Sesame street salah satu program pembelajaran yang bagus


Hari tu, saya ada bagitahu u all yang Alisha paham maksud JUMP melalui pembelajaran Sesame Street yang saya tunjuk dekat dia dari kecik kan.. Lepas tu, Naniey pulak komen cakap "sesame street tu salah satu program pembelajaran yang bagus"... Saya pun sependapat dengan Naniey.. Untuk pengetahuan u all, permulaan macamana saya boleh guna sesame street ni untuk ajar alisha sebabnya, saya tengok video anak kawan saya, kawan saya ni sedang belajar dekat Oxford University.. Anak dia lahir sehari awal dari Alisha.. Dah pandai cakap... 

Video tu, anak dia dah pandai baca tulisan tau u all.. padahal ms tu, umur baru setahun lebih... Yela, dah mak dia pun cerdik.. sebaya saya tapi ambik PHD sekarang ni.. Saya tanya, apa yang dia ajar anak dia kan.. Salah satunya, dia bagitahu saya yang dia pasang video sesame street... Start dari tu lah saya tunjuk video sesame street dekat Alisha.. Alhamdulillah.. nampaklah hasil jugak kan...

So, u all pun boleh jugak guna video sesame street ni untuk ajar anak.. Tapi janganlah semata2 sesame street tau.. banyak lagi yang lain.. Lagi satu, kenalah seimbang.. jangan duk omputih je.. hehhe... Tunjuklah, Iqra tu jugak.. video kumpulan alif salah satunya yang ada iqra (",)


{ 23 comments.. read them below or add one }

Deq's Qienz Deq's Qienz January 16, 2013
jarang pulok tgk cite nih..huhuu
hajar hajar January 16, 2013
thanks for sharing.... boleh tunjuk kat iman gak....
Kesuma Angsana Kesuma Angsana January 16, 2013
mmg pun KA dulu kecik2 cukup minat tau! almaklum mak bapak cakap bahasa melayu so tgk ss ni byk perbaiki bahasa eng KA .. sampai ler kini hehehe
Haryati Faizal Haryati Faizal January 16, 2013
betul tu ina, tq share...
Fiza Rahman Fiza Rahman January 16, 2013
Thanks for sharing ina. Good info.
Jemarisuri Jemarisuri January 16, 2013
yeayyy alisha dh pandai..nti alisha ajar adik ye...hihi
Mrs Velentine Mrs Velentine January 16, 2013
sesame street mmg bagus..dulu anak MV terbangun jam 2.00 pagi layan sesame street...Insyaallah Semoga anak2 akak berjaya
Cik Nur Cik Nur January 16, 2013
oo...baru tahu juga ni..
nanti ade anak senanglah... :)
jaa jaa jaa jaa January 16, 2013
yeker? erm pasni leh praktiskan kt irsyad plak..idlan pun dh pandai tgk movie..
Fieda Rafli Fieda Rafli January 16, 2013
anak2 kak fieda mmg minat tgk sesame street terutama watak elmo..
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief January 16, 2013
sesame stree slalu gak buka bg qalief tgk iqra tu pun qalief suka skang ni slain abc dg 123 hehe
Shafiq Shafiq January 16, 2013
Saya kecik-kecik dulu pun belajar BI dari Sesame Street. :-)
QasehnyaRania QasehnyaRania January 16, 2013
bagus ni ..tenq ina :D

boleh la ciksu rujuk sini :D
Mama Adam Mama Adam January 16, 2013
sesame street adam x tengok. dulu adam tgk barney & elmo
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ January 16, 2013
salam kak ina..
oo..blh la bg anak2 tgk siri ni nnti..tp kene beli dvd die la.. untng alisha & aqilah! :)
Mimie Mimie January 16, 2013
betul....sesame street nih pun slh satu cara ajar anak anak kite...sy nih pun sakng dok gigih mendownload video2 plajrn utk anak anak
ayut ayut January 17, 2013
bgus je sbnr ye rancangan tv yg utk bdak2x cume klu yg gduh lawan2x tu mmg tak elokla..yg penting kena ada pengawasan...kan kak ina?
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey January 17, 2013
Eh2 komen nani :)
Tgk org yg duk luar kcik2 lgi da tnjk ajar. Mcm kak ina ajar aqilah . :)
wan nurul hezrina abd halim wan nurul hezrina abd halim January 18, 2013
kartun tuh mmg banyak pembelajarankan??mcm nurul download games dan kartun kat ipad bagi ke merah..dia belajar melalui itu kalau tak paham baru dia rujuk
Si Matatajam Si Matatajam January 18, 2013
Ha ah mmg bagus Sesame Street tu..word world kat Disney Junior tu pun Bagus gak..banyak English words yg Khalish blajaq dr rancangan tu
Puan Kutu Puan Kutu January 18, 2013
apa jenis video pun aslkan memberi pengajaran bagus utk anak.sbb dengan buku depa nie ssh sikit nak fokus,lg2 klu masih kecik macam alisha..
Azi Azi January 20, 2013
xpenah bagi anak tgk sesame street, pasni boleh bg tgk...
emma emma January 21, 2013
akan sy praktikkan dekat Syirah :-)
tq kak ina 4 the info :-)