Jangan sesekali anggap yang budak2 tak tahu apa2...

Yap, jangan anggap yang anak2 kita yang kecik2 macam Alisha & Aqilah ni tak tahu apa2... Dalam bab mengajar anak, ajarlah ketika mereka masih kecik.. Eh, u all pernah tak dengar orang cakap "Alaa anak kecik lagi... ajar pun bukan dorang paham"... Saya dah banyak kali dengar camtu.. Tapi u all jangan pikir camtu tau... No no no... (^_^).. Anak kita paham..!! Memang masa kecik kita ajar, dorang tak bagi apa2 respon pun... kadang2 tu, seolah2 kita ni pulak yang cakap sorang2.. hahhahah... TAPI, satu perkara yang u all harus ingat, "ANAK KECIK TAKKAN BAGI RESPON PADA MASA TU TAPI DI MASA HADAPAN..!!" Saya cakap atas dasar pengalaman... Just nak kongsi dengan u all.. (",)

Saya start kenalkan Alisha dengan bahan pembelajaran, tak kiralah, buku ke, flash card secara manual ke or dekat komputer ke, video pembelajaran ke & yang sewaktu dengannya, ketika alisha masih lagi baby... Memang dia tak bagi respon pun u all.. tapi saya tak kisah.. saya tak peduli.. sebab saya tahu, dia akan sumbat apa yang saya ajar dalam kepala.. cuma alisha masih kecik time tu, cakap pun tak reti.. sekadar bahasa baby je.. hehhe.. Tapi hasilnya, sekarang saya dah nampak.. After 2 tahun, bila Alisha dah pandai cakap, saya sendiri jadi terkejut!! Apa yang saya ajar masa dia baby, dia tunjuk dekat saya sekarang... (",).. Ibu bangga dengan kamu sayang..!! Saya bagi contoh dekat u all.. (",)

Baru2 ni, Alisha sembang2 dengan saya.. tapi tiba2, dia boleh lompat sambil cakap "JUMP.. JUMP.."... Serius, saya rasa terkejut sangat time ni.. Yela, dia tahu apa itu maksud JUMP..!! Untuk pengetahuan u all, dari kecik, saya banyak tunjuk video dekat Alisha, termasuk video sesame street.. Salah satu video sesame street tu, dia ajar sebut JUMP sambil orang tu lompat... dari situlah alisha belajar maksud jump (",)

Saya jugak selalu tunjuk alisha video kumpulan Alif.. Lagu Alif Ba Ta.. sekarang ni, bila alisha dah pandai cakap, dia pulak ikut menyanyi sekali.. hihii.. Rasa sangat sweet bila dia datang dekat saya sambil cakap "A Ba" @ Alif atas A, Ba atas ba.. (^_^).. Video kumpulan Alif tu, bukan setakat nyanyi tapi ada iqra jugak.. Sekarang ni, hari2 saya pasang, yela, aqilah pulak yang kena study.. hihii.. Alisha pulak, makin banyaklah yang dia tau kan.. (",)

Dalam bab flash card pulak, kalau dulu, saya yang ajar dia.. kenalkan satu2 gambar dekat flash card tu dekat dia, tapi sekarang, dia boleh pulak ambik flash card tu ajar aqilah... hahahhah.. Tak menahan, baru ni dia ambik flash card gambar SHARK lepas tu dia tunjuk dekat aqilah sambil cakap FISH... hahhah.. Bagus ni.. ada ciri2 kakak yang akan ajar adik nanti.. hehhe

Lagi satu pulak, masa kecik, saya ni punyalah beria duk kenalkan alisha pasal anggota badan... duk gtau mata, mulut, hidung.. tapi dia tengok je.. takda pe2 respon pun.. kalau tak pun, dia gelak.. hihii.. Tapi sekarang, bila dah pandai cakap.. semua dia dah tahu.. dia pulak datang ajar saya, bagitahu ni mata, ni tangan.. adehhhh..... heheh

Ini je lah antara contoh yang saya bagitahu u all.. So, sayang2.. please la.. ajarlah anak2 kita dari kecik.. jangan duk pikir anak kecik lagi, ajar pun bukan dorang paham... Buang terus kata2 tu dari pikiran u all.. Itu semua adalah ALASAN.. (",) Alaaa sayang2... 5 minit jika anak2 fokus.. tu pun dah dikira lama tau... so, takkan 5 minit pun kita tak leh spend time untuk ajar anak kan (",)

P/s : Jangan ajar anak2 kecik sampai bebankan otak dorang tau... mengajar sambil berhibur... (^_^)


Jangan sesekali anggap yang budak2 tak tahu apa2...

{ 42 comments.. read them below or add one }

Nur Fahz Nur Fahz January 14, 2013
Assalamualaikum..Fahz setuju sgt2 dgn entry nie.Anak fahz yg 2thn ajar la apa2 cepat sgt dia tangkap.doa nak tidur dia dah hafal,apa yg fahz ajar semua dia boleh ingat.Pemikiran anak2 sekarang mmg menakjubkan.
Aisy Nasiha Aisy Nasiha January 14, 2013
Betul ni... Anak2 mmg perhatikan n cpt fhm apa yg ditunjukkan...umur kecil lg pun sama juga...
Yana Halim Yana Halim January 14, 2013
Ya. Setuju sangat. Qisya pun dah byk tau perkataan sejak pandai cakap sdgkan sy x ingat bila ajar satu2 word tu kat dia. Dia dok memorize dari kecik gamaknya.
aimi adilah aimi adilah January 14, 2013
ilmu yg bgos.. akn sy gune kan dimasa hadapan =) tq kak
Ummi Iman Ummi Iman January 14, 2013
Didikan dari awal mmg ada kesannya..
inazamri inazamri January 14, 2013
yes betul tu.mmg cara ina ajar dan didik alisha sangat bagus.
Mrs Velentine Mrs Velentine January 14, 2013
setuju dgn kak ina...ya..jangan cakap budak2 ni x tau apa2...
ieda ieda January 14, 2013
alhamdulillah .. memang kena praktik awal .. penerimaan tu penting ..
selebihnya kita serahkan pada allah , yg penting ibu bapa dah ajar dan usaha kan :)

Intan Akma Intan Akma January 14, 2013
setuju!!!diorang memang cepat paham & ikut apa yang kita buat
zachflazz zachflazz January 14, 2013
ini opportunity buat kita sebagai orang tua dalam memberikan pengajaran kepada budak. sambil berhibur tentusaja. budak sekarang cerdas dan pintar.
sal ya sal ya January 14, 2013
yang ini kena setujulah. time dia orang kecik otak tgh develop. apa yg kita ajar kalaupun dia tak reti sebut tp dia orang simpan.
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief January 14, 2013
setuju dgn kak ina...mmg anak2 kita kecik2 ni apa yg kita ajarkan masuk dalam kepala dorang walaupun time tu xder respon lg...dh besar sikit br nampak hasilnya
fizafantagirO fizafantagirO January 14, 2013
bagusnya :-) boleh jadikan panduan :-)
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna January 14, 2013
betul tu..even kalau ada apa2 nak ditegur dan yg kita harapkan, cakap je dari kecik..cakap elok2.. insya allah.. kalau tak masa tu, masa depan dia akan paham gak..
ayut ayut January 14, 2013
mengajar smbl berhibur..btul..bdak2x ni klu kite nyanyi2x smbil ngajar cpt ajer tangkap yer... :D
Cikgu Ma Cikgu Ma January 14, 2013
btol kak...anak2 memang kena didik dari awal..biar pon dorang x pandai respon...


lagi pon memudahkan cikgu2 juga nanti ^_^
kinchnaf kinchnaf January 14, 2013
Waa..bagus sis.. nice info.. act, sye boleh gune untuk mase depan..bila dh ade ank nanti..hehe :)
Kesuma Angsana Kesuma Angsana January 14, 2013
betul tu kdg2 anak2 kecil ni lebih cepat belajar dari kita
Fieda Rafli Fieda Rafli January 14, 2013
wah..pandai dah alisha skrg..brtambah matang ni...nanti sng la nk gi sekolah..
Cik Nur Cik Nur January 14, 2013
inilah yg dikatakan melentur buluh biar dari rebungnya....

hasilnya..akak sendiri dah alamikan.. :)
Haryati Faizal Haryati Faizal January 14, 2013
betul tu ina.... ajar secara santai je... seronok2....
CeqGu CeqGu January 14, 2013
Yup betul tu ina. Firas pun akak dah start ajar iqra dari kecik.now dia dah bleh cam dan bunyikan 5 huruf. Mengira 1 to 10 pun dah bleh sikit2...seronok dengar dia mengira. kekadang betul kekadang main hentam jer kiki
Nieyxzha Hassan Nieyxzha Hassan January 14, 2013
Betul tu..betul tu..dioarang dengar je sekarang ni..kira semua yang kita cakap or berlaku di sekeliling..input ke dalam otak diaorg
Fiza Rahman Fiza Rahman January 14, 2013
Betul tu. Dari kecik lah nak kena ajar.
Deqla manjew Deqla manjew January 14, 2013
kalo dah dok ckp x tau apa2..x phm apa2.. mmg la.. tu dah mcm doa pulak tau...padahal depa ni cuba diajar, bg paham betol2.. depa lagi terer sebnrnya.. hihi
ros_reeza ros_reeza January 14, 2013
betul kan kak.. anak-anak memang cepat belajar :)
Mas Zull Mas Zull January 14, 2013
assalamualaikum intan...betul tu pendidikan awal dari bayi lagi...:)
Mimie Mimie January 14, 2013
setuju dengan kak ina....budak2 memg kite ajar die tak bagi respon tp bile die dh besar apa yg kite ajar tuh akan terkeluar semua...
Ann Ishak Ann Ishak January 14, 2013
itu yang banyak zaman sekarang dah mula bawa anak2 ke pra sekolah walaupun umur anak baru 2 tahun. anak2 sekarang semakin bijak...
Cinta Misteri Cinta Misteri January 15, 2013
Ank CiM yg umur 6 thn tu rasanya ada byk yg dia tahu CiM tk tahu. Smpikn haritu adik CiM tolong jagakn dia masa CiM nk gi shoping. Then ptg dia buat status kt fb: KENA TAMBAHKAN ILMU SEBELUM ADA ANAK...KALAU DPT ANAK MCM ANK SEDARA AKU NI...MASAKLAAAA KENA GELAK DENGAN ANK SENDIRI.

then CiM tanya kenapa status dia tue, nktau apa dia ckp.... anak u tu mcm profesor serba tahu. Tp bila tanya soalan, 1 pun I tktau jwb. Malu siotttttt.....
Dylla Abas Dylla Abas January 15, 2013
alaaa..teringin la nak jumpa Alisha depan2...nak tengok sendiri keletah dia :)
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ January 15, 2013
salam kak ina.
ha..bab ni cma sokong..mmg dah berlaku baru2 ni..alhamdulillah..x sia2 kita ajar anak2 masa kecik kan?alhamdulillah..

hihi.comel je la alisha ni.. ;)
Deq's Qienz Deq's Qienz January 15, 2013
betul tuh..setuju sgt.lg satu budak2 cepat ibgat dan cepat blaja.
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey January 15, 2013
Perkongsian yg sgt berinformasi :) betul apa yg kak ina ckp tu :) msa dlm kelas learning psyco n development psycho pun lecturer ada ckp psl cra bdk2 n baby belajar. Sesame street tu slh stu prgram yg bgus utk kanak2 :) suke cra kak ina expose kt anak2 ngn kmp alif :) ;) yeayyy alisha pandai skang ajar aqilah plak :)
shidaR shidaR January 16, 2013
bdak2 lg cepat phm dia ingt stiap yg kita ajar,..
wan nurul hezrina abd halim wan nurul hezrina abd halim January 18, 2013
melentur rebung biar dr buluhnya=)
Si Matatajam Si Matatajam January 18, 2013
Dari kecik la kita ajaq depa Lagi menangkap...
caliph shuriken caliph shuriken January 18, 2013
yup, btul tu.. dak kecik mmg bole cepat paham.. slalu diorg perati jaa apa kita buat dulu.. sampai satu masa nanti diorg macam reti jaa nk praktik, huh...
emma emma January 21, 2013
sokong sgt.. yg pnting jgn cpt giveup. kalo ank kte cerdik kite yg bngga :-)