Memuatkan ...

Petua hilangkan SELSEMA...

U all biasanya kalu anak2 selsema u all buat apa yer?.. Saya kebiasaannya, saya akan letak kunyit dekat hidung (",).. Kira ni macam salah satu petua untuk hentikan selsema lah..


Nampak tak batang hidung alisha yang kuning tu.. hahhaha... Saya letak sikit je kunyit dekat hidung dia tu, tapi lepas tu, dia suruh letak lagi.. tu yang jadi makin tebal tu.. kikikii.. Ohya, yang merah tepi mata alisha tu, sebab terkena kuku dia.. kikikii

U all pun boleh amalkan petua ni tau.. takdalah anak kita asal sakit sikit.. asal selsema sikit.. nak sumbat dengan ubat je.. (",) Petua nenek moyang kita pun mujarab jugak... (^_^) Macam alisha ni, pagi semalam , saya sapu kunyit.. lepas sapu, 2 3 kali bersin, masih lagi kuar hingus.. lepas tu terus tak kuar sampai hari ni.. Mujarab kan.. (',)

Cara dia senang je... U all ambik kunyit hidup & sapu kunyit tu dari batang hidung sampai ke ubun2.. itu je.. InsyaAllah lepas tu ok... (",) Tapi kalau tak ok, tak tahulah pulak saya kenapa.. tapi apa2 pun USAHA (",)

UPDATE : RASANYA PETUA NI BOLEH GUNA UNTUK ORANG DEWASA SEBAB SAYA PERNAH BUAT DEKAT MY DEAR TAPI BAB BERKESAN OR TAK, SAYA DAH LUPA.. KALAU TRY APA SALAHNYA KAN.. (",)

NAK TAHU PETUA LAIN UNTUK HILANGKAN SELSEMA & BATUK, U ALL BOLEH BACA KOMEN RAKAN2 SAYA DI ENTRY INI

NAK TENGOK ALAT PENYEDUT HINGUS BABY YANG SAYA GUNA UNTUK AQILAH, KLIK SINI

52 orang suka berlian:

Cinta Misteri berkata...

First time tahu psl petua ni. Biasanya klau ank CiM selsema, ktorg mmg ajar dia hembus kluarkn then makan ubat je.

Pn. Sheila@CC berkata...

bgs gak petua ni... xpernah dgr pun sblum nie... klu org tua mujarab tak... hehe

Sally Yatiey berkata...

Pernah dengar petua ni sebelum ni. :D Mujarab. hee

Dylla Abas berkata...

petua ni boleh apply kt org dewasa tak..? kebetulan tengah selesema ni :p

syawalsimpsons berkata...

syawal pon sama sue guna kunyit gak..tapi kalo batuk sue kasi madu...tp kena jugak sumbat ngan ubat n antiboitik...biasala...org tak cukup antibodi...gitu la gayanyer...

WanieysQalief berkata...

kak ina petua ni sama dengan petua mak wani...heheee...slalu juga wani letak kunyit klu qalief selsema :))

PinkUmmi berkata...

oo...tak tahu lak kunyit tuh leh ilangkan selsema...kalo org dewasa boleh tak guna petua nih IB?

Cik Nur berkata...

oo..kunyit hidup eh..
baru tahu petua ni..hihi

Cik Rongoks berkata...

seyes xtahu pon kunyit boleh hilangkan selsema.hukhuk

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P berkata...

eh Alisha mintak tebalkan? huhu dia engat mekap kot.. Insyaallah petua orang lama memang berkesan, sebab tu masih digunakan sehingga hari ni

Farah Shamsudin berkata...

kena amik tau ni.. farah kuar selesema tau,

umialya/k.tini berkata...

hidung alisha jaundis sudaa, hihihi

Nana berkata...

TQ for sharing...
Darwisy selsema tak ok lagi...
blh la saya cuba...

aimi berkata...

kalo selesema sb ngs blh x?? hihihiihih =) gurau je

Deq's Qienz berkata...

aha..sama gan petua mak kite jugak la..petua owg kampung kot..hehee

UniMeOw berkata...

oh,,baru taw petua ni!! :D

nt nak try kt kucg la..hik3...^_^

ieda berkata...

TQ dikk
akk pun pernah dgr petua nie ;)

anitadiana berkata...

tak pernah buat pulak..bagus ne ina...arisya kalu mandi pepagi mula lah selsema...tapi biasa kejap aje lah...

kawan cakap bubuh durian tu fresh rasanya..dia kata kuah santan/susu dan kuah gula melaka tu mcm biasa.....

Yumida berkata...

oooo...sy bru tahu...thanks...tp xde kunyit idup..kunyit serbuk blh x...

CtAyue berkata...

oo..bagus lah intan kongsi.sebab ayu pun tak tahu.. selalu duk bagi ubat je kat dia.kadang kesian jugak dia kena telan ubat je..lepas ni kalau dia selsema nak try buat cmni jugaklah.. wah alisya sgt bagus yer.lagi suka pulak dia.. :)

cerita anak kost berkata...

boleh di coba ini obatnya, untuk orang dewasa pun bisa ya. ehm, tapi kasihan itu bekas kuku yang ada di wajah alisha

jemarisuri berkata...

first time dengar biasa gak duk sapu vick je lah..hehe..

cian plak tengok alisha dh abis kuning hidung dia...^^

Qasey Honey berkata...

ingtkan kenapa la ngn budak comeii tu...tq sudi bkongsi petua tu..lps ni bleh la cuba..mmg tgh selsema pon skrg..hihi...

eita berkata...

baru tahu pasal ni

naim berkata...

betul ka akak?

Boleh share dgn abang naim.. hehe

Hilmirda Daud berkata...

Femes jugak petua ni kan... MIL Amy pun suruh buat mcm ni tp yg tak best tu, bila sapu kunyit dah tak handsome muka budak2 tu..

9n0L4 berkata...

bagi minum vitagen pun okey jugak. :)

ecadwinkyasha berkata...

kunyit tu hilang berapa lama lak?eca klu selsema,biar je..pastu mula la telinga ne gtl..huhuhu

Azi berkata...

sy tau petua ni tapi xpernah praktiskan.. itu namanya pemalas...hihihi

iKhRam berkata...

bgus ni..
nnt kalau dah tak de alternatif lain.. mmg akan gunakan petua ni..

tp esok g keje
mesti org bisik2..
sakit kuning ke mamat tu?? hahaha

SYAH'IZZAT berkata...

wow bagus petua ni :)

anisalya berkata...

selalu jugak buat kat anak2. tapi budak2 ni kalau selesema lama la jugak.

Tina Othman berkata...

dulu penah try tapi tak berkesan pun, kot emaknya tak sabar tak taulah hehe

sebab budak2 kan tak boleh makan ubat sangat, tu yg try kunyit tu

lynn kamarul berkata...

petua ni biasa buat kat budak kecik.. tahu jugak ... =)

Zie berkata...

Boleh cuba...tq dear... insyallh...kita yg rncng.. segala kptsan dtangn Allah.

Salmiza berkata...

penah dgr tp x amal guna kunyit... Kite guna minyak campur garam sket.. Pastu letak dekat hidung sket..ubun2 sket... InsyAllah..

fieda berkata...

bagus sungguh petua ni..kak fieda tak pernah try lagi..pasni blh try..

Mummy GreenyHouse berkata...

Penah buat tapi tak berkesan.. Mayb saya sapu tak sampai ubun2, cuma kat batang hidung je. :p
Lepas ni kena buat betul2.. :)

mimie.. berkata...

klu nak try pun mungkin masa cuti kot..sebab kang klu g keje dengan idung kuning macam tu, kena gelak dek org je nanti haha

klu kat anak ok laaa nk buat kan ^_^

Myra Jay berkata...

1st tiem dengaq petua ni Ina, boleh la amalkan petua ni, mudah tanpa ubat.

Budak2 dah la tak suka makan ubat :)

SumeSakan berkata...

Biasa dengar tp x prnah cuba...tu la kan zaman skang nih org lbih utama ubat ubatan..kkadag petua org lama ni pun ada yg mujarabnya...

Marya Yusof berkata...

Pernah apply pd Iman, Alhamdullillah kita berusaha DIA menyembuhkan :)))

Mama Adam berkata...

owh.... nak try la :)

MamaEma berkata...

a'ah..kunyit elok utk ubati selsema..sebab dia panaskan..

Masya berkata...

itulah masa amir kecik selalu gunakan cara ni.. dah bear ni pernah jugak cuba baru2 ni oklah... sebab dah besar x beranilah pulak nak cuba.. nnt bnyk tanyenye.. pening ibu nak jawab

Amni Naeim berkata...

Salam

sy nk cadangkan 1 krim untuk hilangkan selsema dgn cepat...
kalu berminat baca kat sini.

Bahan-bahan yang terkandung dalam DrSneez:
i. Curcuma Longa (Kunyit)
ii. Nigella Sativa (habbatus sauda)
iii. Foeniculum Vulgare (jintan)
iv. Coffea Arabica

Kenapa Krim? Bukan ke dh byk ubt selsema kat pasaran?
Jawapannya: Sapuan lebih mudah terutamanya pada kanak-kanak dan bayi yang tidak sesuai minum ubat. Kesan mengantuk TIADA. Dengan sapuan ia mengurangkan kesan sampingan pada badan berbanding ubatan minum. lagipun kesannya FANTASTIC!!
https://www.facebook.com/VariousBrandOfProduct

atau hubungi saya SHARIFAH 0143388017

Abdul Hafiz berkata...

Terima Kasih atas petua nya. Sy dh tahu sbb slalu tgk mak ltk kt hidung adik sy. Terima kasih ya. :D

Tanpa Nama berkata...

cara lain ada tak?

zara berkata...

Wah menarik ... Ada beza ker kalau guna kunyit serbuk dgn kunyit hidup ..

sHaRiNa eLyaNa berkata...

tips yg berguna bg mereka yg xsuka mkn ubat hehe

mizzura berkata...

Salam..ngah selesema ngan sakit tekakt ni..thanks petua n info.btw agaknye org india suke letak kunyit satu muka tu sebab..err..selesema dia makin teuk kottt...kikikiki...ala..nak cuba tp kang kuning je idong..dhla nk meeting ni..hehe

mizzura berkata...

Salam..ngah selesema ngan sakit tekakt ni..thanks petua n info.btw agaknye org india suke letak kunyit satu muka tu sebab..err..selesema dia makin teuk kottt...kikikiki...ala..nak cuba tp kang kuning je idong..dhla nk meeting ni..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...