Kastard Labu

Apa je makanan yang berasaskan labu.. bagilah saya.. semua saya makan.. paling suka LEPAT LABU... tapi nak jumpa tu susah pulak.. adehhh.. ni yang tiba2 rasa nak makan lepat labu pulak ni... hihii... Masa saya balik rumah my MIL hari tu, my MIL ada bagi bawak balik setengah bijik labu.. So, apa lagi.. bila dah ada labu.. mulalah terpikir nak buat KASTARD LABU... (",)


Inilah Kastard labu saya yang dah siap dikukus.. Setengah bijik ni saya sorang je yang makan.. heheh.. Opsttt bukan tamak, tapi seperti yang saya pernah bagitahu, my dear tak pandang desert.. dia hanya pandang nasi je.. hehehh


Labu ni, kalau u all belah pun, kastard dia tu takkan tumpah tau... ala2 dah melekat dengan labu tu.. Kalau tumpah, maksudnya tak menjadi.. hihii

Cara nak buat sangat2 senang... Telur 2 bijik + santan pekat + gula + vanila = pukul sampai sekata & biarkan sekejap sehingga buih tu hilang... Lepas tu, masukkan bancuhan tu tadi ke dalam labu yang telah u all bersihkan dengan buang semua bijik2 labu tu.. Lepas tu kukus hingga masak... (",)... Saya suka makan sejuk2 dari peti ais (^_^)

{ 57 comments.. read them below or add one }

nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI June 13, 2012
sedapnyaaaa..

p/s: akk,lau jumaat, sy balik ss.. lau sggup nak tunggu kat balai polis chemor area 6.10 ok kot..huhuh..sy nek moto time tu.
Wanieys Wanieys June 13, 2012
wani xpernah mkn lg kastard labu...bley try pas ni kat umah tok wani ada tanam labu hihihi...cr pun nmpk mudah jer :))
Kakzakie Kakzakie June 13, 2012
Sedapnya... tak bagi Alisya ke? Kakak pun suka labu.
PinkUmmi PinkUmmi June 13, 2012
nampak sedap tp syg seribu kali syg PU xmkn labu la
Solehah Shamsuddin Solehah Shamsuddin June 13, 2012
wah kempunan lak solehah tgk.akak,cmne rs kastard labu tu ye?solehah xpnh plak mkn mcmni
syawalsimpsons syawalsimpsons June 13, 2012
sue kureng makan labu ni...tapi labu masak lemak telan sampai licin...kalo gini lambat la sikit...

ops!!!! BB tendang la pulok bila sue tengok kastard labu ni..kikiikiki
umialya/k.tini umialya/k.tini June 13, 2012
mesti rasanya lemak2 manis..
QueeN TerataI QueeN TerataI June 13, 2012
errr.. x berapa minat labu.. :)
Masya Masya June 13, 2012
hadoilah terliur dibuatnya.. samelah kt pun suke.. tp sekarang ni x blh nak makan sgtlah perut selalu mcm x sedap kalau makan labu.. mak kata sbb labu sejukk ade angin... huhuhuhu...
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan June 13, 2012
tengah lapar ni, makan pe pun sodap :)
Mrs Lurve Mrs Lurve June 13, 2012
labu kuning ni xmkn, tp kalo labu air suka la..rajin btl intan nie!
pena rozie pena rozie June 13, 2012
biase mak buat letak sekaya...
mrs mell mrs mell June 13, 2012
adeh.... ini melemahkan iman... hihi... nampak sedap tue...
iEdA iEdA June 13, 2012
Bru jer makan lepat labu blk kg ri 2..akk try lah wat cekodok labu.seyes sdp..hehe..naty nk try wat kastard labu neh plak ^_^
9n0L4 9n0L4 June 13, 2012
ooo ni ke dipanggil kastard labu. tapi nape putih ehhh. kastard bkn ke kuning? huhu.
Tihara Tihara June 13, 2012
dap nye, mcm yg org siam buat tu, dah lama terigin tp tk reti huha :)
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P June 13, 2012
Yana pun suka lepat labu!!! dap2,
Norzie hany Norzie hany June 13, 2012
Belum pernah makan...nampak mcm sedap.
Gen2Merah Gen2Merah June 13, 2012
saya akan makan apa saja makanan yang nampak sedap.. ehehehe... nice (",)
Ummi Iman Ummi Iman June 13, 2012
Belum pernah makan.. resepi intan ni menarik2 juga ya. yg penting sejukkan?
lizz lizz June 13, 2012
sedapnyer tak penah makan lagik kastard labu ni...saya paling suker sira labu memang sedap sangat
Haryati::Faizal Haryati::Faizal June 13, 2012
suke gak...ermmm...bley try buat sendiri. selalu beli je dasar pemalessshhh...hehehe
fiza fiza June 13, 2012
Alahaiiii...sedap nya.
deno deno June 13, 2012
alamak! deno x leh mkn labu...
fieda fieda June 13, 2012
pandainya ina buat...nmpk sedap jer..
fieda fieda June 13, 2012
pandainya ina buat...nmpk sedap jer..
Aju Mohit Aju Mohit June 13, 2012
Sedapnya pengat labu!!! Ina pregnant jgn mkn maknan berangin byk sgt tau, kata org tua nnti baby kembung, utk ibu pulak nnti urat masuk angin, katanya lah
ieedaz @ mama_isha ieedaz @ mama_isha June 13, 2012
sedapnye tgk kastard tu! salam kenal yer...kite dh follow awk!
teratak hati teratak hati June 13, 2012
Tk prnah mkn kastad labu..bru je duk pkir2 nk buat ape ngn labu yg umiku bkalkn dr kmpung..
Izan Ishak Izan Ishak June 13, 2012
kak izan tak pernah makan kastard labu ni ina... selalu tgk labu teringin sangat nak buat macam2. belinya tak pun.

tapi tulah.. cam hubby ina juga, hubby k.izan pun tak layan dessert2 nih...
Anis anak wong Anis anak wong June 13, 2012
nmpak mcm sedap jeh.....
zachflazz zachflazz June 13, 2012
hmm... yummy sekali...
shahdiana shahdiana June 13, 2012
yana suka makan sayur labu masak lemak dengan nasi putih & ikan masin...mabeles sangat...
jemarisuri jemarisuri June 13, 2012
js tak pandai plak nk mkn labu..tak blh la nk join IB..hihi
Nida Mohd Nida Mohd June 13, 2012
saya suka makan koci labu n lepat labu tapi kastard lab belum pernah try..nampak menarik..

btw salam kenal :)
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat June 13, 2012
sedapnya....camna nak buat pengukus tak ada hihihi
azizah :) azizah :) June 13, 2012
kastard labu tak pernah.. tapi labu masak air o masak lemak labu memang makan la..hehe
eita eita June 13, 2012
sedap..
kulit labu tu memang tak buang ke?
ieda ieda June 13, 2012
alamakkk seyess akk x pernah makan intan .. wah nampak menarik
akk suke pengat labu aje .. kalau lain dari tuu , x pernah makan layie .. hurmm kena cuba nie ;)
aimi aimi June 13, 2012
tak pernah mkn labu..

b4 arwah pkwe aimi meningal dia ade bawak balik labu dr kg dy nk bg jiran2 kt tmpt dye kje....
Yana Libra Yana Libra June 13, 2012
boleh eh makan camtu?? cam pelik plak tgk..huhu~
Salmiza Salmiza June 13, 2012
mesti ina ni pandai masakkan??.. nmpk menarik je tu...
Sally Yatiey Sally Yatiey June 13, 2012
Tak pernah tengok apalagi makan Kastard labu ni. hehe :D Nampak sedapppp.
shida'R shida'R June 13, 2012
yummmi sis..sedapnye suka labu ^_^
izan mama mia izan mama mia June 14, 2012
i like labu to tapi hubby sll tak bg beli, angin katanya...ish..nak labu..sedap tgk nie..
iKhRam iKhRam June 14, 2012
saya pun susah nk gemarkan labu
tp sudah tentu gulai labu adalah kegemaran org kmpg sy..

pntg knduri ada lauk gulai labu..
anisalya anisalya June 14, 2012
masa kecik dulu suka jugak labu. dah besar2 ni pesal entah tak makan labu lagi.
ainnoraini ainnoraini June 14, 2012
Selalu buat lepat labu jer...boleh gak try nii...
Miss uCu Miss uCu June 14, 2012
sedap nampaknya,p miss x pernah lagi cuba:)
syiela syiela June 14, 2012
tak makan labu.. hehehe tapi nampak sedap sangat!
anitadiana anitadiana June 14, 2012
kak ita pernah makan ina..macam ne juga di restoran thai...buat kukus mcm ne juga tapi 1 biji lah sedapnya...hubby dan anak-anak tak makan lapu agak lama tak makan..kak ita pun suka..nak-nak buat pengat....
Myra Jay Myra Jay June 14, 2012
Myra labu ni tak berapa nak makan sangat, klau teringin je baru makan :)_
iizza iizza June 14, 2012
x pernah rasa lagi menu ni..mesti sedap nih..
Mummy GreenyHouse Mummy GreenyHouse June 14, 2012
sedapnye..skg labu buat mknn aneesa je.. lgpun tak pandai nk buat2 dessert.. tp yg ni mcm best je utk dicuba.. :)
Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY June 16, 2012
x pernah lagi rasa kastart labu mcm ni, k.eija xde lah peminat labu, biasa mkn sayur labu buat masak lemak sama pucuk manis jerk..