Urutan bayi yang mengeratkan ikatan ibu & anak (",)

Saya memang suka urut badan anak2 saya.. Masa Alisha dulu, sampai umur setahun saya urut.. hihii... Saya bukan pe u all, tak nak lepas kan apa2 moment yang indah ketika anak masih kecik.. sebabnya nanti moment tu lah yang saya akan kenang sampai ke tua... (",).. Moga rakan2 lain yang masih belum ada zuriat, dikurniakan zuriat..!! Biar kita sama2 dapat merasai kebahagiaan apabila membelai anak sebab satu hari nanti, InsyaAllah kita pulak akan dibelai oleh anak.. (^_^)


Aqilah si anak yang pandai dah ready @ menyerah diri untuk diurut oleh ibu kesayangan dia.. hihii.. Saya akan urut anak saya 2 kali sehari tau... Lepas mandi mesti urut aqilah... sebab tu dari zaman alisha kecik lagi, saya ambik masa yang lama untuk siapkan anak2.. hehhe...

Ohya, time urut tu, bukan sekadar urut semata2 urut tapi, saya jugak akan sembang2 dengan aqilah... mulalah aqilah senyum lebor... hihii... kalau nak urut anak, pastikan anak bagi kerjasama tau.. kalau anak nangis2 taknak, jangan paksa.. cari masa yang sesuai.. sebab tak semestinya lepas mandi je baru boleh urut... (",)


Ini gambar Aqilah selepas diurut.. (",) Mengurut baby, sangat banyak kebaikan dia.. selain dari dapat eratkan ikatan kasih sayang antara ibu & anak, ia jugak boleh bantu dalam pembesaran fizikal anak tau.. Anak kita pun akan rasa tenang & selesa je... Lagi satu, anak pun tidur dengan nyenyaknya.. hihiii



Saya urut Aqilah guna lotion... satu badan kene lotion.. tu yang aqilah sentiasa wangi.. muahahhah.. Tapi macam alisha, masa kecik wangi... dah besar, busyuk masyam... ekekkeke.. Eh, lupa nak gtau, kita harus rebut peluang untuk membelai badan anak ni masa dia kecik, bukan apa.. bila dah besar macam alisha ni... dah takda makna, sebab dia dah taknak... hahahha

U all tahu tak cara urutan baby yang saya maksudkan ni ek?... jangan ingat macam urut ibu baru lepas bersalin tu tau.. hihiii.. Nantilah saya tunjuk dekat u all cara urut baby... saya ada dia punya risalah.. next entry saya tunjuk yer... nanti boleh kawan2 yang tengah pregnant tu belajar... Boleh urut anak jugak nanti.. hihii

P/s : Abaikan bantal yang tak semegah tu yer.. sarung bantal di ampaian.. hihii

{ 30 comments.. read them below or add one }

QasehnyaRania QasehnyaRania January 31, 2013
betul tu.su suka urut wisya dulu.best je.pastu tidur wisya pon lena je..

selalunya su buat lepas mandi pagi n petang sebelum mak dia amik..

rindu sgt momen indah tu ;)
Masya Masya January 31, 2013
rasa mcm cepatnya masa berlalu.. adik alisha pun macam dah besar jer...
Mira Adzlia Mira Adzlia January 31, 2013
aish..lme rse xsggh cni...haiyoo...bru smpat bw arini....da lain blog k.ina...hihi...yela kn..urutan tu tanda syg pd baby :)
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief January 31, 2013
hehe tingat lagi wani pun suka urut qalief time kecik dulu lepas mandi...sampai mak kata beersiap lama sungguh kt anak hahaha
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna January 31, 2013
saya tak pandai urut..takut sebenarnya.. gosok2 sikit je ngan minyak..hehehe..
Dylla Abas Dylla Abas January 31, 2013
nice tips walaupun sy xde baby lg..boleh praktikkan nnt ni..in shaa Allah :)
aizamia3 aizamia3 January 31, 2013
betul.. bila dah besar tak dapat nak buat macam tu dah.. ;)

psstt: kalau tak gtau, tak perasan pun bantal tu sebab leka tengok muka Aqilah..
◕ D Y S H A  S A H H I R ◕ ◕ D Y S H A S A H H I R ◕ January 31, 2013
intan.. anak sy skrg.. memg xboleh da nak urut2 bagai.. nak pkai bju pun payah nekan nak urut
syawalsimpsons syawalsimpsons January 31, 2013
sue pon selaloo urutkan izz..suek sangat..pandai pulok tu bila nk urut belakang...dier terus meniarap
Mrs Velentine Mrs Velentine January 31, 2013
Mv dulu urut guna minyak johnson....comelnya aqilah
Cik Nur Cik Nur January 31, 2013
urutan untuk baby mmg bgus sebenarnya..

baby selesa....
iietamalek iietamalek January 31, 2013
Amboi..berkerut dahi aqilah...
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda January 31, 2013
muke Aqilah ade iras Alisha la.. ^_^
jaakechik jaakechik January 31, 2013
kejap nya aqilah membesar! makin bulat muka dia.
Mas Zull Mas Zull January 31, 2013
assalamualaikum intan...wah bestnya aqilah kena urut yer...:)
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha January 31, 2013
aqilah kerut kening napa tu.....
izan mama mia izan mama mia January 31, 2013
nampak aqilah dah makin besar
ieda immi ieda immi January 31, 2013
bulat mata aqilah ! .. suke akak tgk ;)
Fieda Rafli Fieda Rafli February 01, 2013
seronok aqilah kena urut ye..
Azi Azidah Azi Azidah February 01, 2013
uiii takut tgk mata aqilah yang gambar first tu..
Mrs Lurve Mrs Lurve February 01, 2013
masa jaga anak buah kecik2 dulu...rajin jgk urut diorg pas mandi..diorg pun mcm suka je..
Mimi Azirah Mimi Azirah February 01, 2013
urutan nih memg bagus utk anak anak...merapatkan lg hubungan antara anak dan ibu...
lynn kamarul lynn kamarul February 01, 2013
ina... thanks doakan utk kawan2 yg masih belum ada anak sendiri ni. td br pas whatsapp ngan biras. dia br preggy 7 minggu. anak ketiga. yg 2nd tu 11.3 ni baru nak masuk 2 thn. tumpang happy cuma terasa jugak la cos lynn sorang je blum ada anak sendiri lagi. menitik air mata ni dgt khabar org
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ February 01, 2013
salam kak ina..
huhu..cma dulu urut jugak..tp x sekerap kak ina..
alahai aqilah...suke la tu.. hhihih..
tq for the tips..insyaallah klu nk menambah lagi blh gunapakai tips akak ni..
azizah :) azizah :) February 01, 2013
comeynya aqilah.. buntang matanya..heee
Puan Kutu Puan Kutu February 02, 2013
aiman dulu ada jugak praktikkan urutan nie..tp dia jenis yg penggeli...:)
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey February 02, 2013
Bestnye diurut2.. Mmg dpt eratkan hub :)
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa February 02, 2013
da besar da dia heheh..cute
wan nurul hezrina abd halim wan nurul hezrina abd halim February 05, 2013
masa kecik tak banyak bergerak bila besar sik main2 berpeluh.mandi kejabjer wangi.hehehe