Di sebalik maksud nama Nur Alisha..

Kalau u all serch dekat internet, maksud nama Alisha ni adalah PROTECTED BY GOD... Senang cakap DILINDUNGI OLEH TUHAN... So, maksud keseluruhan nama NUR ALISHA adalah, CAHAYA YANG DILINDUNGI OLEH TUHAN... (",) Moga Alisha sentiasa di bawah lindungan Tuhan... Meh saya nak story dekat u all, betapa saya rasa MAKSUD NAMA ALISHA NI, BETOI2 TERJADI.. DENGAN KATA LAIN, MEMANG ALISHA BETOI2 DILINDUNGI...

Saya nak bongkarkan satu cerita dekat u all... Mula2 sekali, saya nak ucapkan syukur sangat2 pada Tuhan sebab melindungi Alisha dari kecelakaan ketika Alisha masih lagi di dalam tempoh pantang... Kejadian ni berlaku ketika saya masih berpantang di Chemor... 

Masa kejadian, Alisha tidur sorang2 dalam kelambu baby tu, dekat depan TV, my sis pulak, tengah tengok komputer, membelakangi alisha tapi jarak lebih kurang 2 3 meter kot dari alisha... saya & my dad pulak, dalam bilik my sis, my mum pulak, dekat dapur tengah cuci pinggan mangkuk...

Time tu, memang cuaca buruk sikitlah, baru lepas hujan rasanya... guruh petir semua ada... Dengan takdir Tuhan, tiba2 BUNYI PETIR YANG AMAT KUAT & TERUS BUNYI BERDENTUM DALAM RUMAH PARENT SAYA & SECARA AUTOMATIK, RUMAH PARENT SAYA TERUS GELAP... Masa tu, dalam otak saya hanya teringatkan Alisha... dalam gelap tu, cepat2 saya pergi dekat Alisha... ALHAMDULILLAH... ALHAMDULILLAH.. ALHAMDULILLAH... Alisha diam je u all, walaupun dentuman tu sangat2 kuat tapi dia diam... tak bergerak langsung... tetap jugak tidur, seolah2 tak berlaku apa2....

U ALL TAHU TAK APA YANG BERLAKU SEBENARNYA DEKAT RUMAH PARENT SAYA TU?... RUMAH PARENT SAYA DIPANAH PETIR..!!!! Mereka yang berniaga pasar malam dekat depan rumah parent saya menjadi saksi yang petir tu "jatuh" atas bumbung rumah parent saya.... Separuh daripada lampu2 dalam rumah, semuanya pecah & bersepah atas lantai... Banyak barang2 elektrik yang tengah on waktu tu, rosak..plug pun banyak terbakar, Bumbung rumah dekat dapur berlubang.. retak, kiranya tu tempat petir tu "jatuh"lah kan... orang kata ada batu petir.. tak tahulah saya.. tak jumpa pulak, lagipun orang kata kecik je... entah2 dah sapu buang sekali dengan kaca2 yang bergelimpangan tu...

Hari tu, bergelaplah kami satu family... TNB yang datang rumah pun tak boleh buat apa2.. sebab "IBU" dekat rumah parent saya ni dah rosak jugak.. so, kena tukar baru je lah jawabnya....Ohya, lupa nak bagitahu u all, my mum cakap, ketika dia tengah cuci pinggan mangkuk tu, dia ternampak CAHAYA YANG SANGAT LAJU MELINTAS DEPANNYA & SECARA TIBA2 TERUS JE BUNYI BERDENTUM... sekejapnya kejadian ni berlaku...

Apa2 pun, saya sangat2 bersyukur sebab takda kecederaan berlaku dekat kami.. & paling bersyukur... Alishalah yang ketika tu, sorang2 je tengah tidur depan TV... padahal TV tu pun rosak jugak... Orang2 yang datang menziarah esoknya, terkejut dengar alisha tak apa2 @ seolah2 kejadian tu tak berlaku...yela, alisha kan tidur dengan lena, langsung tak bergerak or menangis & ada yang cakap, alisha dipeluk oleh malaikat pada masa kejadian... Entahlah, saya pun tak tahulah bab2 tu... yang saya tahu, maksud nama alisha DILINDUNGI OLEH TUHAN... Alhamdulillah.. memang betoi2 dilindungi... (",)


Di sebalik maksud nama Nur Alisha..

{ 62 comments.. read them below or add one }

izan mama mia izan mama mia November 26, 2012
mg terus dilindungi..mmg nama anak seolah doa untuknya...
PinkUmmi PinkUmmi November 26, 2012
Semoga Alisha terus dilindungi ALLAH
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey November 26, 2012
Alhamdulillah... memang dilindungi.. :) kuat jugak smpai pecah lampu semua..
Mrs Lurve Mrs Lurve November 26, 2012
seram baca cite nie...alhamdulillah Allah memelihara alisha
emma emma November 26, 2012
Ya Allah kak ina, seriau bace entry ni.. Semoga Alisha dan Aqilah sentiasa dilindungi Allah..
syawalsimpsons syawalsimpsons November 26, 2012
alhamdulillah bila ada yg kata alisha di pelok malaikat..dapat sue bayangkan je..mmmm....
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna November 26, 2012
ya allah..nasib baik tak ada yg cedera..alhamdulillah..

nama anak kawan saya pun ada 2-3 org yg nama alisha..ejaannya saja lain lain..
Joanna Yunus Joanna Yunus November 26, 2012
Alhamdulillah semoga Alisha terus dilindungi duniawi dan ukhrawi
Riedaffya ibrahim Riedaffya ibrahim November 26, 2012
syukur la xde ape2 yg berlaku..memang dilindungi..
jaakechik jaakechik November 26, 2012
rumah dipanah petir? bahaya tu. nasib baik sume nya ok2 sahaja. hope k.ina sekeluarga dilindungi ALLAH taala. ccccccantik maksud nama alisha tu kan?
nanakimie nanakimie November 26, 2012
alhamdulillah,,syukur xda pape...nanti share nama aqilah pulak ye sis:)
Deqla manjew Deqla manjew November 26, 2012
sbb tu kita kena bg nama yg baik2 utk anak2 kan...alhamdulillah... mujur awk bg nama tu..mmg betul2 dilindungi Allah.. =)
Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY November 26, 2012
Ya Allah takutnya rumah dipanah petir, alhamdullillah selamat semuanya, yg penting tiada kecedaraan. Moga alisha dan keluarga ina sentiasa dilindungi oleh Allah S.W.T.
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief November 26, 2012
Alhamdulillah...semoga alisha terus dilindungi
N i e Z a N i e Z a November 26, 2012
Alhamdulillah..syukur..mg sentiasa dilindungi Allah..amin..
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa November 26, 2012
alhmdulilah..mudah2an alisha trus dilindungi Allah..tkut pla bacanya hehe
QueeN TerataI QueeN TerataI November 26, 2012
ALhamdulillah ina... InsyaAllah setiap bayi akan dilindungi oleh ALLAH SWT...
mia izzati mia izzati November 26, 2012
takot baca citer akak nih..camne ye petir masuk rumah..adehh tak dapat bayangkan...
nur anis nur anis November 26, 2012
semoga alisha terus dilindungi..:)
Fifi Nadhrah Fifi Nadhrah November 26, 2012
alhamdulillah alisha ok.. semoge sis IB sekeluarge terus dilindungi..
Shasha Yacob Shasha Yacob November 26, 2012
waa, macam ada unsur seram jugak cerita kejadian dengan alisha ni, tapi bertuahnay dia, sebab dilindungi, nanti nak guna nama tuh jadi nama samaran lah, hihi
Si Matatajam Si Matatajam November 26, 2012
Ya Allah dasatnya kejadian tu.. Alhamdulillah yea Ina sb Alisha xda apa2... Memang bayi dan kanak2 sentiasa dilindungi Allah SWT.. Semoga Alisha sentiasa dilindungi Allah seperti namanya..
pinky pinky November 26, 2012
nauzibillah....takut bila baca...sbb tu kalau guruh,kilat smua takut sgt...nsb baik alisha tak apa2...alhamdulillah...
NORSHAHFEZA HAMSAN NORSHAHFEZA HAMSAN November 26, 2012
alhamdulilah,,moge akak n keluarga sentiasa dalam lindungan Allah ye,,

meremang bace cite ni,heheh kuasa Allah
Zie Zie November 26, 2012
Alhamdulillah Alisya tak apa2... anak kecil memang dilindungi....
ayut ayut November 26, 2012
nama yg baik juga adalah 1 doa kan? :) moga alisha sentiasa dilindungi Allah ..amin..

#done Digi prepaid bt kak ina :)
sal ya sal ya November 26, 2012
alisha ni ada mcm2 ejaan kan? anak buah pun nama alesha... ada yang letak aleesya, alesya... adehhh... tp fisrt time my sis tgk mksd nama terus berkenan. semoga masing2 dilindungi adanya.
intanfirdaus247 intanfirdaus247 November 26, 2012
Syukur Alhamdulillah..memang sentiasa dilindungi...
are_lin@yu are_lin@yu November 26, 2012
alhamdulillah alisya dan seisi keluarga dilindungi Allah kan..
Azi Azi November 26, 2012
semoga kita semua dilindungi Allah.. alhamdulillah alisha xapa2...dh la dia kecik lagi time tu
Kakzakie Kakzakie November 26, 2012
Alhamdulillah.... ngerinya kakak baca ni Ina. tak terbayang boleh dia lena lagi. Allah lindungi budak masih suci bersih
Tihara Tihara November 26, 2012
as salam

org kata budak2 kecik ni, malaikat jaga atas izin Allah sebab meke kecik lagi,takde dosa..kita yg dewasa ni, byk dosa,setan pun byk..dah tau marah2..sbb tu kena istigfar banyak2..cantik nama alisha..
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha November 26, 2012
In Sha Allah,she's will be protected by all. :)

peluk cium tuk alisha.
miz ruha miz ruha November 26, 2012
alhamdulillah.. moga dilindungi Allah selalu...
Ibu Lala Ibu Lala November 26, 2012
Alhamdulillah. Nasib baik tak apa apa. Ngeri gak baca. Len kali jgn tinggal anak sorang2 dalam apa jua keadaan sekali pun. duduk dekat dekat ngan derang. tambah pulak kalau keadaan hujan ribut, petir betir tu..
moga Anak2 kita dilindungi selalu olehnya. Amenn.
Ibu Lala Ibu Lala November 26, 2012
Kalau mak akak, time hujan ribut dia panggil semua budak2 duduk dekat ngan dia.
Cik Nur Cik Nur November 26, 2012
Alhamdulillah....alisha tak apa2..selalunya baby, memang sentiasa dalam rahmatnya...

moga alisha dan adiknya sentiasa di lindungi ALLAH...
SumeSakan SumeSakan November 26, 2012
alhamdulillah...moga akan terus dlindungiNYA...aminnn
Nieyxzha Hassan Nieyxzha Hassan November 26, 2012
Alhamdulillah tak jadi pape..terkejut bace..tp mmg betul..budak2 kan..malaikat selalu ade :)
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ November 26, 2012
huihh... 2-3 kali meremang bulu tengkuk cma baca.. alhamdulillah..

semoga alisha dan akak sekeluarga sentiasa dilindungi allah yg maha esa :)
Cinta Misteri Cinta Misteri November 26, 2012
Syukur alhamdulillah. Semoga alesya sntiasa di lindungì selamanya.
Puan Kutu Puan Kutu November 26, 2012
apa yg sy faham n org tua2 kata,setiap kanak2 n baby dilindungi oleh malaikat..Alhamdulillah alisha tak apa2 semasa kejadian..berkat namanya juga kot..:)

waktu hujan n maghrib org tua2 kata kena ribakan baby,jgn biar baby keseorangan wpun tgh tidur sbb time tu syaitan berkeliaran.wallahualam..
eita eita November 26, 2012
mujur takdok benda2 kan..
takut jugak kalau petir kuat
Deq's Qienz Deq's Qienz November 26, 2012
masyAllah..sabaq yer..dugaan semua tuh..Alhmdulillah mujur tiada apa² kecerderaan ya..
QasehnyaRania QasehnyaRania November 26, 2012
gerun je dengar..
alhamdulillah kan semaunya selamat..
besar nanti citer kat alisha pastu soh dia baca n3 ni tau ;D
bella hamzah bella hamzah November 26, 2012
alhamduliilah xde ape2 berlaku seoga alisha terus dilindungi.bella pon penah kene sambar petir masa tu ada seminar dekat uitm duduk dekat2 dgn tiag elektrik sekali ada cahaya dekat tiang ebelah seram rasanya
lizz lizz November 26, 2012
masyaalah ngeri...moga alisha sentiasa dilindungi olehnyer...
mama aryan mama aryan November 27, 2012
alhamdulillah..semua selamat dan moga alisha terus dilindungi..
Nurul Husna Nurul Husna November 27, 2012
Moga alisha terus dilindungi Allah... untung akak dpt anak mcm alisha :)
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat November 27, 2012
cahaya yang sangat laju yg mak ina ternampak tue mungkin syaitan...Syaitan lari takut di panah petir...Nasib baik Alisha tiada apa2....Pernah jugak terjadi dekat orang kat kampung cr kena panah petir...nasib baik tak meninggal...kena tempias sikit jer..tapi orang yg panah petir tue nampak ada dua ekor syaitan lari...takut dengan petir...
9n0L4 9n0L4 November 27, 2012
tak pernah ade pengalaman dgn kejadian petir. takutnyeee. nasib baik alisha tak ape ape. steady je die. ;)
azizah :) azizah :) November 27, 2012
meremang bulu roma jijah baca entry ni..cahaya yg laju tu mungkin setan.. ee seram pulak...

tapi Alhamdulilah alisha sihat sampai sekarang...
lynn kamarul lynn kamarul November 28, 2012
kuasa Allah kan ina. alhamdulillah semuanya selamat... indah nama anak2 ina.

huhu dah kat sp eh ? insya Allah klu takde arah bln 12 ni dapat la kt jmp. tp tak ley nak janji. if cuti2 msia sy tak jd ada byk masa ley la g jenguk ina n anak2
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan November 28, 2012
alhamdulillah.. semoga alisha & family akak terus dilindungi Allah :)
Nora Karim Nora Karim November 29, 2012
mujur tak pape... Moga Alisha/Alisya kita sentiasa dilindungi Allah...
shidaR shidaR December 02, 2012
nasiblah xde pape kak..mmg allah lindgi budak2 yg baik dan mndgr kata makayh mcm alisha :)
Deq's Qienz Deq's Qienz June 09, 2013
alhamdulillah..mg alisha trus dilindungi