Pertama kali makan putu buluh yang sedap macam nih!!

Masa saya berpantang dekat Chemor hari tu, minggu terakhir saya nak balik Sungai Petani, my dad ada beli putu buluh tau... Ohya, putu buluh ni, jual pasar malam hari selasa, betoi2 depan rumah saya.. Pertama kali saya makan putu buluh camni.. Tak tahulah pulak dia letak apa.. yang saya tau, makan je.. hihii


Rasa dia sangat2 sedap..!! Sampai bila saya makan tu pun tak habis lagi rasa terkejut.. hahah.. Berkali2 saya tanya my dad, apa nama makanan ni...


Tak tahu nak cite dekat u all camne rasa dia... tapi putu buluh ni, dia tak terlalu "berat" macam putu buluh biasa tu... tak terlalu ringan.. sedang2 je... alahaiiiiii tiba2 rasa nak makan... adehhhh... Saiz dia agak besar.. 2x ganda dari saiz putu buluh biasa tu... Dalam dia kosong takda inti...



Putu buluh camni, dah banyak kali saya makan.. tapi yang dekat pasar malam depan rumah saya tu.. sekali tu je saya makan... Nak makan lagi..!! Tapi kenapalah pasar malam tu buat hari selasa.. Kalau hari Khamis or Jumaat, ada peluang saya nak makan time balik kampung.. hihii.. Ohya, u all pernah tak jumpa or makan putu buluh camtu ek?.. ke saya ni je yang perok.. baru sekali jumpa.. hihii


{ 48 comments.. read them below or add one }

inazamri inazamri 09 January, 2013
kt pasar sini...mmg biasa org jual putu buluh camtu.rasanya mmg lebih sedap dr putu piring.Petg ni ada psr mlm kat tempat akak di seri iskandar so rasa nak beli la bila tgk kt blog ina ni jd tingin pulak
Nazayiena Nazayiena 09 January, 2013
Bolehlah beli lg bila cuti blk kpg.
deno deno 09 January, 2013
wah best!!!! kat terengganu pun ada jugal nih! mmg best! :)
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief 09 January, 2013
putu buluh kalau kena yg sedap mmg nak makan lagi kan hehehe
Munnafendy Munnafendy 09 January, 2013
biasa makan pun putu piring... :p

suh la ayah beli siap2, simpan dlm peti es...hehe
Ibu Lala Ibu Lala 09 January, 2013
Alorrr feveret akk nih. Dah la lunch td x mkn. Kebulor pulok tgk putu bambu nih..
Nieyxzha Hassan Nieyxzha Hassan 09 January, 2013
Selalu sgt..biase yang leper tu..tp kat trg ni jenis mcm buluh ni la..sedapp..suke jugak..antara fav nieza
Nurul Aini Nurul Aini 09 January, 2013
sedapnya...saya suka putu ni..semua jenis..piring dan buluh..dua2 sedap. tapi tak boleh tanding putu buluh.
N i e Z a N i e Z a 09 January, 2013
hehehe..putu buluh mmg sedaaappp....fevret saya tu..hehehhe
Zira Aziz Zira Aziz 09 January, 2013
..nampak sedap..tp sy x minat sgt putu buluh..sy prefer lg putu piring..sedapppppp...
QueeN TerataI QueeN TerataI 09 January, 2013
sya suka gak putu ni... tp kdg2 isinya sikit je.. tu yg x best tu..
Cik Nur Cik Nur 09 January, 2013
selalu jugak makan putu buluh..tapi selalunya ada inti di dalam tu..

kalau tak ade inti ni, tak pernah pula kak...
Mrs Lurve Mrs Lurve 09 January, 2013
pernah mkn putu buluh nie..kalo panas2 memg sedap..nak2 pulak kalo gula tue lembab2 sikit..sedap
Mimie Mimie 09 January, 2013
sy pulak suke mkn putu mayam..hehehe
Nieyxzha Hassan Nieyxzha Hassan 09 January, 2013
A'a..duk ganu..anak jati trg..pas belajar duk kat subang jaya kejap..pas kahwin..balik sini balik coz hubby dpt kije sini..hubby pon org sini
nenot nenot 09 January, 2013
penah jumpe..de wane putih pastu de wane hijau gak :)
sekali sekala sedap gak makan putu buluh nie hehehe
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa 09 January, 2013
eh mcm2 pla jenis putu ni kan hehe
Mrs Velentine Mrs Velentine 09 January, 2013
dah lama tak makan putu///
NaZiRaH... NaZiRaH... 09 January, 2013
pernah makan sekali tapi tak sedap..huhuhu
sisR sisR 09 January, 2013
Sy pon suka gak....
Jemarisuri Jemarisuri 09 January, 2013
js pernah jumpa dan mkn...mmg adoo yg sedap..hihi
Pn. Sheila@CC Pn. Sheila@CC 09 January, 2013
best ni putu bambu... akak pun suka...
Nieyxzha Hassan Nieyxzha Hassan 09 January, 2013
sek ren kat kemaman... sek men tok jiring dulu... dekat la ngan rumah nieza kalau kat chendering... nieza duduk area bandar kt :)
Asiah Najihah Asiah Najihah 09 January, 2013
wah sedap2.. tp kt tgnu pnggil putu bamboo... ckp omputih sket.. hehe
Nieyxzha Hassan Nieyxzha Hassan 09 January, 2013
No hal..boleh jer..kalau takde aral :)
ieda ieda 09 January, 2013
leper dan buluh dua2 sedap .. cuma buluh nie payah sikit nak jumpe kalau di pekan nie ;)
eita eita 09 January, 2013
ita paling tak suka makan ni..

Mama Adam Mama Adam 10 January, 2013
biasa makan. sedap!!!!
fieda fieda 10 January, 2013
pernah jugk mkn..mmg sodap..
sal ya sal ya 10 January, 2013
mmg biasa mkn yg mcm tu. ada yang ad inti ke kt dlm?
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI 10 January, 2013
sedap tu... lama tak pekena..
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ 10 January, 2013
salam kak ina..
hhihi..cma bukan penggemar putu buluh..tp sekali dpt merasa..sedap jgk rasanya.. klu dpt rasa yg akak tayang ni lg best..kan kan kan? :p

byk gula merah die..isi tebal..nyum2..
Deqla manjew Deqla manjew 10 January, 2013
tengok gmbr pun sedap..apatah lagi tgk real...hihi
Tihara Tihara 10 January, 2013
memang nampak sedapp :)
Fiza Rahman Fiza Rahman 10 January, 2013
Sedapnya. Saya selalu beli putu bambu world klo balik umah mak.
azizah :) azizah :) 10 January, 2013
memang sedap putu buluh ni.. sama jugak putu bambu.. pehh nyumnyum..
QasehnyaRania QasehnyaRania 10 January, 2013
selalu sangat makan ina.
mmang sedap.masa dok penang su suka makan putu piring.balik kuale putu buluh. dok key el putu mayam.. :D

ada tiga jenis putu iaitu putu mayam, putu buluh dan putu piring. bentuk semuanya berbeza. rasa lebih kurang..
memang sedap. suami su suka putu mayam :D
Haryati Faizal Haryati Faizal 10 January, 2013
selalu dgr putu piring je...
wan nurul hezrina abd halim wan nurul hezrina abd halim 11 January, 2013
nurul tak bape gemar makan nie tapi baca entri ina terus rasa teruja nak rasa
Azi Azi 12 January, 2013
XPERNAH MAKAN PUTU BULUH...
Che Rosliza Che Mat Che Rosliza Che Mat 12 January, 2013
Cr pun suka putu buloh nie...sedap!!
Si Matatajam Si Matatajam 12 January, 2013
Ni la kuih feberet arwah bapak mertua M..
Puan Kutu Puan Kutu 13 January, 2013
kt utara lg popular putu mayam..putu buluh dekat utara nie tak byk tmpt jual..selalunya kt pasar mlm pun jarang2 ada..klu ms sy kt johor dulu mmg hari2 ada jual..fil n mil suka..sy kureng sikit..
shidaR shidaR 16 January, 2013
shida kalo terngin je mkn kalo x..mmg xmkn bkn ape..ssh juga nk cari putu mayam ni ^_^ kat psar mlm pn lum tentu ader..
caliph shuriken caliph shuriken 18 January, 2013
dh lama x mamam ni.. dh lupa kt area sp kt mana beli yg sedap, huh...
emma emma 21 January, 2013
sy lg parok tak pnah mkn putu buluh nu haha.. salu mkn putu piring ngan putu bambu je..