Apa cara menangani anak yang tak nak berkongsi barang?

Ya Allah... stress telinga saya sekarang ni tau u all... Boleh kata setiap hari duk dengar Alisha menjerit.. sekali jerit gaya macam setaman ni boleh dengar... adehhh.. Bukan apa u all.. Si Alisha ni.. sekarang dah pandai tak nak kongsi barang dengan adik dia... time angin kus2 dia datang... adik baru je nak g ambik.. belum pegang pun lagi.. dia dah menjerit... Kalau Aqilah dah berjaya pegang pulak.. lagi kuat dia menjerit... Alisha ni, kalau Aqilah ambik barang dia, dia bukan jenis pergi ambik balik or pergi pukul aqilah.. tapi dia menjerit mintak Aqilah pulangkan balik.. Stress telinga saya dengar.. 

Itu kalau time angin kus2 Alisha datang.. Kalau time baik.. dia yang panggil Aqilah ajak main... Lagi satu kan, contohlah, bila Aqilah nak ambik kerusi.. dia pun dan2 nak jugak kerusi tu.. kalau Aqilah tak ambik.. dia takda hati pulak nak ambik.. Pagi tadikan, Alisha siap mengigau tau.. dia mengigau marah Aqilah main barang dia.. sampai macam tu sekali haihhh...

So, nak tanyalah u all.. apa cara nak bagi anak2 ni berkongsi barang.. tak yah nak gaduh.. main sama2... Macam Alisha ni haaa, kadang2 tu, yang Aqilah punya, dia nak tapi yang dia punya, tak nak bagi Aqilah... nasiblah Aqilah ni tak reti lagi bab2 berebut ni.. So, mengalah je la keje Aqilah.. (",)
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

{ 14 comments.. read them below or add one }

adyna adyna September 24, 2013
Mmg pun Ina, adib n amni pun tak mau kongsi brg , tak larat nk mrh kalau deme gaduh rebut brg
need need September 24, 2013
cara sy kalo abg xbg adik main mainan dia, dia mesti cari satu mainan ganti utk bagi adik main...

so dia akan bg mainan yg dia rela lepaskan untuk adik dia main. tapi kdg2 adik plak nak jugak mainan yg abg pegang, sy akan ambik mainan tu so dua2 xpayah main...abis cerita..menjerit lah diorg tunjuk perasaan tp sekejap je pun...

tp kalo ada ibu-ibu lain yg ada cara lebih efektif bole la share..
QueeN TerataI QueeN TerataI September 24, 2013
hehehe bab2 berebut mainan ni mmg biasa terjadi ina.. perkara biasa je benda ni.. semua ibu2 pun akan hadapi perkara yg sama. cuma yg berbezanya bagaimana kita tangani permasalahan ni la kan..

situasi anak2 blm jd mcm nila sbb baby pun x pandai nk rebut2 mainan lg.. tp selalu hadapi anak berebut mainan dgn sepupu2 diala.. kebiasannya Queen akan cakap & pujuk elok2 budak2 tu.. suruh main mainan tu sama2 atau pun bergilir-gilir mainnya. so far Alhamdulillah ok.

yg penting pendekatan & cara kita berckp dgn anak2 tu kena betul.. nak lebih senang beli sorg satu confirm xde gaduh2.. hehehe
azizah :) azizah :) September 24, 2013
alahaii nape pulak alisha ni..angin kus2 datang pulak dah..siann aqilah..
Puan Bui Junaidi Puan Bui Junaidi September 24, 2013
DH LAMA KAK BUI X SGGH SINI..BARU TAU KISAH ADIK KEMALANGAN..KESIANNYA,KAK BUI DOAKAN SEMOGA ADIK INA SEMBUH SEPERTI SEDIAKALA...

PASAL BEREBUT BARANG TU MMG PERKARA BIASA ADIK BERADIK..ANAK2 KAK BUI PUN SLL MCM TU..JLN PENYELESAIANNYA,KALAU BELI MAINAN,DUA-DUA MESTI ADA..SO,TAKDERNYA NAK BEREBUT2..
Lynn Lynn September 24, 2013
Kalau Zahin dan Najah bergaduh sebab barang-barang tu kak lyn selalu buat muka sedih dan berdoa, Ya Allah..janganla abang dan adik bergaduh. pastu diorang terus ok..hehe..kita psiko depa sikit..
Mimi Azirah Mimi Azirah September 24, 2013
bru nk tny akak tips nye dah akak utarakan soklan nih...smela kak aina n auni slalu mcm nih...tuh yg bagdo sokmo...cubit2 la gigit la
lizz lizz September 24, 2013
saya kalo dierang ni berebut barang saya akan bagi pilihan nak simpan atau nak main sama2 lepas tu kan baru la dierang beralah dan main sama2...
kalo tak memang mainan dierang saya simpan...hehe
Deqla Manjew Deqla Manjew September 24, 2013
tp bgs la alisha dia x pukul...se2tgh budak kalo dia nak jugak mmg dia cepuk trs je then rampas menan yg dia nak tu..
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ September 24, 2013
Salam K.Ina..

uhuhu..masalah yg sama dihadapi oleh cma.. nak2 pulak bila anak berlainan jantina ni.. faiz yg selalu menjerit bila barang dia di usik..

nk belajar jgk kat sini..
syawalsimpsons syawalsimpsons September 24, 2013
sue sendiri pon tak tau...sebab benda ni pon selaloo terjadi kat syawal N izz...tak leh nak kata..tunggu dah ok baru dier ok kot
Shima Salleh Shima Salleh September 24, 2013
adehhh mmg panas je telinga mak kan dengo anak rebut2 menan jerit2, nanges lagi.. Kalau bujng berdua kat rumah ni siap ada adegan kejar mengejar hahahaha... Selalunya berebut lori. Adik jenis suka rampas dr abg. Abg pulak bila tgok adik main lori A, dia pun sibuk nak main lori A. Last2 bila dorang dh penat main kejar2, shima biasanya pujuk adik. Suruh dia ambil lori B. Buat2 la main ngong-ngeng depan blkg. Ckp, dik lori ni lagi best dik, fuyooo... kalau tak jadi jugak biasanya shima dukung adik dan main pusing2 mcm buai tu hihihi dan biasanya dia ketawa... tp kat anak ina tu kecik lagi tak bleh la buat mcm tu kan... Kdg shima dukung buat lompat2 sambil mengira ^_^ Mmg hari2 mereka mcm ni bukan time angin kus2 ajer hahahahahaaaa
Ibu Lala Ibu Lala September 25, 2013
Anak anak akk alhamdulillah ok. Yg girl tu jgn cakap la. Brg akk brgnya jua. Habis make up akk dia ambik buat harta.
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief September 25, 2013
kalau beli apa2 kena beli sama rata la mcm tu br xjd berebut