 ni... sekarang ni saya nak beli yang dalaman pulak... umur makin lama makin meningkat.. kesihatan dalaman sangat2 penting ni... nanti2 nak mengandung lagi... apa kes kalau dalaman tak sihat kan... dah la, lepas habis pantang, jaga 2 orang anak pulak.. mesti dah macam2 karenahkan.. so, haruslah saya sihat barulah dapat jaga buah hati saya tu  dengan baik kan.. (",)

So, pada yang dah guna produk shaklee ni, ce cite sikit apa perubahan yang u all rasa?..
Anak akan kena kuning or kuning akan makin teruk or makin ok tak bila makan produk ni?
Susu badan banyak tak?.. or produk ni tak bagi effect untuk penambahan susu badan?

Eh, ke bagi u all ada lagi produk yang bagus yer..?... Saya nak yang kesihatan dalaman je.. set yang ada bedung ke tungku ke tak nak sebab semua tu saya dah ada masa alisha dulu.. HPA pun ada gak yang dalaman kan... ok tak ek..?

Kali ni saya mengharapkan susu badan saya akan lebih banyak dari alisha dulu.. tapi saya harap jugak bila susu banyak, anak akan kuat menyusu sebab kalau boleh saya taknak tanggung bengkak susu lagi... sakit ooooo.... (",) So, jika u all rasa produk shaklee ni tak menambahkan susu badan saya bagitahu yer... (harap adalah testimoni shaklee antara u all.. )



Habbatus Sauda boleh membantu naikkan HB @ HEMOGLOBIN

Ketika saya mengandungkan Alisha dulu... untuk naikkan HB, saya selalu makan hati ayamlah, hati lembu lah, hati kambinglah.. keranglah, ikan bilislah.. macam2 tapi bila test, HB takdalah naik beria pun, sekadar maintain duk 11 lebih tu je lah... nak dapat 12?.. 13?.. nan ado.... Tapi bila mengandung second time ni, takdanya saya nak beria makan semua tu.. cuma saya lebih banyak makan sayur je.. Organ dalaman??.. saya dah tekad taknak makan selepas tahu ia tak elok untuk kita... (",)

Walaupun ketika awal2 buat buku pink, HB saya bermula dengan 13.5, tapi setiap bulan akan turun.. sampailah 2 bulan yang lepas, HB dah jadi 11.5.. adehhhh.... Bila dapat tahu yang biras saya minum Habbatus Sauda untuk naikkan HB, saya pun trylah... memang betoi pun u all... memang naik, dari 11.5 terus jadi 12.9... banyak kan naik, berbanding dari saya duk beria makan hatilah, ikan bilislah.. keranglah..


Ohya, Habbatus sauda ni dipanggil jugak jintan hitam tau... Saya beli yang jenis serbuk.. macam gambar dekat atas tu... Rasa + bau tu saya tak tahu nak cakap macamana tapi saya kurang gemar... saya minum sambil tahan nafas... ahhahhahah... Untuk pengetahuan u all jugak, saya bukannya minum air habbatus sauda ni hari2 pun, baru 2 kali.. hahha... contohnya, esok petang nak pergi checkup, malam ni & pagi esok baru saya minum... tapi hasilnya menakjubkan... cewahhh... hihiii

Habbatus Sauda ni memang banyak khasiat dia.. tapi dekat sini saya malas la nak cite, u all boleh google je jika nak tahu... saya sekadar nak berkongsi tentang HB saya yang naik selepas minum habbatus sauda ni je... (",).. Rasanya u all yang nak try jugak habbatus sauda ni, u all boleh je beli jenama or keluaran mana pun.. tak semestinya seperti gambar yang saya tunjuk... Yang saya beli ni harga dia RM12 @ 200 gram.. Opstt, bukan saya beli, my dad yang tolong belikan.. (",)

PADA IBU2 YANG MENGANDUNG OR MEREKA2 YANG ADA MASALAH DENGAN HB @ HEMOGLOBIN NI, BOLEHLAH TRY HABBATUS SAUDA... IANYA TIDAK MENGANDUNGI KAFEIN... MOGA HB U ALL PUN NAIK JUGAK.. INSYAALLAH (",)

P/s : Mereka yang dah kahwin dah ada anak & tak berpantang, boleh amal tak MANJAKANI tu yer? ... Mereka yang dah kahwin tapi belum ada anak pulak, boleh guna tak MANJAKANI tu?.. Lagi satu, yang belum kahwin boleh guna or tak?.. Ramai yang tanya saya pasal ni tapi saya sendiri tak pasti.. so, jika ada u all yang tahu, bolehlah share dekat sini (",) Sebab kalau baca pada fungsinya macam tak fokus pada yang dah kawen.. macam keputihan.. pencegahan kanser...

P/s : Petang ni saya balik kampung @ Chemor.. jika saya kurang jejak u all sorrylah yer.. sebab saya balik pasal ada kenduri so, maybe busy sikit tapi entry untuk esok & seterusnya dah buat auto publish... hehhehe... 


Petua pasal Manjakani

Dekat entry semalam, saya ada tulis yang arwah opah saya ada bagi petua pasal manjakani kan.. tapi saya kurang pasti apa fungsinya... takut pulak tersalah info... Tapi nasib baik semalam, Mrs Lurve bagitahu yang dia pun guna manjakani.. so, saya tanyalah dia, apa fungsinya... kira apa yang dia bagitahu sama dengan apa yang saya tahulah kan... so, takdalah saya nak rasa was2 nak tulis info tu dekat sini... hihii... Bukan pe, saya seronok berkongsi petua2 or tips2 macam ni dengan u all.. kita kan wanita.. mesti lah nak jaga kan... untuk kebahagian rumah tangga kita bersama.. cewah... hihii  



Inilah buah manjakani... saya google je gambar ni...

 My dad belikan untuk saya ketika berpantang dulu di kedai India..


Petua yang arwah opah saya ajar, sama je dengan cara yang Mrs Lurve buat.. Kalau u all nak tahu cara yang Mrs Lurve buat.. KLIK SINI tau.. lebih detail dia terangkan... sama je dengan saya... (",)

Sebelum tu.. meh sini saya nak share dekat u all apa khasiat buah manjakani ni... mana tahu kot lepas u all baca, u all pun nak lakukan petua orang2 lama ni.. (",)

  1. Memulihkan kembali otot dalaman Faraj.. dengan kata lain, mengetatkan kembali 'aset' kita yang longgar... yela, u all bayanglah.. anak kita tu besar mana keluar dari 'aset' kita tu... (",)
  2. Manjakani ni sebenarnya dia bersifat menegangkan kembali otot2.. so, jika u all amalkan untuk minum manjakani, ia mampu untuk tegangkan kembali breast kita tau..
  3. Manjakani ni jugak membantu kita jadi awet muda sebab ia mengandungi anti oksidan yang kita semua tahu berfungsi untuk melambatkan proses penuaan...
  4. Yang ada keputihan pun elok guna sebab ia mampu mengurangkan cecair keputihan yang kadang2 boleh buat 'aset' kita berbau..
  5. Selain dari tu, manjakani ni pun mampu mencegah dari kanser serviks & payudara tau.... ia jugak cepat sembuhkan luka jahitan kita.. cukuplah saya tulis khasiatnya setakat ni.. Nak tahu lebih banyak, mungkin u all boleh tanya orang2 tua or cara paling mudah, google lah... hihii
CARA SAPU

U all boleh asah manjakani ni belakang pasu.. lepas tu sapu dekat tempat EPISOTOMI @ JAHITAN dekat 'aset' kita tu...

CARA MAKAN

Rebus buah manjakani & buang kulit.. lepas tu ambik isi dia & digentel2 dengan nasi & telan.. tak pun, letak dalam pisang, lepas tu terus telan supaya kita tak tergigit manjakani yang pahit tak hengat tu.. hihi

CARA BASUH

Rebus manjakani lepas tu ambik air rebusan tu & cuci 'aset' kita.. tapi tunggulah air tu suam yer... janganlah panas2 u all dah cuci.. hihii

CARA MINUM

Rebus manjakani lepas tu apa lagi.. minumlah.. hihii

PERINGATAN... RASA BUAH MANJAKANI SANGAT2 PAHIT YER... TENGOK U ALL MAMPU OR TAK NAK TELAN... TAPI KALAU KITA BETOI2 NAK, INSYAALLAH BOLEH... UNTUK BERSALIN KALI KEDUA NI, SAYA PASTI AKAN BUAT... TAK BOLEH TIDAK!!... YANG MASA ALISHA DULU TAK IKUT PETUA NI SEBAB TAK LALU NAK TELAN + SERIAU TENGOK TEMPAT JAHIT, SO, TAK BERANI NAK SENTUH... HIHII... TAPI BILA ARWAH OPAH DAH TAKDA RASANYA SAYA HARUS IKUT NASIHAT ARWAH... "UNTUK MASA DEPAN SAYA"... (^_^) 

LUPAKAN KEPAHITAN... PAHIT ITU UBAT... U CAN DO IT IBU ALISHA... LAGI 2 BULAN.. (",)

P/s : Pada mereka yang nak telan jugak manjakani tapi tak lalu yang jenis macam ni... maybe u all boleh try yang ada di pasaran kot... macam2 jenama ada... mana tahu kot2 rasa dia lebih sedap dari yang real camni.. (",)

P/s : Manjakani bukan je boleh menolong kita dalam bab kesihatan dalaman tapi jugak keintiman kita bersama pasangan.. (^_^)

PEMBERSIH PERIBADI WANITA DENGAN ESTRAK MANJAKANI

Tindik telinga untuk budak besar Alisha ni sakit tak yer?..

Dekat entry sebelum ni, saya ada bagitahu u all yang saya nak tindik telinga Alisha kan... tapi tu la, nak tahu jugak, sakit tak ek kena tindik..?.. saya betoi2 dah lupa, saya tindik telinga saya dah lama tapi rasanya takdalah sakit sangat kot... biasa2 je, ala2 kita cucuk tu je kot... tapi ntahla, dah lupa plak.. hihi

Saya si ibu ni biasalah, kadang2 tu anak takda pa2 tapi terover takut lebih.. anak rileks je.. hahahha... Macam masa nak SUNAT alisha dulu... habis orang saya telefon tanya macamana nak sunat.. anak kita akan menangis or tak.. nak kencing pedih or tak.. kalut betoi saya time tu.... hihii

Tapi bila doktor SUNAT je Alisha.. sikit pun budak kecik tu tak berbunyi + tak bergerak langsung... betoi2 bagi kerjasama... hihii.. So, u all yang ada pengalaman tindik telinga anak, kongsilah dengan saya... berapa lama ambik masa nak tindik? Anak u all menangis tak?.. Lepas tindik apa berlaku ek.. terus boleh pakai subang ke or nak kene ambik masa berminggu baru boleh pakai.. ke macamana?... (",) Ada letak bius tak ek?.. hihii.. Ada effect apa2 tak?.. Ada bagi ubat sapu letak dekat telinga tak?

P/s : Semua jejak saya balas kemudian yer... (",)


Perut mengeras... kontraksi?

Hari ni, ketika saya tengah baring2 sebelah Alisha tadi, perut saya asyik mengeras je... keras lepas tu ok.. lepas tu keras balik lepas tu ok balik... adoiiii... kenapa yer... tiba2 pulak jadi risau... Janganlah kontraksi... baru 6 bulan setengah ni... 

Untuk pengetahuan u all, bahagian mengeras tu bukan keseluruhan perut tau.. tapi dari pusat ke bawah.. kiranya dari pusat ke atas tu ok la... ianya berlaku ketika saya baring.. setakat ni, ketika saya berjalan, belum mengeras lagi...

Baby tetap aktif bergerak macam biasa... takda apa yang pelik cuma perut je la yang mengeras... kenapa yer?.. U all ada pengalaman macam ni tak?... Ohya, tempoh setiap kali dia mengeras tu sekejap je, dalam beberapa saat je.. Sekarang ni saya masih lagi maintain puasa macam biasa...

Doakan saya & kandungan selamat yer u all... harap2 takda pe2.. 


Susu untuk budak besar Alisha, ada perasa koko or coklat tak yer?

Alisha sekarang ni minum susu ANMUM perasa original.. cuma saya rasa macam nak tukar susu Alisha.. sebabnya kalau Alisha tengok saya minum susu ibu mengandung, dia pun nak tumpang minum jugak.. kadang tu dia minum lagi banyak dari saya.. adehhh...

Saya minum susu Dumex Mamil Mama perasa koko or coklat, tu yang nak tanya, ada ke susu budak2 perasa coklat ek?.. ke memang takda?.. sorryla, saya memang tak tahu bab2 susu ni.. hihii... Kalau ada, jenama apa yer? & berapa RM?.. saya kalau setakat harga macam susu Anmum tu, ok lagi lah, kalau mahai2.. idok le teman mampu.. hihii

Eh, ke tak elok anak2 minum susu perasa coklat... ke macamana... Sorry banyak pulak tanya.. memang saya lemah bab2 susu ni.. (^_^)


My favorite.. tomato cherry (^_^)


Saya memang sangat2 suka makan tomato.. Kalau tomato cherry tu lagi sedap.. makan sambil mengadap blog.. hihii.. Saya lebih suka ratah.. (",) Ohya, saya memang suka makan tomato TAPI u all jangan ingat kulit saya selicin kulit tomato yer.. tidak sama sekali tidak.. ahhahhah.. 

Kulit saya tak licin pun tapi alhamdulillah takda masalah jerawat yang teruk.. hihi.. Saya suka makan tomato sejak saya mengalami masalah jerawat yang sangat2 teruk tahap gaban hokay!! Bernanah satu muka.. besau2 pulak tu.. adoiii... Banyak kenangan saya dengan jerawat ni... time tu baru kita tahu, seseorang tu boleh terima diri kita seadanya or sebaliknya... Opsttttt... hihiii

Saya ada simpan banyak gambar ketika saya berjerawat.. tahun 2008 macam tu la lebih kurang... semata2 nak tengok berhasil or tak cara saya mengatasi masalah jerawat ni.. Ohya, Jika SIAPA2 NAK TAHU CARA SAYA ATASI MASALAH JERAWAT BERNANAH.. OR NAK TENGOK MUKA SAYA YANG BERJERAWAT (tapi time tu dah ok sikit).. KLIK SINI.. (",)


Nak kasi tips dekat u all.. jika u all nak makan tomato cherry yang sedap.. manis.. u all pilih tomato cherry yang kulit dia warna merah gelap.. kalu pucat tu, masamlah jawabnya.. hihi

Saya ada bagi alisha & my dear makan tomato cherry ni tau.. mereka tak nak tapi saya paksa suruh rasa jugak.. last2 2 beranak tu lepas je gigitan pertama, terus buang.. muahhahhahha.. Tapi bagi saya sedap.. jika tak keberatan, u all boleh je try.. nanti jadi seronok, siap jadikan tomato cherry ni snack lagi... hahhahah

Cara tak nak bagi anak rasa tersisih akibat nak dapat adik.. (",)

Bila kita mengandung lagi... anak kita yang sebelum ni sedikit sebanyak maybe akan rasa tersisih macam kita dah tak sayangkan mereka.. seolah2 kita dah lebih2kan bakal adik mereka tu kan.. saya rasa, kita sebagai parent, saat ni sangat2 perlu memainkan peranan...

Jangan bila bakal adik mereka tu dah lahir baru sibuk2 nak ambik hati anak yang dah merajuk ni... kesian mereka... Tapi kita mulakannya ketika bakal adik mereka tu ada dalam perut lagi... biar mereka tidak rasa tersisih... Maksud saya, bukanlah dengan cara manjakan anak.. itu kurang sesuai sebabnya nanti bila bakal adik mereka dah lahir.. lagi susah.. duk merengek 24 jam.. tak pasal2 nak berkepit dekat kita je pulak... ehheheheh

So, cara terbaik adalah DIDIK ANAK UNTUK MENYUKAI BABY... SO, SECARA TAK LANGSUNG NANTI MEREKA AKAN SUKA @ SAYANG DEKAT BAKAL ADIK MEREKA TU.. (",)...


  • Kita boleh tampal @ tunjuk gambar2 baby dekat anak kita.. Macam Alisha ni, alhamdulillah.. pantang nampak gambar baby.. mesti sebut "baby.. baby".. kalau jumpa secara real.. lagilah.. dengan nak peluk cium siap nak riba.. perasan diri dah besar.. ahhahha
  • Tunjukkan video baby dekat mereka.. Macam Alisha.. handphone buruk saya tu lah yang jadi tempat dia tengok video... Asal nampak telefon saya mesti cakap "baby... baby.." suruh bukak video lah tu maksudnya... hahahhah padahal, video dia zaman baby dulu je u all.. bukan video orang lain pun... ahhahhahha... Lagi berat, time nak tidur pun suruh pasang.. alahaiii... ekkekkek
  • Bagi mereka berkawan dengan rakan2 mereka, so, mereka fikir yang mereka sentiasa ada kawan & takdalah rasa tersisih.. yang duduk taska maybe lebih beruntung kot.. (",) Macam alisha ni, dah sah2 takda kawan dekat rumah.. thats y setiap hujung minggu, time my dear cuti, kami akan bawak alisha keluar.. dapatlah dia jumpa rakan2 sebaya walaupun hanya sekadar memberi jelingan manja je.. hahahhah
  • Biasa orang kata, nak dapat adik ni, mereka akan meragam... so, bila mereka meragam tu, kadang2 sikap mereka tu buat kita rasa geram semacam je kan... Walaupun macam tu, janganlah kita sesekali marah mereka.. tinggi2kan suara.. pukul ke, cubit ke... TAPI kita gunakan kemahiran psikologi kita tu.. Cakap dekat mereka.. sebagai contoh "Alisha... kenapa alisha nak meragam macam ni.. kenapa nak menangis macam ni.. Alishakan sayang ibu.. alisha kan sayang adik... tak elok meragam macam ni.. sebab ibu & abah pun sayangkan alisha.. ".. InsyaAllah.. jika kita pandai psiko anak kita, mereka akan paham berbanding kita marah2, mereka akan lagi memberontak.. nanti buat mereka pikir yang kita tak sayang mereka sebab bakal adik mereka yang ada dalam perut ibu mereka tu.. so, tak mustahil, mereka akan jadi tak suka dekat bakal adik mereka tu nanti...
  • Bagi mereka sembang2 dengan bakal adik mereka tu.. bagi mereka usap2 perut kita ke.. kiss ke... Macam alisha, saya selalu ambik tangan alisha & usap dekat perut saya, sambil saya cakap.. "Baby... ni kakak alisha.. kakak alisha sayang baby.. kakak alisha tak sabar nak jumpa baby.. nanti kakak alisha boleh main dengan baby.."... Alisha cukup suka bila saya buat macam ni... tersengih2 je alisha... ahhahhahah... Kadang2 saya suruh alisha kiss.. saya cakaplah.. "Alisha, sayang baby.." (",)

Ini hanyalah sekadar pendapat saya & atas pertanyaan saya dekat doktor2.. ahhahhah... Yap, saya memang suka bersembang walaupun dengan doktor sampai lari dari permasalahan sebenar ketika sedang dirawat... muahhahhaha.. Sekadar untuk perkongsian dengan u all.. U all pun, bolehlah jugak kongsi dengan saya... (",) Lagipun, saya ibu baru belajar... anak BARU NAK MASUK 2... MASUK NAK MASUK.. BELUM MASUK PUN LAGI... hehehhe

P/s : Saya memang sangat2 suka belajar sesuatu tentang anak2.. tu yang saya banyak membaca @ bertanya pasal anak2.. (",)

After lunch saya akan pergi Klinik Ibu & Anak.. so, tak dapat balas jejak u all.. tapi entry untuk petang, dah buat auto publish... muahhahhaha


Cara saya dapatkan idea untuk buat entry (^_^)

Semalam IzanMamaMia ada bertanya saya, macamana saya dapatkan idea untuk buat 3 4 entry setiap hari... hihii.. Actually sebelum ni dah ada beberapa orang yang tanya.. cuma hari ni baru terpikir nak buat entry.. hehheh... Tapi saya bagitahu u all awal2 tau.. ini adalah CARA SAYA @ BLOG PERIBADI... orang lain maybe berbeza... tapi sedikit sebanyak, u all boleh jadikannya panduan (",)

Secara peribadinya, saya sendiri pun tak tahu macamana saya boleh ada idea untuk mengarang... kalau dulu, satu entry sehari pun susah.. sebab takda idea.. hahhahah... Yela u all.. blog saya ni blog personal.. cerita sendiri.. bukannya copy paste.. so, sedikit susah pada saya untuk cari banyak cerita... tapi tu la, tak sangka pulak sekarang boleh dapat 3 4 entry sehari.. hihii Maybe selama setahun setengah saya berblog ni, otak saya dah diasah kot.. kikikiiii....

First sekali,U all JANGAN PIKIR SESUATU YANG BERLAKU DALAM KEHIDUPAN U ALL TU SEBAGAI TIDAK LAYAK UNTUK DIJADIKAN ENTRY... Blog kita, milik kita... dah nama pun blog peribadi... tulis je kesemuanya.. kalau tak nanti, dah tua, tak mustahil kita sendiri dah lupa akan kejadian tu.. kalau kita tulis, pasti satu hari kita akan terbaca kembali sambil tersengih2.. hihii.. Sebagai contoh, Kita try buat kek tapi tak menjadi... kek tak naik... hihii... tulis je dalam blog... abadikan ia sebagai kenangan... yela, first time buat kek ooooo.... nanti tua2 senang nak senyum sorang2 depan komputer... muahhahahhahha

Kedua, BILA ADA JE SESUATU CERITA YANG BERLAKU DEKAT KITA, ANAK KITA OR KANDUNGAN KITA, TERUS JE KITA TAKE NOTE... U all boleh tulis keywords tu dalam handphone dulu ke, kat mana2 buku ke, kat draft ke.. suka hati lah... bila nak buat entry tu, barulah mengarang... (",) Sebagai contoh, gerakan pertama baby dalam kandungan kita... bila kita tulis dekat blog, at least dia boleh jadi kenangan... nanti anak kita tu pun tahu, segala perkembangan dia ketika dalam kandungan (",)

Ketiga, BILA U ALL TERLINTAS @ TERPIKIR SESUATU PUN, CEPAT2 TAKE NOTE JUGAK.. caranya sama jugak macam yang kedua tadi.. tulis keywords dulu... Sebagai contoh, U all rasa pening2 & loya2.. U all boleh buat entry tanya kengkawan.. apa punca u all rasa macam tu... nanti rakan2 kita semua akan bagi pendapatlah (",)

Ke empat, KAMERA SENTIASA BERADA BERHAMPIRAN U ALL.. bila anak2 buat apa2 aktiviti, terus je snap.. Ingat apa yang saya tulis yang FIRST tadi.. Jangan pikir ianya tak layak dijadikan entry... (",) Sebagai contoh... anak u all buat tumpah air & mereka lap semula lantai tu.. ambik je gambar... jadikannya entry jugak... kalau mereka tak lap pun, takpa, jadikan entry jugak, biar anak2 tahu perangai mereka ketika kecik2.. hihii

Ke lima, JIKA ADA ORANG2 TANYA U ALL APA2, JADIKAN JUGAK IANYA SEBAGAI ENTRY... Nanti semua orang tahu & boleh baca... maybe ada orang lain nak tahu, tapi mereka segan untuk bertanya... (",) Sebagai contoh, macam sekarang ni lah, IzanMamaMia tanya pasal idea buat entry... so, saya jadikannya entry untuk tatapan semua yang lain... muahhahhahha

Ini je lah antara cara yang saya lakukan... hihii.. Ohya, paling penting, menulis biar ikhlas.. jangan sesekali jadikan blog sebagai tempat untuk mengata orang or mengeluarkan kata2 yang kurang sopan.. Selalu berpegang pada kata2... "Sekali kita mengata orang, 10 kali orang mengata kita... sekali kita benci orang, 10 kali orang benci kita".... Haaaa tu diaaa.. dah melalut dah saya ni.. hihii.... Actually tu tips untuk dapatkan ramai pembaca @ pengomen... bila kita baik dengan orang, orang pasti baik dengan kita & seronok untuk bertandang ke rumah kita... (",)

P/s : BE ke 10 tahun 2012 (Libresse Pure Fresh) telah melekat di Blog IntaNBerliaN GA & Contest...




Tahun 2012 tahun ramai lahirnya bayi lelaki?..


Sorry yer u all.. tak melawat u all pun sepanjang saya berada di kampung... memang malas yang amat... duk kampung rasa nak goyang kaki je... hahhahh.. So, hari ni saya akan slow2 jenguk u all... (",) Tengah mencari mood sebenarnya ni... kikikikiii.. Berbalik pada cerita asal...

Masa di kampung baru ni, saya pergi gunting + cuci rambut... sambil2 tu, bersembanglah dengan tukang gunting rambut tu.. Ringkaskan cerita.. baca perbualan kami dekat bawah yer.. hihii

Lengloi : U sudah tau ka anak u lelaki ka perempuan?..

Saya : Belum tahu lagi...

Lengloi : U tak mau tau ka?.. U mau buat surprise ka?

Saya : Takdala.. nak tahu, cuma saya belum scan lagi...

Lengloi : Ini tahun kan, saya tengok ramai baby lelaki oooo... Saya tanya itu orang, dia jawab LELAKI.. saya tanya ini orang, dia jawab LELAKI... Ramai LELAKI... Kalau 10 orang saya tanya.. 9 orang jawab LELAKI 1 orang saja jawab PEREMPUAN..

Saya : Ooo yeke.. saya tak perasan pulak... 

Dalam hati saya, lepas je lengloi tu cakap macam tu.. terus saya ingat kembali siapa yang bersalin tahun ni & siapa yang dah scan jantina kandungan dia...

Kak Zie : Melahirkan Baby BOY
Fiza : Melahirkan Baby BOY
Kak Izan : Scan Baby BOY
Sue : Scan Baby BOY
My Cousin : Bersalin baby BOY
My Friend : Bersalin Baby BOY
Cute Mum : Scan Baby GIRL

U all pulak, yang u all tahu, ramai LELAKI ke PEREMPUAN ek?.. (",)

Dari 7 orang yang saya tahu.. 6 orang adalah BOY  & Seorang adalah GIRL.. Dengan kata lain 6 : 1.. Tapi kandungan saya ni tak tahulah BOY or GIRL...  Kalau dapat LELAKI, alhamdulillah.. dapat sepasang & my dear ada geng & kalu dapat PEREMPUAN pun alhamdulillah jugak sebab saya & alisha bertambah geng... muahahhahha... Apa2 pun, saya doakan moga kandungan saya lahir dengan sempurna & selamat.. InsyaAllah.. (",)

P/s : Memang belum ada rezeki Alisha untuk dapatkan meja ABC... Walaupun kami ke MYDIN MERU, tapi stok dah HABIS...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...