Resepi chicken chop yang simple tapi sedap..!! (^_^)


Semalam saya tingin nak makan chicken chop.. Bila dah tingin tu, pandai2lah saya masak yer... nak keluar kurang sesuai malam2 bawak Aqilah.. hihii.. Lagipun senang je nak masak.. rugi minyak kete je kalau keluar.. heheh.. U all patut try tau... cara dia sangat simple tapi sedap..!! Saya memang suka lada hitam ni.. apa je yang ada lada hitam.. sedap je tekak saya ni rasa.. hihihii

Cara dia senang je.. saya hanya guna bahan yang ada dekat rumah saya je.. dalam masakan kan perlu kreatif.. tak semestinya tak cukup bahan, masakan tu tak jadi.. heheh... SOS BLACKPAPER : Tumis bawang besar, lepas tu masukkan air + kiub stok ayam + lada hitam yang telah diblend kering + kicap manis + tepung jagung yang  dah dibancuh dengan air + susu segar (kalau takda, susu cair pun boleh) = kacau sampai ikut kepekatan yang u all nak.. Ohya, masukkan garam & gula jika perlu... AYAM : Ayam celup dalam telur & gaul dalam tepung serbaguna = goreng.. Bila nak makan, ambik ayam & tuang kuah atas ayam.. hihiii..

Saya duk perasankan diri yang sos ni sedap, siap gtau my dear lepas ni beli kambing plak, saya nak buat LAMB CHOP.. muahhahah.. Sape yang nak try chicken chop masakan ibu alisha & aqilah, meh datang rumah saya.. kalau yang duk jauh tu, buat sendiri lah yer.. resepi dah bagi ni.. hihii

{ 65 comments.. read them below or add one }

Joanna Yunus Joanna Yunus 05 February, 2013
Kat sebelah rumah tu kosong x...hehehe
Anil Anil 05 February, 2013
nyummm... terujanya tgk chicken chop nii...
Mrs Lurve Mrs Lurve 05 February, 2013
memg btl2 simple nie..tp confirm sedap
syawalsimpsons syawalsimpsons 05 February, 2013
menarik ni ina..klo buat jual kat kedai..laku ni
QasehnyaRania QasehnyaRania 05 February, 2013
as-salam..pedas lada hitam sedapnya lain kan..

bilik ada kosong,leh flight mlm ni..hihi

selalu su letak/ salut serbuk roti..
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha 05 February, 2013
mmg saja buat org terliur ptg2 cmne kan...benci akak a.
nanakimie nanakimie 05 February, 2013
alahai sis,terliur ngk pose2 ni,huhu...
GreenJade GreenJade 05 February, 2013
hehehe dgn tiba2 terasa nk gi rumah sis IntanBerlian ni..

tq tq..nnt ku usahakan bersilat di dapo dgn resepi ni hehehehe
sa mic sa mic 05 February, 2013
aduh terliur pula bila masuk blog akak,huhu
Deqla manjew Deqla manjew 05 February, 2013
mmg terer la ina nih.. mcm nk pindah umah sana je.. boleh mkn free.. hahaha.. ehh , psl GA tu nk kena like sponsor ke? atau just letak link sponsor dlm entri??
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna 05 February, 2013
bestnya..suami saya kurang suka western yg begini..
Sally Yatiey Sally Yatiey 05 February, 2013
Terliur pulak tengok chicken chop ni.. hehe
Mimi Azirah Mimi Azirah 05 February, 2013
tengok pun dah tau sedap...meleleh air liur kak oi
sy mohon share kt fb ye kak
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P 05 February, 2013
janji rajin buat apa pun jadi kan :)
QueeN TerataI QueeN TerataI 05 February, 2013
baru je makan chicken chop kat jusco ahad lepas... ;)
Solehah Shamsuddin Solehah Shamsuddin 05 February, 2013
hebatla akak dh tau msk chicken chop. kami ni xtau pn...
Seneorita Baharin Seneorita Baharin 05 February, 2013
yummy sedapnyaaa! kenai cuba try ni..thx for dis recipe sis :D
Ibu Lala Ibu Lala 05 February, 2013
nak pi sana ry cina ni. jgn lupa hidang ciken chop ni tau...
jaa jaa jaa jaa 05 February, 2013
ok, nti bl k.ja p umah ina kena bt yg ni tau..
Fieda Rafli Fieda Rafli 05 February, 2013
pandainyer ina ni..mcm2 dia masak..
Ibu Lala Ibu Lala 05 February, 2013
nanti email kat akak alamat ina ye. akk ada alamat yg kat chemor tu aje. email ke rohana.athmad@gmail.com. kalau dah email nanti inform ye...
Ummiarissa Mahdi Ummiarissa Mahdi 05 February, 2013
rajinnya buat...untung abah aliesya...tak yah g kedai beli...hehehe
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ 05 February, 2013
salam kak ina..
hehe..okeh..terlapar dah tgk ciken chop akak ni.. huhuuh
Kesuma Angsana Kesuma Angsana 05 February, 2013
tq share resepi with us ye
deno deno 05 February, 2013
akak pandai buat deno terliur ptg2 ni.. hihi^^
umi alya umi alya 05 February, 2013
tunggu ujung minggu, xmo ke mana2 ya.. nnt kami g serang..



(acah jer...)
boni kacak boni kacak 05 February, 2013
kalau saya rajin, boleh buat tu..hehehehe
Ainim Suju Ainim Suju 05 February, 2013
cam best je..nnt saya cuba la
LYAfrina LYAfrina 05 February, 2013
slurrppp..
sedapnyer... nanti blh tiru resepi ni
laskar pelangi laskar pelangi 05 February, 2013
uwaaaa terliur..mai hantar sikit kat sini :)
Pn. Sheila Pn. Sheila 05 February, 2013
alahai... yummmy sedapnyer, dh lama c pekena chicken chop nih... minta skit...
azizah :) azizah :) 05 February, 2013
pandainya kak ina masak.. memang simple,mudah nak buat..
Cik Nur Cik Nur 05 February, 2013
wahhh..nampak pun dah selera ni.. :)
NugRuL SakuRa NugRuL SakuRa 06 February, 2013
amboiii effect gambo nampak menggiurkan..heheheheh
Nastyna Nastyna 06 February, 2013
memang sangat simmple kekdah nyer... mmg pun yg lagi simple tu la lagi sedap. tapi saya ni tengok orang buat macam senang jer, sendiri buat.. hampeh.
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey 06 February, 2013
Mcm kat kedai la.. Insha Allah nk cube nnti..
ISMA ILYA AHMAD PUAD ISMA ILYA AHMAD PUAD 06 February, 2013
Kak Intan menggoda kite tau ^_^
Fiza Rahman Fiza Rahman 06 February, 2013
Terbayang² chicken chop. Simple jer resipi yer.
izan mama mia izan mama mia 06 February, 2013
menarik..nnt nak cubalah..tekak ni mengidam macam2 pulok..hhuuhuh
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief 06 February, 2013
ni saja tayang ka apa ni hahahaha nakkkk sikit
anitadiana anitadiana 06 February, 2013
sedapnya ina..kak ita ne tak tahu dah nak masak apa?..ari-ari boring..kak ita tak lalu sangat nak makan nasi..makan roti dan air milo aje..tak lah pantang sangat...
Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY 06 February, 2013
sedapnye, menu feberet kami ni..hihi..
lama dah x buat sendiri..itulah senang je buat sos blackpaper sendiri kan
NaZiRaH @ Ezyra NaZiRaH @ Ezyra 06 February, 2013
wah...hari tu buat popcorn skang chicken chop plak, sedapnya....;-)
Puan Kutu Puan Kutu 06 February, 2013
tgok je terus terliur..tp sy suka yg chicken chop grilled.klu dpt mkn free goreng pun tak kisah.sedap gak.haha
sal ya sal ya 07 February, 2013
simple je kan? hari tu terasa jugak nak makan tp mood ke dapur pulak tgh out.
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda 07 February, 2013
nie yg best nie..
resepi yg awesome..
leh rujuk Ina je la nnti.. :3
Azi Azidah Azi Azidah 07 February, 2013
boleh try resepi kuah tu...
Nora Karim Nora Karim 07 February, 2013
sedapnya nampak... yum yum... favorite akak ni chicken chop...!!
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey 08 February, 2013
Kalau dkt da pergi daaa. :) nk try la buat sos tu nnti..
Shida Radzuan Shida Radzuan 14 February, 2013
pndai akak mask :)
shida pun masak jns campak2 ade juga yg sedap heheee,,
cik nurul cik nurul 16 June, 2013
Smlm sy try buat ikut resipi akak.mmjadi n mmg sdp...tq ye
IntaNBerliaN IntaNBerliaN 13 July, 2013
@cik nurul

terima kasih sbb sudi cuba & alhamdulillah sbb adik suka :)
Myra Jay Myra Jay 30 July, 2013
Nanti raya nak p rumah Ina nk mkn ciken cop ni boleh...heheee
Mas Zull Mas Zull 17 March, 2014
assalamualaikum intan...wah sedapnya ni...:)