Garisan di peha baby boleh tahu jantina anak akan datang?


U all pernah tak dengar orang2 tua cakap "Garisan dekat peha ...... ada satu, nanti adik dia lelaki" or "Garisan dekat peha ...... ada dua, nanti adik dia perempuan"..? Garisan yang saya maksudkan macam ni... U all tengok peha Aqilah dalam gambar tu, ada macam satu garisan kan (seolah2 membentuk peha aqilah jadi ada ruas..)... kita yang dah besar ni takda lah garisan gitu.. hihii..

Orang cakap, kalau garisan tu ada satu, anak kita selepas tu nanti lelaki.. jika ada dua, anak lepas tu perempuan... Macam Alisha dulu, Dia ada 2 tau.. time tu jugak, arwah opah saya ada gtau yang adik alisha nanti perempuan.. Time tu saya buat tak tau je lah.. yela, kene tunggu ada anak kedua baru tau kan.. hihii.. Tapi sekali bila lahir anak kedua, memang betoi perempuan.. hihii.. Kebetulan...

Macam sekarang ni pulak, Aqilah ada satu garis, Adakah adik Aqilah nanti Lelaki??.. hihii... Kita tunggu & lihat.. tak tahulah berapa tahun nak kene tunggu tapinya.. hihiii

P/s : U all kene tengok garisan tu masa anak u all kecik.. bila dah besar macam alisha ni, garisan pun dah takda.. (",)

{ 47 comments.. read them below or add one }

Uni Uni January 11, 2013
hai ina...nak tgk garis ni untuk anak umur brp bulan atau tahun? kalau anak umur 2 tahun, still applicable lg ke?

My recent post : Cemburukah? Takutkah?
||Sis aLeaSaRa|| ||Sis aLeaSaRa|| January 11, 2013
slm sis,owh menarik!x pernah sy dgr ttg ruas ni.1st bersalin dpt sepasang anak kembar lelaki n ppuan.ank yg ke-3(bongsu) dpt lelaki.erk..agaknya ruas si kembar tu dulu satu je kot,tu dpt lelaki hehehe ^*
syawalsimpsons syawalsimpsons January 11, 2013
entah la..sue pon tak tau nak tgk guano ngan si izz tu..kikiki
UmmiAbi UmmiAbi January 11, 2013
Alamak..kena cari balik gambar wafa sofea kcik2 dlu..Tp x byk yg nmpak peha..heh~
Mimie Mimie January 11, 2013
leh gunapakai ke kak?sebab mse aina kecik dulu garisan kat peha dia satu gak....sy punye eksited dpt tau mengandung...kompom laki2..skali pmpn daaa..
Cik Nur Cik Nur January 11, 2013
oo..tgk garis pada pada ank..
ingtkan tgk pada paha ibu mengandung...
heheheheh...

2kali baca baru faham..hihih
Mrs Lurve Mrs Lurve January 11, 2013
lagi satu, org tua2 kata...tgk nipple baby skrg..kalo nipple baby timbul anak lelaki next...kalo nipple tenggelam..baby girl next
ieedaz @ mama_isha ieedaz @ mama_isha January 11, 2013
wah yeke...nanti nk cari pic isha masa baby dulu..nk tgk balik ada berapa garisan..hehe...
QueeN TerataI QueeN TerataI January 11, 2013
masa ammar dulu x tgk plak.. tp mak queen pnh ckp masa dlm pantang tu.. kalau beradik insyaAllah adiknya lelaki juga... ;)
Mas Zull Mas Zull January 11, 2013
assalamualaikum intan...petua org tua2 kan...:)
Ummu Muhammad Ummu Muhammad January 11, 2013
terus selak peha abdullah tenga tido heheh..no3 boboy kalau ikut garisan..1 heroes becoming ;) jadinye boboboy haha
N i e Z a N i e Z a January 11, 2013
owh..cm tu yer..blk ni kna tgk kt peha anak la..hihihihi
suhaina laui. suhaina laui. January 11, 2013
1st time dgar..safiya ade 2..adik gurl lg la kot hihi
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha January 11, 2013
klu yg mcm eca,nak tgk peha sapa cik kak oi?!.....bgi tunjuk dlu petua tau jodoh kita dekat ke jauh,boleh gk hint2 bakalnya org mana.hahahaha
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha January 11, 2013
tgk aqilah kt sini nmpk ckt mcm alisha msa kecil2..tang mata & hidung.hehehe
wan nurul hezrina abd halim wan nurul hezrina abd halim January 11, 2013
huihh dok pandailak kita nengok..org kata tgk dada dia. terbelah atau berbiji..takler tak tau betul ker dok..hehe
Ema Blog Ema Blog January 11, 2013
akak baru tahu..ala dah terlepaslah nak tgk aqeel punya ni...hehehe
CtAyue CtAyue January 11, 2013
oo ye ke. ms baby kena tgk erk..alaa tak dpt ler tahu sbb adam dh besar. hehe.. tgh menanti bakal adiknya kuar ni mei nt..hehe.. :)
Fiza Rahman Fiza Rahman January 11, 2013
Pernah juga dengar ☺☺
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey January 11, 2013
Ooo bru thu ari ni n dgr ari ni :)
eita eita January 11, 2013
arwah mak dulu pun ada jugak cakap macam ni...
Azi Azi January 11, 2013
NAK TENGOK KAT HAKEEM LA...
Nieyxzha Hassan Nieyxzha Hassan January 12, 2013
Nieza ada buat entry ni dulu..
ros_reeza ros_reeza January 12, 2013
tak sabar nak tunggu kehadian baby yang ketiga Kak Ina. hihihi(melampau kan?..)
LYAfrina LYAfrina January 12, 2013
owhhh..iye ke?? lya bru tahu ttg ni..

lya lya tahu garisan msa mgandung kat perut tu... klo garisan atas pusat & bawah pusat selari.. y kt mgandung tu baby boy.

n klo garisan tu y atas pusat & bawah pusat x sama /lari sikit/ x selari baby girl..

ntah la.. xtau kesahihannya.. tp lya tahu doc y tgk perut lya dulu.. tup2..tup,,mmg dpt bby girl (asya)
Si Matatajam Si Matatajam January 12, 2013
Ya ka? Pandai org tua2 dulu kan..
Pn. Sheila@CC Pn. Sheila@CC January 12, 2013
ye ke petua nie... syok bila dgr petua org tua ni... nk tgk la bby akak... hehehe
NoEn NoEn January 13, 2013
1st time dengar pasal ni
hmmm
Puan Kutu Puan Kutu January 13, 2013
cmna nk tgok,aiman dh besaq?haha..

tp tak pernah dengar plak tentang ni..pasal tetek berbelah ke tidak tu selalu la org tua kata..klu berbelah adk perempuan,klu tak lelaki..

aiman tetek berbelah..org kata adk perempuan..wpun berharap,tak kisahlah klu boy pun..jnji sihat sempurna dipermudahkan..:)
syiela syiela January 13, 2013
kalau belah akak pula tengok tetek.. kalau tetek anak yang paling kecil tu ke dalam maknanya akan dapat adik perempuan tapi kalau tetek timbul akan dapat adik lelaki..

wallahualam
Myra Jay Myra Jay January 13, 2013
Hheheee, kita tunggu..


:)
Mrs Velentine Mrs Velentine January 14, 2013
mak MV pun cakap mcm tue...hehe
ieda ieda January 14, 2013
kalau macam nenek akak lak ..
satu garisan menandakan adik dia selepas ini berapa org ..
kalau satu maknanya adik dia sorang , kalau 2 , dua lah ..

macam anak sulung akak memang ada 2 garisan , tuk akak cakap dia akan ada 2 adik , ekekek ..

dan sabriena memang ada 1 garisan , means dia akan ada sorang sahaja .. ;)

kalau bab adik lelaki @ perempuan selalu org2 tua cakap bahagian kopek dia .. kalau terbelah adik dia perempuan / kalau ada mata adik dia lelaki .. maknanya dia berlawanan lah ;)
wallahualam .. org dulu2 semua percaya macam tuu .. mgkin kbtln ..
tapi kalau bab adik lelaki dan perempuan memang anak2 akak betul ! ...

amanina dulu memang kopek dia di puting tuu terbelah , dan sabriena ada mata .. soo memang adik dia lelaki ... ;) tapi tuu boleh tgk masa dia bb lahh .. dah masuk 8 bulan xleh percaya dah ekeke ;)
sal ya sal ya January 14, 2013
tak pernah terfikir pun nak anak apa. kata husben, anak perempuan semua pn tak apa. tapi kalau dpt lelaki tu bonus.
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief January 14, 2013
xpernah dgr psl garisan kt peha tu
ayut ayut January 14, 2013
hahaha..dh besar garisan pon tak nampak..pernah dgr.org tua2x punye firasat kdg2x secara kebetulan btul kan.. :)
Fieda Rafli Fieda Rafli January 14, 2013
ada jugak dgr org2 tua kata gitu..tp macam betul jer...
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ January 15, 2013
salam kak ina..
heheh..1st time cma tau ni.. leh guna pakai nnti :p
shidaR shidaR January 16, 2013
org tua2 mmg byk kata mcm tu ^_^
hope dapat laki plak kan kak :)
emma emma January 21, 2013
mak sy pn ckp cmtu..

td dok belek gmbr Syirah time bby dulu, tengok ade 1 line je.. pasni bby boy la plk kot hehe.. tp bile tu??heheh...
AnonymousAnonymous October 01, 2014
Hihi kan kan abah sya ckp cmtu gak...skang tgh pregnt 2month hrp2 ada rezki lah dpt girl pulak....heheh