Bubur sagu kuah susu lagi sedap rupanya.. (^_^)

Kuah penuh mangkuk saya letak.. hehehe

Sebelum ni saya pernah buat bubur sagu tapi tak menjadi.. hahhah... second time buat baru menjadi.. tapi masa tu buat bubur sagu kuah santan... Time ni, seronoklah jugak sebab dah menjadi.. (",).. TAPI third time ni lagi rasa seronok sebab menjadi + SEDAP... hahhah.. *Sekali sekala memuji diri sendiri.. kikikikii..

Bagi saya, Bubur sagu kuah susu ni lagi sedaplah dari kuah santan... sampai 3 mangkuk sekali saya hadap... adehhhhh... Tak menahan, sekarang ni makan banyak betoi saya.. semalam je, sekali hadap 3 keping roti canai + semangkuk tomyam campur... so, macamanalah sebulan tak naik sampai 2 kilo.. tak pasal2 nurse tulis berat guna pen dakwat merah... hehhehheh *tapi saya tak kisah.. kui kui kui

Cara buat bubur sagu ni sangat senang.. Mula2 kita rendam sagu hingga kembang lepas tu kita basuh sagu & masak sagu yang dah dicampur air sampai kembang... lepas tu, masuklah dalam bekas.. bila dah tak panas sangat, masukkan dalam peti ais.. (",).. Untuk KUAH PULAK... Masukkan susu cair + air + gula Melaka + gula pasir + esen vanila ke dalam periuk... bila gula dah cair, masukkan sedikit tepung jagung yang dah dibancuh dengan air... (untuk memekatkan kuah...).. Bila kuah dah sejuk, satukan sagu + kuah... Ohya, saya masukkan sagu + kuah yang dah disatukan tu dalam peti ais.. biar jadi sejuk.. sebab saya suka makan sejuk2.. sedapnya.... hihii...

P/s : Hari ni baru berkesempatan untuk bw.. so, nantikan kehadiran saya.. heheh


{ 52 comments.. read them below or add one }

Solehah Shamsuddin Solehah Shamsuddin June 09, 2012
solehah suka kuih sagu.meh bagi sini sikit.hehe
Aisy Nasiha Aisy Nasiha June 09, 2012
Ni bubur fav sy juga ni..dh lama xbuat n xmkn sb mls nk bt. Hehe
inazamri inazamri June 09, 2012
member ofis kak selalu bawah sagu ni ke opis bila ada majlis ape2.Tapi dia guna susu segar je dgn air gula merah.Akak pun pakai susu segar.Tak penah lg cuba resepi yg intan buat tu.
mamavogue mamavogue June 09, 2012
Uii ni alkisah mamavogue mase pregnantkan hakim dulh.. Susu + manis2 + sejuk2.. Mmg sedappp..
Gadis Gadis June 09, 2012
sedapnyer tengok...^_^
9n0L4 9n0L4 June 09, 2012
wahhhhh bw sambil mkn la ni. patutlah berderet komen. hehe. mekasihhhhh. ;)
Wanieys Wanieys June 09, 2012
menarik sungguh bubur sagu tu....nampak senang jer caranya :)
UniMeOw UniMeOw June 09, 2012
balik t nak try!!!aummm~
Sally Yatiey Sally Yatiey June 09, 2012
Sedapnya Bubur Sagu. Tak pernah makan bubur sagu lagi :D hee. Cara nak buatnya jugak nampak mudah :)
JunAina JunAina June 09, 2012
Mudah dan cepat bonusnya sedap. Nnati nak try, warna hijau tu meruntun kalbu.
Zie Zie June 09, 2012
Sedap... suka bubuh susu.. sebelum ni ltk santn...
adyna adyna June 09, 2012
akak suka sagu yang tak berkuah hehehe
izan mama mia izan mama mia June 09, 2012
bubur sagu ni sll saya buat warna pink sbb mia suka warna pink...hehhe..mmg sedap makan sejuk..
lurun namzar lurun namzar June 09, 2012
slalunya mkn ngan santan. kena jugak try guna susu nie.
ain nabila ain nabila June 09, 2012
lepas ni keluarkan resepi la nampaknya . hehe

join sini ^^

mrsaibis.blogspot.com
misshannajr misshannajr June 09, 2012
amboi mokcik sakan nampak..meleleh air liur tengok tau..sedap sgt tu..tapi makan kena la jaga akak..bahaya tau diabetes masa mengandung..yang lebih kesian baby pun boleh kena tempias tau..jaga makan ek! :)
farrah hayati farrah hayati June 09, 2012
wuuuu..menarik...
ase nak try buat gak la...
tgk pic pown ase nak makan dah...
CtAyue CtAyue June 09, 2012
mmg first time ayu tgk.mcm asam gumpal pulak erk..sedap tu kalau sejuk2 tu..ayu belum pernah buat lagi kuih pakai sagu ni.
ain vanilla ain vanilla June 09, 2012
nak jugakkkk .
suap kan ?? ahaha
nanti alisha gigit pulak sbb ibu dia suap orang lain ., hehehe .
*gurau je
PinkUmmi PinkUmmi June 09, 2012
seumur hidup PU tak pernah makan sagu nih..tengok pernah la...ciankan PU..hahaha
jemarisuri jemarisuri June 09, 2012
js slalu buat mmg guna susu cair sbb lg sedap..hihi..

tetiba plak teringin nk mkn sagu tu...huhu
Azi Azi June 10, 2012
wah sampai 3 keping roti canai sekali makan tu, selera ibu mengandung.. hi3

sy xpandai buat bubur2 ni tp bila baca resepi macam senang nnti boleh try.. :)
~emi~ ~emi~ June 10, 2012
Nak nakkkk. sedapnya.
anisalya anisalya June 10, 2012
boleh cuba jugak ni. tak apa. ina kurus. makan je la selagi boleh.
eita eita June 10, 2012
tengok pun dah tahu sedap....
mama_umar_maryam mama_umar_maryam June 10, 2012
feveret kami sagu gula melaka =)..mmg zt byk guna susu cair, even masak kari dan kurma pon, cubalah, mmg sedap ;)
saenake saenake June 10, 2012
wah saya baru tau ni makanan kayak gini... hahaha
zareliqa afiqa zareliqa afiqa June 10, 2012
Wahh! belum penah rasa lagi yang kuah susu.. macam sedap niey. Boleh cuba nanti^^
LYAfrina LYAfrina June 10, 2012
lya mmg xmkn bubur sagu ni... sedap eyh...
ADEEYA ADEEYA June 10, 2012
Me tak pernah makan tp nampak cam sedap jee.. terasa nak pergi mencari pulak.
Ummi Iman Ummi Iman June 10, 2012
Tak pernah mkn bubur sagu ;) mkn byk naik berat badan kira oklah kan.. Yg tak boleh mkn tu yg susah
Masya Masya June 11, 2012
kalau dimakan sejuk² memang sedapp.. lagi2 cuaca panas sekarang ni...
sHaR!Na eLyaNa sHaR!Na eLyaNa June 11, 2012
nmpk cm sdp ja..hehe..tp sha xpena rasa..
mimie.. mimie.. June 11, 2012
mak aii..sedapnye nampak...senang pulak tu cara buat dia..thanks kak ina share resepi yg ringkas ni ^_^
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI June 11, 2012
nk try buh susu lak pasni!tq kak.
lynn kamarul lynn kamarul June 11, 2012
x pandai masak ape2 jenis bubr.. kesian kat saya kan.. nampak cam sedap je =)
shahdiana shahdiana June 11, 2012
kita tak minat sagu....ina makan banyak pun keding je kot badan...heheheh
*azni* *azni* June 11, 2012
wow,menjejeh air liur tgk..hehe..sori lama tak singgah sini..sibuk sket pastu anak lepas sorang sorang sakit..sabar jela..huhu..
lizz lizz June 11, 2012
saya pernah buat bubur ni guna susu memang sedapkan kalo taruk lam peti kasi sejuk sikit memang bermangkuk-mangkuk habis...
Mummy GreenyHouse Mummy GreenyHouse June 11, 2012
sedapnya..tgk pic tetiba mcm nk mkn ni.. yummeh!
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat June 11, 2012
Bolehlah try nanti...tengok gambar pun sedap...
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat June 11, 2012
Bolehlah try nanti...tengok gambar pun sedap...
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat June 11, 2012
Bolehlah try nanti...tengok gambar pun sedap...
shida'R shida'R June 11, 2012
sedaplah sis..tp sagu shida xmkn la plak..xpe bubur lain ade hehee ^_^
fieda fieda June 11, 2012
kak fieda pun suka makan dgn susu..
Puan Kutu Puan Kutu June 11, 2012
sy mmg suka mkn sagu tp serius tak pernah buat seumur hidup..nti tggu bg sy dpt beraat badan ideal dulu baru bikin resepi ni semua.skang kena tahan nafsu dulu.haha...
anitadiana anitadiana June 11, 2012
tak pernah pakai susu ina..tadi kawan cakap resepi baru bubuh durian juga dalam sagu tu lagi best..tapi kak ita tak cuba lagi...ina cuba lah dulu ya...
permatabiru permatabiru July 24, 2014
selalunya kita panggil sagu gula melaka..
Maria Firdz Maria Firdz July 24, 2014
Wah.. Nk cuba jugalah nnt..
♥ Mrs. Secretary ♥ ♥ Mrs. Secretary ♥ July 24, 2014
sagu nie memang sedap.. farah selalu jugak buat.. makan dengan susu cair + gula merah.. letak ketoi ais sikit bg sejuk..perghhhh terangkat!! =D