Memuatkan ...

Cara paling mudah untuk elak perut buncit

Sebenarnya taknak bagi perut buncit ni senang je u all.. cuma bergantung atas diri sendiri samada nak buat or tak... Saya tak nak cakap bab senaman sebab saya sendiri pun malas bersenam.. hahha... Tapi saya nak bagitahu u all cara saya elakkan perut saya dari buncit... Opstt, buncit lepas bersalin tu adatlah kan.. tapi jangan sesekali biarkan buncit lepas bersalin tu menjadi "kawan baik" u all untuk selama2nya.. hihii..

Macam saya, saya pernah bagitahu u all yang saya guna INCHLOSS LOTION FELINNA untuk kempiskan perut lepas bersalinkan... sekarang lepas 2 bulan bersalin, alhamdulillah.. perut dah kempis.. hihii..  So, bila dah kempis, cara untuk kekalkan perut tu sentiasa kempis adalah, ELAKKAN DARI MINUM AIS..!! Yap sayang2... pasti boleh jika u all betoi2 nak..!! Saya sendiri start berhenti minum ais dari tahun 2004... Eh, tapi masa pregnant saya ada minum ais jugak tau.. tapi tu pun tak sampai 5 kali.. biasalah, time pregnant ada je yang mengidamnya.. hihii

Meh saya bagitahu u all kenapa perlu elakkan dari minum ais... Contohlah, Jika u all makan sup tulang or apa je yang berlemak, bila u all nak basuh pinggan yang letak makanan tu, tak ke dekat pinggan tu penuh dengan lemak, so, u all tak dapat bersihkannya macam biasa... nak cairkan lemak tu, u all kene letak air panas dalam bekas tu kan... Senang cakap camni, jika u all lepas makan makanan yang berminyak, u all minum ais, so, lemak2 tu akan melekat dekat perut u all.. dengan kata lain, makin berlemak la perut tu... tapi jika u all minum air panas or air suam, akan cairlah lemak tu so, terlepaslah peluang dia untuk bertakhta dekat perut u all tu... hihii (^_^)

Kalau u all betoi2 tak nak perut buncit, u all try lakukannya... kan saya pernah cakap, jika nak berjaya dalam sesuatu yang u all lakukan, JANGAN SESEKALI WUJUDKAN ALASAN..!! (",) Alasan tu lah yang akan membantutkan kejayaan kita... (^_^) Eh sayang2... saya berjaya lakukannya, pasti u all pun boleh lupakan Ais.. hihii.. 8 tahun saya tinggalkan ais... tapi punca sebenar saya tak minum ais sebab nak jadi awet muda... petua amy search... hihii  


63 orang suka berlian:

Nida Mohd berkata...

yap yap yap..betul tu memang kena stop minum ais untuk kurangkan buncit..saya pun dah stop..cuma kalo teringin tu sy minum jugak tapi seteguk je..tapi tak selalu pn, kalo teringin sangat je..kalo makan kat luar skrg pun sy order teh panas atau kopi..pernah sekali order lemon tea panas..wakakaka

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

kena try ni..huhuhu

sHaRiNa eLyaNa berkata...

tips yg berguna..sha suka minum ais lps makan hehe

Mrs Lurve berkata...

btl..setuju...sy pun memg kurg minum ais, memg boleh dpt perut slim..tp skrg nie tgh preggy, seme mengembang huhuhuhu

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P berkata...

sokong contoh akak ! ada betul nya

::NureeN:: berkata...

mmg nureen akui ais yg membuncitkan perut.. ada gak cuba nk tinggalkan tp ssh jugak ehhee...
so far perut nureen maintain lg.. cuma nk maintain ni smpi bebila :)

::NureeN:: berkata...

nureen dah jwp ke blom yerr pasal intan tanya petua dpt bb boy tue?
x pe la nureen jwp kat cini
petua tue nureen dpt dr mamalieyna & eb.. maksudnya lepas bersama terus ngiring ke kanan utk boy ke kiri utk girl... x silap..
nureen kena check blk lupa sudah hehehe

permatabiru berkata...

sshnya nak tingglkan air ais tu...tp xnak buncittt..kalau badan slim tp perut..mak aiii..sedis juga melihatnya..hihihi..

mama aifara berkata...

sy pon tgh gune incilos..harap2 berkesan :) http://mamalekaii.blogspot.com

izan mama mia berkata...

adoi..bab ais saya cuba masa bln posa jer..bila raya saya dah tibai minum ais balik...camana ..tak boleh tahan laaa..

Nora Karim berkata...

betul.. ais tu tak bagus...

Mrs Velentine berkata...

tgh try fellina & sdg berusaha x minum ais...chayok2 utk diri sendiri

Fifi Nadhrah berkata...

nak kene try ni.. dulu boleh tinggalkan ais.. lepas pregnant minum ais.. sampai skrg tak boleh tinggal.. kene nekad ni..

Mama Adam berkata...

Langsung x amalkan minum ais? Bagusnya petua ni. Suka!

roziahojijie berkata...

wahh .. bagusnye tips akak ni . sy pernah cuba tp tak menjadi .. still sama je perut ni .. hurmm ..

Riena Haiqal berkata...

betul tu Ina... tapi sama la masa pregnant ni teringin sangat nak makan2 ais la, minum air sejuk2 la... (^_^)

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

salam kak ina..
hihi.. tips yg berguna ni.. cma pun dlm proses nk mengelakkan ais..huhuhuh

Fiza Rahman berkata...

Sekali sekala minum boleh lah. Klo bley nak elak minum ais. Tapi bila tgk somi minum ais...alamak...tergoda plak.

::NureeN:: berkata...

ok dah jumpe pon
sila baca yerr hehehe

http://mamalieyna.blogspot.com/2011/05/selagi-boleh-berusaha.html

Mimie berkata...

brtul tuh kak...kalau minum air berais memg lemak lemak akan terkumpul...seeloknya pantanglah dr minum air nih....

Intan Akma berkata...

wah..kagumnye..saya time preggy memang tak leh tinggal ais..skrg pon sama..air masak pon kluar dari peti ais..camner tu???

Cik Nur berkata...

oooo...kena berhenti minum ais la ni kan..

nak cuba jugaklah...hihihi

Ummi Iman berkata...

Setuju sangat :)

mama_umar_maryam berkata...

mmt btol & setuju 200%!!!nipon tgh berusehe balik,huhu..rindu slim time pantang.kih3

Jemarisuri berkata...

setuju ngan ina..tp js ni makin menjadi plak minum ais...hihi

lurun namzar berkata...

saya plak xbleh minum ais sbb lelah. :)

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

elak minum ais mmg petua yg bagus tuk awet muda..moga wani pun dpt tinggalkan tabiat minum ais utk kekal awet muda kihkihkih

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

elak minum ais mmg petua yg bagus tuk awet muda..moga wani pun dpt tinggalkan tabiat minum ais utk kekal awet muda kihkihkih

Reiko Masashi berkata...

wau tips yg brgna ni :)

Azi berkata...

alasan mmg sedap dicipta.. hihi... sy pn xumah xde letak air dalam bekas letak dlm peti sejuk tp klu keluar minum jugak. cuma kurang je tp xleh tinggal.. xkuat iman.. :p

* kakak azi xde blog.. silent reader sahaja di blog2 yg best yang azi baca dia pn baca... hihihi

UniMeOw berkata...

baiklah...

errrrr kalo smggu skali leh x kak? (nk jugak tu..haha)

CeqGu berkata...

aihh akak ni bersahabat baik dengan ais, maka kerana itu perutku seksi hohoho.....akak tak leh nak telan la jus buah tanpa ais. nak minum air teh,milo bagai tu tak boleh la plak...huhu nasib nasib

CeqGu berkata...

aihh akak ni bersahabat baik dengan ais, maka kerana itu perutku seksi hohoho.....akak tak leh nak telan la jus buah tanpa ais. nak minum air teh,milo bagai tu tak boleh la plak...huhu nasib nasib

NaZiRaH... berkata...

tengah cuba....tapi tak berjaya..huhu

QA's ~ mamapapa berkata...

mmg betul tu,ina..sbnrnya minum ais ni mmg xelok utk kita..urat2 akan jd kembang sbenrnya,,eheheh!!tp godaan air sejuk berais ni mmg kuatkn?

Tihara berkata...

mmg betul tu, akak penah tgk eksperimen dari kawan akak yg stop mnum ais then pakai kain batik kejap2 kat perut..mmg jadi la, perut dia ramping..ahkak je yg tkleh stop ais tp takde la minum beriya2..nice sharing :)

dEdEQ dE wIshEs berkata...

BOLEH TRY NI .. HIKHIK

sal ya berkata...

jarang sangat minum ais.

Aisy Nasiha berkata...

betul ina ckp ni... akak pun rasanya mmg amalkan tak minum ais, bdn kurang berangin... rasanya dh setahun ni ambil minuman berais mmg sekali dua je...

QasehnyaRania berkata...

memang betul....
suka order air panas daari air berais..kalau nk minum mungkin time dahaga..;)

morning;)

NoEn berkata...

kat rumah mmg xde ais, tapi time keluar jln2 tu belasah juga...hihi

jaakechik berkata...

jaa pulak2 hari2 x boleh lekang ngn air batu...hihi... sgt x suka minum air panas even hujan...

Papa Mifz berkata...

PM pun kena kurangkan minum ais lepas nih jawabnya...huhu

azizah :) berkata...

lepas ni nak elakkan minum ais jugak la..heee

MaMa Rey berkata...

saya pun jarang betul minum ais..lebih banyak minum air suam saja..

aimi adilah berkata...

oooo.... thanks kak =)

akn aimi cube

ros_reeza berkata...

Wah dah 8 tahun kak ina tinggalkn ais.. hebat la.. fellina tu memang berkesan. Kakak Ros ada guna..

nanieybarnieylurviey berkata...

So true.. Tak ramai yg boleh pantang ais.. Adehh.. Apa boleh buat.. Diri sendiri yg tentukan..

ieda berkata...

setuju ..
akak zaman beranak anak2 dulu ... dari lepas bersalin anak pertama sampai anak kedua x minum ais ..

bila dpt anak kedua .. dua tahun lepas tuu baru minum aiss sikit2 .. pun berpada2 ..;)
alhamdulillah .. memang x akan buncit ;)

QasehnyaRania berkata...

as-salam..
singgah petang ;)

umialya berkata...

akak & ais sukar dipisahkan..

eita berkata...

ita memang tak suke minum ais..

sekali sekala je bile dah terliur sangat..

Si Matatajam berkata...

M Kalau mkn berlemak camtu, selalu minum limau nipis suam..x rasa muak sangat...bleh potong itu lemak...hi hi

fieda berkata...

kak fieda pun la ni slow doh minum ais..tp kalau kt umah boleh lagi elak..kalau kt kedai mesti nok oder ais jugak..

lynn kamarul berkata...

lynn tahu ina mmg tak minum ais.. hehe kuat semangat ina. kat umah sndiri mmg tak simpan air dalam peti ais dah.. cuma sesekali kat luar minum ais jugak.. huhuhu kena void pelan2 sy pun pakai felinna inch loss tu. sedap je guna, berangin... tapi xde la ukur da loss berapa.. ni pun 2 minggu diet hilang kawalan kejap. tgh nak set up blk cara mkn

Zie berkata...

Heheh ye cikgu, heheeh garangya Ina macam cikgu pulak... heheh emm betul tu apapun nak buat kena semangat dan usaha.. dan tiada alasan

Myra Jay berkata...

Stuju dengan Ina, tp tak tahan la kalau tak minum ais... :)

kena plak cuaca panas ;D

ayut berkata...

yg ni ayut setuju...dulu ayut tak minum ais..pastu skrg buang tabiat minum blik ais then perot dh mula lah menunjukkan diri..hahaha

Puan Kutu berkata...

sy tak minum ais pun tak nmpk awet muda pun.perut tak kempis gak.cmna?hahaha

shidaR berkata...

skali2 minum ais xpe kot kan heheee ^_~

emma berkata...

Betul sgt kak ina, ais kn xelok utk diri kite..

Mama Qadida berkata...

Wah. Sy mmg kena berazam dr skang jgninum ais. Lagipon sy baru 5 hari berpantang. So,inshaaAllah boleh teruskan x minum ais smpai abis pantang nnt. Lagipon sy nak bfeed baby. Haruslah tggalkan ais kan. Kena byk minum air masak je utk bayakkan susu badan. Thanx for ur info. Salam perkenalan dr sy mama qadid,yg ade dua princess mcm u. Hiks

Nina ricci berkata...

Mmg btul ais mmbuncitkn.alahai sdihnye,time nina preggy 1st bby kempis je perot.da msuk second mulela perut mmbuncit.ne xnye,asyik mncari ais je.tp,skarang ni tgah mncube jauhkn diri dari air yg sjuk2 atau ais.hee...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...