Ayam masak kicap yang sangat sedap..!! hihii


Tajuk tak boleh blah.. sebab saya sendiri masak, saya sendiri makan & saya sendiri cakap sangat sedap!!... muahahhah.. Yela, nak tunggu my dear puji..?.. 10 kali saya tanya, sekali pun dia tak jawab.. walau hakikatnya makan bertambah.. hehhe.. Opsttt sebenarnya my dear cakap, kalau sedap tak boleh puji, nanti saya perasan.. heheh... Alaaa sekali sekala, normallah tu bila isteri nak perasankan diri masakan dia sedap... hahhahhaha 

Tapi kan u all, bagi saya, Ayam masak kicap yaang saya masak hari ni memang sedaplah.. Saya ni jarang masak kicap + ada banyak sangat resepi masak kicap yang saya buat.. Hari ni saja nak test yang ni pulak.. Nak kuah yang pekat2 sikit.. hihii.. Tak rugi kalau u all try.. memang sedap..!! hihihiii (^_^)

Caranya, Perap ayam + kicap manis + sos tiram... Tumis Kulit kayu manis + bunga lawang + buah pelaga + bawang besar + bawang putih + halia.. Masuk ayam perap tadi + air + air asam jawa + (carrot & cili hidup = jika nak) + tepung jagung untuk bagi kuah tu pekat... siap... Sedapnya... terus rasa nak g makan nasi lagi sekali.. heheee

UPDATE :

TERLUPA NAK GTAU, MASUKKAN LADA HITAM YANG DAH DITUMBUK JUGAK.. HIHII... (^_^)


{ 42 comments.. read them below or add one }

Nieyxzha Hassan Nieyxzha Hassan January 14, 2013
Simple..pas kahwin tak pernah masak resepi ni sbb en hubby kurang suka..so masak ikut selera hubby la..nak try nnti ..nak tgk dia makan tak..
ros_reeza ros_reeza January 14, 2013
em, nampak sedap kak ina.. Cepat gi makan nasi lagi sekali :) hihi.

kalau Ros, lagi suka goreng dulu ayam tu.. baru masuk dalam bahan tumis :)
Mira Adzlia Mira Adzlia January 14, 2013
serius, mmg nmpk sedap la...nmpk la..sbb xley nk rasa..hihi
sal ya sal ya January 14, 2013
silaah makan. hehehe... akak masak singgang dgn sotong sambal je. kacang boto goreng belacan.
Masya Masya January 14, 2013
LAMA X MASAK AYAM MASAK KICAP.. SEJAK AMIR SUKE MAKAN SARDIN.. BARU BACA RESEPI DAH TELAN AIR LIUR TAU.. HUHUHUHUHU
su su January 14, 2013
oohhh lapar gile tgk ayam ni..
Deqla manjew Deqla manjew January 14, 2013
ehh deqla pun nk puji la..sbb mmg nmpk sgt sdp tu..tp syg x dpt rasa..huhuhu
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna January 14, 2013
suka jugak ayam masak kicap..cuma resepi saya tak guna sos tiram.. :D
Cik Nur Cik Nur January 14, 2013
gulp...! terliurrrr...!!

tentu alisha pun mkn bertambahkan..!
Mimie Mimie January 14, 2013
adeh...meleleh air liur sy kak
sisR sisR January 14, 2013
Wan sedap tu...mmg susah nak dgr suami puji masakan isteri kan...part tu sgt2 setuju!
QasehnyaRania QasehnyaRania January 14, 2013
semestinya suami cakap macam tu kan..

suami saya selalu cakap

"esok masak lagi macam ni"..

maknanya sedap la tu.kena sendirik paham..hihi
Sally Yatiey Sally Yatiey January 14, 2013
Nampak sangat sedappppppp
eita eita January 14, 2013
sedap..tengok pun dah terliur
Fieda Rafli Fieda Rafli January 15, 2013
amboi sodap tu..anak2 kak fieda mmg berhantu ayam masak kicap tau..
Fieda Rafli Fieda Rafli January 15, 2013
amboi sodap tu..anak2 kak fieda mmg berhantu ayam masak kicap tau..
LYAfrina LYAfrina January 15, 2013
sedapnye..simple j caranya
Dylla Abas Dylla Abas January 15, 2013
alahai...pagi2 dok baca entri ni..mmg tetiba rasa kebulur la pula..
Kesuma Angsana Kesuma Angsana January 15, 2013
mmg sedap ni... done clik2
izfanora izfanora January 15, 2013
lapar.. huhu.. fvrt ni..
Mrs Velentine Mrs Velentine January 15, 2013
samalah kak..My hubby pun kalau Mv masak x pernah nak puji sebab MV ni suka sgt perasan..tp anak2 selalu puji..hehehe..semalam masak kicap juga tp daging
deno deno January 15, 2013
nampak sedap! tapi deno tak boleh mkn kicap banyak...
lynn kamarul lynn kamarul January 15, 2013
ina, awk buat sy lapar je peptg hari macam ni.. hehe sedapnya
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ January 15, 2013
salam kak ina..
oh tidak..peberet cma ni..
akak buat cma kelaparan di siang hari... nk ayam masak kicap jgk.... :)
Deq's Qienz Deq's Qienz January 15, 2013
sedapnya..makn gan nasik panas2.
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey January 15, 2013
Patutlah nampak ladahitam :) terbaik la.. Dpt buang angin :)
shidaR shidaR January 16, 2013
ada klapangan blh cuba nih ^_^
wan nurul hezrina abd halim wan nurul hezrina abd halim January 18, 2013
hehehe kadang2kan masak simple2 jer tapi makan lalu sbb sedap dia lain macam
Si Matatajam Si Matatajam January 18, 2013
Simple tapi mmg sedap tu
Azi Azi January 20, 2013
dh lama xmasak ayam masak kicap sbb my husband xmakan...
emma emma January 21, 2013
sy jarang bt aym kicap sb hubby xsuke.. kalo daging xpe.. so aym ni sy salu bt msk merah/rendang/msk lemak je.. tgk resipi kak ina ni bt sy tliur lak.. hahah.. sbnrnye sume resipi kak ina mnarik!
Nora Karim Nora Karim January 28, 2013
akak dah masak ayam kicap versi ina ni... hehehe ada tempek dalam blog juga... haha thanks for da recipe... mmg maveles...!
CeqGu CeqGu January 30, 2013
makcik akak buat cenggini gak,tapi tak taruk tepung jagung...
AnonymousAnonymous April 22, 2013
kicap guna kicap apa ek??
IntaNBerliaN IntaNBerliaN April 22, 2013
@Tanpa Nama

Saya guna kicap kipas udang :-)
Myra Jay Myra Jay May 03, 2013
Ina tak goreng dulu ke ayam ni? terus masak naik sekali ye?

Myra selalu goreng, kuat letak atas panas2.. boleh la try cara Ina tnpa goreng ni :D