Wajah Alisha tidur tanpa merasai susu ibu...



Sampai sekarang Alisha masih lagi belum minum susu badan.. bukan dia tak nak tapi saya yang tak bagi.. Bila dia mintak, saya sentiasa sibukkan diri.. Saya bagi dia minum susu Anmum.. Gambar dekat atas ni, saya baru je ambik.. sekarang ni alisha tengah tidur (",)

Tadi, pukul 1 lebih saya dah siap letak asam jawa dekat nipple.. sebab saya tahu, pukul 2 lebih nanti, alisha pasti nak tidur & saya tahu pasti dia minta susu badan... Memang betoi pun u all.. bila dia nak tidur, dia datang dekat saya & selak baju & dia perasan ada asam jawa dekat nipple.. hahahah... Yang bagus tu, dia siap buang lagi asam jawa tu.. & dia hisap.. sekali, rasa asam jawa tu masih ada, terus tak jadi.. ekkekkek (",)

Last2 dia merengek nak tidur.. tapi entah macamana dia boleh ambik tuala dia & bagi saya... saya sendiri tak tahu apa motifnya.. tapi saya ambik tuala tu & tuam dekat dahi alisha.. itupun sebabnya dia tunjuk kepala dia.. Ohya, tuam yang saya maksudkan tu... kira macam saya gumpal2 tuala tu & hembus nafas dekat tuala tu & tekap dekat dahi alisha... sambil2 tuam tu, saya usap2 rambut dia dari depan ke belakang.. Last2 dia terus terlena di atas peha saya... (",)

Alisha anak yang baik.. Sayang alisha.. walaupun saya rasa macam kejamnya diri ni.. tapi alisha sikit sebanyak macam memahami... Ohya, arini alisha minum susu anmum sampai 10 or 11 oz... banyak dari sebelum ni... (",) Emmm jika Alisha berhenti terus menyusu badan.. Ini bermakna, ALISHA TELAH MENYUSU BADAN SELAMA SETAHUN 9 BULAN 14 HARI... Alhamdullah.. dah bersyukur dengan rezeki yang DIA bagi untuk Alisha... (",)

P/s : Dalam hati tetap masih tak boleh hilang rasa sedih setiap kali tengok muka alisha

{ 59 comments.. read them below or add one }

Wanieys Wanieys June 20, 2012
aduh kak ina napa letak gambar alisha tgh tidur tu sayu jer hati wani tengok....kesian sgt kat dia tp nk buat mcm mana kan...nanti alisha akan jadi kakak yg baik :)
Myra Jay Myra Jay June 20, 2012
iNA TAK KEJAM LA, JANGAN ANGGAP DIRI MACAM TU YE..

aLISHA KENA BIASAKAN DIRI SEBAGAI KAKAK KAN :)


Sori caps lock pulak, ni sambil2 buat keje opis ha.. :) Malas nak cancel then type semula; )
mama irfan mama irfan June 20, 2012
alahai sedihnya baca kisah ina... hanya ibu yg penah nyusu badan ja paham perasaan ni... walaupon saya still BF, tp x dapat bayangkan nanti bila anak da x minum susu kita... sedihnya...
Cik Nur Cik Nur June 20, 2012
sian tgk wjah alisha sedang lena..
sedih pula rasanya..

tapi xpe, ajar alisha pelan2 ye.
lama2 biasalah tu...
anisalya anisalya June 20, 2012
jangan sedih2. ikut hati mmg nak bagi kan? tapi kalau lambat nanti takut dia terbiasa sangat pulak macam budak dua beradik ni. 2 tahun 7 bulan baru boleh berhenti ngombeng. kalau tak berebut la malam2. adeh...
ieedaz @ mama_isha ieedaz @ mama_isha June 20, 2012
jgnla guna word kejam tu..
mmgla sedih kan, bersabar yer..
insyAllah lame2 alisha akan terima keadaan tu..
Zie Zie June 20, 2012
Alolo siannya dia... tak pa susu anmum pun sdap jgk...
Si Matatajam Si Matatajam June 20, 2012
Sayu ja M tgk...hu hu...tapi tak pa putus susu awal2 nanti tak teruk sgt.. Sebab lagi lama dia bf lagi susah nk putus susu. Cam Khalish dulu lajak ke 3 thn tu...
Deq's Qienz Deq's Qienz June 20, 2012
cian tgk pic dia..awak tak kejam la dear, kalo kite pregnant, mmg kite kena stop kasi si kakak BF dahh..mmg kena jugak walaupon kite xsmpy ati..sabaq yerr..sementara jew..
inazamri inazamri June 20, 2012
sayunya hati akak tengok muka alisha tu.
sueshe sueshe June 20, 2012
sayunye tgk muke alisha tido..
permata biru permata biru June 20, 2012
xpa jgn sedih..alisha dah besar..dah boleh pisahkan dr susu badan pun kan dah nak masuk 2tahun..lama juga alisha menyusu badan kan.
fiza fiza June 20, 2012
Be strong dear. Mukan senang nak cerai susu nih, daku dah merasainya. Hati kena kering.
ecadwinkyasha ecadwinkyasha June 20, 2012
sayunya tengok alisha mcm tu kak...aduhhh,apa leh buat ne.sian alisha.
Mummy GreenyHouse Mummy GreenyHouse June 20, 2012
sayu juga tgk alisha tidur ni..
takpe ina, jgn layan sgt perasaan tu.
takde kejam pun..utk kebaikan juga.Alisha big girl.. :)

p/s: Lama juga Alisha dapat menyusu badan.. My Aleesya dulu 6 bulan je. Yg Aneesa ni, susu pun semakin merundum dah..huu~
Izan Ishak Izan Ishak June 20, 2012
it's okay ina... jangan sedih2 sangat ye. moga2 alisha dpt faham apa yg ibu buat adalah utk kebaikannya juga.
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P June 20, 2012
lena Alisha tidur walaupon tak dapat nenen..
Mrs Lurve Mrs Lurve June 20, 2012
tgk muka alisha, rasa mcm tacing pulak..xpelah, alisha dh nak jd kakak, ibu kena kuat..
Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine June 20, 2012
al ciannye die.. nampak betul letih... sabr ye kak..
pinky pinky June 20, 2012
waduh...... kesiannya...

sedih pulak tengok muka Alisha tu...;(
fieda fieda June 20, 2012
tgk anak tgh tido gini mmg sayu dibuatnya..huhu..
ieda ieda June 20, 2012
aah setuju ngan MJ tuu
bukan kejam dikkk
thats the best , sbb dia dah nak ada adik kan
nanti berebut lak ngan adik dia ekke
its ok .. nanti dia dah biasa , dah ok dahh ..;)
she's ready to be sister ;))
izan mama mia izan mama mia June 20, 2012
kena tabah,..ina..mmg cantu budak baru bercerai susu, manja sikit..lama2 nanti..dia dh tak kisah dah....so jgn sedey2 tau..ingat yg dalam perut tu sama..kan ina..
Haryati::Faizal Haryati::Faizal June 20, 2012
sayunya...

yati menyusu badan kat fawwaz sampai dia 2thn 2 bulan...
pinky pinky June 20, 2012
kesian Alisha....;(
Prettywrite Prettywrite June 20, 2012
sebak pulak baca..mmg gitu kan..kalo yana tengok anak2 buah pun umi diorang nak cerai susu tu siap letak kapurlah apa..kita yang berair mata tengok..huhu
Nida Mohd Nida Mohd June 20, 2012
sayu dan sebak tgk gmbr alisha tgh tido..kesian mmg kesian tp nak tak nak terpaksa buat jugak..tabah dan kuatkn smgt ye IB..Insyaallah dia akan faham nnt..
Ena Qalinsya Ena Qalinsya June 20, 2012
yang, nape nak hentikan menyusu?
sian alisha....
tapi mayb u tau nape u buat demikian bukan utk menganiayainya tapi utk kbaikan bsama kan..
takpela.. arap2 alisha faham...
kak tini (umialya) kak tini (umialya) June 20, 2012
sedihnya hati ni, terbayang wajah di Alya, gamaknya ginilah wajah dia jika hentikan susu ibu..
LiYa HaNiF :: LiYa HaNiF :: June 20, 2012
alahaiii. tk pe untuk kebaikan anak2 juga kan... pengorbanan kakak tuk adik ^_~
ros_reeza ros_reeza June 20, 2012
Salam perkenalan :)

Sayu je tengok wajah Alisya :(
JunAina JunAina June 20, 2012
Anak pompuan akak menyusu sampai 2 tahun lebih, anak lelaki setakat 6 bulan tetapi yang menyusu lama tulah paling keras hatinya.
azizah :) azizah :) June 20, 2012
memang sedih kak.. tapi nak buat camner kesihatan akak n baby kena jaga gak.. alisha kena biasakan diri jadi kakak :)
saffiya_aleesya @ echa saffiya_aleesya @ echa June 20, 2012
sian plak kat alisha kan..takpe laa lama2 biasa laa tu kak. ;-)
Joanna Yunus Joanna Yunus June 20, 2012
Alahai sian nya alisha.... Tak pe alisya dah besar....
aimi aimi June 20, 2012
rse sedih yg cm ner ek???? hihiihhihi...... xd pengalaman =)
Tihara Tihara June 20, 2012
mesti sayu hati tp demi kebaikan..kena fikirkan pro nya juga yea ina.. :)
Papa Mifz Papa Mifz June 20, 2012
Alisha kan dah besar...tat y la sikit sebanyak dio memahami...:)
9n0L4 9n0L4 June 20, 2012
nnt sikit mase lagi, die akan bese la tu insha Allah dear. ;)
LYAfrina LYAfrina June 20, 2012
mmg kt akn merasa sedih bila tpaksa lps kan sesuatu y selalu kt buat.. tp smuanya ada sebab n kbaikkannya.. insyallah..lps ni alisha akn makin ok..permulaan..mmg mcm ni sket kan
Rtp Farra Arisha Rtp Farra Arisha June 20, 2012
kasihan Alisha. :( apapun, semoga Alisha tumbuh menjadi seorang anak yang sehat, pintar dan solehah. :)
Wanieys Wanieys June 20, 2012
kak ina wani tag kak ina disini :)

http://winkwinkwinky.blogspot.com/2012/06/segmen-sekejap-nasz-blog-pilihan-saya.html
Nur-nba Nur-nba June 20, 2012
Ina dah buat terbaik untuk Alisha.. Jangan rasa bersalah ye..
NASZ NASZ June 20, 2012
taktik terbaik.

From,

Nasz

MOHD NASER.COM
jemarisuri jemarisuri June 20, 2012
huhu...sedih plak tengok muka alisha time tido ni...suka tatap wajah anak time tido...timbul keinsafan kejap...^^
shida'R shida'R June 21, 2012
susu anmum pun ok tuk budak baya alisha..kne biasakn juga kan sis...insyallah lama2 dia ok sis..jgn sedih2 ye :)
deno deno June 21, 2012
kesian je bila tengok muka alisha sedang tido...
AkmaFaizal AkmaFaizal June 21, 2012
anak saye dah berenti minum BF..tp still nak nyoyot gak bila dia nak tido..BF pun bukannye ade time preggy ni..tp dia nak gak..utk layan buat tido...sabo ajelah
Ummi Iman Ummi Iman June 21, 2012
Sayu je tgk muka dia..
syiela syiela June 21, 2012
Bukan kejam dear.. jgn anggap diri camtu ye...

kesian tengok wajah suci alisha
Gen2Merah Gen2Merah June 21, 2012
Sayu tgok gmbr alisha mcm tu
lov-note lov-note June 21, 2012
aduhh sedeyh je bca story ni..lebeyh sedeyh bile nengok wjh bby girl yg tdo tu.. T_T
Azi Azi June 21, 2012
xpe intan buat semua ni demi alisha dn bby dlm kandungan tu...
anitadiana anitadiana June 21, 2012
sucinya tengok muka alisha yg sedang lena tido..
wan nurul hezrina wan nurul hezrina June 21, 2012
nurul faham situasi ini sbb dah rasa sebelumnie..sedih btul rasanya
Aisy Nasiha Aisy Nasiha June 21, 2012
tahniah....wlaupun berat hati tapi berjaya jua tak menyusu..
iizza iizza June 21, 2012
sayu jer kan..xper la rasanya dh cukup lama dia menyusu badan tu..x la ralat sangat..
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat June 25, 2012
berjaya jugak ya...walaupun berat hati....kecian alisha...