Memuatkan ...

Resepi chicken chop yang simple tapi sedap..!! (^_^)


Semalam saya tingin nak makan chicken chop.. Bila dah tingin tu, pandai2lah saya masak yer... nak keluar kurang sesuai malam2 bawak Aqilah.. hihii.. Lagipun senang je nak masak.. rugi minyak kete je kalau keluar.. heheh.. U all patut try tau... cara dia sangat simple tapi sedap..!! Saya memang suka lada hitam ni.. apa je yang ada lada hitam.. sedap je tekak saya ni rasa.. hihihii

Cara dia senang je.. saya hanya guna bahan yang ada dekat rumah saya je.. dalam masakan kan perlu kreatif.. tak semestinya tak cukup bahan, masakan tu tak jadi.. heheh... SOS BLACKPAPER : Tumis bawang besar, lepas tu masukkan air + kiub stok ayam + lada hitam yang telah diblend kering + kicap manis + tepung jagung yang  dah dibancuh dengan air + susu segar (kalau takda, susu cair pun boleh) = kacau sampai ikut kepekatan yang u all nak.. Ohya, masukkan garam & gula jika perlu... AYAM : Ayam celup dalam telur & gaul dalam tepung serbaguna = goreng.. Bila nak makan, ambik ayam & tuang kuah atas ayam.. hihiii..

Saya duk perasankan diri yang sos ni sedap, siap gtau my dear lepas ni beli kambing plak, saya nak buat LAMB CHOP.. muahhahah.. Sape yang nak try chicken chop masakan ibu alisha & aqilah, meh datang rumah saya.. kalau yang duk jauh tu, buat sendiri lah yer.. resepi dah bagi ni.. hihii

65 orang suka berlian:

Joanna Yunus berkata...

Kat sebelah rumah tu kosong x...hehehe

Anil berkata...

nyummm... terujanya tgk chicken chop nii...

Mrs Velentine berkata...

rajinnya kak ina...

Mrs Lurve berkata...

memg btl2 simple nie..tp confirm sedap

Nieyxzha Hassan berkata...

Ala terliur la plak..^-^

syawalsimpsons berkata...

menarik ni ina..klo buat jual kat kedai..laku ni

QasehnyaRania berkata...

as-salam..pedas lada hitam sedapnya lain kan..

bilik ada kosong,leh flight mlm ni..hihi

selalu su letak/ salut serbuk roti..

Eca Dwinky Asha berkata...

mmg saja buat org terliur ptg2 cmne kan...benci akak a.

nanakimie berkata...

alahai sis,terliur ngk pose2 ni,huhu...

GreenJade berkata...

hehehe dgn tiba2 terasa nk gi rumah sis IntanBerlian ni..

tq tq..nnt ku usahakan bersilat di dapo dgn resepi ni hehehehe

sa mic berkata...

aduh terliur pula bila masuk blog akak,huhu

Deqla manjew berkata...

mmg terer la ina nih.. mcm nk pindah umah sana je.. boleh mkn free.. hahaha.. ehh , psl GA tu nk kena like sponsor ke? atau just letak link sponsor dlm entri??

Rai Ourkizuna berkata...

bestnya..suami saya kurang suka western yg begini..

Sally Yatiey berkata...

Terliur pulak tengok chicken chop ni.. hehe

Mimi Azirah berkata...

tengok pun dah tau sedap...meleleh air liur kak oi
sy mohon share kt fb ye kak

Nida n' Hanafi berkata...

nak jugakkkkkk

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P berkata...

janji rajin buat apa pun jadi kan :)

QueeN TerataI berkata...

baru je makan chicken chop kat jusco ahad lepas... ;)

Saya Disini berkata...

sedpnye

Solehah Shamsuddin berkata...

hebatla akak dh tau msk chicken chop. kami ni xtau pn...

Seneorita Baharin berkata...

yummy sedapnyaaa! kenai cuba try ni..thx for dis recipe sis :D

Ibu Lala berkata...

nak pi sana ry cina ni. jgn lupa hidang ciken chop ni tau...

jaa jaa berkata...

ok, nti bl k.ja p umah ina kena bt yg ni tau..

Fieda Rafli berkata...

pandainyer ina ni..mcm2 dia masak..

Ibu Lala berkata...

nanti email kat akak alamat ina ye. akk ada alamat yg kat chemor tu aje. email ke rohana.athmad@gmail.com. kalau dah email nanti inform ye...

Ummiarissa Mahdi berkata...

rajinnya buat...untung abah aliesya...tak yah g kedai beli...hehehe

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

salam kak ina..
hehe..okeh..terlapar dah tgk ciken chop akak ni.. huhuuh

Kesuma Angsana berkata...

tq share resepi with us ye

deno berkata...

akak pandai buat deno terliur ptg2 ni.. hihi^^

najihahfara berkata...

aaa sedapnyaaa

umi alya berkata...

tunggu ujung minggu, xmo ke mana2 ya.. nnt kami g serang..



(acah jer...)

boni kacak berkata...

kalau saya rajin, boleh buat tu..hehehehe

Jemarisuri berkata...

sedapnye...

Jemarisuri berkata...

sedapnye...

luqman zakaria berkata...

amboi...sedapnyeee..

Ainim Suju berkata...

cam best je..nnt saya cuba la

LYAfrina berkata...

slurrppp..
sedapnyer... nanti blh tiru resepi ni

laskar pelangi berkata...

uwaaaa terliur..mai hantar sikit kat sini :)

Pn. Sheila berkata...

alahai... yummmy sedapnyer, dh lama c pekena chicken chop nih... minta skit...

azizah :) berkata...

pandainya kak ina masak.. memang simple,mudah nak buat..

Cik Nur berkata...

wahhh..nampak pun dah selera ni.. :)

NugRuL SakuRa berkata...

amboiii effect gambo nampak menggiurkan..heheheheh

Nastyna berkata...

memang sangat simmple kekdah nyer... mmg pun yg lagi simple tu la lagi sedap. tapi saya ni tengok orang buat macam senang jer, sendiri buat.. hampeh.

nanieybarnieylurviey berkata...

Mcm kat kedai la.. Insha Allah nk cube nnti..

Amanda Suria berkata...

wow....looks tempting

ISMA ILYA AHMAD PUAD berkata...

Kak Intan menggoda kite tau ^_^

Fiza Rahman berkata...

Terbayang² chicken chop. Simple jer resipi yer.

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

sedapnya tgk..aishh.

izan mama mia berkata...

menarik..nnt nak cubalah..tekak ni mengidam macam2 pulok..hhuuhuh

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

ni saja tayang ka apa ni hahahaha nakkkk sikit

anitadiana berkata...

sedapnya ina..kak ita ne tak tahu dah nak masak apa?..ari-ari boring..kak ita tak lalu sangat nak makan nasi..makan roti dan air milo aje..tak lah pantang sangat...

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY berkata...

sedapnye, menu feberet kami ni..hihi..
lama dah x buat sendiri..itulah senang je buat sos blackpaper sendiri kan

NaZiRaH @ Ezyra berkata...

wah...hari tu buat popcorn skang chicken chop plak, sedapnya....;-)

Puan Kutu berkata...

tgok je terus terliur..tp sy suka yg chicken chop grilled.klu dpt mkn free goreng pun tak kisah.sedap gak.haha

sal ya berkata...

simple je kan? hari tu terasa jugak nak makan tp mood ke dapur pulak tgh out.

Nisa Greennnpanda berkata...

nie yg best nie..
resepi yg awesome..
leh rujuk Ina je la nnti.. :3

Azi Azidah berkata...

boleh try resepi kuah tu...

Nora Karim berkata...

sedapnya nampak... yum yum... favorite akak ni chicken chop...!!

nanieybarnieylurviey berkata...

Kalau dkt da pergi daaa. :) nk try la buat sos tu nnti..

Shida Radzuan berkata...

pndai akak mask :)
shida pun masak jns campak2 ade juga yg sedap heheee,,

cik nurul berkata...

Smlm sy try buat ikut resipi akak.mmjadi n mmg sdp...tq ye

IntaNBerliaN berkata...

@cik nurul

terima kasih sbb sudi cuba & alhamdulillah sbb adik suka :)

Tanpa Nama berkata...

Nak cuba lah!

Myra Jay berkata...

Nanti raya nak p rumah Ina nk mkn ciken cop ni boleh...heheee

Mas Zull berkata...

assalamualaikum intan...wah sedapnya ni...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...