Rupa2nya Alisha paham... (",)

Semalam saya tunjukkan alisha satu video tau... Video SESAME STREET yang mengajar anak2 JUMP.. Sungguh saya tak sangka, alisha paham pulak tengok video tu... selama ni saya hanya pikir yang alisha ni hanya tahu tengok & dengar je apa2 je video yang saya tunjuk... TAPI sangkaan saya sama sekali silap.. Semalam, ketika dalam video tu cakap JUMP.. Alisha pun turut sama JUMP... hihii.. Tiba2 saya rasa teruja.. muahhahah



Ohya, sebenarnya saya memang banyak download video dekat alisha... bukan je video omputeh tau.. melayu ada, jawi ada, iqra ada.. apa2 yang agak2 alisha boleh belajar, saya download lah.. hihii.. Ohya, saya dedahkan alisha dengan semua ni dari zaman dia tak boleh meniarap pun lagi... (",)

Secara peribadinya sekarang, saya dah mula rasa seronok tengok perkembangan alisha.. sebab dia dah mampu follow apa yang video tu tunjuk... Lagi satu, kalau saya pasang flashcard yang dalam bentuk video... Dia dah mampu tiru sebutan apa yang suara latar dalam video tu sebut... Contohnya, flashcard tu tunjuk gambar FISH & suara latar sebut FISH, Alisha pun sebutlah FISH.. hihii


Time ni Alisha tengah layan video JUMP.. hihii... 

Walaupun Alisha belum mampu bercakap sepenuhnya tapi bila dia mampu follow video yang saya tunjuk dekat dia... Saya tahu, dalam diam, Alisha belajar segalanya... cuma dia tak reti nak ceritakan semula dekat saya... Kalau dia cerita pun, dalam bahasa German... sayalah pulak yang tak paham.. hihiii

P/s : Walaupun ketika anak kita belum pandai meniarap & kita rasa dia takkan tahu apa yang kita ajar.. kita sebenarnya silap.. sebab anak2 mampu menangkap segalanya.. Mereka seolah2 "Masuk telinga kanan & terus simpan... takda nak keluar ikut telinga kira macam saya yang dah besar ni..."... hehehhe

Kalau betul gerakan dalam perut saya yang dah hampir 2 minggu asyik bergerak ni adalah baby.. tiba2 rasa seronok sebab masih berpeluang untuk merasainya.. Alhamdulillah.. (",)

{ 51 comments.. read them below or add one }

lynn kamarul lynn kamarul June 08, 2012
seronok dengar cerita ttg perkembangan alisha. alhamdulillah... kanak2 yg cepat bljr kt kena support dia.
lynn kamarul lynn kamarul June 08, 2012
seronok dengar cerita ttg perkembangan alisha. alhamdulillah... kanak2 yg cepat bljr kt kena support dia.
lynn kamarul lynn kamarul June 08, 2012
seronok dengar cerita ttg perkembangan alisha. alhamdulillah... kanak2 yg cepat bljr kt kena support dia.
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI June 08, 2012
bgus dak ni..hihi..

p/s: panda tu still available lg =)
Deq's Qienz Deq's Qienz June 08, 2012
mmg budak² mcmtuh dear..sekali diorg nmpk terus set dlm kpala..that y la owg ckp melentur buluh biar dari rebung coz setiap apa yg diorg tgk pasti diorg akn tiru..masa tuh diorg nk bljar..so very carefuly nk wat apa²..hehee
Kakzakie Kakzakie June 08, 2012
Betullah cara Intan tu... bukan setakat tika meniarap boleh belajar, sekarang ni yg di dalam perut/rahim tu pun dah kena didik. Pilih suroh terpilih agar lahirnya biar bijak seperti kakaknya...
Gen2Merah Gen2Merah June 08, 2012
seronoknya kalau ada anak2 yang cerdik macam ni... ibu bapa pun akan senang hati... apa pun anak itu anugerah Allah swt yang tiada nilai bandingannya... Moga alisha membesar dengan sempurna...
jemarisuri jemarisuri June 08, 2012
biasanya anak2 kecik lebih peka dgn apa yg dia lihat drp kita yg dewasa..hihi..

selalu lupa...
ecadwinkyasha ecadwinkyasha June 08, 2012
jgn download teletubbies..kang bahasa german makin menjadi-jadi..sesame street oke..barney oke untuk umur 6++,ada satu gi kartun tu,tpi eca lupa..tu pun bagus gk.
ieda ieda June 08, 2012
hurmm bagusnya alsiha ..
memang budak suke dgr dan ikut nak2 dlm video nie .. akk zahrien tuu suke no tgk pinggu .. letih rasanya .. ekeke ;)
Ibu Lala Ibu Lala June 08, 2012
derang ni selalunye paham tapi saje tak nak tunjuk kat parents. anak saya pun camtu. tadika english medium. tapi sesekali keluar gak word omputeh tu. alhamdulillah..
Mrs Lurve Mrs Lurve June 08, 2012
gud girl alisha...belajar dgn pelbagai cara..
anitadiana anitadiana June 08, 2012
betul tu ina...beby lagi dah nak belajar cuma kita aje yg tak tahu....
Farah Shamsudin Farah Shamsudin June 08, 2012
insyaAllah, Alisya memang cepat belajar..:)

g cek dear. ne tau btul baby kan.
Zie Zie June 08, 2012
betul tu... walaupun dia cakap german tapi tengoklahu hari suatu hari bila dia dah pandai cakap... mesti kita terkejut dengan kepandaian mereka..
MamaEma MamaEma June 08, 2012
cara paling cepat utk belajar..adalah melalui video...
Sally Yatiey Sally Yatiey June 08, 2012
Anak2 memang cepat tangkap apa yang mereka lihat,kan :D hee. Suka tengok Alisha ni ^_^
fieda fieda June 08, 2012
mmg budak2 skrg cepat paham kan ina..sama la dg maira ni..kak fieda pun byk gak download video youtube utk dia..baru2 ni kak fieda download video alif ba ta..dlm masa 2 ari dia dah dapat hafal dah...uii...sekejap betul..
ayut ayut June 08, 2012
btul..kanak2 blaja dgn apa yg dia lihat sbnr yer..lg2 time umor2 baya alisha ni :)
smga akak shat slalu yer!
UniMeOw UniMeOw June 08, 2012
kak intan,,tumpang lalu...

ce tgk link ni: http://akustressgiler.blogspot.com/2012/06/serius-koleksi-haiwan-psikik-yang.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+AkuStressGiler+%28Aku+Stress+Giler%29

ada pic ferret lam 2..comey sgt..

tgk je pic 2 tros tingat kak intan..haha ;)
shida'R shida'R June 08, 2012
budk2 mmg mcm ni kot sis..dalam diam berisi kan hehee~
Miftahul Raudhah Miftahul Raudhah June 08, 2012
biasalah kak, kanak-kanak cepat belajar melalui Komputer kan? saya pun selalu jugak pasang untuk adik saya! :)
Ummi Iman Ummi Iman June 08, 2012
Mmg seronok tgk perkembangan anak. Saya pun mcm tu. Jd parents mmg kena rajin kan. Didikan dr dlm perut lagi... ;) lps ni baby mmg pandai dunia IT hehe.. gurau je..
Masz Sidek Masz Sidek June 08, 2012
sesame street... teringat dulu2... tulah kartun yg selalu main waktu cuti sekolah....
kartun sekarang ni lebih kepada hiburan dan kurang pendidikan... kan
Masz Sidek Masz Sidek June 08, 2012
sesame street... teringat dulu2... tulah kartun yg selalu main waktu cuti sekolah....
kartun sekarang ni lebih kepada hiburan dan kurang pendidikan... kan
inazamri inazamri June 08, 2012
kanak2 mmg mudah terima sesuatu yg baru dlm pembelajaran mereka berbanding kita ni...so mmg sgt baik mulakan dr seawal dlm kandungan lagi.
QueeN TerataI QueeN TerataI June 08, 2012
Alhamdulillah kalau dpt baby lg.. sya mmg suka kalau org ank dpt baby ni.. hehehehe Anak2 mmg begitu.. sebenarnya melalui pemerhatian saja mereka dh boleh belajar dan mereka mmg cepat menangkap segala yg mereka lihat, dengar dsbgnya...
SURIA AMANDA SURIA AMANDA June 08, 2012
kanak2 belajar membuat tindakan melalui apa yang ada di depan matanya.....
Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY June 08, 2012
Alisha sudah semakin bijak..:)

setuju sgt, sbb bdk2 yg baru nak mengenal dunia ni mmg lebih byk belajar melalui pemerhatian melihat & mendengar..

sbb tu mmg kena jaga sgt perilaku kita dpn anak2 kan, kadang x sedar dia ikut cara kita sbnrnya..
anisalya anisalya June 08, 2012
alhamdulillah... janji sihat semuanya. tapi mmg betul. perkembangan otak baby sejak dr dlm perut lg.
adyna adyna June 08, 2012
mmg dari awal pregnant kite dah boleh start sume nie :) mcm adib dia xsuka tunjuk bile kita ajar tp cepat tangkap..amni lak cepat belajar sebab tgk abg sama ^_^
ERYZA ERYZA June 08, 2012
boleh jadi cikgu yg baik la ibu alisha ni :)
Pn. Sheila@CC Pn. Sheila@CC June 08, 2012
Alisha tgk apa tu... ye ke... bila dua date... hehe
Norzie hany Norzie hany June 08, 2012
Assalam Ina.
Biasalah kanak2 akan belajar dan meniru dari apa yang dia lihat dan dia dengar.Wahhh tak lama lg Alisha akan jadi kakak ye.
Azi Azi June 08, 2012
budak2 memang cepat menangkap. kadang2 kita duk merasa dia tak faham tapi dia lebih pintar dari kita kan...
Azi Azi June 08, 2012
budak2 memang cepat menangkap. kadang2 kita duk merasa dia tak faham tapi dia lebih pintar dari kita kan...
zachflazz zachflazz June 08, 2012
hihi.. seronok nian alisha..

sehat selalukah? salam sehat ya.. makin lincah anak ini kelihatannya..
Papa Mifz Papa Mifz June 08, 2012
mesti Alisha lompat keriangan kan...:)
SumeSakan SumeSakan June 08, 2012
Ahaks...sangat setuju..diorg perhati dan simpan dlm kepala...bila ada pluang kita tgk...eh..pandsi je budak nih tiru...ahaks cam kisah breast pump saya tu lah kan?
eita eita June 08, 2012
video sesame street ni bagus untuk budak2 kalau nak belajar english..
Wanieys Wanieys June 08, 2012
yeayyyy...alisha yg bijak...i jump u jump ke alisha hahha
CtAyue CtAyue June 08, 2012
best kan tgk perkembangan anak2 ni.. alisha mmg pandai..
iKhRam iKhRam June 09, 2012
kanak-kanak la antara yg cepat belajar
pertumbuhan yg pesat menyebabkan mereka menangkap apa saja yg mereka perhatikan..
sHaR!Na eLyaNa sHaR!Na eLyaNa June 09, 2012
alhamdulilah zmn skrg budak2 cpt pndai...hehe
Puan Kutu Puan Kutu June 09, 2012
budak mmg mudah dpt n ikut apa yg mereka lihat n dengar.video nie semua mmg satu pembelajaran yg baik utk kanak2..

alisha dh besar,dh nak jadi kakak kan..:)
Mama Adam Mama Adam June 09, 2012
Suka! Budak2 mmg cepat faham. Nnti2, share la apa2 video yg bagus. Leh kongsi ;)
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat June 09, 2012
Budak2 sekarang cepat tangkap...Anak2 cik rose belajar kat Siaran Astro...siaran berbayar...memang cepat diaorang belajar...
Solehah Shamsuddin Solehah Shamsuddin June 09, 2012
bagusla Alisha ni.kcik2 dah pandai bahasa inggeris.akak ajar dia sendiri ye?
9n0L4 9n0L4 June 09, 2012
budak budak ni blaja dr persekitaran die kan. tu lah org kate, jgn bergaduh atau ckp bahase kasar depan budak. nnt die ikut. ;)