Kuah penuh mangkuk saya letak.. hehehe
Sebelum ni saya pernah buat bubur sagu tapi tak menjadi.. hahhah... second time buat baru menjadi.. tapi masa tu buat bubur sagu kuah santan... Time ni, seronoklah jugak sebab dah menjadi.. (",).. TAPI third time ni lagi rasa seronok sebab menjadi + SEDAP... hahhah.. *Sekali sekala memuji diri sendiri.. kikikikii..
Bagi saya, Bubur sagu kuah susu ni lagi sedaplah dari kuah santan... sampai 3 mangkuk sekali saya hadap... adehhhhh... Tak menahan, sekarang ni makan banyak betoi saya.. semalam je, sekali hadap 3 keping roti canai + semangkuk tomyam campur... so, macamanalah sebulan tak naik sampai 2 kilo.. tak pasal2 nurse tulis berat guna pen dakwat merah... hehhehheh *tapi saya tak kisah.. kui kui kui
Cara buat bubur sagu ni sangat senang.. Mula2 kita rendam sagu hingga kembang lepas tu kita basuh sagu & masak sagu yang dah dicampur air sampai kembang... lepas tu, masuklah dalam bekas.. bila dah tak panas sangat, masukkan dalam peti ais.. (",).. Untuk KUAH PULAK... Masukkan susu cair + air + gula Melaka + gula pasir + esen vanila ke dalam periuk... bila gula dah cair, masukkan sedikit tepung jagung yang dah dibancuh dengan air... (untuk memekatkan kuah...).. Bila kuah dah sejuk, satukan sagu + kuah... Ohya, saya masukkan sagu + kuah yang dah disatukan tu dalam peti ais.. biar jadi sejuk.. sebab saya suka makan sejuk2.. sedapnya.... hihii...
P/s : Hari ni baru berkesempatan untuk bw.. so, nantikan kehadiran saya.. heheh