Kompius dengan gerakan dalam perut...

Saya sekarang ni betoi2 kompius dengan gerakan dalam perut saya ni... Actually pada 28/05/2012 lagi saya dah start rasa gerakan ni tau... Saya kompius samada ianya adalah GERAKAN KANDUNGAN OR SEBALIKNYA... Yang buat saya kompius adalah, kalau saya dah mula rasa gerakan kandungan, takkanlah awal sangat sebabnya masa mula2 rasa tu baru gak 17minggu++ sedangkan masa Alisha dulu, 5 bulan baru saya rasa....

Lagi satu, kalau masa alisha dulu, saya rasa gerakan baby SEOLAH2 ADA ANGIN YANG MELETUP DALAM PERUT.. MACAM BEROMBAK GITU... emmm lebih kuranglah, tak berapa nak ingat dah sebenarnya ni... kikikiii... Tapi gerakan sekarang ni pulak, saya rasa macam, sesuatu BENDA YANG PADAT MELETUP & KADANG2 TU, SESUATU YANG KOSONG MELETUP... so, berbeza dari dulu la kan.. sebab time alisha cam angin2.. yang ni pulak padat2... adehhhh.... TAK RETI NAK EXPLAIN... kene bantai gelak dengan u all je saya ni.. muahahaaa

Gerakan ni ada dari 28/05/2012 sampai sekarang tapi kadang2 je la... tapi tak boleh nak agak pulak gerakan dia tu averagenya berapa kali... Emmm.. nak tanya u all gak ni, biasa, masa mula2 nak rasa gerakan baby tu, berapa jam/minit sekali baru baby gerak yer??... Maksud saya, ketika di awal2 pregnant.. baru nak gerak.. bukannya gerakan ketika baby dah besar... (",) Saya dah lupa la... dah hampir 2 tahun berlalu.. kikikiii

Saya terpikir, kalu baby, takkan awal sangat walaupun sememangnya saya tahu, ada je orang 4 bulan dah rasa gerakan... tapi nurse ada bagitahu, kalau perut kecik, memang lambat sikit baru rasa gerakan baby... habis tu, dalam perut saya ni gerakan apa pulak? Alahaiiiii....

P/s : Tak tahulah ibu2 paham or tak dengan apa yang saya tulis ni... saya tak reti nak explain...

U all masa mula2 rasa gerakan baby, macamana yer..  


Kompius dengan gerakan dalam perut...

{ 40 comments.. read them below or add one }

syawalsimpsons syawalsimpsons June 07, 2012
alahai ina peyot kiter dua samo ajo...time syawal dolu sue usia 6 bulan baru sue dapat rasa...tapi sekarang...waktu umo 4 bulan sue dah dpt.rasa...tp sikit2..lama2 sekarang ni asik la nak menendang bagai...kikiki..en asbeen teruja jee...kalo tak pegang peyot...boleh nampak je BB ngah tendang2 gitu...seawal 4 bulan dah boleh rasa dah...mungkin sebab kiter dah penah rasa gerakan sebelom ni...
ieda ieda June 07, 2012
adehhh macam mana nie intan
akk baca pun terbelit2 nak paham ekeke .. x per dikk asalkan x sakit dan menggah tuu ok layie
normal tuu .. macam2 dlm tuu , kita x tahu , janji x kuar apa2 yg mencurigakan intan sudah ..

lebihkan minum air masak dik , kurangkan manis dan masin ;)
insyaallahh sihat sehingga ke kelahiran ;)
eintan nurfuzie eintan nurfuzie June 07, 2012
TU GERAKAN OTOT MENANDAKAN LAPAR..HEKHEK
Cute Mum Cute Mum June 07, 2012
rasanya gerakan babylah tue..
uyun dulu pon tak pasti..
masa tue lebih kurang 18week..
doktor kata memang 2nd prengnant dapat rasa cepat..

http://mamiuyun.blogspot.com/2012/04/betul-ker-rasa-ini-rasa-pergerakan-baby.html
fieda fieda June 07, 2012
kak fieda pun lupe dah maklumlah dh lama tak beranak..hihi..tp kak fieda dulu rasa gerak2 gitu masa 4 bulan..mmg rasa mcm angin gerak2 dlm perut..tp yg ina ckp padat2 tu kak fieda tak dapat nk bayangkan camne..
Mummy GreenyHouse Mummy GreenyHouse June 07, 2012
hihi..betul la tu gerakkan baby kot.
sy anak 1st nk masuk 6 bulan baru rasa.. anak 2nd minggu belas2 jugak dah rasa.. tp rasa mcm angin2 gerak2..(tp confirm bukan angin, sbb tak kentut pun..hahaha)
ina rasa padat?no komen la pulak :)
(padat mknn sbb byk makan kot..hihi.gurau ye..~ :p)

tak ingat jugak camne bab yg kira2 gerakkan tu.. sbb yg hujung2 pun sy lupa nak kira sampai nurse marah..kih3.. :p
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P June 07, 2012
mesti gerakan baby tu.. takkan lah romabakan angin kan?? hehee.. best nya akak dah dua kali merasa :)
Doakan saya kak, sekarang tengah plan. kira2 pas raya baru boleh continue TTC.. duh ! lambat ! huhu
Wanieys Wanieys June 07, 2012
betul larh tu gerakan baby kot kak ina...wani dulu 4mths dh rasa...tp dh lupa plak berapa lama sekali baby baru gerak hehehehe
Mrs Lurve Mrs Lurve June 07, 2012
doc cktp masa 4 bulan dh boleh rasa sikit2 pergerakan baby
QueeN TerataI QueeN TerataI June 07, 2012
ntah2 angin dah masuk dlm perut kot.. sya pun x dpt nk pastikan.. saya dulu usia kandungan 5 bulan baru rasa gerakan..
mama irfan mama irfan June 07, 2012
saya time ngandungkan irfan, mula2 rasa gerakan cam da rama-rama dlm perut... huhu
izan mama mia izan mama mia June 07, 2012
saya dulu langsung tak tahu...yang baby yg bergerak sehingga doktor scan bagitahu...baby sedang bergerak..huhuhu...sebab perut saya cpt nampak walau baru 2 bln...walhal saya kurus jer...hihiih...tapi bila dah rasa baby gerak mmg teruja kan...
inazamri inazamri June 07, 2012
dah 9 thn tak mengandung ni so akak pun dah tak ingat sgt.kalau bukan baby yg gerak2 tu..maybe angin kot
Falsya Falsya June 07, 2012
wahhh..bestnye dh dpt rase2..but kalau x sure better gie klinik..
sueshe sueshe June 07, 2012
baby la gerak tuh..:)
syiela syiela June 07, 2012
adeh.. camne ni puas jugak nak memaham ni :)... rasanya gerakan baby kot tu.. selagi tak sakit jgn risau dear.. dia main bola kot kat dlm peyut tu.tu yg sampai meletup2 tu. hehehhehe

akak dulu masa awal2 ni baby suka timbul2 je. kejap hujung sna kejap ujung sni... kejap atas kejap bawah
Kakzakie Kakzakie June 07, 2012
Kakak rasalah intan kalau anak sulung biasa agak lambat sebab pertama kali rahim ada 'penghuni'. Tapi masuk anak kedua-ketiga-dan seterusnya akan lebih cepat sebab ruang rahim dah pernah ada isi. Kakak dulu pun sama. Anak kedua dan seterusnya juga akan lebih kuat rasa gerakannya... tunggulah makin lama makin terasa..

Best kan bila ada rasa gerakan itu..:)
Zie Zie June 07, 2012
meletoplah ombak lah macam2 ina ni... apapun rasanya minggu 16 dah dapat rasa gerakan baby.. cuma kita je yang tak pasti betul ke baby gerak atau bukan...
apapun lain org lain rasa gerakannya,,,
Aju Mohit Aju Mohit June 07, 2012
akak anak pertama 5 bulan lebih gerak, ke dua 5 bulan, ke 3 ni 4 bulan lebih, ni ina cakap pasal gerak2 ni, akak terasa ada sesuatu pulak gerak dalam peyut ni, hehehe apakah? ;)
Farah Shamsudin Farah Shamsudin June 07, 2012
gerakan baby kot. susah la nak cakap. sbb sy lum pernah merasainya lagi.. harapnya dapat merasainya dalam masa terdekat.
anisalya anisalya June 07, 2012
angin la tu. paten angin yang berbeza. hahaha... azfar dulu masuk 5 bulan baru dia btl2 aktif bagi tendangan gitu.
Masya Masya June 07, 2012
SAYA PUN DULU CONFIUS BAB BABY BERGERAK NI.. AMIR 4 BULAN DAH MULE TERASA DEGUPAN TU... TANYA DOKTOR BARULAH TAHU RUPENYA BBAY DAH MULA BERGERAK...
ecadwinkyasha ecadwinkyasha June 07, 2012
bkn grkn perut lapar ke?hehehe
lizz lizz June 07, 2012
gerakan baby tu...tengah aktif ..gerakan ader efek meletup ek...hehe
zachflazz zachflazz June 07, 2012
aduh, kalau saya tidak tahu ini apa. tapi apapun itu, tetaplah sihat semoga. iya kan? aamiin.
sukri sukri June 07, 2012
boboiboy sedang berlatih menggunakan jurus boboiboy kuasa tiga dalam perut tu.nanti nak berlawan ngan alien yang mai nak curi cokelat koko alisha..kah kah kah kah....
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat June 07, 2012
mungkin baby kot...beza anak pertama gan kedua mengandung..mungkin yg kedua nie terlebih aktif...tue yg cepat rasa...hihihi itu pendapat saya...
azizah :) azizah :) June 07, 2012
alamakk xde pegalaman.. tapi biasanya 4bulan dah ada rasa sikit2 kak..
anitadiana anitadiana June 07, 2012
kak ita rasa dalam 4 bulan ke atas boleh rasa pergerakan beby....mungkin ada yg lagi awal kot...
9n0L4 9n0L4 June 07, 2012
huhu. tak tahu bab gerakan ni. takde pengalaman lagi. :)
eita eita June 07, 2012
langsung tak tahu...
takde pengalaman..
huhuhu
aimi aimi June 08, 2012
hhihihiih nk komen gak walupon xd pegalaman...

tanye pada yng pakar =) dokter =)
shida'R shida'R June 08, 2012
huhu..amik pgalamn ibu2 diatas ni sbgai pelajran sya msa akn dtg..tq :)
misshannajr misshannajr June 08, 2012
bagi yang belum ada pengalaman ni rasa takut pula...ada yg kata angin..rama-rama..ombak pun ada huhuh..scary
MamaEma MamaEma June 08, 2012
agaknya gerakan angin dalam perut kot..hehehe
Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY June 08, 2012
gerakan baby la tu,

mmg anak kedua kita akan lebih elert sbb tu kita rasainya mcm awal, masa anak pertama kita x perasan sbb kita x pernah ada pengalaman, bila kita dh ada pengalaman setiap perubahan or apa saje berkaitan kandungan kita, kita akan lebih elert tau..ni k.eija pun rasai masa 2nd preggy dulu..
Azi Azi June 08, 2012
azi dh dua anak pun lupa la psl gerakan2 ni..sbb xtulis pn kat blog. bagusla intan tulis semua ni boleh baca tuk panduan masa depan.. kih kih kih
Puan Kutu Puan Kutu June 09, 2012
aduh mmg tak faham.haha..sy dulu masa aian dh besar baru rasa gerakan.mula2 tu tak pernah rasa rasanya..klu yg 2nd baby belum pregnant lagi.tak payah komen.muahaha..
PinkUmmi PinkUmmi June 09, 2012
gerakan baby baby tuh IB

second baby memg kite cpt rase pgrakann diorang...PU mcm tuh gak..mase aina dulu tak rse sgt bile pregnantkan auni 4 bln dh rse die gerak2.
Nurulizzuwana Shamsuri Nurulizzuwana Shamsuri June 15, 2016
rasa mcm angin meletup2 pus..pus..kan dalam perut?sy pun rasa mcm tu..tp sy br msk 8weeks..ni ank ketiga.org kata..lau da pernah pregnant..mmg akan rs lbh cpt..berbanding kita pregnant ank sulong dulu..xtau la kan :)