Berapa lama sebenarnya kita boleh dapat tahu RESULT UJIAN TIROID??

Seperti yang u all tahu.. saya kan ada masalah KELENJAR TIROID BENGKAK.. hari tu, ketika saya pergi buat buku pink @ buku ibu mengandung.. saya pernah bagitahu u all yang saya ambik sekali darah untuk ujian TIROID kan.. yela, time mengandungkan hormon dah berubah..

Masalah saya sekarang ni adalah, saya ambik ujian darah tu pada 18/04/2012 tapi sampai hari ni, result saya belum dapat2 lagi... adehhh... Pergi checkup masa bulan 5 pun, nurse bagitahu belum dapat.... pergi checkup bulan 6 pun, nurse bagitahu belum dapat jugak... Alasannya Klinik Ibu & Anak takda transport sendiri.. so, kalau nak ambik result.. kene mintak tolong transport dari bahagian lain la kan...

Cuma yang saya pikirkan sekarang ni... takkan dekat nak sampai 2 bulan, takda satu pun transport pergi ke Hospital Besar?... (Ohya, ujian tu, Klinik Ibu & Anak hantar Hospital yang testing)... Ataupun mereka yang lupa nak inform driver suruh ambik or macamana?... Ke result test TIROID tu memang ambik masa berbulan2 baru tahu? Masa ambik darah, nurse bagitahu, darah untuk test TIROID, tak boleh lambat hantar makmal.. kene cepat... katanya, seminggu bolehlah dapat result... tapi sampai sekarang nan ado...

Baru2 ni saya tanya nurse.. katanya "Kalau result lambat dapat, tu maknanya takda masalah apa2 la tu... hormon normalla..".. Alhamdulillah la kalau betoi.. tapi tu la, selagi tak tengok result... selagi tu duk teringat2 kan... Memang stail gitu ke.. kalau OK.. RESULT LAMBAT.. Kalau TAK OK, RESULT CEPAT..??...  Tak paham betoi saya... mentang2lah guna khidmat free @ kerajaan... sian saya tertunggu tau.. terseksa jiwa batin saya.. hihii


Berapa lama sebenarnya kita boleh dapat tahu RESULT UJIAN TIROID??

{ 28 comments.. read them below or add one }

Wanieys Wanieys June 13, 2012
maybe xder apa2 mslh kot kak ina sbb tu diorang buat xkisah jer...tp kita ni la kan yg dok tertunggu2 nak tau result tu...
JunAina JunAina June 13, 2012
Hospital kerajaan memang macam tu kalau result normal memang lambat reply cuma kalau ada masalah baru cepat2 depa anto result. Jgn risau ye tak baik utk kandungan.
Ibu Lala Ibu Lala June 13, 2012
kalau nak senang pegi je ambik drh kat klinik swasta. kerajaan mmg cmtu. sume bende ambik mudah. nape tetibe je nak cek tiroid. ada masalah apa. tp klw ada masalah tiroid ni mmg kena ambik serius. kena ambik rawatan. sbb klw ada masalah tiroid akan ada kesinambungan dengan penyakit penyakit yang lain. nauzubillah.
QueeN TerataI QueeN TerataI June 13, 2012
errr rasanya ok la tu kot.. sbb tu xdpt apa2 dr diorg.. mcm buat ujian pap smear la.. kalau resul ok mmg diorg x anta apa2 pun. kalau resul tak ok baru diorg anta surat.. mcm tula.. tp ujian tiriod ni xtau la sya
aimi aimi June 13, 2012
sabar je lah kak..... biase lah 2 kdg2 dpt ospital yg ok..kdg2 dpt ospital yg ngek =)

mekaseh kak folow "blog asgment" aimi.... komen2 r cikit
*azni* *azni* June 13, 2012
tak pasti la yang..xde pengalaman sakit tiroid..
pena rozie pena rozie June 13, 2012
entah la. Tp mase mangandung dulu pernah la kene minum air gula. Tp keputusan tak tampal pulak kat buku sampai bersalin....
syawalsimpsons syawalsimpsons June 13, 2012
sabo je la...insyallah tak da pape tu...
ayut ayut June 13, 2012
eh gitu plak..mmm.pengurusan ye kot tu mslah...tak penah lg bt2 check up..tak tahu spatutnya kuar cpt or lambat kak :)
Tentang Kita Tentang Kita June 13, 2012
klu hospitak kerajaan mmg agak lmbt la...
adyna adyna June 13, 2012
gomen mmg mcm tue... pap smear buat dulu pun lama gak..nie yg akak nak amik laporan perubatan bayar rm40 un lagi sebulan blh amik..tu pun kalu siap dia ckp
Azi Azi June 13, 2012
harap2 xde lah masalah apa2... sy xpenah ada mslh gini dan xpernah dgr jugak kes2 sebegini jd xtaulah berapa tu...
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat June 13, 2012
kebiasaan cam tue intan....mungkin ujian tue ok kot...tue yg lama resultnya...
syiela syiela June 13, 2012
kalau tak dak mslah mmg amat lambat.. so jgn risau takda apa2 tu
ieda ieda June 13, 2012
yelah dikk
selagi x tgk memang kita risau
walau nurse dah cakap ok .
buat nye dia salah tgk huhuh
Yana Libra Yana Libra June 13, 2012
baik pergi swasta je kot? lama betul sampai 2 bulan tu~
lynn kamarul lynn kamarul June 13, 2012
mind set kt mesti hsptl gov lambat kan. ape pun jgn pikir negatif dan positifkan fikiran. moga2 intan sentiasa sihat sepanjang mengandung baby kedua ni. (kurang arif ttg tiroid ni)
Zefa NorAsmara Zefa NorAsmara June 13, 2012
Proses dihospital agak lambat sebab dia buat ujian darah dari semua klinik2 yg ada. Kadang2 pula result dah lama keluar, tp org daerah pula yg tak dtg ambil..

ps: semoga keputusannya baik2 sahaja..
Solehah Shamsuddin Solehah Shamsuddin June 13, 2012
wah2 terseksa jiwa batin plak tu.hehe alah akak jgn la risau.xda pe2 la.don't worry ok
9n0L4 9n0L4 June 13, 2012
alahhh hai, buat main je ujian test org ni kan. service pun tak nak buat elok sikit.
Gen2Merah Gen2Merah June 13, 2012
hehehe.. harap segalanya d permudahkan..
deno deno June 13, 2012
mungkin xde apa2... insyaallah deno doakan semua baik2 ya kak.. hmm.. kalau deno ada buat ujian kat hosp tak pernah lambat kak.. biasanya dalam 2 hari dah dapat result... paling lama pun seminggu.. deno rasa la kan.. services setiap hosp berbeza kot.. hmm.. entah :P
azizah :) azizah :) June 13, 2012
kalau hormon TSH kat hosp kalau hosp tak call maknanya normal.. tapi kalau result tak bagus..mereka akan call untuk repeat darah balik.
eita eita June 13, 2012
insya allah takde apap2 kot..
anisalya anisalya June 14, 2012
tak ada apa2 la tu kot ina. insyaAllah... tapi kalau result seminggu sebulan dua baru dapat mmg mengarut la. takkan langsung takde kenderaan yang pergi sana. mesti lupa la tu.
anitadiana anitadiana June 14, 2012
harap-harap ina ok..ida adik ita masa mengandungkan adam ...siap kena buat pembedahan kecil..buang tiroid dia dekat leher..kejap aje lah..
Myra Jay Myra Jay June 14, 2012
Sebab xdak masalah kot tu yg result lambat, kalau tak, sure cepat punya..

Jgn risau k
iizza iizza June 14, 2012
rasanya nak cepat gi swasta jer..kalau kerajaan camtu la..penat menunggu..