Tempoh anak belajar


Kalau u all perasan, date dekat komen kak Nida tu, 06/12/2011.. punyalah lama komen tu.. hihii.. Tapi tu menandakan yang otak saya ni simpan segala maklumat yang u all sampaikan.. muahahhah.. Kak Nida bagitahu, penceramah ketika kak Nida ikuti kursus pembelajaran kanak2 ada cakap "Kanak2 di bawah umur 4 tahun, kalau belajar 5 minit tu pun dah cukup lama"..

Memang betoi pun kan u all.. macam si alisha ni, saya ajar dia ABC, baru separuh jalan, terus dia tak concentrate... main2 pulak.. hihii... Tapi, saya perhatikan Alisha ni, suka layan video.. so, dari situ saya pikir, pembelajaran untuk alisha lebih fokus adalah video... Pendek kata, video ABC, 123, FLASH CARD, IQRA... semua alisha tengok... heheee... So, inilah antara penyelesaian saya untuk Alisha... (",)

Tapi, selain FLASH CARD yang guna dekat komputer tu, flash card biasa yang kertas pun ada je alisha guna.. tapi tu la, bak kata kak nida, belajarnya sikit, mainnya lebih.. hihiii.. Tapi takpa la kan.. janji masuk maklumat tu (",)


{ 17 comments.. read them below or add one }

Mas Zull Mas Zull January 16, 2013
assalamualaikum intan...mmg bagus cara tu menarik..;)
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ January 16, 2013
salam kak ina..
haa..btl2..sama ngan anak2 cma..hihi..
xpela..sikit2 pun jnji serap dlm kepala :)
Cik Nur Cik Nur January 16, 2013
sebenarnya ibubapa kena bijak,
kalau budak2 minat dengan vedio..mmg kita kena curi peluang mainkan video berkaitan pelajaran pada dia...

macam anak kawan nur pun, bila tayang video2..dia cuma layan kejap je..xsampai 2 minit pun..tp dia lebih minat pada gambar di buku.. warna2 yang terang...

jadi ibu dia kena beli buku2...flash kad untuk anak...
setiap budak berbezakan..
Nieyxzha Hassan Nieyxzha Hassan January 16, 2013
Samela sebab tu nieza pasang video abc alif ba ta..123 tiap tiap hari..kekadang terkejut bila dengar first time hafal semua tu
QasehnyaRania QasehnyaRania January 16, 2013
alhamdulillah :D
semoga baik2 aja..


selamat malam alisha n aqilah :D

Mimie Mimie January 16, 2013
betul tuh kak ina...sy setuju....aina n auni pun mcm tuh kalo ajar bace buku kompom xleh lame2...so,skang sy ajar dorg melalui video aje...mcm blaja alif ba ta (lagu), bubble guppies,barneys....kalo tang video ngadap lama2 pun xpe...
Izan Ishak Izan Ishak January 16, 2013
anak2 ni nmpak aje cam main2 kan ina. tapi sbnrnya otak mereka tak pernah berhenti cerap n proses maklumat yg dilihat.
Mrs Velentine Mrs Velentine January 17, 2013
betul tue..kalau belajar kat video mmg budak2 suka
lynn kamarul lynn kamarul January 17, 2013
budak2 ambil masa skit utk belajar.. takpe je klu kejap2 pun. janji kt asah minat belajar
Fieda Rafli Fieda Rafli January 17, 2013
betul ina..budak2 mmg sikit pun dah masuk byk dlm otak dorang..maira pun kalau ajar dia 10 minit jer dh tutup buku..wat keje lain pulok..
ayut ayut January 17, 2013
5minit pon dh ckup...bdak2x kan..ingt ye men jer..tp ok dh 5 minit tu drpda takde :)
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey January 17, 2013
Lain bdk lain cra serap :) ada by visual audio atau sensor :) alisha mngkin jns visual. :) Janji tiap2 ari pasti ada bnda bru bdk2 blja
wan nurul hezrina abd halim wan nurul hezrina abd halim January 18, 2013
ssb tuh kena ajar sambil main2..tuh kena perah otak nak pkr sambil belajar sambil main
Puan Kutu Puan Kutu January 18, 2013
belajar smbil bermain tu terbaik bg budak..5minit pun asalkan berkualiti dh cukup bagus..:)
Azi Azi January 20, 2013
itulah, my doter pn bljr xsmpi bape minit, main yang lebih tp klu bab nyanyi dgr video mmg dia suka
emma emma January 21, 2013
oo.. mcm Syirah pn kjp je concntrate pastu xsmpi 2minit trs main2.. so kite sbg ibu bapa kena la kreatif nk tarik minat dorang tu..