Apabila kita marah anak..

Sebelum tu, saya nak bagitahu, apa je yang saya tulis dalam blog ni, berkaitan saya & anak2.. itu adalah cara saya dalam didik anak saya.. Setiap orang ada cara yang tersendiri.. saya just kongsi untuk pembacaan anak2 saya bila mereka besar nanti.. biar mereka tahu, camna mereka masa kecik2.. (",)

Saya pun manusia biasa, ada sikap sabar & ada sikap marah.. Tapi saya belajar kawal sikap marah... sebab saya tahu, bila saya marah, setan melompat2 kegembiraan..!! Haihhh.. Dulu, sebelum kawen, saya ni boleh dikatakan macam "singa" la jugak.. memang cepat melenting.. kurang sabar.. cepat marah.. pantang dicuit...!! Huhhh betapa teruknya perangai saya..!! Tapi bila kawen, everything bertukar...!! saya jadi seorang yang sebaliknya dari dulu.... Yang penting, kita harus berusaha untuk berubah jadi lebih baik.. (^_^).. Tuhan kan ada.. Tuhan akan tolong kita jika kita berusaha.. (",)

Kembali kepada tajuk entry..*mukadimah yang panjang dari saya... hahahaaa.. tadi Alisha makan yogurt tau.. lepas tu boleh pulak dia main2 yogurt tu jadi scrub kat tangan.. bila saya nampak terus saya marah dia & suruh cuci tangan.. tapi alisha tak nak malah dia merengek pulak... Tiba2 saya teringat yang saya tengah marah dia.. lepas tu, terus saya cakap "Alisha anak yang baikkan.. anak baik akan dengar cakap ibu dia".. Lepas saya cakap macam tu, terus alisha bangun pergi cuci tangan... (",).. Motif saya, untuk u all dapat bezakan apabila kita tegur anak dengan cara marah & sebaliknya... (",)

Apabila kita marah anak..

{ 33 comments.. read them below or add one }

Ema Blog Ema Blog February 05, 2013
kena pandai saiko anak..hehe..

oh yer, akak lupa dah habis date iklan tu kan..tak apa..ina buang dulu..sebab akak fikir nak buat banner yg baru
Deqla manjew Deqla manjew February 05, 2013
alahmdulillah.. perubahan yg sgt2 baik.. smuanya krn anak2 juga kan...
syawalsimpsons syawalsimpsons February 05, 2013
sue suke cara ina tegur alisha..kengkadang sue pon camtu..kalo sue marah ngan syawal..lepas tu dier datang mesti dier pelok sue...
Myra Jay Myra Jay February 05, 2013
Stuju dengan cara Ina, budak2 kita kena cakap dengan elok supaya diorang dapat terima dan mudah faham.
myfreeminded myfreeminded February 05, 2013
memang setuju pun, kena bermain dengan psikologi, tapi saya kekadang tu bila marah sangat, suka buat2 merajuk.. hehe, kekadang menjadi jugak.. :)
wan nurul hezrina abd halim wan nurul hezrina abd halim February 05, 2013
memang anak2 tak suka akan arahan yang tegas..so kena pikir sebelum bagi arahan supaya tak nampak mcm arahan..
◕ D Y S H A  S A H H I R ◕ ◕ D Y S H A S A H H I R ◕ February 05, 2013
mengajar anak bukan dngan sikap marah tp dengan sikap tegas
inazamri inazamri February 05, 2013
sgt setuju cara tu,anak2 akak kalau disuruh dgn cara nada marah lagi la dorg mcm memberontak tp bila akak guna cara lembut dorg senang je dgr kata.
sue zainun sue zainun February 05, 2013
ye betul tu ina..bila kita marah lg diorg xnak ikut tp bila kita ckp lembut2 senang jer diorg akan ikut..itulah yg sebaik2nya walaupun kdg2 agak menguji kesabaran jgk..hehe
Mira Adzlia Mira Adzlia February 05, 2013
yelah...budak2 nih mmg xley nk mrh sgt kn..nnti melawan pulak dier..hihi
QueeN TerataI QueeN TerataI February 05, 2013
DGN ANAK2 YG BAWAH 7 TAHUN NI MMG KENA CAKAP ELOK2.. X BOLEH MARAH2.. BILA KITA MARAH LG DIA AKAN BUAT...
Mrs Velentine Mrs Velentine February 05, 2013
betul bila kita gunakan nada lembut anak akan dengar kata kita
Ibu Lala Ibu Lala February 05, 2013
akk mmg jenis yg cepat marah. lepas tu mula la menyesal sbb marahkan anak anak. anak anak ni tak akan berubah pun kalau kita marah marah...

tq intan atas petua..
Mrs Lurve Mrs Lurve February 05, 2013
betul...cara didikan dan teguran kita tue kdg2 lebih beri kesan pd anak2 dr marah xtentu pasal..
Nieyxzha Hassan Nieyxzha Hassan February 05, 2013
Betul kata dysha..bukan marah tapi tegas
QasehnyaRania QasehnyaRania February 05, 2013
betul tu.nnti terkesan dihti ank2 pulakkan..

ala seng citer mcm kita la yg dewasa ni.apa perasaan kita bila kena marah?

Mimi Azirah Mimi Azirah February 05, 2013
betul tuh kak ina...kalau kita marah anak. die akan lawan kita or tunjuk degil dia..kalau ckp baik2 mesti die akan ikut
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ February 05, 2013
salam kak ina..
btl tu..
cma pun gunakan pendekatan yg mcm ni..
betapa teruknya jgk perangai cma dulu.huhuhuh
Kesuma Angsana Kesuma Angsana February 05, 2013
yup cara mengajar yg bagus !
CiK Bella CiK Bella February 05, 2013
Bila bella dah kwin, ada ank, bella nak share jga la spya ank2 blh bca nnt. Best pla cam tu :)
azizah :) azizah :) February 05, 2013
alisha suka cara lembut sebab akak jarang marah dia kan..dia akan ikut dengan cara lembut.. kalau kasar makin keras kepala pulak..hee
Cik Nur Cik Nur February 05, 2013
kalau marah2 tentulah budak2 takutkan...

mmg kanak2 xboleh marah sangat...
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey February 06, 2013
Faham2 :) nmpk perbezaan yg ketara :)
Fiza Rahman Fiza Rahman February 06, 2013
Masa baru ada anak 1, tahap kesabaran saya masih tinggi. Tapi bila dah ada 3 ni, tahap kesabaran makin low. Masih cuba nak kontrol...tapi tu lah, terlepas juga. Mcm qahirah...hati agak keras juga. Klo nak...nak juga. Tapi yg saya perasan, bila saya puji...dia akan dgr kata. Tu pon ikut mood dia lah. Sindrom anak kedua kan.
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief February 06, 2013
anak2 kalau kita marah dorang akan lagi memberontak...better gunakan cara psikologi...sebab marah ni salah satu pintu masuk utk syaitonnn
NaZiRaH @ Ezyra NaZiRaH @ Ezyra February 06, 2013
huhuhuh, selalu sy jumpa mak2 mesti marah2 anak dia, ada yg tampar la cubit la, kesian budak tu, mungkin time tu marah menguasai diri, sbb tu hilang pertimbangan, hope saya dapat jd mcm akak, seorg yg penyabar..huhu
Puan Kutu Puan Kutu February 06, 2013
alisha mmg kena guna cara lembut.irl selalunya mudah tersentuh klu kita mrah2...

boy ada yg jenis tak makan saman.pendek kata kena kena tgok cara anak.

klu sy mula2 ckp lembut dulu..bila ckp lembut tak jalan..sy bg yg high volume pulak.haha..
Aisy Nasiha Aisy Nasiha February 07, 2013
hehe...alisha nak explore kemahiran baru tu....dia nak cuba macam macam,,, mmg kena banyak berlembut dengan anak di usia ni... setuju dgn cara ina ni...
sal ya sal ya February 07, 2013
anak2 kalau tegur dgn baik mmg cpt ikut berbanding marah2.
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda February 07, 2013
suke btul aa ngan sifat Ina yg xsuke marah ank.. ^_^
kagum..
Azi Azidah Azi Azidah February 07, 2013
betul tu, budak2 mmg perlukan kasih sayang...