Tips FREE DIAPERS @ POTTY TRAIN bila keluar berjalan

Lantak.. nak jugak tempek gambar dengan rambut berserabai.. (",)

Kali ni nak share cara saya train Alisha FREE DIAPERS ketika kami keluar berjalan pulak... Sebelum keluar, saya akan suruh Alisha masuk tandas dulu.. Suruh dia kencing siap2... Bila dah sampai dekat shopping complex pulak.. sebelum keluar dari shopping complex tu.. Saya akan tanya Alisha nak kencing or tak.. tapi kalau dia cakap tak nak pun, saya bawak jugak dia ke tandas.. bukan apa, budak2 ni, kalau bawak ke tandas.. confirm akan terkucil jugak.. so, lepas dah membuang, barulah senang untuk kami merayap ke tempat lain lagi... (",) 

Actually Alisha ni kalau kita tak tanya pun, tapi kalau dia nak terkucil, dia akan inform.. kalau dia tak bagitahu pun, tapi dah nampak dia duk terkepit2, nak terkucil la tu maknanya.. Ohya, anak2 yang dah free diapers ni.. tahap rasa nak terkucil dia pun macam kita yang dewasa ni jugak.. maksud saya macam Alisha ni.. dia bukannya kerap kencing pun.. macam kita la.. bukannya selalu sangat kita nak terkucil kan.. berjam2 baru terasa...

Haaa nak cite kat u all ni.. hari tu kan, saya ada bagi Alisha pakai pampers tau.. sebabnya kami nak balik kampung.. so, risau takut dia nak terkucil time2 dekat takda tandas.. sekali ada yang menegur, "Aik, dah besar pakai pampers lagi".. hahaha.. saya jawablah, biasa tak pakai.. Serius malu hokay orang tegur anak saya camtu... *Opsttt U ALL JANGAN PULAK SALAHKAN ORANG TU CAKAP CAMTU KAT ANAK SAYA TAU... JANGAN KATA PERKEMBANGAN ANAK2 BERLAINAN TAU.. ITU NAMANYA ALASAN..! 

Sebab apa saya kata alasan??.. Sebab.. bagi saya, dalam bab FREE DIAPER @ POTTY TRAIN.. SAYA TAK SUKA KATAKAN IANYA SEBAGAI PERKEMBANGAN ANAK2 BERLAINAN ANTARA SATU SAMA LAIN.. ADA CEPAT, ADA LAMBAT... YAP, MEMANG BETOI PERKEMBANGAN ANAK2 BERLAINAN... TAPI BAGI SAYA, IANYA SESUAI DITUJUKAN UNTUK PERKEMBANGAN SEPERTI MENIARAP.. MERANGKAK.. BERJALAN DLL... MANAKALA UNTUK POTTY TRAIN @ FREE DIAPERS NI.. ANAK2 PANDAI SEBAB KITA YANG AJAR..!! KALAU KITA TAK AJAR, MACAMANA ANAK NAK PANDAI...?? SO, LAYAKKAH IANYA DIKATAKAN SEBAGAI PERKEMBANGAN ANAK2 BERLAINAN DALAM BAB INI...?? ini untuk anak2 yang normallah maksud saya.. tapi kalau anak tu ada masalah kesihatan.. tu lain cite la kan...

Berbalik pada cerita orang yang menegur tu.. yang tegur tu adalah sepupu saya dari Terengganu... Alahaiii.. sekali tu Alisha pakai.. sekali tu jugak yang dia datang melawat & terpandang.. hahahhah.. So, lepas ni, saya dah tak teringin nak bagi pakai dah... Ni alasan la semua ni... kata takut time nak kencing takda tandas.. padahal tak pernah pun jadi camtu... So, jangan sesekali mencipta alasan untuk berjaya.. (",)

P/s : Tips untuk u all.. Memang patut rasa malu jika orang tegur anak dah besar tapi masih pakai pampers.. U all harus jadikan kata2 orang tu SEBAGAI MOTIVASI UNTUK U ALL TRAIN ANAK U ALL TU.. Jangan pulak duk dalam hati sumpah seranah orang tu.. No.. no.. no... itu bad attitude.. belajar jadikan sesuatu perkara itu positif..!!

KLIK SINI UNTUK BACA BERKENAAN FREE DIAPERS ALISHA

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

{ 16 comments.. read them below or add one }

Mimi Azirah Mimi Azirah September 19, 2013
nak train anak anak free diapers memg xleh bg alasan...
syawalsimpsons syawalsimpsons September 19, 2013
syawal masih dalam proses lagi..mmg dah lama sue ajar..mmm..still bila dah terkucil, baru bagitahu...tp tak pe la...tahap pembelajaran anak2 dan perkembangan ni tak da hadnya...jadi kalo syawal lambat sekali pon sue, tak kisah..janji dier usaha
IntaNBerliaN IntaNBerliaN September 19, 2013
@syawalsimpsons

yap, betoi tu sue.. sue special kes.. xpa.. nanti mesti syawal berjaya jugak..!! tak yah risau.. sbb sue seorang ibu yg rajin berusaha...

yg patut rasa "malu" tu sbb dia langsung tak berusaha...
Azi Azi September 19, 2013
memula masa nak stopkan sofea pampers keluar pn sekejap sekejap jer. hihi..
Mimi Azirah Mimi Azirah September 19, 2013
kak ina pe maksud kak ina "lg better sy ktk link,blh terus klik aje"..sy blur la kak ptg2 nih sbb mengadap kojo byk lgsg tepu xleh nk pk..hahaha
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ September 19, 2013
Salam K.Ina..

setuju dgn akak. dulu cma selalu bagi alasan yg sama mcm statement akak tu..
Tp sebenarnya, itu atas t/jwb ibubapa. rajin buat, maka berhasillah..klu malas tu..mmg nan hado.. :p

Seri pun dah totally free diapers! seronok sgt, skrg tgh train faiz free diapers mlm2 pulak..
kalo siang2 or g jenjalan semua dah passed! :)
Ema Johari Ema Johari September 19, 2013
kena tekad utk anak-anak.... bila dah biasa...mudahlah kan
Deqla Manjew Deqla Manjew September 19, 2013
good tips ... nanti tgu deqla ada anak boleh ikot cara ina ni..hihi.. ;)
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief September 19, 2013
mmg alasan tu yg buat seseorang xkan berjaya...usaha tu yg penting serta dgn niat nk free dypers anak2 in sha allah
lizz lizz September 19, 2013
Ya betul ina nak train anak anak free diapers ni kita kena rajin dan ada usaha...tapi agak sukar bagi mak2 yang bekerja sebab dihantar ketaska...dan kalo ditaska pengasuh tu ader inisiatif nak ajarkan sangat bertuahla kan.....

tapi alhamdulillah sara dulu setahun tujuh bulan dah free diapers sebab nenek nyer gigih datang jaga sara train 2 minggu dah ok siang dan malam nak jalan2 pun tak yah berdiapers lagi...kalo harapkan saya hari minggu dan malam jerla...tu yang kena berterima kasih kat mak juga ..


Shima Salleh Shima Salleh September 19, 2013
Kalau nak kata malu... tengok ajer la fizikal aqil dulu.. mcm budak dah sekolah tadika...mmg kenangan betul

Skrg turn afiq pulak... hemm shima pun belum start lagi skrg dia dah 2thn 1bln... hemmmm...
azizah :) azizah :) September 19, 2013
akan jijah train hakimi nanti..hee
Si Matatajam Si Matatajam September 21, 2013
Proses pembelajaran utk anak2 mmg camtu kan... Kita ibu bapa yg perlu berusaha dan x cepat putus asa
lynn kamarul lynn kamarul September 23, 2013
chaiyokkk..... lin tahu ina mmp lakukan.. support Alisha