Ayam masak kicap yang sangat sedap..!! hihii


Tajuk tak boleh blah.. sebab saya sendiri masak, saya sendiri makan & saya sendiri cakap sangat sedap!!... muahahhah.. Yela, nak tunggu my dear puji..?.. 10 kali saya tanya, sekali pun dia tak jawab.. walau hakikatnya makan bertambah.. hehhe.. Opsttt sebenarnya my dear cakap, kalau sedap tak boleh puji, nanti saya perasan.. heheh... Alaaa sekali sekala, normallah tu bila isteri nak perasankan diri masakan dia sedap... hahhahhaha 

Tapi kan u all, bagi saya, Ayam masak kicap yaang saya masak hari ni memang sedaplah.. Saya ni jarang masak kicap + ada banyak sangat resepi masak kicap yang saya buat.. Hari ni saja nak test yang ni pulak.. Nak kuah yang pekat2 sikit.. hihii.. Tak rugi kalau u all try.. memang sedap..!! hihihiii (^_^)

Caranya, Perap ayam + kicap manis + sos tiram... Tumis Kulit kayu manis + bunga lawang + buah pelaga + bawang besar + bawang putih + halia.. Masuk ayam perap tadi + air + air asam jawa + (carrot & cili hidup = jika nak) + tepung jagung untuk bagi kuah tu pekat... siap... Sedapnya... terus rasa nak g makan nasi lagi sekali.. heheee

UPDATE :

TERLUPA NAK GTAU, MASUKKAN LADA HITAM YANG DAH DITUMBUK JUGAK.. HIHII... (^_^)


{ 42 comments.. read them below or add one }

Nieyxzha Hassan Nieyxzha Hassan 14 January, 2013
Simple..pas kahwin tak pernah masak resepi ni sbb en hubby kurang suka..so masak ikut selera hubby la..nak try nnti ..nak tgk dia makan tak..
ros_reeza ros_reeza 14 January, 2013
em, nampak sedap kak ina.. Cepat gi makan nasi lagi sekali :) hihi.

kalau Ros, lagi suka goreng dulu ayam tu.. baru masuk dalam bahan tumis :)
Mira Adzlia Mira Adzlia 14 January, 2013
serius, mmg nmpk sedap la...nmpk la..sbb xley nk rasa..hihi
sal ya sal ya 14 January, 2013
silaah makan. hehehe... akak masak singgang dgn sotong sambal je. kacang boto goreng belacan.
Masya Masya 14 January, 2013
LAMA X MASAK AYAM MASAK KICAP.. SEJAK AMIR SUKE MAKAN SARDIN.. BARU BACA RESEPI DAH TELAN AIR LIUR TAU.. HUHUHUHUHU
su su 14 January, 2013
oohhh lapar gile tgk ayam ni..
Deqla manjew Deqla manjew 14 January, 2013
ehh deqla pun nk puji la..sbb mmg nmpk sgt sdp tu..tp syg x dpt rasa..huhuhu
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna 14 January, 2013
suka jugak ayam masak kicap..cuma resepi saya tak guna sos tiram.. :D
Cik Nur Cik Nur 14 January, 2013
gulp...! terliurrrr...!!

tentu alisha pun mkn bertambahkan..!
Mimie Mimie 14 January, 2013
adeh...meleleh air liur sy kak
sisR sisR 14 January, 2013
Wan sedap tu...mmg susah nak dgr suami puji masakan isteri kan...part tu sgt2 setuju!
QasehnyaRania QasehnyaRania 14 January, 2013
semestinya suami cakap macam tu kan..

suami saya selalu cakap

"esok masak lagi macam ni"..

maknanya sedap la tu.kena sendirik paham..hihi
Sally Yatiey Sally Yatiey 14 January, 2013
Nampak sangat sedappppppp
eita eita 14 January, 2013
sedap..tengok pun dah terliur
Fieda Rafli Fieda Rafli 15 January, 2013
amboi sodap tu..anak2 kak fieda mmg berhantu ayam masak kicap tau..
Fieda Rafli Fieda Rafli 15 January, 2013
amboi sodap tu..anak2 kak fieda mmg berhantu ayam masak kicap tau..
LYAfrina LYAfrina 15 January, 2013
sedapnye..simple j caranya
Dylla Abas Dylla Abas 15 January, 2013
alahai...pagi2 dok baca entri ni..mmg tetiba rasa kebulur la pula..
Kesuma Angsana Kesuma Angsana 15 January, 2013
mmg sedap ni... done clik2
izfanora izfanora 15 January, 2013
lapar.. huhu.. fvrt ni..
Mrs Velentine Mrs Velentine 15 January, 2013
samalah kak..My hubby pun kalau Mv masak x pernah nak puji sebab MV ni suka sgt perasan..tp anak2 selalu puji..hehehe..semalam masak kicap juga tp daging
deno deno 15 January, 2013
nampak sedap! tapi deno tak boleh mkn kicap banyak...
lynn kamarul lynn kamarul 15 January, 2013
ina, awk buat sy lapar je peptg hari macam ni.. hehe sedapnya
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ 15 January, 2013
salam kak ina..
oh tidak..peberet cma ni..
akak buat cma kelaparan di siang hari... nk ayam masak kicap jgk.... :)
Deq's Qienz Deq's Qienz 15 January, 2013
sedapnya..makn gan nasik panas2.
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey 15 January, 2013
Patutlah nampak ladahitam :) terbaik la.. Dpt buang angin :)
shidaR shidaR 16 January, 2013
ada klapangan blh cuba nih ^_^
wan nurul hezrina abd halim wan nurul hezrina abd halim 18 January, 2013
hehehe kadang2kan masak simple2 jer tapi makan lalu sbb sedap dia lain macam
Si Matatajam Si Matatajam 18 January, 2013
Simple tapi mmg sedap tu
Azi Azi 20 January, 2013
dh lama xmasak ayam masak kicap sbb my husband xmakan...
emma emma 21 January, 2013
sy jarang bt aym kicap sb hubby xsuke.. kalo daging xpe.. so aym ni sy salu bt msk merah/rendang/msk lemak je.. tgk resipi kak ina ni bt sy tliur lak.. hahah.. sbnrnye sume resipi kak ina mnarik!
Nora Karim Nora Karim 28 January, 2013
akak dah masak ayam kicap versi ina ni... hehehe ada tempek dalam blog juga... haha thanks for da recipe... mmg maveles...!
CeqGu CeqGu 30 January, 2013
makcik akak buat cenggini gak,tapi tak taruk tepung jagung...
AnonymousAnonymous 22 April, 2013
kicap guna kicap apa ek??
IntaNBerliaN IntaNBerliaN 22 April, 2013
@Tanpa Nama

Saya guna kicap kipas udang :-)
Myra Jay Myra Jay 03 May, 2013
Ina tak goreng dulu ke ayam ni? terus masak naik sekali ye?

Myra selalu goreng, kuat letak atas panas2.. boleh la try cara Ina tnpa goreng ni :D