Bertuahnya saya bila dapat anak berlainan sikap

Alhamdulillah.. syukur sebab saya dikurniakan 2 orang anak perempuan yang bijak pandai macam Alisha & Aqilah.. *Hope pregnant kali ke 3 dapat anak lelaki.. doa awai2 moga jadi kenyataan.. (^_^).. 2 orang anak perempuan yang berlainan perwatakan.. 2 orang anak perempuan yang berlainan perkembangan.. 

Kalau orang tengok Alisha, orang akan cakap Alisha ni jenis lemah lembut.. Aqilah pulak jenis yang keras sikit... Alisha jenis pemalu.. Kalau orang luar datang rumah.. dia duk ikut vontot saya je ke hulu ke hilir.. Aqilah jugak yang duk "melayan" tetamu.. hahah.. Kalau dari segi perkembangan, Aqilah memang jenis cepat dari Alisha.. Alisha boleh jalan umur 10 bulan setengah, Aqilah boleh jalan umur 9 bulan setengah...

Aqilah seorang yang aktif.. Dia hanya diam time tidur tu je u all.. Alisha dulu tak seaktif dia.. Alisha ni ala2 menantu pilihan la kononnya.. hihii.. TAPI SAYA SANGAT SERONOK DIKURNIAKAN ANAK YANG BERLAINAN SIKAP... IA BAGI CABARAN UNTUK SAYA DALAM MENDIDIK OR MENJAGA ANAK.. SAYA DAPAT BELAJAR, MACAMANA NAK JAGA ANAK YANG AKTIF.. Opsttt bukanlah  hyper aktif tapi aktif dari Alisha je pun maksud saya dengan aktif tu.. (",)

Jaga Aqilah ibarat macam saya jaga 2 oarang anak.. tak pernahnya dia nak penat.. macam2 dia nak belajar.. dia pun jenis cepat serba serbi.. dengan nak panjat meja lah.. panjat kerusilah... tak padan kecik.. Eh, tapi Alisha dulu pun sama jugak.. jenis suka memanjat jugak...

Bila Aqilah jenis yang aktif, satu target saya dalam didik Aqilah adalah.. BILA PERGI RUMAH ORANG, PASTIKAN SEDAR DIRI YANG ITU RUMAH ORANG... bukan apa, saya kurang suka or tak nak timbul rasa segan dekat tuan rumah.. bayanglah kita g berjalan rumah orang tapi anak2 kita sibuk duk panjat kerusi rumah orang la.. duk sentuh segala barang hiasan umah orang la... NO.. NO.. NO... saya tak suka anak2 saya camtu.. masa saya kecik2 dulu, kalau berperangai camtu... siaplah..! Kadang2 orang kata.. takpa.. anak2.. budak2.. biasalah perangai camtu.. memanglah u all.. tapi kita sebagai parent ni.. takkan takda rasa malu kot... takkan takda rasa segan... lebih2 lagi kalau anak kita TERrosakkan barang dekat umah orang.. Kalau umah sedara mara maybe boleh consider tapi kalau umah sekadar rakan2 or jiran2...?

Sebab tu saya memang dah pikir benda ni dari awal.. saya perlu train anak2 saya supaya jadi "pemalu" bila dekat rumah orang.. jangan buat macam umah sendiri... Semua ni kene ajar dari kecik.. nanti bila anak dah panjang "akai" baru nak ajar nanti mereka akan memberontak... sebagai contoh, kita bawak anak pergi umah orang, anak pulak buat perangai panjat kerusi.. lompat atas kerusi.. bila kita tegur dia mulalah mengamuk2 dekat umah orang.. kita jugak yang malu... malu kot2 ada orang mengata anak kita.. secara tak langsung mengata kitalah.. sebab kita yang didik anak kita...

Setakat ni, walaupun Aqilah jenis aktif, tapi bila pergi rumah orang dia masih lagi tahu jaga diri.. masih lagi sedar diri... Opsttt time raya hari tu je pun Aqilah ni g berjalan umah orang.. so, time raya tu, Aqilah sangatlah behave yer... macam kakak dia jugak.. Alhamdulillah dia masih lagi senang bawak g umah orang.. Harap2 kekal camtu... Haaa jangan tak tahu.. walaupun Aqilah ni aktif & nak dengan semua orang.. tapi Aqilah ni jenis pemalu jugak tau.. Sebagai contoh, hari tu time isi minyak, dia duk tengok orang isi minyak.. lepas tu orang tu tengok dia & senyum dekat dia.. dan2 dia jadi malu2 alah.. terus menempek kepala dia tu ke dada saya.. hahahha.. dalam bab malu2 ni, agaknya walau seaktif mana pun anak2 girl kita ni, mesti ada sifat malu kan.. yela, dah jantina pun girl.. (",)

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

{ 13 comments.. read them below or add one }

Puan Kutu Puan Kutu September 18, 2013
even anak kembar pun mesti peranai lain2,inikan pulak adik beradik,time ni la kita nk guna kreativiti dlm mendidik anak2..
Ayu Zan Ayu Zan September 18, 2013
haah la kak.. kena train anak malu kat rumah orang. sebab masa ayu kecik..adik2 bawah ramai, kami baik je kat rmah orang.. xde rosakkan apa2.. hasil didikan mak abah..
Mimi Azirah Mimi Azirah September 18, 2013
betul tuh kak ina...kita sebagai parent kena didik anak ada sikap malu bila pergi umah org..tak nak la anak kita buat prgai kita yg dpt malu....umah sedara mara takpe lg..kalo umah org tak leh biarkan..Alhamdulillah anak anak sy kat umah org still malu lg tp kalo umah sndiri or umah atok n nenek dia sndiri mau ingatla ummi dia kan..
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief September 18, 2013
lain2 pengalaman yg blh dpt drpd anak2 yg sikap berbeza ni kan..untung k.ina
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ September 18, 2013
Salam K.ina..

hihi..lain gaya alisha, lain jgk gaya aqilah.. byk blh belajar ..:)

ermm..anak2 cma sekarang suka explore umah orang, blh tgur diorg soh dok diam.dgn syarat, kene ckp dgn penuh manje2 gitu..baru la nk dgr kata..
hihi..

good girl alisha & aqilah :)
Haryati Faizal Haryati Faizal September 18, 2013
mang betullah ina, anak kedua yati pun cepat belajar sket dr anak yg pertama...
Joanna Yunus Joanna Yunus September 18, 2013
Memang kena didik dari rumah ... akak train anak2 akak senang je at rumah tak boleh buat nanti akan tak buat dirumah org... ingat lagi qayyum memang akak tak bagi dia usik apa sahaja hiasan dirumah... jadi bila pergi rumah org ada budak lain usik dia akan ckp... "no no no angan ucik anti mama mayah" (sila baca dengan bahasa pelat) hehehehe
Cik Nur™ Cik Nur™ September 18, 2013
bila dididik dari awal..lama2 budak akan faham..kadang2 tu mak jegil mata pun budak2 dah tahu kan...
shahdiana shahdiana September 18, 2013
harap2 tercapai doa ina nak bby boy tu ye...aminn..dah besar dah 2 org anak dara ina ye...hihihi...
deno deno September 19, 2013
alisya mmg pemalu.. dgn deno hari tu pun malu2... hihi... :)

alhamdulillah bertuah akak dapat cahayamata yang baik sikapnya sejak kecil... :) semoga mereka berdua membesar menjadi anak yang bijak dan solehah :)
Aju Mohit Aju Mohit September 19, 2013
memang itu cabaran kita ina, lain anak lain perangai dan cara diplomasinya, dulu masa anak kecik2 mmg penat nak hndle, bila masing2 dh besar alhamdulillah kita pun tkdelah nak marah2 je mcm dulu ;)
Si Matatajam Si Matatajam September 21, 2013
Teringin nak rasa pengalaman jaga gegirl.. Doakan M yek..
QasehnyaRania QasehnyaRania September 23, 2013
Lain didikan lain pengalaman kan