Macamana nak buat donut yang "liat2" ni yer...?


Saya memang penggemar DONUT tapi bukan donut yang macam orang lain suka tu... Saya suka donut yang jenis kulit 'berkedut2' macam gambar dekat atas ni.. Tapi nak jumpa donut macam ni... MasyaAllah.. susah betoi.. bertahun dah saya tak jumpa.. akhirnya, hari isnin baru ni saya jumpa kembali.. Saya beli 2 ketoi.. seketoi RM1.80..  makan sorang2.. muahhahahhah..


Sangat puas dapat makan... U all tahu tak macamana nak buat donut macam ni yer..? Ini bukan donut yang biasa kita makan 3 ketoi RM1 tu tau.. yang biasa kita beli pagi2 tu, donut tu jenis gebu kan.. kulit dia pun licin je kan... bila makan, dekat luar macam keras tapi isi dalam lembut kan.. BUKAN DONUT TU TAU...


Donut yang ni lain... kulit & isi, sama2 lembut... Saya jumpa donut ni pun dekat kedai kek & roti.. kedai biasa2 je.. bukan yang jenis kedai kek glamer2 tu...


Donut ni, bila kita dah penyet dia, dia akan maintain penyet macam tu jugak.. dah tak naik2 semula.. (tengok gambo atas tu yang dah saya penyet sikit..).. Rasa dia "liat2"... kalu yang kita beli pagi2 tu, rasa dia gebu kan... tapi donut ni memang sedap.. apa bahan mereka letak yer..:?.. Eh, u all pernah makan or dapat imagine tak donut saya ni ek.. hihiii...

{ 49 comments.. read them below or add one }

ariana ariana June 07, 2012
ke macam yg big apple tu..sedap..akak suka..sampai dh ketagih skrg..:)
Pn. Sheila@CC Pn. Sheila@CC June 07, 2012
akak pun xtau camana nk buat donat gebu ni, donat 3 seringgit pernah la buat... hehe
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI June 07, 2012
xtau bahan apa coz tak pernh try buat..huhu
lizz lizz June 07, 2012
donut ni saiz dier besarkan...saya selalu beli kat pasar malam kat umah anak2 suker sangat rasernyer seketul rm 1...

buat donut yg gebu tu taula buat..donut berkedut cenggini tak tau lak rasernyer taruk mauripan lebih kot n perap lamer sikit..entah rasernyerlakan...
Falsya Falsya June 07, 2012
dh lama rasenye xmakan donut mcm tuh..falsya tau makan je tp xtau buat..hehe..
Wanieys Wanieys June 07, 2012
pernah mkn kak ina...kt kedai kek besa jer ada juall..betul2 bila tekan donut tu dh xnaik kan dia penyet je hihihi
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat June 07, 2012
pernah jugak makan donut penyek nie memang sedap...cik rose pun tak tahu nak membuatnya...
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan June 07, 2012
pernah, lebih kurang macam kuih cakoi liatnya :) hehe yeke?
azizah :) azizah :) June 07, 2012
jijah selalu makan donut ni kak.. kat kedai kek o roti je ada kak... rm1 satu.. memang gebu,sedap!
ecadwinkyasha ecadwinkyasha June 07, 2012
mak aii..gebu..tpi eca suka makan donut big apple je..terbaik..xla manis sgt..pastu donut dia mmg sedap dan senang nak makan..berbanding donkin' donut..tu keras.xsuka..
ieda ieda June 07, 2012
payah nak dpt donut yg kualiti dia baik dan lembut , biasa beli cepat sgt keras kan intan .. huhuhu
Deq's Qienz Deq's Qienz June 07, 2012
wahhh..suka mkn donut ek..sy xpndy wat pndy mkn jew..kalo dapat donut big epal lagi marvelousss
PinkUmmi PinkUmmi June 07, 2012
tak pernah makan donut nih pun..hehehe..mcm sdap je...IB kalo nak tau resipi donut nih why not tny org yg jual tuh resipi dia...
lynn kamarul lynn kamarul June 07, 2012
tengah bayangkan apa la rasa donut ni.. hehe x biasa jmp sebenarnya tp utk ibu mengandung mesti teringin mkan ;)
fieda fieda June 07, 2012
pernah gak jumpe donut ni..mmg sedap..kak fieda rasa kat bakery2 jer ada jual ni..
anitadiana anitadiana June 07, 2012
sedapnya..kak ita pun bukan minat sangat donat yg mcm -macam tu..suka yg mcm ne aje..pakai mauripan banyak kot..lembut sampai ke petang...
Fai Shaklee Fai Shaklee June 07, 2012
tak pernah makan lagi donut ni.. hihi
Masz Sidek Masz Sidek June 07, 2012
sy selalu makan donut yg biasa2 jer...
donat jenis ni memang sy jarang jumpa...
adyna adyna June 07, 2012
tak pernah buat donut lagi... tapi suka donut big apple ^_^
Mrs Lurve Mrs Lurve June 07, 2012
ehh..rasanya tau donut nie mcm mana, gebu dan lembut jer..tp xtau nak wat mcm ne hehehe
pena rozie pena rozie June 07, 2012
pernah buat donut. tp tak pernah jadi.huk3...
Zie Zie June 07, 2012
Donut pulak.. macam2 ina ni....
Nak ajr buat tu rumit sket... kena buat entry khas... chewahhh... tapi kkzie suka yg gebus... hehe... kalau nk beli pulk kat jaln nk pi gian sp tu ada satu kedai tu dia jual donut dan pak tongkol... memng mcm yg ina nk.... sedap coz dia goreng pns2 dan kita boleh ngap pns2 ...kedai tu bukk petang... kul 3 keatas... sebelh gerai tu ada jual bihun sup... jln nk ke merbok tu... ha jln tu lh...
Zie Zie June 07, 2012
ok semoga jumpa kedai tu... kalau konfius jalan tu calling2 key..
anisalya anisalya June 07, 2012
hehehe... tak tau la pulak ina. akak makan je donut apa yang ada. donut kentang suka la.
SumeSakan SumeSakan June 07, 2012
Adoyai....sedapnya intan...pernah mkn kot sekali dulu...pastu x dpt dah...mn nak cr nih....lapor trus
jemarisuri jemarisuri June 07, 2012
tak tahu la plak tp js mkn je tak kisah donut apa...hihi..

**IB hadiah tu js dh pos jam 3 ptg tadi ye...^^
delarocha delarocha June 07, 2012
klu nak donut, saya ke big apple je
Qasey Honey Qasey Honey June 07, 2012
aduyaiii...geram pulak tgk donut tu...QH pon suka jugak donut jenis ni..biase kt kedai roti la bru jmpa donut jenis ni...kalau buat sdri xjmpa lg resepi cmni...kne cari resepi ni spi ke lubang tenet ni...haha..apelgi jom skodeng..
ayut ayut June 07, 2012
wahwahwahwahhh!!!gebu benor gaya donut ye..ayut reti bt donut yg biasa2 tu je..yg ni xtau...:( nanti klu akak dah tahu leh share gan ayut ea..hihihi.best gak nak try nnt. :)
Papa Mifz Papa Mifz June 07, 2012
papa mifz tau makan jer...sori tak dapek nak tolong...huhu
ummiarissa ummiarissa June 07, 2012
agaknya dia buh pelembut roti kot..biasa donut lembut luar dalam ni jiran akak penah buat tapi kecik..tengok cara dia buat waktu nak bentukkan tu pun nampak lembek je..taklah bulat sangat macam donut,tapi resepi biasa je tengoknya..
9n0L4 9n0L4 June 07, 2012
hihi. tak tahu pulak ade donut liat. :)
Farah Shamsudin Farah Shamsudin June 07, 2012
farah jua sangat sukakan donut ini! tp tau makan je.. nk wat mmg xtau
ainnoraini ainnoraini June 07, 2012
Suka donut big apple...baunya harummmm...terus tergoda nk membelinya tuuu....
deno deno June 07, 2012
donut? mak deno selalu jugak buat donut... akak nak resepi ke? nanti deno cuba tanya mak deno ye kak :)
eita eita June 07, 2012
fail..bab2 melibatkan donut...
aimi aimi June 08, 2012
pnah mkn tp xtaw cm ner nk wt :)
shida'R shida'R June 08, 2012
aduihh besarnyee donut ni hahaa..cam nk mkn lappy nih ^_^
...sWeeT uMi... ...sWeeT uMi... June 08, 2012
huhuhu nangis dulu sebelum pe pe...tak dpt nak tolong sbb umi tak pernah wat donut..maklumla terlebey rajin ....tak pe hope pasni dpt la apa yg ina idamkan tu (^_^)
jemarisuri jemarisuri June 08, 2012
sedapnya donut tu...hihi
Gen2Merah Gen2Merah June 08, 2012
saya pun xtau nak buat.. yang saya tahu makan je.. ehehehe...
KasihDariLaut KasihDariLaut June 08, 2012
donut memang best.. hehe x kire la ape spesies sekalipun
MamaEma MamaEma June 08, 2012
akak pun sukan makan donut...tp bila biarkan lama sangat dah tak best..sebab gula dia dah cairkan..si anak pula suka jilat gula pada donut saja
Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY June 08, 2012
k.eija pandai makan jerk, buat x pandai..heheh

donut ni mmg sedap, tp k.eija xde la peminat donut sgt..
Azi Azi June 08, 2012
donut yang macam mana ni eh.. mungkin penah jumpa tapi sbb xsuka buat xtahu jer la ...hi3
sy suka donut yang kat king, ada coklat atas dia tu...
Puan Kutu Puan Kutu June 09, 2012
sy mmg fail buat donut..klu buat pun aiman n en suami tak suka sgt.sy sorg je hadap.keke..

mmg tahu n dpt imagine,tak payah buatlah ina.beli jer.haha..
jaakechik jaakechik November 18, 2012
donut yg mcm ni buat cicah air teh o panas, sedap kan? tapi jaa suka lagi donut big Apple tu.... meleleh...haha
Cik Nur Shaz. Cik Nur Shaz. January 13, 2014
resepi dia sama macam kuih cakoi @ cakui tu kot . penah dgr tak kuih tu? . liat2 , sedap , tekstur pun lebih kurang . peberet . heehe
mrsfadli mrsfadli March 20, 2015
Sis dah tahu ke rahsia dia? Guna tepung high protein Dan teknik sponge & dough sis. :-)