Tips ajar anak free diapers bagi ibu2 bekerja

Kita ibu2 kalau nak mengajar anak2, tak kira apa sekalipun, hindarkan diri kita dari mempunyai alasan.. sekali sekala okla.. kalau selalu sangat, sian kat diri sendiri.. hihii.. (^_^) Kali ni nak bagi tips free diapers dekat u all yang bekerja... Macam saya ni tak bekerja, so, bolehlah ajar anak setiap hari kan.. Tapi macam u all yang bekerja, kalau nak free diapers, kadang2 akan ada alasan, "Saya bekerjalah, susah nak ajar free diapers"...

So, saya nak bagitahu u all, bila u all dah tekad nak free diapers anak, kalau tak dapat ajar sehari.. 2 3 jam sehari ajar free diapers pun dah ok... Jika u all tak dapat ajar di siang hari, ajar malam hari... Lepas mandi petang tu, u all free diapers anak u all sampai time dia nak tidur.. U all buat camtu hari2, InsyaAllah, anak u all akan cepat boleh free diapers... Takdalah u all just buat hujung minggu je.. lepas tu pakai pampers balik, hujung minggu free diapers balik.. takut nanti anak pun terkompius apa yang kita tengah ajar dia ni... kejap pakai kejap tak.. hihii Kalau u all ajar malam, at least dapat ajar hari2.. (",)

Sayang2.. percayalah, bila anak u all dah berjaya free diapers walaupun hanya  2 3 jam, tapi, u all akan rasa happy macam nak bagitahu satu dunia..!! hihii... Bila u all rasa happy, u all akan terus bersemangat untuk menjayakan misi free diapers ni...!!.. Yang penting, nak berjaya, haruslah ada kerajinan dalam diri.. jangan biarkan alasan menguasai diri.. cewahh.. hihiii

Lagi satu, u all kene pandai rebut peluang... saya bagi contoh, vontot anak u all ada ruam2.. bintik2 merah... so, kesianlah kalau nak bagi dia pakai pampers kan.. takda udara... nanti makin lambat baik vontot dia tu.. so, rebut peluang ni, untuk start ajar free diapers anak... yang penting, JANGAN ADA ALASAN DALAM DIRI KITA... JANGAN KATA ANAK TAK PAHAM... KENE INGAT, TAK PAHAM SEBAB KITA TAK AJAR...!! (^_^) Opssttt, ini untuk anak2 u all yang besar Alisha la yer bukan untuk anak yang besar Aqilah.. hihii


Tips ajar anak free diapers bagi ibu2 bekerja

{ 25 comments.. read them below or add one }

QueeN TerataI QueeN TerataI February 15, 2013
mcm sya permulaan praktikkan di hujung minggu.. bila hari biasa mmg 1 hari smp ke petg anak ada di taska kan.. so minta pengasuh kat taska tu x pakaikan pampers slps mandi sblh ptg tu...
Zie Zie February 15, 2013
heheh Dah tahu dah cikgu Ina kalau mengajar mesti power punya...hehehe

alhamdulillah Dania dah boleh tahan kencing dan bagitau walaupun pelatnya hehehe..

mula-mula kita asyik suruh dia.. tapi sekarang dia bagitau bila nak terkencing dan berak...

tidur malam pun dah boleh tahan sampai pagi..
Cute Mum Cute Mum February 15, 2013
dania dah start training diapers free.. kalau dengan kami sekrang memang tak pakai pampers kecuali nak tido.. kat rumah nenek die masih pakai sebab die tak nak cakap.. asyik terkencing jer.. takperlah.. slow2.. nanti oklah tue.
syawalsimpsons syawalsimpsons February 15, 2013
kalo syawal mmg sue kena ajari lebey ni
Mrs Velentine Mrs Velentine February 15, 2013
selalu buat bila sabtu ahad...sebab kalau nak buat hari kerja mmg susah..so kena buat time cuti..kena rajin jer
Deqla manjew Deqla manjew February 15, 2013
bagusnye ina ni dlm mengurus dan mengajar anak2.. inshaAllah deqla ada anak nnti deqla pratikkan...hihi...
Nad MamaZN Nad MamaZN February 15, 2013
Zakwan free diapers umo 4 thn huhu
Org ckp lmbt sgt tp xpe la sbb zakwan xbyk kerenah, xde kene cuci lantai lap sume
Nayli nk cuba lg awal la kalu boleh :)
lady scooter lady scooter February 15, 2013
salam, lama tak komen kat cik intan ni..he3...sy pon ibu yg bekerja..masa mula2 ajar ank sulung dulu,leh kata setiap jam sy akan tanye dia smada nak kencing @ tak.. sampai ank sy jadi rimas.he3... tapi lma2, dia berjaya gak manage bile rasa nak pi toilet..
izan mama mia izan mama mia February 15, 2013
mmemula nak ajar mmg payah...bila dah biasa..senang laa
Fieda Rafli Fieda Rafli February 15, 2013
lega kak fieda dh lepas..
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ February 15, 2013
salam k.ina..
terujanya cma..k.ina tau tak..cma start free diapers utk seri bila baca entri kak ina yg mula2 nk free diaperskan alisha..sungguh..dari ada perasaan malas tu, dah jadi bersemangat balik..

tgk skrg, seri dah free diapers waktu siang, cuma cma kena usaha lebih ckit utk mlm plk!
tenkiu tau kak ina..buat cma rasa bersemangat..

sekrg nk free diaperskan faiz dah xde alasan..faiz tgh tren ni..tp dh ade prkembngan positif tau..!
hihi..syioknya!
Haryati Faizal Haryati Faizal February 15, 2013
betul tu mcm anak yati pun br dok belajar, bl nak tido je dia mintak pki pampers... pastu ajar gak nak cuci sendiri pas buang air besar...
Cik Nur Cik Nur February 15, 2013
dalam mendidik bebas diapers ni, ibu2 kena byk sabar kan...

sbb akan byk dugaan...dan kena rajin.. :)
CeqGu CeqGu February 15, 2013
Alisha umur berapa start free diapers yer?
QA's ~ mamapapa QA's ~ mamapapa February 16, 2013
Setuju ngan tips ni...itula yg k'imi buat pda eechaa..:)
caliph shuriken caliph shuriken February 16, 2013
yup, ajar jaa.. diorg akan paham nanti tu ^^
Nora Karim Nora Karim February 16, 2013
Betul... kena rajin... jgn bg Alasan...
NoEn NoEn February 16, 2013
dapatkan juga kerjasama daripada pengasuh / taska...in shaa Allah akan berjaya...mcm sy w/pun kerja once dh start potty train, mmg terus xpakai diapers langsung...cikgu2 kat taska pun bg kerjasama...alhamdulillah mudah urusan
azizah :) azizah :) February 16, 2013
ibu2 kena rajin kan.. InsyaAllah bila ada anak kelak akan jijah praktikkan..
Puan Kutu Puan Kutu February 17, 2013
nak ajar anak potty training ni perlu byk sabar,pastu mulut kena sentiasa bercakap..yg plaing penting macam ina kata kena rajin..:)
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief February 17, 2013
nk seribu daya xnak seribu dalih kan..mcm wani ni kena ajar lebih la kat qalief huhu
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda February 18, 2013
Hannah dh free diapers..
cme time tido je pkai..
xreti lg nk ajar die xkencing mlm, huhu~...
Mimi Azirah Mimi Azirah February 18, 2013
Aina still pakai lg kak...skang dok mengajar dia utk free diapers...