Kepandaian Alisha selepas free diapers.. (^_^)

Saya sekarang ni dekat Chemor, umah parent saya... Tadi, masa saya ada dalam bilik, tiba2 dengar alisha panggil saya tapi dia mencari saya di luar rumah.. Saya pun apa lagi, terus pergi dekat dia..

Lepas tu dia cakap dekat saya yang dia nak kencing... Saya terus bukak seluar dia.. kononnya nak suruh alisha kencing dekat luar tu je.. lagipun dah ada paip air... Tapi alisha cepat2 tarik semula seluar dia sambil cakap "Tunggu dulu... jap.. jap" sambil berjalan masuk dalam rumah... Terus menuju ke arah tandas.. & cakap "Nak cing" @ "Nak kencing"... hahhahha Padan muka ibu alisha dah terkena..!! Nak kencing haruslah dalam tandas.. bukan dekat luar rumah.. Alisha dah besarlah ibu..!! (^_^)

Geram betoi dekat alisha ni.. cerdik sangat..!! sampai saya pun terkena.. hihii.. Alisha sejak free diapers ni, jadual buang air kecil dia, dah macam kita.. jarang2 masuk tandas.. yela, kan selalu kalau anak2 pakai pampers, bila kita bukak je pampers mesti pampers tu berat dengan air.. (",) Kiranya alisha dah makin besar...!! hihiii...

So, after CNY, insyaAllah saya nak try free diapers untuk malam hari pulak... Tidur siang, alisha tak kencing pun.. rasanya sekarang ni, maybe saya dah boleh free diapers time ajak alisha keluar jejalan.. yela, alisha pun bukan jenis yang mudah terkucil @ pandai control .. Target saya, sebelum alisha umur 3 tahun, dia MESTI free diapers sepenuhnya.. (",)

P/s : Alhamdulillah dikurniakan anak sepandai Alisha.. walaupun belum lancar bercakap macam kita tapi alhamdulillah dia seorang anak yang cepat paham! (",)

Kepandaian Alisha selepas free diapers.. (^_^)

{ 30 comments.. read them below or add one }

Amanda Suria Amanda Suria February 08, 2013
yeay...alisha dah lulus...
Mimi Azirah Mimi Azirah February 08, 2013
Alhamdulillah Alisha memang bijak...
Sally Yatiey Sally Yatiey February 08, 2013
Bagusnya Alisha.. Cepat memahami..
Adik saya yang umur dah 3 tahun lebih pun belum free diapers lagi. Cakap pun belum pandai.. :)
UmmiAbi UmmiAbi February 08, 2013
Good gurl Alisha.. Nt adik Aqilah pn mesti ikut kakak dia, diapers off cepat..
Fizalinolie Fizalinolie February 08, 2013
Bagus tu... Anak buah fiza hari tu ibu dia try tak guna pampers time umur dua tahun... Hampir 3 bulan lah ibu dia latih... Akhirnya dia dah tak guna dah cuma time jenjalan jer. Apa2 pun semoga Alisha menjadi anak yg solehah dan bijak.
hajar hajar February 08, 2013
pandainyeee alisha....
umi alya umi alya February 08, 2013
budak2 sekarang ni memang genius
Deqla manjew Deqla manjew February 08, 2013
hahaha.. bagus alisha.. dia pun tau la kencing lam bilik air.. xkan main redah kat luar tu je.. hihihi...
Haryati Faizal Haryati Faizal February 08, 2013
boleh je, cume kita kena percaya kat anak kita, yang dia boleh buat...
Mrs Velentine Mrs Velentine February 08, 2013
alhamdulillah..semoga target kak ina tercapai
Cik Nur Cik Nur February 08, 2013
cerdik dia kan..dah boleh beritahu ibu nak kencing....senang lepas ni.... :)
Puan Kutu Puan Kutu February 08, 2013
pandai alisha bahankan ibu..cerdik sungguh!
Nieyxzha Hassan Nieyxzha Hassan February 08, 2013
Cepatnya alisha dah free diapers..rania lom lagi..boleh kasi tips ina?
azizah :) azizah :) February 09, 2013
Alhamdulilah kak di kurniakan anak secerdik alisha ni.. sejuk perot ibu mengandungkannya..
NaZiRaH @ Ezyra NaZiRaH @ Ezyra February 10, 2013
amin, tak suma boleh free diapers di usia alisya..;-)
sal ya sal ya February 11, 2013
alhamdulillah... tahniah ye alisha.
SumeSakan SumeSakan February 11, 2013
Amboi cerdik alisya neh..tahu malu ye...gud luck ibu alisha moga target tercapai...hihihi
LYAfrina LYAfrina February 11, 2013
wah bgus alisha..
insyallah..klo selalu dilatih pasti dpt capai target tu.. asya dlu pon usia 3thn ++ dah free diapers pd siang hati.. tp time tdo siang ttp bg pkai sbb tkut tbabas.. tp skarang tdo siang dah ok.. x perlu pkai pampers..
cuma mlm hari j xlps lagi.. last year dah test.. mula2 ok la bgun..msuk kali ke-2 terus erkucil.. maybe sbb dia minum susu msa tdo.. lya pon x reti utk atasi kencing mlm ni..maybe dia menurun mama dia kkot.. hehe.. sbb lya dulu smpai sek ren kencing mlm..
Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY February 13, 2013
Alhamdullillah, satu perkembangan yang baik..insyaallah alisha mesti boleh punyer free diapers sblm umur 3 tahun lagi pulak ina sendiri yg monitor..

anak k.eija, Zaquan pun cepat tau free diapers..umur 2 tahun setengah dah x pakai pampers,mmg k.eija rasa bertuah sgt zaquan cepat free diapers sbb nenek dia yg jaga n ajar. now adik dia duk nursery mesti lambat nak free diapers..
Masya Masya February 13, 2013
insyaallah.. pelan² lama² oklah tu... lepas dah siang tak pakai.. ajar malam pulak.. kalau nak keluar pun blh gunakan akedah kecing dulu kat rumah.. nanti bila sampai destinasi dituju.. tanya dia nak kecing x??? kalau kat rumah blh.. masa berjalan² pun mesti blh..
NoEn NoEn February 13, 2013
tahniah alisya
alya pun sama xmo pee kat tempat lain, nk toilet jugak
Nora Karim Nora Karim February 13, 2013
ooo ibu nak short cut yea... :P kan dah kena ngan alisha... kencing di toilet yea ibu... hahaha
ayut ayut February 13, 2013
alhamdulillah..alisha dh makin tahu :))
Myra Jay Myra Jay February 14, 2013
Tahniah Ina dan tahniah buat Alisha.. Mudah belajar..
Alisha malu kot nak cing kat luar ;D
Shida Radzuan Shida Radzuan February 14, 2013
pndai alisah..nk kene ajar ibu plak hehee :D
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ February 15, 2013
salam k.ina..
hihi..alisha dh smkin mmhami..
gud girl :)