Tips entry yang buat orang tertarik nak baca..

Apa yang saya nak tulis ni, hanyalah sekadar pendapat saya semata2 tau... eh, sebenarnya lebih kepada apa yang saya suka.. heheh.... U all pun boleh je kongsi pendapat u all dekat sini... (",) 

Macam saya, saya suka baca entry yang penggunaan bahasa dia sempoi... takdalah skima sangat.. nanti rasa macam saya tengah baca buku teks pulak... dah la saya memang tak minat baca buku teks masa zaman sekolah dulu... hihiii

Penggunaan ayat pulak, janganlah terlalu serius.. lain lah kalau berita dekat surat khabar tu.. orang tetap baca sampai habis sebab nak tahu cerita sebenar.. hihii.. Eh, skima & serius.. lebih kurang je maksud kan... hahahha

Lagi satu, saya kurang suka baca yang berbentuk copy paste.. contohnya, jika u all nak buat entry berkenaan tips yang u all baca dekat majalah or buku.. Janganlah u all pergi salin semua ayat dari majalah or buku tu... tak syok nak baca.. bukan apa, u all tau lah, ayat dalam majalah.. dia kan ada protokol sendiri... dekat blog, bukan ada apa2 protokol pun.. tapi u all buat entry untuk tarik pembaca... so, apa kata, u all buat ayat sendiri tapi maksud yang sama.. ayat tu, kasilah best2 sikit... Kalau yang ayat copy paste je... nanti mulalah orang komen "Terima kasih sebab berkongsi"... Alahaiii sayang2.. kadang2 orang hanya baca awal entry sikit, ujung entry sikit... bukan baca dari awal sampai habis pun...

Kalau u all buat entry yang ayat dia sempoi2... relax2... entry u all panjang pun, orang tetap baca dari awal sampai akhir.. hihii.. 


Tips entry yang buat orang tertarik nak baca..

{ 34 comments.. read them below or add one }

Mama Adam Mama Adam January 23, 2013
hihihi... ayat saya skema ke?
Nieyxzha Hassan Nieyxzha Hassan January 23, 2013
Bila la nak rasa comment berpuluh mcm ina bi
ros_reeza ros_reeza January 23, 2013
betul..betul :)
kalau ayat yang panjang-panjang, pastu skema, jenuh dah menghabiskan pembacaan .. hihi
Fieda Rafli Fieda Rafli January 23, 2013
satu lagi tips bagus ni..bagus ni..pasni wlpn kak fieda dok reti sgt menulis kak fieda kena tulis jugoklah sempoi2 jer...
Tihara Tihara January 23, 2013
kadang2 ske tulis yg pendek2 :)
izan mama mia izan mama mia January 23, 2013
janji maksud yg diceritakan tu sampai...kalau tulis..macam kita tengah bersembang atau tengah bercerita,..kita baca pun relax jer..eha
Cheq Kaq Cheq Kaq January 23, 2013
bagi gambar jer lagi bagus dari tulis berjela..hihi
Cik Nur Cik Nur January 23, 2013
ayat sempoi yang terasa santai je bila baca kan...

eh..blog nur ayat skema tak.?
hihihi
umi alya umi alya January 23, 2013
tiba2 terasa lak, ahakkk..
Zana Adieyza Zana Adieyza January 23, 2013
terima kasih sebab sudi kongsi pendapat.. mmg kebanyakan kita suka blog yg gaya penulisannya lebih santai.. masa kita baca tu seolah2 org tu depan mata kita..

Cikgu Ma Cikgu Ma January 23, 2013
btol kak...kalo entry panjang saya baca komen org jerr nak tau apa isi entry tu...
NoEn NoEn January 23, 2013
erk blog ai skema x? haha
Mrs Velentine Mrs Velentine January 23, 2013
setuju,,tapi blog MV skema ker??
QasehnyaRania QasehnyaRania January 23, 2013
betul2..
blog ciksu skema tak :D
Intan Akma Intan Akma January 23, 2013
boleh komen blog saya tak hehe...
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ January 23, 2013
salam kak ina..
yeap! setuju..setuju..setuju..
cma kalu kopipes mesti dah highlight awai2.. hihih
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey January 23, 2013
Agak2 entri nani mcm mne eh? Komen skit kak ina :)
Puan Kutu Puan Kutu January 23, 2013

setuju sbb selalunya kita2 ni mls nak baca benda yg skema2.tp selalunya org yg nakkan ilmu ni dia tak kira benda tu skema ke tak,yg penting isi kandungannya memberi input..tu bg sayalah..sbb klu tajuknya menarik, isu yg dikupas selalunya kena mengena dengan diri, sy baca je wpun entri skema salin sebijik2.haha..
CeqGu CeqGu January 24, 2013
cikgu tengok kesempatan. kadang memang tempek tips tu utk diri sendiri dan ada jugak utk tujuan jangka masa panjang mcm yg ina pernah share dulu. selalunya orang yg mencari tips ni tak kisah sangat ayat sempoi ke tak hehe. satu lagi kalau bab fakta agama, agak risau skit nak buat ayat sendiri, takut lari pulak maksudnya hehe...apa pun akak tetap setuju dgn ina, entry AYAT SEMPOI memang THE BESTTT !
Haryati Faizal Haryati Faizal January 24, 2013
tu la kadang tak suke jugak baca entry yg panjang lebar, klu simple je, senang dibaca dan tak bosan.... lagi satu klu ada gamba lagi syok..
Shida Radzuan Shida Radzuan January 24, 2013
heheee..kalo isi dia saya bkenan pnjg mna pn saya bca smpai habis heheee :D
intanfirdaus247 intanfirdaus247 January 24, 2013
kalau best kak intan baca je..layan..:)
ummiaiman ummiaiman January 24, 2013
Setuju...suka layan ayat sempoi...
Selamat berkenalan
Azi Azi January 24, 2013
ooo... camtu ye... ayat sy skema ke sempoi?
sal ya sal ya January 25, 2013
sama la. bahasa tak skema. kalau tak mmg langkau je la.
Deqla manjew Deqla manjew January 25, 2013
kalo shortform sgt pun org x suka kan.. ada betul jugak apa yg ina bgtau ni.. tp deqla just copy paste citer kelakar.. sbb just nk share citer tu ngan org..hihi.. tips2 tu xde la..biase ayat sendiri la.. :p
azizah :) azizah :) January 25, 2013
hehe setuju tu.. tapi kdg2 jijah pon skema gak..hahaha :p
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief January 26, 2013
yeayyy satu lg tips yg bagus ni...ayat kt blog wani skema x hahaha....
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa January 30, 2013
haha,,ayat sha mmg xskema kan kak?
emma emma February 04, 2013
best bace sume entry kak ina sb ayat sempoi2..

sy plk kdg2 ade jgk terselit bahasa skema kot, hahah..
caliph shuriken caliph shuriken February 16, 2013
klau suka satu2 entry tu sy baca sampai abis x kira apa pun ^^