Memuatkan ...

Ayam masak kicap yang sangat sedap..!! hihii


Tajuk tak boleh blah.. sebab saya sendiri masak, saya sendiri makan & saya sendiri cakap sangat sedap!!... muahahhah.. Yela, nak tunggu my dear puji..?.. 10 kali saya tanya, sekali pun dia tak jawab.. walau hakikatnya makan bertambah.. hehhe.. Opsttt sebenarnya my dear cakap, kalau sedap tak boleh puji, nanti saya perasan.. heheh... Alaaa sekali sekala, normallah tu bila isteri nak perasankan diri masakan dia sedap... hahhahhaha 

Tapi kan u all, bagi saya, Ayam masak kicap yaang saya masak hari ni memang sedaplah.. Saya ni jarang masak kicap + ada banyak sangat resepi masak kicap yang saya buat.. Hari ni saja nak test yang ni pulak.. Nak kuah yang pekat2 sikit.. hihii.. Tak rugi kalau u all try.. memang sedap..!! hihihiii (^_^)

Caranya, Perap ayam + kicap manis + sos tiram... Tumis Kulit kayu manis + bunga lawang + buah pelaga + bawang besar + bawang putih + halia.. Masuk ayam perap tadi + air + air asam jawa + (carrot & cili hidup = jika nak) + tepung jagung untuk bagi kuah tu pekat... siap... Sedapnya... terus rasa nak g makan nasi lagi sekali.. heheee

UPDATE :

TERLUPA NAK GTAU, MASUKKAN LADA HITAM YANG DAH DITUMBUK JUGAK.. HIHII... (^_^)


42 orang suka berlian:

Nieyxzha Hassan berkata...

Simple..pas kahwin tak pernah masak resepi ni sbb en hubby kurang suka..so masak ikut selera hubby la..nak try nnti ..nak tgk dia makan tak..

ros_reeza berkata...

em, nampak sedap kak ina.. Cepat gi makan nasi lagi sekali :) hihi.

kalau Ros, lagi suka goreng dulu ayam tu.. baru masuk dalam bahan tumis :)

NoEn berkata...

sedapnya

Mira Adzlia berkata...

serius, mmg nmpk sedap la...nmpk la..sbb xley nk rasa..hihi

sal ya berkata...

silaah makan. hehehe... akak masak singgang dgn sotong sambal je. kacang boto goreng belacan.

Masya berkata...

LAMA X MASAK AYAM MASAK KICAP.. SEJAK AMIR SUKE MAKAN SARDIN.. BARU BACA RESEPI DAH TELAN AIR LIUR TAU.. HUHUHUHUHU

su berkata...

oohhh lapar gile tgk ayam ni..

Deqla manjew berkata...

ehh deqla pun nk puji la..sbb mmg nmpk sgt sdp tu..tp syg x dpt rasa..huhuhu

umialya berkata...

sedapnya

Rai Ourkizuna berkata...

suka jugak ayam masak kicap..cuma resepi saya tak guna sos tiram.. :D

Cik Nur berkata...

gulp...! terliurrrr...!!

tentu alisha pun mkn bertambahkan..!

Mimie berkata...

adeh...meleleh air liur sy kak

sisR berkata...

Wan sedap tu...mmg susah nak dgr suami puji masakan isteri kan...part tu sgt2 setuju!

QasehnyaRania berkata...

semestinya suami cakap macam tu kan..

suami saya selalu cakap

"esok masak lagi macam ni"..

maknanya sedap la tu.kena sendirik paham..hihi

Sally Yatiey berkata...

Nampak sangat sedappppppp

eita berkata...

sedap..tengok pun dah terliur

Cinta Misteri berkata...

Arghhhh...feveret lor.

Fieda Rafli berkata...

amboi sodap tu..anak2 kak fieda mmg berhantu ayam masak kicap tau..

Fieda Rafli berkata...

amboi sodap tu..anak2 kak fieda mmg berhantu ayam masak kicap tau..

LYAfrina berkata...

sedapnye..simple j caranya

Dylla Abas berkata...

alahai...pagi2 dok baca entri ni..mmg tetiba rasa kebulur la pula..

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

wah,sedap2..

Kesuma Angsana berkata...

mmg sedap ni... done clik2

izfanora berkata...

lapar.. huhu.. fvrt ni..

Mrs Velentine berkata...

samalah kak..My hubby pun kalau Mv masak x pernah nak puji sebab MV ni suka sgt perasan..tp anak2 selalu puji..hehehe..semalam masak kicap juga tp daging

Haryati Faizal berkata...

mang terbaiklah ina!

deno berkata...

nampak sedap! tapi deno tak boleh mkn kicap banyak...

lynn kamarul berkata...

ina, awk buat sy lapar je peptg hari macam ni.. hehe sedapnya

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

salam kak ina..
oh tidak..peberet cma ni..
akak buat cma kelaparan di siang hari... nk ayam masak kicap jgk.... :)

Deq's Qienz berkata...

sedapnya..makn gan nasik panas2.

nanieybarnieylurviey berkata...

Patutlah nampak ladahitam :) terbaik la.. Dpt buang angin :)

shidaR berkata...

ada klapangan blh cuba nih ^_^

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

ok terliur skang ni hahaha

wan nurul hezrina abd halim berkata...

hehehe kadang2kan masak simple2 jer tapi makan lalu sbb sedap dia lain macam

Si Matatajam berkata...

Simple tapi mmg sedap tu

Azi berkata...

dh lama xmasak ayam masak kicap sbb my husband xmakan...

emma berkata...

sy jarang bt aym kicap sb hubby xsuke.. kalo daging xpe.. so aym ni sy salu bt msk merah/rendang/msk lemak je.. tgk resipi kak ina ni bt sy tliur lak.. hahah.. sbnrnye sume resipi kak ina mnarik!

Nora Karim berkata...

akak dah masak ayam kicap versi ina ni... hehehe ada tempek dalam blog juga... haha thanks for da recipe... mmg maveles...!

CeqGu berkata...

makcik akak buat cenggini gak,tapi tak taruk tepung jagung...

Tanpa Nama berkata...

kicap guna kicap apa ek??

IntaNBerliaN berkata...

@Tanpa Nama

Saya guna kicap kipas udang :-)

Myra Jay berkata...

Ina tak goreng dulu ke ayam ni? terus masak naik sekali ye?

Myra selalu goreng, kuat letak atas panas2.. boleh la try cara Ina tnpa goreng ni :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...