Cara paling mudah untuk elak perut buncit

Sebenarnya taknak bagi perut buncit ni senang je u all.. cuma bergantung atas diri sendiri samada nak buat or tak... Saya tak nak cakap bab senaman sebab saya sendiri pun malas bersenam.. hahha... Tapi saya nak bagitahu u all cara saya elakkan perut saya dari buncit... Opstt, buncit lepas bersalin tu adatlah kan.. tapi jangan sesekali biarkan buncit lepas bersalin tu menjadi "kawan baik" u all untuk selama2nya.. hihii..

Macam saya, saya pernah bagitahu u all yang saya guna INCHLOSS LOTION FELINNA untuk kempiskan perut lepas bersalinkan... sekarang lepas 2 bulan bersalin, alhamdulillah.. perut dah kempis.. hihii..  So, bila dah kempis, cara untuk kekalkan perut tu sentiasa kempis adalah, ELAKKAN DARI MINUM AIS..!! Yap sayang2... pasti boleh jika u all betoi2 nak..!! Saya sendiri start berhenti minum ais dari tahun 2004... Eh, tapi masa pregnant saya ada minum ais jugak tau.. tapi tu pun tak sampai 5 kali.. biasalah, time pregnant ada je yang mengidamnya.. hihii

Meh saya bagitahu u all kenapa perlu elakkan dari minum ais... Contohlah, Jika u all makan sup tulang or apa je yang berlemak, bila u all nak basuh pinggan yang letak makanan tu, tak ke dekat pinggan tu penuh dengan lemak, so, u all tak dapat bersihkannya macam biasa... nak cairkan lemak tu, u all kene letak air panas dalam bekas tu kan... Senang cakap camni, jika u all lepas makan makanan yang berminyak, u all minum ais, so, lemak2 tu akan melekat dekat perut u all.. dengan kata lain, makin berlemak la perut tu... tapi jika u all minum air panas or air suam, akan cairlah lemak tu so, terlepaslah peluang dia untuk bertakhta dekat perut u all tu... hihii (^_^)

Kalau u all betoi2 tak nak perut buncit, u all try lakukannya... kan saya pernah cakap, jika nak berjaya dalam sesuatu yang u all lakukan, JANGAN SESEKALI WUJUDKAN ALASAN..!! (",) Alasan tu lah yang akan membantutkan kejayaan kita... (^_^) Eh sayang2... saya berjaya lakukannya, pasti u all pun boleh lupakan Ais.. hihii.. 8 tahun saya tinggalkan ais... tapi punca sebenar saya tak minum ais sebab nak jadi awet muda... petua amy search... hihii  


Cara paling mudah untuk elak perut buncit

{ 64 comments.. read them below or add one }

Nida Mohd Nida Mohd January 04, 2013
yap yap yap..betul tu memang kena stop minum ais untuk kurangkan buncit..saya pun dah stop..cuma kalo teringin tu sy minum jugak tapi seteguk je..tapi tak selalu pn, kalo teringin sangat je..kalo makan kat luar skrg pun sy order teh panas atau kopi..pernah sekali order lemon tea panas..wakakaka
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa January 04, 2013
tips yg berguna..sha suka minum ais lps makan hehe
Mrs Lurve Mrs Lurve January 04, 2013
btl..setuju...sy pun memg kurg minum ais, memg boleh dpt perut slim..tp skrg nie tgh preggy, seme mengembang huhuhuhu
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P January 04, 2013
sokong contoh akak ! ada betul nya
::NureeN:: ::NureeN:: January 04, 2013
mmg nureen akui ais yg membuncitkan perut.. ada gak cuba nk tinggalkan tp ssh jugak ehhee...
so far perut nureen maintain lg.. cuma nk maintain ni smpi bebila :)
::NureeN:: ::NureeN:: January 04, 2013
nureen dah jwp ke blom yerr pasal intan tanya petua dpt bb boy tue?
x pe la nureen jwp kat cini
petua tue nureen dpt dr mamalieyna & eb.. maksudnya lepas bersama terus ngiring ke kanan utk boy ke kiri utk girl... x silap..
nureen kena check blk lupa sudah hehehe
permatabiru permatabiru January 04, 2013
sshnya nak tingglkan air ais tu...tp xnak buncittt..kalau badan slim tp perut..mak aiii..sedis juga melihatnya..hihihi..
mama aifara mama aifara January 04, 2013
sy pon tgh gune incilos..harap2 berkesan :) http://mamalekaii.blogspot.com
izan mama mia izan mama mia January 04, 2013
adoi..bab ais saya cuba masa bln posa jer..bila raya saya dah tibai minum ais balik...camana ..tak boleh tahan laaa..
Nora Karim Nora Karim January 04, 2013
betul.. ais tu tak bagus...

Mrs Velentine Mrs Velentine January 04, 2013
tgh try fellina & sdg berusaha x minum ais...chayok2 utk diri sendiri
Fifi Nadhrah Fifi Nadhrah January 04, 2013
nak kene try ni.. dulu boleh tinggalkan ais.. lepas pregnant minum ais.. sampai skrg tak boleh tinggal.. kene nekad ni..
Mama Adam Mama Adam January 04, 2013
Langsung x amalkan minum ais? Bagusnya petua ni. Suka!
roziahojijie roziahojijie January 04, 2013
wahh .. bagusnye tips akak ni . sy pernah cuba tp tak menjadi .. still sama je perut ni .. hurmm ..
Riena Haiqal Riena Haiqal January 04, 2013
betul tu Ina... tapi sama la masa pregnant ni teringin sangat nak makan2 ais la, minum air sejuk2 la... (^_^)
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ January 04, 2013
salam kak ina..
hihi.. tips yg berguna ni.. cma pun dlm proses nk mengelakkan ais..huhuhuh
Fiza Rahman Fiza Rahman January 04, 2013
Sekali sekala minum boleh lah. Klo bley nak elak minum ais. Tapi bila tgk somi minum ais...alamak...tergoda plak.
::NureeN:: ::NureeN:: January 04, 2013
ok dah jumpe pon
sila baca yerr hehehe

http://mamalieyna.blogspot.com/2011/05/selagi-boleh-berusaha.html
Mimie Mimie January 04, 2013
brtul tuh kak...kalau minum air berais memg lemak lemak akan terkumpul...seeloknya pantanglah dr minum air nih....
Intan Akma Intan Akma January 04, 2013
wah..kagumnye..saya time preggy memang tak leh tinggal ais..skrg pon sama..air masak pon kluar dari peti ais..camner tu???
Cik Nur Cik Nur January 04, 2013
oooo...kena berhenti minum ais la ni kan..

nak cuba jugaklah...hihihi
mama_umar_maryam mama_umar_maryam January 04, 2013
mmt btol & setuju 200%!!!nipon tgh berusehe balik,huhu..rindu slim time pantang.kih3
Jemarisuri Jemarisuri January 04, 2013
setuju ngan ina..tp js ni makin menjadi plak minum ais...hihi
lurun namzar lurun namzar January 04, 2013
saya plak xbleh minum ais sbb lelah. :)
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief January 04, 2013
elak minum ais mmg petua yg bagus tuk awet muda..moga wani pun dpt tinggalkan tabiat minum ais utk kekal awet muda kihkihkih
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief January 04, 2013
elak minum ais mmg petua yg bagus tuk awet muda..moga wani pun dpt tinggalkan tabiat minum ais utk kekal awet muda kihkihkih
Azi Azi January 04, 2013
alasan mmg sedap dicipta.. hihi... sy pn xumah xde letak air dalam bekas letak dlm peti sejuk tp klu keluar minum jugak. cuma kurang je tp xleh tinggal.. xkuat iman.. :p

* kakak azi xde blog.. silent reader sahaja di blog2 yg best yang azi baca dia pn baca... hihihi
UniMeOw UniMeOw January 04, 2013
baiklah...

errrrr kalo smggu skali leh x kak? (nk jugak tu..haha)
CeqGu CeqGu January 04, 2013
aihh akak ni bersahabat baik dengan ais, maka kerana itu perutku seksi hohoho.....akak tak leh nak telan la jus buah tanpa ais. nak minum air teh,milo bagai tu tak boleh la plak...huhu nasib nasib
CeqGu CeqGu January 04, 2013
aihh akak ni bersahabat baik dengan ais, maka kerana itu perutku seksi hohoho.....akak tak leh nak telan la jus buah tanpa ais. nak minum air teh,milo bagai tu tak boleh la plak...huhu nasib nasib
NaZiRaH... NaZiRaH... January 04, 2013
tengah cuba....tapi tak berjaya..huhu
QA's ~ mamapapa QA's ~ mamapapa January 04, 2013
mmg betul tu,ina..sbnrnya minum ais ni mmg xelok utk kita..urat2 akan jd kembang sbenrnya,,eheheh!!tp godaan air sejuk berais ni mmg kuatkn?
Tihara Tihara January 04, 2013
mmg betul tu, akak penah tgk eksperimen dari kawan akak yg stop mnum ais then pakai kain batik kejap2 kat perut..mmg jadi la, perut dia ramping..ahkak je yg tkleh stop ais tp takde la minum beriya2..nice sharing :)
sal ya sal ya January 05, 2013
jarang sangat minum ais.
Aisy Nasiha Aisy Nasiha January 05, 2013
betul ina ckp ni... akak pun rasanya mmg amalkan tak minum ais, bdn kurang berangin... rasanya dh setahun ni ambil minuman berais mmg sekali dua je...
QasehnyaRania QasehnyaRania January 05, 2013
memang betul....
suka order air panas daari air berais..kalau nk minum mungkin time dahaga..;)

morning;)
NoEn NoEn January 05, 2013
kat rumah mmg xde ais, tapi time keluar jln2 tu belasah juga...hihi
jaakechik jaakechik January 05, 2013
jaa pulak2 hari2 x boleh lekang ngn air batu...hihi... sgt x suka minum air panas even hujan...
Papa Mifz Papa Mifz January 05, 2013
PM pun kena kurangkan minum ais lepas nih jawabnya...huhu
azizah :) azizah :) January 05, 2013
lepas ni nak elakkan minum ais jugak la..heee
MaMa Rey MaMa Rey January 05, 2013
saya pun jarang betul minum ais..lebih banyak minum air suam saja..
aimi adilah aimi adilah January 06, 2013
oooo.... thanks kak =)

akn aimi cube
ros_reeza ros_reeza January 06, 2013
Wah dah 8 tahun kak ina tinggalkn ais.. hebat la.. fellina tu memang berkesan. Kakak Ros ada guna..
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey January 06, 2013
So true.. Tak ramai yg boleh pantang ais.. Adehh.. Apa boleh buat.. Diri sendiri yg tentukan..
ieda ieda January 06, 2013
setuju ..
akak zaman beranak anak2 dulu ... dari lepas bersalin anak pertama sampai anak kedua x minum ais ..

bila dpt anak kedua .. dua tahun lepas tuu baru minum aiss sikit2 .. pun berpada2 ..;)
alhamdulillah .. memang x akan buncit ;)
QasehnyaRania QasehnyaRania January 06, 2013
as-salam..
singgah petang ;)
umialya umialya January 06, 2013
akak & ais sukar dipisahkan..
eita eita January 06, 2013
ita memang tak suke minum ais..

sekali sekala je bile dah terliur sangat..
Si Matatajam Si Matatajam January 07, 2013
M Kalau mkn berlemak camtu, selalu minum limau nipis suam..x rasa muak sangat...bleh potong itu lemak...hi hi
fieda fieda January 07, 2013
kak fieda pun la ni slow doh minum ais..tp kalau kt umah boleh lagi elak..kalau kt kedai mesti nok oder ais jugak..
lynn kamarul lynn kamarul January 07, 2013
lynn tahu ina mmg tak minum ais.. hehe kuat semangat ina. kat umah sndiri mmg tak simpan air dalam peti ais dah.. cuma sesekali kat luar minum ais jugak.. huhuhu kena void pelan2 sy pun pakai felinna inch loss tu. sedap je guna, berangin... tapi xde la ukur da loss berapa.. ni pun 2 minggu diet hilang kawalan kejap. tgh nak set up blk cara mkn
Zie Zie January 07, 2013
Heheh ye cikgu, heheeh garangya Ina macam cikgu pulak... heheh emm betul tu apapun nak buat kena semangat dan usaha.. dan tiada alasan
Myra Jay Myra Jay January 08, 2013
Stuju dengan Ina, tp tak tahan la kalau tak minum ais... :)

kena plak cuaca panas ;D
ayut ayut January 08, 2013
yg ni ayut setuju...dulu ayut tak minum ais..pastu skrg buang tabiat minum blik ais then perot dh mula lah menunjukkan diri..hahaha
Puan Kutu Puan Kutu January 08, 2013
sy tak minum ais pun tak nmpk awet muda pun.perut tak kempis gak.cmna?hahaha
shidaR shidaR January 09, 2013
skali2 minum ais xpe kot kan heheee ^_~
emma emma January 21, 2013
Betul sgt kak ina, ais kn xelok utk diri kite..
Mama Qadida Mama Qadida February 12, 2013
Wah. Sy mmg kena berazam dr skang jgninum ais. Lagipon sy baru 5 hari berpantang. So,inshaaAllah boleh teruskan x minum ais smpai abis pantang nnt. Lagipon sy nak bfeed baby. Haruslah tggalkan ais kan. Kena byk minum air masak je utk bayakkan susu badan. Thanx for ur info. Salam perkenalan dr sy mama qadid,yg ade dua princess mcm u. Hiks
Nina ricci Nina ricci August 19, 2013
Mmg btul ais mmbuncitkn.alahai sdihnye,time nina preggy 1st bby kempis je perot.da msuk second mulela perut mmbuncit.ne xnye,asyik mncari ais je.tp,skarang ni tgah mncube jauhkn diri dari air yg sjuk2 atau ais.hee...
Farha Farha July 17, 2015
raya ni ramai lah pakat membuncit balik