Perkembangan percakapan Alisha...

Alhamdulillah Alisha sekarang dah makin pandai bercakap.. Tapi bahasa baby @ bahasa yang kita tak paham tu, tetap jugak dia guna lagi.. hihii.. Cuma kat sini saya nak story yang Alisha dah makin pandai buat ayat panjang2... Dah pandai buat ayat lebih dari 5 patah perkataan... (",) Eh, tapi kan, kadang2 my dear tak dapat tangkap apa Alisha cakap.. Ibu dia ni jugak yang paham.. hihii.. Antara percakapan Alisha yang lebih 5 words tu...

"Bu, meh kuar, adik nak tido.. sian" @ "Ibu, meh kuar, adik nak tido.. kesian".. Ni antara dialog yang alisha guna bila dia nak ajak saya teman dia duduk dekat depan TV.. kiranya time tu saya dalam bilik la bagi aqilah tido.. (",)

Lagi satu, semalam saya dalam bilik, dengar Alisha cakap dekat my dear... "Abah, nok susu...".. (my dear diam tak berjawab sebab ada dalam tandas rupanya..hihii).. lepas tu saya dengar alisha cakap lagi,.. "Abah, nok susu.. tolong wat jap"... Alahaiii sweetnya kamu ni sayang... siap guna perkataan tolong.... (",)

Saya rasa Alisha ni, bila dia dah fasih bercakap macam kita nanti, mesti dia petah kan... Entah2 dah gaya macam orang besar bercakap.. hihii.. Ohya, ada masanya, alisha tetap guna bahasa baby tau.. normally, dia guna time dia nak bercerita @ bersembang yang sampai tak jumpa noktah tu.. hihii.. Kalau waktu dia nak mintak apa2.. dia cakap biasa la.. cakap yang kita paham ni.. (",)

Apa2 pun, good job sayang.. ibu bangga dengan kamu.. walaupun dua pupu kamu (anak sepupu saya), yang lebih muda dari kamu, dah lancar bercakap.. ibu tak kisah.. sebab ibu tahu, selancar2 mereka bercakap pun, mereka masih lagi pakai pampers, tapi kamu dah free diapers.. (^_^).. Kesimpulannya, jangan pandang sebelah mata dekat anak2 yang sebaya alisha yang belum fasih berkata2.. hihii *tiba2...

Perkembangan percakapan Alisha...

{ 25 comments.. read them below or add one }

Aisy Nasiha Aisy Nasiha February 21, 2013
makin pandai nampaknya alisha ni.. bagus2 ... nanti rasanya aqilah akan lebih cepat perkembanagannya, sebab ada akak yang petah macam alisha
UmmiAbi UmmiAbi February 21, 2013
Bagus Alisha..:) Nanti kita sembang2 nak?hehe
syawalsimpsons syawalsimpsons February 21, 2013
syawal pon dah mula sikit nak bercakap..ajuk2...ok la jugak..paham jugak butir2 nyer
Cik Nur Cik Nur February 21, 2013
kena rajin bercakap lagi denagn alisha, lama2 nanti petahlah dibercakap.. :)
azizah :) azizah :) February 21, 2013
Alhamdulilah..setiap orang perkembangan anak2 lain kan... moga lepas ni lebih lancar alisha bercakap..
ayut ayut February 21, 2013
good jon alisha....usaha lg utk trus lancar dan clear ^^
Kakzakie Kakzakie February 21, 2013
Setiap anak ada kelebihan masing-masing. Ada yg jenis cepat jalan, ada yg jenis cepat cakap, jenis cepat free-diapers, ada cepat membaca, cepat menulis. Yg penting lihat kebolehan anak kita asal jgn sampai perlu jumpa specialist sudah...
Mrs Lurve Mrs Lurve February 21, 2013
sweet bila alisha pandai guna perkataan tolong..
Mrs Velentine Mrs Velentine February 21, 2013
bisanya anak sulung mmg lambat sikit bercakap mcm my haikal..ayu dulu lancar cakap baru dia
mama aryan mama aryan February 21, 2013
bijak alisha ni..xpe tak lancar bercakap pun,setiap budak tu kan lain2 perkembangannya
Deqla manjew Deqla manjew February 21, 2013
deqla suka dgr budak2 ckp..sweet,,comel jek keletah mereka...
Mimi Azirah Mimi Azirah February 21, 2013
betul betul....setiap anak kite de kelebihan kan kak
Fiza Rahman Fiza Rahman February 21, 2013
Qahirah pon dah banyak perkataan yg dia boleh sebut. Tapi kekadang tak faham juga apa yg dia cakap. Kekadang pelat.
Haryati Faizal Haryati Faizal February 21, 2013
perkembangan yg baik...lm2 nanti fasih la tu...
nini nini February 21, 2013
macam kazen saya....saya tak paham sepatah pun apa yang dia cakap...haha...paham dia panggil kakak ngan sebut otomen (ultraman) je...hihi
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ February 21, 2013
salam k.ina..
hihi..alisha mmg pandai pun.. nnti bila dah petah bercakap, lg riuhla dlm rumah tu.. :0

gud girl alisha :)
sal ya sal ya February 21, 2013
biasa macam tu la. mak2 je faham bhs anak2. ayah2 ni kurang skt. husben akak pun sama.
izan mama mia izan mama mia February 21, 2013
baguslah petah nanti dia berkata-kata....riuhlah suasana rumah..best
wan nurul hezrina abd halim wan nurul hezrina abd halim February 22, 2013
=)pandai dier..semoga teruskan kemajuan k alisya..
Azi Azidah Azi Azidah February 22, 2013
Semua anak ada kelebihan masing2.
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief February 24, 2013
gud girl..nanti lama2 mesti pandai cakap hehe
Puan Kutu Puan Kutu February 25, 2013
setiap anak ada kesitimewaan.perkembangan pun tak sama.budak perempuan biasanya cpt bercakap dr lelaki.apa pun gud jub alisha..klu abg aiamn dulu perkataan hujung je keluar..tp skang petah bercakap..dh la badan beso org kata dh dajah 2 3..cakap pun skema buku teks..haha