Apa punca blog lambat loading?


Tadi masa saya blogwalking ke blog Shida, saya baca entry pasal nak timbang blog ni tau... Saya pun apa lagi.. tergedik2lah timbang blog sendiri... hahahha... Masalahnya saya macam pelik + tak paham... kenapa blog saya punya size lagi besar dari blog shida tapi Load time saya sikit je... Punyalah saya tak percaya, sampai banyak kali saya duk tekan CHECK... Last2 saya dah tak boleh CHECK lagi sebab website tu dah tulis "You have exceeded your hourly limit."..  hahha.. padan muka saya.. dah tak boleh CHECK lagi.. hihii

So, sebenar2nya, apa yang menyebabkan blog kita kita lambat loading yer?... yela, dah kalau blog saya ni yang lagi gemuk dari blog shida tapi loading cepat sikit dari shida... Actually, saya pun ada gak check blog kengkawan saya yang lain... hahhah.. Jangan marah... (^_^) Kengkawan saya ni, blog dorang lagi ringan dari blog saya.. Orang lain semuanya size 100++ tapi saya sorang je sampai 200++... hahahha.. TAPI yang lagi heran tu, yang gemuk ni pulak yang cepat loading... Heran ni... 

Tapi apa2 pun, Thanks to ECA yang sentiasa bagi servis terbaik!! Dialah orang yang bertanggungjawab yang cepatkan loading blog saya walaupun berat blog saya bertambah... hihii

Ohya, nak CHECK jugak blog u all, KLIK SINI

P/s : Nieyza, saya still tak berjaya lakukan toturial awak tu walaupun dah sampai step 10

{ 22 comments.. read them below or add one }

Mimi Azirah Mimi Azirah January 27, 2013
sy dah check ari jumaat brat blog sy 211.11kb...sy dh wat step yg nieza ajar tp xleh jugak kak intan...memg prob sebab nak besarkan server tuh
Nieyxzha Hassan Nieyxzha Hassan January 27, 2013
Kalau pakai broadband celcom/digi/maxis and ao on..mmg tak boleh..diaorg dah sekat
Cik Nur Cik Nur January 27, 2013
Nur pun macam shida juga...
blog berat seratus lebih..

speed KB 0.01...

ermm..terasa nak kurangkan apa yang patut..hihih
Sally Yatiey Sally Yatiey January 27, 2013
Size blog saya lebih ringan tapi load time 0.62 s -.-
Yumida Huda Yumida Huda January 27, 2013
wah...laju tu sis..sy nyer 1.52 saat..lambat..

blog loading laju mesra pengguna..ngeeeee..blh kategori blog seo dh tu..hikhik
QasehnyaRania QasehnyaRania January 27, 2013
ghasanya dah penah check sekali dulu.tapi yg baru blom lg..jom nak check jap ;D
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief January 27, 2013
sat nk try timbang kihkihkih

wani punya
146.93 KB 0.69 seconds 0 seconds muahaha :p siap copy paste xmenahan betoi la

kak ina msk blog wani berat x?
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey January 27, 2013
Lme x timbang. Nnti nk timbang la :) last timbang 2 thn lps
Shida Radzuan Shida Radzuan January 27, 2013
punca blog berat ade byk sbnarnya tp akak nye ok je so far xla berat hehee :)

shid mash blh buka blog akak dengan lajunye hehee :D
Qashmere Qashmere January 28, 2013
Memang best kalau blog tu laju berdesup kan. senang pembaca nak baca...
Haryati Faizal Haryati Faizal January 28, 2013
dah check dah ina... loading time 0.53s...
Azi Azi January 28, 2013
nak check jugak la...
azizah :) azizah :) January 28, 2013
dah cek.. kurang dari 150..heee

oklah tu cepat loading even lagi gemok yer..hee xpayah risau dah..
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI January 29, 2013
ok sgt tu cpt walau gmok kan..kih2..
Fieda Rafli Fieda Rafli January 29, 2013
ok la tu ina..wlpn berat tapi cepat loading..kak fieda pun nasib baik cepat gak loadingnya..
Deqla manjew Deqla manjew January 29, 2013
ingat nk timbang..tp x leh..web tu takleh bukak..kena blocked kat opsi..huhu
Fiza Rahman Fiza Rahman January 29, 2013
Nak timbang blog jap.

Blog berwajah baru...cantik.
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ January 30, 2013
salam kak ina..
ehehe...promote habis nii... :p


tp betulla..berat blog cma 100++ tapi loading 0.34 saat..
fuh..terrorla yg edit blog akak ni.. :)