Tips atasi perasaan marah

Tadi ketika saya tengah bw, tiba2 terkeluar idea ni.. hihii... Nak share dengan u all salah satu tips untuk psyko diri kita dari perasaan marah.. Tak kiralah marah dekat sape2 pun.. Dekat anak ke, suami ke, isteri ke, kawan ke... semua boleh.. hihii

"Anggap yang setiap hari adalah HARI TERAKHIR u all bersama insan2 tersebut"...

Sebagai contoh, jika hari ini adalah hari terakhir kita bersama anak2, pasti kita akan melayan anak2 dengan baik.. takda nak marah2... kita menjadi seorang yang SANGAT PENYABAR...MAMPU CONTROL DIRI DARI SIKAP MARAH.... (",)

Ketika saya nak berubah untuk belajar jadi lebih penyabar, inilah yang saya buat... inilah cara saya psyko diri saya... (",) Eh, tapi kadang2 ada lah jugak terlepas.. perempuan kan suka berleter... hahhahah.. Macam tu jugak, kalau my dear nak makan apa2, kadang2 ada jugak rasa malas sangat nak masak tapi tetap masak jugak.. alasannya, kata2 kat atas tu la.. (^_^) TAPI, kalau terlupa dengan kata2 kat atas tu.. tak masak jugak.. kah kah kah... tapi boleh kira dengan jari je.. tanya my dear kalau tak caya.. hihii.. (^_^)


Tips atasi perasaan marah

{ 25 comments.. read them below or add one }

Mira Adzlia Mira Adzlia February 07, 2013
hihi..btol la kn kne pkir cmtu :)
Mama Vogue Mama Vogue February 07, 2013
Thanks Ina sebab share..
Memang dalam proses nak tinggikan tahap kesabaran pun..huu.
Kalau terasa marah ngan Hakim, mamavogue hanya katup mulut kuat2 supaya tak jerit2 marah kat dia..!
Masya Masya February 07, 2013
MMG KENE SELALU PIKIRKAN MCM TU BAULAH HATI NI MUDAH LEMBUT KAN... WALAUPUN YG SEBENARNYA NAK MARAH SGT.. IYERLAH KTKAN MANUSIA BIASA....
Joanna Yunus Joanna Yunus February 07, 2013
hehehehe.... suka ayat yang last tu.... akak pun sama bila datang rajin tu jangan cakap le lauk nya bersepah atas meja kalau malas.. jangan kan masakan air pun tak ada
Arol Mubin Arol Mubin February 07, 2013
Bagus jugak tips kak Ina nie! Nanti Arol nak cuba praktikkan, harap berkesan. Kalau asyik marah jek, takut tua sebelum usia. Hehehe! :D
SumeSakan SumeSakan February 07, 2013
Hahahaha sabar tu kn sparuh dr iman..tp tu lah kkadang wat2 lupa....kikiki..try praktik cara ni lak kan?
N i e Z a N i e Z a February 07, 2013
tp kan..mmg kdg2 tu terbabas jg wlu kdg2 tu tetap x nk mrh..hehehhe..
aku eryati aku eryati February 07, 2013
ok..nak try tips yg ni plak...sy ni kuat marah
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda February 07, 2013
very nice tips..
sy akn igt la tips nie everytime, hehe..
Mimi Azirah Mimi Azirah February 07, 2013
thanks kak ina share tips yg bagus nih
Azi Azidah Azi Azidah February 07, 2013
kena tanamkan dlm diri, klu dah biasa buat akan jadi habit, betul tak...
Izan Ishak Izan Ishak February 07, 2013
mudah2an kita dijauhkan dari sifat marah yg sia2~
Nieyxzha Hassan Nieyxzha Hassan February 07, 2013
Nak sgt control marah ni..lagi2 dengan anak-anak..en hubby pon ckp nieza suka berleter dah skang..aiyaa
Dylla Abas Dylla Abas February 07, 2013
tips ni mcm best..tp sedih la plak rasanya..huhu :p
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief February 07, 2013
bagus juga tips kak ina....sedaya upaya cuba tahan dr perasaan marah ni
Nora Karim Nora Karim February 07, 2013
betul.. tu la seeloknya... hari terakhir bersama yang tersayang... boleh jadi kita yang pergi dulu... atau org yg kita sayang tu pergi dulu...
Cik Nur Cik Nur February 08, 2013
kalau kita anggap macam tu, dah tentu kita nak buat baik dengan semua orang kan.. :)
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey February 08, 2013
Terbaek... Guna psycho approach :) hehe..
Puan Kutu Puan Kutu February 08, 2013
tips yg bagus tp kalau tgh marah tu lupa semuanya..yg paling utama sy buat bila marah adalahs istighfar..:)
Myra Jay Myra Jay February 14, 2013
TQ Ina.. Memang berguna cara ni :D
Shida Radzuan Shida Radzuan February 14, 2013
shida mudah marah mudah rede mudah sabar :)
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ February 15, 2013
salam kak intan..
huhu..cma mmg pyh nk kawal marah..
bca entri akak ni buat cma muhasabah diri..
semoga menjadi seorg yg lebih pnybr :(