Durian Gajah



Dulu saya ada gtau u all yang alisha makan durian gajah kan.., baru hari ni ingat nak tunjuk gambar durian gajah dekat u all.. hehheh.. Lama saya peram entry ni dalam draft.. hihii(",) Durian gajah ni memang betoi2 besar tau.. Dalam gambar ni, maybe u all tak dapat imagine besar mana kan... U all bayanglah... satu ruas (betoi ke panggil ruas) durian ni pun, memang dah kenyang makan...Sape yang dapat habiskan sorang sebijik, memang hebatlah dia... (",)
 

Tengoklah tu, satu ruas dia tu panjang & besar mana... Isi durian gajah ni tebal tau.. Ohya, lupa pulak, actually, durian gajah ni bukan kami beli tau tapi ambik dekat kebun... alaa bukan betoi2 kebun pun.. Sekadar keliling rumah arwah opah je... hihiii.. Rumah arwah opah dekat Kampung, kiranya keliling rumah opah tu ada rambutan, durian, manggis, dokong & banyak lagi lah buah-buahan lain..

Buah durian gajah ni dah lama jugak saya tak makan, sebab tak berbuah musim2 buah sebelum ni, cuma kali ni baru dia menjadi dengan jayanya... banyak buah..hehe (",) Alhamdulillah ada kebun buah macam ni... dapatlah kami anak cucu cicit ni merasa buah hasil tanaman nenek moyang kami dulu2... (",)


{ 30 comments.. read them below or add one }

nenot nenot January 17, 2013
alahai..teringin la pulakk
sisR sisR January 17, 2013
Tu dipanggil satu pangsa durian...ikut bahasa buku la, ikut bahasa Blogger apa2 pun boleh jer...kan hahaha...dulu kat kg akak ada gak pokok ni tapi dah mati di panah petir..memang besar buah dia...kami panggil durian tapak gajah...kt Perak jugak...
zila manaf zila manaf January 17, 2013
mmg besar eh kena zoom in huhu. mmg pesta kenyang lah nnti..
Mama Adam Mama Adam January 17, 2013
Seronoknya mkn durian kebun sndr. Walaupun kecil, puas juga mkn kan? Fresh dr pokok lg. Kan sedap...
lizz lizz January 17, 2013
ermm terliur la ina...memang gajag betul isinyer besar...

ina ni url baru blog saya...
http://haslizalizz.com/
ibuintan ibuintan January 17, 2013
seulas pun dah kenyang ni... tak pasal2 gajah dapat nama
NaZiRaH... NaZiRaH... January 17, 2013
haha, memang besar la akak..
Nora Karim Nora Karim January 17, 2013
mak aii.. betul2 besar tu... sedapnya nampak...
Jemarisuri Jemarisuri January 17, 2013
mmg bsr sungguh ni...hihi..

ina ada surprise for you...tunggu ye...^^
Cik Nur Cik Nur January 17, 2013
kira mcm musang king la eh...
isi tebal sebar..mkn seulas dah cukup...

bila tgk ni, teringin durian lah pualkk.hihi
ros_reeza ros_reeza January 18, 2013
Ros panggil pangsa :)

sedapnya nampak.. besar isi dia. puas makan ni :)
Myra Jay Myra Jay January 18, 2013
Sedapnyaaaaaaa....... :)

Peberet durian ni :D
Ibu Lala Ibu Lala January 18, 2013
sedapnye kalau pagi pagi dapat makan pulut durian. argh..ina ni..bikin terliur je tau..
ayut ayut January 18, 2013
ayut klu dibg ni mkn seketul je dh ckup..
Haryati Faizal Haryati Faizal January 18, 2013
mang besarlah...puas makan...
Mrs Velentine Mrs Velentine January 18, 2013
sedapnya..MV suka makan ni
Puan Kutu Puan Kutu January 18, 2013
untunglah umah opah ada byk buah..durian gajah lg..:)
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey January 19, 2013
Besaunye!!! Nani xthu jenis durian.. Cume nani akan pilih based on isinye. Hehe. Memilih la plak!!
caliph shuriken caliph shuriken January 19, 2013
aisey, besarnya durian.. nsib baik not my peberet, hukk...
Azi Azi January 20, 2013
sesuai dgn namanya raja buah... bestkan ada kebun sendiri xyh beli...
emma emma January 21, 2013
mmg btl2 durian gajah ni..!! gedabak bsr!! tgk gambar pn da tau isi die tebal..
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief January 22, 2013
besar gedabak betol durian ni ptt panggil durian gajah hikss
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ January 22, 2013
salam kak ina..
pestime tgk ni..mmg besar betui!