Pancake yang sedap... (^_^)

Baru2 ni saya ada buat pancake.. sedap tau..!! Dan2 cite kat u all rasa nak makan lagi sekali... hehhe Dah la tengah kebulur ni.. dengan panas terik... line tenet slow macam hampeh.. nak bw pun susah.. padahal limit banyak lagi... Celcom ni ada masalah ke apa... adoiiiii.... Lupakan pasal tenet... meh tengok pancake saya yang mabeles ni.. heheh


Haahahaa abaikan pancake saya yang ada bulat kat tengah tu.. ekkekek.. kes nya, senduk saya tu kecik.. so, terpaksa 2 kali tuang adunan dalam kuali.. tu yang jadi gitu... kah kah kah....


Tapi rupa tak penting, yang penting rasa... hihiii... Saya makan pancake tu dengan peanut butter... alaa imagine je pancake tu adalah roti, lepas tu, u all ambik peanut butter terus sapu kat pancake tu... (",).. Alisha habis makan sekeping... Ibu dia, haruslah berkeping2... muahhahha

U all patut try tau... memang sedap + wangi..!! Cara buat pun mudah je.. Tepung gandum + telur + garam + air + esen pisang + pewarna hijau = blend.. bila dah siap blend, letak gula dalam adunan tadi & kacau... Ambik kuali yang tak melekat tu, gorenglah.. apa lagi..hihii

{ 54 comments.. read them below or add one }

Masya Masya February 01, 2013
amboi warna hijau lg pancake.. ni kalau nampak amir mau.. dia suruh saya buat ptg ni gegegegege....
Mrs Lurve Mrs Lurve February 01, 2013
wahh...memg nmpk cantik dan menarik..kemas je buatan ina nie
Joanna Yunus Joanna Yunus February 01, 2013
Wah macam senang.. nanti nak cuba kalau jadi akak nak letak gambar lagi besar hehehehehe
NaZiRaH @ Ezyra NaZiRaH @ Ezyra February 01, 2013
dengar macam simple ja kan..hihi
Nisah Idham Nisah Idham February 01, 2013
nampak sedap ni, akak suke kalau kat dalam tu di sapukan dengan kaya or planta.. hurmmmmm sedahp !!! hehee
Ummiarissa Mahdi Ummiarissa Mahdi February 01, 2013
macam-macam boleh bubuh kan...selain peanut...buh coklat pun sedap...hehehe
Solehah Shamsuddin Solehah Shamsuddin February 01, 2013
Tgn Alisha ke yg tunjuk pancake tu? Alangkah bgusnya klu tgnnya mmpu tembus ke sini.haha
CiK Bella CiK Bella February 01, 2013
Sedap ni lau ada orang buatkan sekarang. cuaca sejuk-2 cam ni:D
Aisy Nasiha Aisy Nasiha February 01, 2013
seronoklah nampaknya masak ni dan alisha pun macam enjoy je makan tu..
banyak entry masak ni, baby ok? mesti baby budak baik, tu yang ibu ada masa masak mcm2.
akak skrg byk bli klau hari kerja, sebab mmg penat dan tak banyak masa...
Nieyxzha Hassan Nieyxzha Hassan February 01, 2013
Ni pakai blender ke..hehehe..senang je..biasa nieza buat masuk air susu dutch lady kat dalam..nak try la buat cmni
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ February 01, 2013
salam kak ina..
wah..suka mkn pan cake.. tp x reti nk buat..
simple je ye? blh la try nnti.. :)

Mama Adam Mama Adam February 01, 2013
Hijau! Suka pancake. Makan ngan butter atau madu. Sedap!
Mama Vogue Mama Vogue February 01, 2013
cantek nyer kaler ijau :-)
izan mama mia izan mama mia February 01, 2013
huhuhu...makan ngan susu pun sedap tuu
Mimi Azirah Mimi Azirah February 01, 2013
kak ina upe pancake tuh cantik la...kat tgh2 de garisan bulat pastu kat tepi pun de...cntik...
Tihara Tihara February 01, 2013
color tu dia tu bg org selera nak makan :)
Cik Nur Cik Nur February 01, 2013
nampak sedappp.. :)
nanti nak cubalah.. :)
azizah :) azizah :) February 01, 2013
lempeng la ni kan kak.. hee akak panggil pancake yer..ngeee
Nora Karim Nora Karim February 01, 2013
adeh... mmg boleh terliur la tgk makanan2 kat blog ina ni... huhuhu nak kena try gak ni...
Riedaffya ibrahim Riedaffya ibrahim February 01, 2013
nampak senang nk buat...sedap makan ngan peanut butter kan..
Qasey Honey Qasey Honey February 01, 2013
lama dh xsinggah ke sni...cantik langsir baru blog ni..

sedap pulak tgk pancake ngn peanut butter tu..
◕ D Y S H A  S A H H I R ◕ ◕ D Y S H A S A H H I R ◕ February 01, 2013
sedap...sedap.. n nmpak cantik la intan... beshhhhh.. nak try la nati
deno deno February 02, 2013
nanti nak buat la... dap2 :)
Pn. Sheila Pn. Sheila February 02, 2013
wow... marvelousnyer pancake ni... tgk pun dah terliur.... yummy... mesti berselera alisya... :)
QasehnyaRania QasehnyaRania February 02, 2013
amboi hijo warnanya.. cantik bentuknya :)

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY February 02, 2013
Wah nmpk sedap..
Boleh la try nnti...
Puan Kutu Puan Kutu February 02, 2013
warna hijau tu yg buat nmpk menggoda..ini klu dlm bahasa melayu org panggil lempeng.hehe
Dylla Abas Dylla Abas February 02, 2013
agak stress m'baca entri ni dlm keadaan perut yg tgh lapa...adoiii >_<
ieda immi ieda immi February 02, 2013
wahh rajin ina buat
menyelerakan betul ! ;)
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey February 02, 2013
Sdp dan menarik la color die.. Leh try ni nnti. Print screen resepi nnti blik rumh leh buat
jaa jaa jaa jaa February 02, 2013
salam ina.. saje jer nak test.. nak tengok, id pengomen ni nama k.ja atau mahat sb kl k.ja nk folo yg keluar id mahat...xtau nk bt mcm mana...
CeqGu CeqGu February 02, 2013
Hehe sepesen mcm akak buat...mesti taruk gula sbb mls nak mencicah....pssssttt kalau nak lagi gebu guna tpg naik sendiri dan buh butter milk....butter milk tu susu segar + cuka makan
misshannajr misshannajr February 02, 2013
lamaaaaa sgttttt tak masuk blog kak ina..dah bertambah kaya raya dah akak..makin bling2 dah blog dengan intan berlian kihkih..semangat jer makan mentang2 la dah bebas dr pantang kan hehe..
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief February 03, 2013
wah nampak sedap pancakek tu...sedap2...boleh try kt qalief ni
syiela syiela February 03, 2013
amboi terliur nih.... bak sikit alisha :)
nanakimie nanakimie February 03, 2013
menarik dan ringkas,hee

boleh cuba ni sis^-^
myfreeminded myfreeminded February 04, 2013
Lapar lah pulak tgh2 malam ni tgk rupa pancake tu...
Fiza Rahman Fiza Rahman February 04, 2013
Nampak sedap. Saya selalu buat lempeng biasa jer.
Mrs Velentine Mrs Velentine February 04, 2013
MV pun baru2 ni buat lempeng..mmg sedap..
Deqla manjew Deqla manjew February 04, 2013
teringat doraemon.. hihi... nmpk sdp!
ayut ayut February 04, 2013
tu dia pancake buatan sendiri :) tetibe teringt wafer ==!
ros_reeza ros_reeza February 04, 2013
wsimple je ye cara buat nya.. nak cubalah...
Kak Ina, jadi cantik pulak bila ada bulat kat tengah tu.. hihii
Fieda Rafli Fieda Rafli February 05, 2013
tu dia ..kaler ijau tu..
Fieda Rafli Fieda Rafli February 05, 2013
tu dia ..kaler ijau tu..
Zie Zie February 05, 2013
menyelerakan nih... series tak pernah buat pancake... tempek pisang penah lah.. hehehe
Myra Jay Myra Jay February 05, 2013
Warna tu dah meriah, cantik dan menarik minat budak2 :D