Cucur Roti Gardenia


Saya memang suka masak.. sebab tu banyak je saya duk kongsi resepi dengan u all.. heheh.. Bukan pe, anak suka makan, ibu, of course lah suka masak kan.. hihii.. Kadang2 macam tak percaya yang saya ni dah tahu masak.. kalau u all nak tahu, sebelum kahwin, saya memang tak pandai masak.. semuanya mak saya yang uruskan.. saya sekadar tolong potong bawang, tu pun kalau mak suruh... adehhhh.. Tapi tu  la, sape cakap orang tak pandai masak lepas kawen tetap tak pandai masak.. Saya dah buktikan, lepas kawen saya dah pandai masak.. hihii.. Dah ikat perut suami dengan tali ropia... muahhahhaah

Hari ni nak share dengan u all cucur roti gardenia.. ehehhe.. Cara dia senang je.. sedap..!! Try la.. tapi tak tahulah u all camna kan.. sedap ni bagi tekak saya.. tekak orang lain, tak tau la.. hihii.. Ambik 4-5 keping roti, rendam dalam air masak.. tunggu kembang pastu hancur2kan dia.. Tepung gandum + garam + serbuk kari daging + soda bikarbonat + air + roti yang direndam + bawang + telur = buat macam u all buat cucur biasa.. pastu goreng (",).. Belum cuba, belum tau.. hihii

{ 46 comments.. read them below or add one }

izan mama mia izan mama mia February 04, 2013
bertuah anak n suami ina...hiihih..bak sepinggan...
deno deno February 04, 2013
first time dgr ... boleh cuba ni.. thanks akak :)
Mira Adzlia Mira Adzlia February 04, 2013
btol ke k.ina mse sblom kwen xpndi msk?hrp sy pun ley jd cm k.ina nnti...hihi....skrg hebat bagai chef tu :)
QueeN TerataI QueeN TerataI February 04, 2013
baguslah rajin memasak.. kena Queen yg malas ni hehehe kesian hubby Queen kan? dapur tu berasap bila hujung minggu je ina..
umi alya umi alya February 04, 2013
ada lagi? bak sini sepiring
diana diana February 04, 2013
roti tu tak mendap minyak ke kalau goreng??
tak pernah cub lagi nih..
nanti nak cuba la..
Nieyxzha Hassan Nieyxzha Hassan February 04, 2013
Wah! Bagus tul ina ni..tak pernah pulak buat cucur guna serbuk kari...harus try..nanti share lagi resepi simple camni..nieza pun selalu masak skang..anak dara kuat makan..hehe
sisR sisR February 04, 2013
Tak pernah lagi dgr cucur roti gardenia...kreatif sungguh ina...
wana wazm wana wazm February 04, 2013
rase camne nie ? nampak cam sedap jea. hehe
Hanida Moss Hanida Moss February 04, 2013
ni serius saya nak try. mcm sedap giler je rasa dia hee :D
laskar pelangi laskar pelangi February 04, 2013
wahhhh! first time tengok resepi buat cucur pakai roti ..kreatif;)
Tihara Tihara February 04, 2013
insha Allah nak cuba nanti..tq :)
Aisy Nasiha Aisy Nasiha February 04, 2013
resepi baru utk roti yg selalu dibuang xmakan... elak membaircblh buat mcm ni pulak
◕ D Y S H A  S A H H I R ◕ ◕ D Y S H A S A H H I R ◕ February 04, 2013
xpandai masak.. tp ada la gak minat masak
Mama Adam Mama Adam February 04, 2013
Rajinnya.... pos la sepiring
sa mic sa mic February 04, 2013
terliur pula , alahai nanti akan cuba buat andai masa mengizinkan, huhu
Budak Kampung Budak Kampung February 04, 2013
iman pon cm akk..skunk iman memang xreti masak smpai suruh mmbr belikan buke memasak
Nastyna Nastyna February 04, 2013
sekali tengok macam ciken nuget lak, dua kali tengok.. dah habis :p
azizah :) azizah :) February 04, 2013
wow... tak pernah dengar.. tapi resepi mudah..boleh cuba ni..
Cik Nur Cik Nur February 04, 2013
masak ni kena kreatif...
kalau kreatif insyaAllah menjadi...
ros_reeza ros_reeza February 04, 2013
tak pernah buat lagi ni ..
wah, kak Ina ikat ngan tali rapia gitu.. hhihihi
Fieda Rafli Fieda Rafli February 05, 2013
ina terer la..selalu jer share resepi simple2...mesti ramai yg nak cuba ni..
Deqla manjew Deqla manjew February 05, 2013
owhh kalo sdp kata ina, sdp la kan..kena cuba nih.. :)
Fiza Rahman Fiza Rahman February 05, 2013
Menarik nih. nnt nak try ☺☺
ayut ayut February 05, 2013
klu ayut memasak mcm terapi drpda tensen...hihihi..tu msak ikt mood tu...resepi baru ni... :)
Puan Kutu Puan Kutu February 05, 2013
bagus resepi ni nampak lain.roti pun boleh jadi cekodok..pandai ina cipta resepi..:)
Mrs Velentine Mrs Velentine February 05, 2013
wah mcm sedap..nnt nak try
Myra Jay Myra Jay February 05, 2013
klau kreatip + rajin, semua menjadi kan ? :)

wan nurul hezrina abd halim wan nurul hezrina abd halim February 05, 2013
ayat"belum cuba belum tau"tuh mcm sedap2..hehehe
QasehnyaRania QasehnyaRania February 05, 2013
tak pernah try pulak ..

betul tu ina janji kena ghajin kan..
lain orang lain tekak ghasanya.

seingat su belajar masak nasik goreng.. ye la su kan ank sulung, ppuan sorng pulak tu..
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey February 06, 2013
Mmg best masak. Antara rajin tak rajin je.. Tang reti tak reti tu mmg automatically boleh ubah jika ada usaha. Hehe
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief February 06, 2013
xpenah try lg cucur roti gadenia..kretip la kak ina ni hehe
Azi Azidah Azi Azidah February 07, 2013
wah first time baca resepi ni.. azi pn xpndi msk sblm kawin, la ni bolela skit2
shahdiana shahdiana February 22, 2013
ina rajin cipta resepi kan..tapi resepi ina memang simple..kelasss gitu....boleh try ni...yana biasa parut kentang je dalam bancuhan cucur tu...agak malas yana potong kecik-kecik kentang & humban dalam bancuhan...
AnonymousAnonymous February 10, 2014
Dah buat dah. Ermmnnn sedapppp :)
Rozaini Binti Mohd Rosli Rozaini Binti Mohd Rosli June 17, 2014
Sya bru je buat cucur roti ni..mmg sdp n lmbut sgt..ank sy umur 2thun suke sgt..hihi..time ksih ye rsipi nye..
Rozaini Binti Mohd Rosli Rozaini Binti Mohd Rosli June 17, 2014
Saya bru je buat..mmg sdap n lembut sgt2..anak sy umur 2 thun suke sgt..trime ksih resipi nye..hihihi
Rozaini Binti Mohd Rosli Rozaini Binti Mohd Rosli June 17, 2014
Sya bru je buat cucur roti ni..mmg sdp n lmbut sgt..ank sy umur 2thun suke sgt..hihi..time ksih ye rsipi nye..
Myra Jay Myra Jay July 02, 2014
Myra baru buat cucur roti ni semalam memang sedap.. tapi guna bahan yg ada kt rumah je.. xguna tepung.. roti sebagai base je ;)