Cara saya dapatkan idea untuk buat entry (^_^)

Semalam IzanMamaMia ada bertanya saya, macamana saya dapatkan idea untuk buat 3 4 entry setiap hari... hihii.. Actually sebelum ni dah ada beberapa orang yang tanya.. cuma hari ni baru terpikir nak buat entry.. hehheh... Tapi saya bagitahu u all awal2 tau.. ini adalah CARA SAYA @ BLOG PERIBADI... orang lain maybe berbeza... tapi sedikit sebanyak, u all boleh jadikannya panduan (",)

Secara peribadinya, saya sendiri pun tak tahu macamana saya boleh ada idea untuk mengarang... kalau dulu, satu entry sehari pun susah.. sebab takda idea.. hahhahah... Yela u all.. blog saya ni blog personal.. cerita sendiri.. bukannya copy paste.. so, sedikit susah pada saya untuk cari banyak cerita... tapi tu la, tak sangka pulak sekarang boleh dapat 3 4 entry sehari.. hihii Maybe selama setahun setengah saya berblog ni, otak saya dah diasah kot.. kikikiiii....

First sekali,U all JANGAN PIKIR SESUATU YANG BERLAKU DALAM KEHIDUPAN U ALL TU SEBAGAI TIDAK LAYAK UNTUK DIJADIKAN ENTRY... Blog kita, milik kita... dah nama pun blog peribadi... tulis je kesemuanya.. kalau tak nanti, dah tua, tak mustahil kita sendiri dah lupa akan kejadian tu.. kalau kita tulis, pasti satu hari kita akan terbaca kembali sambil tersengih2.. hihii.. Sebagai contoh, Kita try buat kek tapi tak menjadi... kek tak naik... hihii... tulis je dalam blog... abadikan ia sebagai kenangan... yela, first time buat kek ooooo.... nanti tua2 senang nak senyum sorang2 depan komputer... muahhahahhahha

Kedua, BILA ADA JE SESUATU CERITA YANG BERLAKU DEKAT KITA, ANAK KITA OR KANDUNGAN KITA, TERUS JE KITA TAKE NOTE... U all boleh tulis keywords tu dalam handphone dulu ke, kat mana2 buku ke, kat draft ke.. suka hati lah... bila nak buat entry tu, barulah mengarang... (",) Sebagai contoh, gerakan pertama baby dalam kandungan kita... bila kita tulis dekat blog, at least dia boleh jadi kenangan... nanti anak kita tu pun tahu, segala perkembangan dia ketika dalam kandungan (",)

Ketiga, BILA U ALL TERLINTAS @ TERPIKIR SESUATU PUN, CEPAT2 TAKE NOTE JUGAK.. caranya sama jugak macam yang kedua tadi.. tulis keywords dulu... Sebagai contoh, U all rasa pening2 & loya2.. U all boleh buat entry tanya kengkawan.. apa punca u all rasa macam tu... nanti rakan2 kita semua akan bagi pendapatlah (",)

Ke empat, KAMERA SENTIASA BERADA BERHAMPIRAN U ALL.. bila anak2 buat apa2 aktiviti, terus je snap.. Ingat apa yang saya tulis yang FIRST tadi.. Jangan pikir ianya tak layak dijadikan entry... (",) Sebagai contoh... anak u all buat tumpah air & mereka lap semula lantai tu.. ambik je gambar... jadikannya entry jugak... kalau mereka tak lap pun, takpa, jadikan entry jugak, biar anak2 tahu perangai mereka ketika kecik2.. hihii

Ke lima, JIKA ADA ORANG2 TANYA U ALL APA2, JADIKAN JUGAK IANYA SEBAGAI ENTRY... Nanti semua orang tahu & boleh baca... maybe ada orang lain nak tahu, tapi mereka segan untuk bertanya... (",) Sebagai contoh, macam sekarang ni lah, IzanMamaMia tanya pasal idea buat entry... so, saya jadikannya entry untuk tatapan semua yang lain... muahhahhahha

Ini je lah antara cara yang saya lakukan... hihii.. Ohya, paling penting, menulis biar ikhlas.. jangan sesekali jadikan blog sebagai tempat untuk mengata orang or mengeluarkan kata2 yang kurang sopan.. Selalu berpegang pada kata2... "Sekali kita mengata orang, 10 kali orang mengata kita... sekali kita benci orang, 10 kali orang benci kita".... Haaaa tu diaaa.. dah melalut dah saya ni.. hihii.... Actually tu tips untuk dapatkan ramai pembaca @ pengomen... bila kita baik dengan orang, orang pasti baik dengan kita & seronok untuk bertandang ke rumah kita... (",)

P/s : BE ke 10 tahun 2012 (Libresse Pure Fresh) telah melekat di Blog IntaNBerliaN GA & Contest...




Cara saya dapatkan idea untuk buat entry (^_^)

{ 55 comments.. read them below or add one }

Myra Jay Myra Jay June 19, 2012
Kalau ada anak memang macam2 cerita boleh buat..

Mamcam Myra kalau ada Firas, rancak la blog bercerita, kalau tak, 1 hari 1 entry la jawabnya..hehehee
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI June 19, 2012
btol2 cara akk tu.. yui stju sgt cmtu..
permata biru permata biru June 19, 2012
tips yang berguna..boleh jadikan panduan..:)
Ummu Muhammad Ummu Muhammad June 19, 2012
intan kalau bab ni suami kite selalu gelakkan kite tau..yg tak tahan tu kamere tu..setiap kali kite snap bole die gelak2..sabo jelah..dah name blogger kan..sunyilah entry tanpa gamba keh8!
syawalsimpsons syawalsimpsons June 19, 2012
sama la macam sue...tapi tu la..kena jugak tengok tahap kerajinan tu tinggi mana...bukan ape..kengkadang tu 1 hari mmg ada 3, 4 idea yang nak buat untuk entry baru...tapi tahap kerajinan tu kengkadang merundum tu...
nur anis nur anis June 19, 2012
dulu saya segan je nak tulis macam-macam..tapi sekarang ni dah tak segan dah..apa nak tulis, tulis je..hehe
anitadiana anitadiana June 19, 2012
kak ita kekadang macam malu nak cite pasal family sangat coz kawan opis suka baca..lelaki atau perempuan...memang ne blog peribadi kita tu lah macam segan lah juga...
mrs mell mrs mell June 19, 2012
bila ada ide.. mase tade... bile mase ade.. ide lak tade.. haih! hahaha..
ecadwinkyasha ecadwinkyasha June 19, 2012
nak juga satu blog 3-4 entry sehari..tpi xde masa sungguh nak mengarang....kesibukan membataskan pergerakan....huhu
Deq's Qienz Deq's Qienz June 19, 2012
cara kita srupa..smpy kdg2 kn marah gan huby mau taknya asek snap pic jew..hahaaa..semua tuh kenangan walaupon skpg pic..hihii
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan June 19, 2012
betul3. sebab 1 hari kita mesti baca entry yang lepas2. tu kan kenangan :)
pinky pinky June 19, 2012
sll jugak buat mcm Intan buat... bila ada ms buat jer entry byk2...sbb kdg2 bl byk keja xsempat nk bt entry...so, blh autopublish jer nnt...
zachflazz zachflazz June 19, 2012
ini dia inspirasi.
bagus buat masukan saya, Intan..
izan mama mia izan mama mia June 19, 2012
tq ina...hehee..dah jadi entry pon cerita semalam yer...
saya nie..ada 2 blog nak kn jaga..blog GA tu ok lagi,..blog petua tu selalu tak ber'update'..hheheh...ok saya try cuba cara ina ni yer....hihiih
teratak hati teratak hati June 19, 2012
Sedikit sbnyak dh cba praktiklan cara intan berlian ni..apa yg trlintas semua jdikan entry..tapi nk update 3-4 entry shari tu sush skt la..cmane ek intan berlian bhgikan masa nk update,bw,masak,jaga alisha,kemas rumah,basuh kain..hehe..byk tnya pulak..cam saya ni hakim tu kecik lagi kot..
Azi Azi June 19, 2012
ada story tp kengkadang mls update trus lupa. btul kata intan kena buat note....
Aisy Nasiha Aisy Nasiha June 19, 2012
kagum jg tgk org selalu update blog dgn pelbagai cerita menarik.teruskan usaha..yg penting pembaca suka!
Kakzakie Kakzakie June 19, 2012
Apa yg kakak bimbang tak terlayan nak jenguk balik org yg komen pada N3 sebab itu kakak hadkan satu sehari...
Nida Nida June 19, 2012
Kak Nida memang respek kat Ina ni.. rajin dan sentiasa ada idea.. kalau Kak Nida ni kadang2 bahan ada tapi mood malas nak menaip, bila datang mood rajin.. bahan pula takde..
ieda ieda June 19, 2012
setuju yg akhir tuu dik ..
be good to each other .. insyaallah blog punn nampak keikhlasan dia ..
dan sure org suke bertandang .. ;)

akk suke share info2 dlm blog berbanding kisah peribadi .. yelah atas masing2 kan .. ad juga kisah peribadi yg x terlalu peribadi akk paparkan .. lebih dari tuu , biarlah rahsia ekeke ;)
Norzie hany Norzie hany June 19, 2012
Masing2 ada cara tersendiri,yang penting ikhlaskan Ina.
Tentang Kita Tentang Kita June 19, 2012
saya nie xde laptop sendiri jer..kalau ada mau 1 hari 10 entry saya buat (kalau larat la) ^__^..memandang keje kul 8 balik kul 5 ptg..errmmmm nak memasak lg...masa tuk diri sendiri pun xde
Zie Zie June 19, 2012
betul tu,kisah anak2 dan kisah sendiri yg banyak... tapi x lah banyak entry satu hari...
apapun ina memang blogger terbaik..
ayut ayut June 19, 2012
Akak mmg supermummy dh ni..ayut tgk pon byk je entry akak..sronok bace.dah blh bt mcm buku cite pon ada sbb skali entry tu..pjg bjela ayat yer..bestla cara akak.nnt leh jdkan panduan..happy blogging kak! :)
nita nita June 19, 2012
erm cam sama jer, nita dulupun terpikir cam tu juga...buat blog bukan sekadar untuk tatapan umum tapi utk tatapan kite kelak. tapi masa takde so tak banyak entrylah blog kite...
Thanks for the tips..anyway blog Ina memang best...^_^
sueshe sueshe June 19, 2012
begitu tips nye ye...alahaiiii sy nak karang satu entry satu hari pon xdapek..huhu..tp yg paling sy suke dtg blog ina sbb tulisannye sangat besar dan jelas..nak baca pon seronok sbb mata terbukak luas je..hihi
QueeN TerataI QueeN TerataI June 19, 2012
As for me mmg terhad 1 atau 2 entry je sehari.. bkn sbb xde idea.. idea tu ada byk cuma kekangan masa untuk menulis dan membalas kunjungan kerana jadual kerja yg padat di ofis.. :)
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P June 19, 2012
bagus info ni, walaupon diceritakan secara sempoi.. tapi PADAT ! :)
Haryati::Faizal Haryati::Faizal June 19, 2012
ermm...betul tu, blog kita ikut suke kita la tulis apa2 je pasal kita, keluarga kita,anak2 kita dan terpulang kepada sape nak baca, klu takmo baca takyah la baca kan.

idea kdg2 dtg tibe2, tak terjangka so, masa tu tulis je la dlm entry kan. tp bg yg bekerja macam sy susah gak, tak bley nak update selalu...klu ye pun kene curik2...payah...biasala ada sj reporter tak bergaji.
syiela syiela June 19, 2012
setuju sangat.. hehhehe akak ni kalau nak bercerita banyak sangat dengan karenah 4 hero tu tapi malas pulak jadinya
Ardini Humaira Ardini Humaira June 19, 2012
dni nyer idea sejak jadi surirumah selalu kering hehe
Nana Nana June 19, 2012
tq ina 4 sharing...saya pun tumpang sekaki ni...

nak ambik tips...hihi
PinkUmmi PinkUmmi June 19, 2012
idea IB nih memg bgus..PU akan praktikkan idea nih.hehehe
Wanieys Wanieys June 19, 2012
nice tips kak ina...betul kan apa yg berlaku dikeliling kita boleh jer dijadikan entry hihihi
::CIK LYNN:: ::CIK LYNN:: June 19, 2012
tq akak :) boleh jadi panduan sikit2 ni...tapi tu la...time study ni xboleh nak committed sangat...kena fokus study dulu :)
Ummi Iman Ummi Iman June 19, 2012
Saya byk idea tp masa tu susah sikit. Iman mmg marah kalau saya layan benda lain. Emo dia nanti ;) dah lama berblogging makin matang kan daya pemikiran.
ieedaz @ mama_isha ieedaz @ mama_isha June 19, 2012
sgt menarik entry ini!
yerla kan, blog tempat kite kongsi ape yg kite buat hari2.. selain dpt kawan dan kongsi idea camni..best!!!
wan nurul hezrina wan nurul hezrina June 19, 2012
pokoknya apapun keadaan bleh terus buat entry..hikhik..ina bape bulan dah?bape dah berat..hikhik..harap both baby n mama sihat
eintan nurfuzie eintan nurfuzie June 19, 2012
betul tu..cik en byk idea.. tp bila keje banyak..terbantut semua!
fieda fieda June 19, 2012
tu la ina..kalau ada anak kecik sng..byk karenah dorang..anak2 dh besar ni takder cite la sgt...

tapi ina ni dah jadi blogger terer dh ni..
fieda fieda June 19, 2012
ada be melekat kat blog ga..?agaknya kalau blog ga kak fieda ada iklan nuffnang mesti ada gak be ni..
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ June 19, 2012
huhu..tips yg berguna..cma ni 1 hari 1 entri pun payah..cerita tu ade..tp nak mula dan akhir dari mana je payah..
anisalya anisalya June 19, 2012
haha..btl sgt. cumanya bila berlaku spontan tak ingat nk snap. lps tu br terfikir pesal x snap pic.
iEdA iEdA June 19, 2012
kdg2 mmg xda idea gk nk update + xda ms gk...heeee
azizah :) azizah :) June 19, 2012
betul2.. dulu pasal wedding prep semua jijah citer..InsyaAllah kalau ada rezeki preggy akan jijah abadikan dlm ni jugak..

yelah blog ni umpama diari seharian kita kan..
eita eita June 19, 2012
betol2...blog kite kan ikut suke lah nak tulis citer apa...
bile bosan leh baca balik..
kenangan tu...
shida'R shida'R June 20, 2012
saya perasan kalo blog yg sudah bkeluarga mmg sng buat entri mcm personal yg belum kawen dgn life sndri yg... alahai semua org pun bt mcmmna sis? ade pndangan atau idea sis blh kongsi?
deno deno June 20, 2012
wah tips yg bagus! thanks akak :)
IntaNBerliaN IntaNBerliaN June 20, 2012
@shida'R

Sorry shida... akak tak paham la pulak maksud shida ni.. huhuu
Nurrul Nurrul June 20, 2012
Draft segala benda yang terlintas... ! Nurrul selalu gak buat cengini tapi lepas tuh buka balik.. lupa.. :>

hehe.. nice sharing !
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat June 20, 2012
hehehe...sokong jugak gan aa yg di tulis oleh ina...
Masz Sidek Masz Sidek June 20, 2012
tip yg bagus kak.... terima kasih sudi berkongsi.... :)
9n0L4 9n0L4 June 20, 2012
terbaikkkkkk. BE lagi ye. rezeki lagi. ;)
iizza iizza June 21, 2012
tip yg bagus ni..:)

tapi kekadang sy ni memang gitu la..bila x puas hati ngan seseorang tu.. terserlah juga la x suka sy tu kt blog..
Nora Karim Nora Karim October 15, 2012
ooo tq ina... akak banyak juga yang simpan dalam phone + buku kecik... tapi mmg susah nak masukkan dlm blog.. sebab masa nak dok depan laptop tu tak banyak la... hm... kena time management ni... :-)