Bila anak kecik Sembelit


Baru2 ni saya konon nak suruhlah my dear beli betik.. tapi belum sempat beli, Tuhan dah bagi rezeki betik free untuk kami.. (^_^)... Ada orang dekat opis my dear yang bagi.. Actually saya nak betik ni nak bagi Alisha makan sebab Alisha sembelit.. Alih2 dia tak makan.. so, beli limau je bagi Alisha makan...

Minggu lepas kan.. kesian sangat2 dekat Alisha.. Dia SEMBELIT... sampai menjerit2 dalam tandas.. menangis2.. katanya "Ibu.. tahik keras"... Kalau tengok keadaan Alisha masa tu, kesian sangat2.. U all bayanglah, dia duduk meneran sampai tertidur dalam tandas...!! Saya pergi intai.. tengok2 dah tersengguk.. bila saya panggil dia.. dia terus terjaga & cakap dia nak berak lagi... Risau saya tengok tau.. takut terjatuh je.. Alisha ni siap menyandar dekat tandas duduk tu... First time saya tengok dia sembelit sampai macam tu sekali.. Lepas dari sembelit tu kan u all, Alisha kalau nak membuang, dia dah tak masuk sangat ke tandas duduk tu, tapi dia pergi guna tandas cangkung.. maybe dia rasa tandas cangkung tu lagi senang dia membuang kot...

Ohya, beberapa minggu sebelum Alisha sembelit, Aqilah sembelit jugak tau.. Aqilah lagi teruk, sampai berdarah2... Ya Allah.. saya time tu rasa seriau.. Beberapa hari Aqilah meneran tapi tak jugak kuar2.. So, satu hari tu, time dia meneran tu, saya nampaklah najis dia tu dah nak keluar tapi tak boleh tau... Last2 saya dengan my dear bekerjasama keluarkan najis Aqilah tu.. Tiba2 darah menitik.. Ya Tuhan.. panik kejap saya tengok.. Sedih pun ada duk tengok Aqilah menangis.. Lepas tu saya check tengok, area vontot Aqilah tu luka.. maybe sebab tu la keluar darah..

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

{ 22 comments.. read them below or add one }

Mimi Azirah Mimi Azirah September 19, 2013
pernah jd kat aina n aqilah..sy bantai menangis...sbb tau sembelit tuh memg skit..skang sy bykkan bg diorg minum air suam dan dlm sebulan de la beberapa kali sy akan blikan diorg air vitagen
syawalsimpsons syawalsimpsons September 19, 2013
makan betik insyallah ok kot
Nafisa81 Nafisa81 September 19, 2013
memang kesian tgk anak2 sembelit ni..dah tu nak suruh makan sayur/buah buah...dia tahan mogok lapar drpd kena makan sayur...sampai berpeluh-peluh meneran. saya cuba bagi sesudu jus hidayah tiap pagi..yg abang okay...yg adik pulak takmau makan
Mama Adam Mama Adam September 19, 2013
Alaaaa... kesiannya. Alisha kan suka kurma. X jalan jugak ye?
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ September 19, 2013
Salam K.Ina..

huhu..risau bila anak2 kena sembelit.
cma sejak seri kena sembelit dulu, bagi minum minuman kultur seminggu sekali. pastu biasakan diorg minum air suam byk2..

sian alisha & aqilah..
semoga cepat hilang sembelit tu..
Joanna Yunus Joanna Yunus September 19, 2013
Qayyum yg selalu sembelit... tapi akak selalu bg dia jus oren... sunquick tu perah
Ema Johari Ema Johari September 19, 2013
tulah..kesian bila anak-anak sembelit ni..berpeluh-peluhlah mereka duk teran
Deqla Manjew Deqla Manjew September 19, 2013
kita yg sembelit pun x tertahan rasa, apa lagi bebudak.. kesiannya alisha.. moga cpt sembuh ye..
lizz lizz September 19, 2013
kesian dedua anak ina...macamana dedua boleh sembelit ni...dulu qaysara ader gak kena macam ni bawak pi klinik dr bg ubat bontot biler nak berak kena letak kat bontot dia pakai sekali dah ok...lepastu kena bagi banyak air masak n buah-buah...
Mimi Azirah Mimi Azirah September 19, 2013
p/s kak ina sy dah faham...hehehe thank u..sorry nyusahkan akak..sy lpe nak backlink...terima ksih tegur kesilapan sy....

sy klik exabytes akak
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief September 19, 2013
sembelit mmg kesian kt anak2 ni...
nk membuang susah..kita yg dewasa klu sembelit pun seksa apatah lg anak2
QasehnyaRania QasehnyaRania September 19, 2013
La siannya.
Su pernah tengok Anak sedara sembelit.memang kesian

Kak ipar bagi ubat masuk kat vontot tu
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey September 19, 2013
Pisang pu bgus utk sembelit..
Tkut plak dengar smpai berdarah..
Shima Salleh Shima Salleh September 19, 2013
Salam ina, anak shima, afiq yg alami sembelit.. BIasa klu shima bg minum vitagen @ solivite mmg senang buang..
Kalau boleh elak minuman bercoklat @ milo.. Ada juga pernah ada darah kat najis dia, tp kebykkn nya xde. Tinggal lagi dia mmg sembelit, najis pun keras walau yg keluar hanya seketul.. Memang kita tgok pun kesian. Sampai basah kepala, berpeluh, menangis, shima buka pampes afiq dan cangkungkan dia kat toilet=biasanya dia taknak solusi ni.. Shima urut2 perut dia, kdg2 bagi nenen biar dia tenang sikit...

Betik mmg membantu. Afiq pulak jenis 3-4hr br membuang.. kalau lama tak membuang, sehari tu ada la 3-4 kali dia yakkk
azizah :) azizah :) September 19, 2013
kita yg dewasa kalau sembelit pon seksa.. ni kan budak2 kan.. kesiannya... bagus betik ni lawaskan buang air besar..
Noe Noe September 19, 2013
la..siannya diaorg..anak2 noe tak pernah kena lagi...selalu gak beli kan air vitagen tuk diaorg..
jaakechik jaakechik September 20, 2013
kesian anak-anak akak. kalau dia x suka betik, cuba bagi pisang kak. pisang pun baik gak untuk sembelit.
Si Matatajam Si Matatajam September 21, 2013
Alahai kesiannya... M dapat bayangkan betapa Siksanya Aqilah dan Alisha.T.T
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha September 23, 2013
xsuka betik lah.hehehe
tpi dlu masa eca jaga adik sepupu, dia pun sembelit gak..sampai tahap bila tahi kuar, sikit & kaler hijau...so,de satu hari...eca g uma pakcik tu eca beli air minuman BLISS Nestle...adik sepupu minum segelas...xlama pas tu, dia berak byk, xsembelit.
Masya Masya September 23, 2013
ok tak lepas makan beik ni?? ke masih sembelit lagi???.. sebba tak semua buah membanu untuk elakkan sembilit ni alahai kesiannya...

elok ina bagi dia minum yakult, vitagen atau air yg mmg ade kultur sbb mmg bgs untuk perut budak² membuang insyaallah tak sembelit ... seminngu 2 kali pun okk kalau dapat minumkan.. tp tulah budak² ni kalau .. jumpe air vitagen 5 botol sekali hadap.. amir le tu hihihihihi ....
QasehnyaRania QasehnyaRania September 23, 2013
Betik pon sesuai utk org dewasa yg sembelit juga ;)