Soya mengurangkan kesuburan kita ke? & Organ dalaman tak elok untuk dimakan...

Ketika saya mengandungkan Alisha... boleh dikatakan kerap jugaklah makan organ dalaman macam HATI ni.. hati ayam lah.. hati lembu lah.. hati kambinglah... semata2 sebab pikir ia boleh naikkan hemoglobin (HB) saya setiap sekali checkup ibu mengandung... tapi untuk pregnant kedua ni, belum pernah makan lagi sebab rasa macam tak lalu nak telan...

Kalau tahu dek opah saya @ moyang alisha yang saya makan hati.. memang dia bising tau... Yela, sebenarnya organ dalaman ni tak elok untuk kita makan.. Nabi sendiri pun TIDAK MENGGALAKKANNYA... Meh sini nak cerita dekat u all kenapa nabi kita tak bagi kita makan hati ayam ni... puncanya adalah jika kita makan hati ayam ni, ia dapat melembabkan otak kita... sebabnya hati merupakan organ di mana semua toksin dikumpul & dineutralkan.. Taknak makan hati dah lepas ni... nak ikut cakap opah saya... dahlah otak saya memang tak berapa nak cerdas... kalau makan hati, bertambah tak cerdaslah jawabnya... kikikiiii

Lagi satu kan u all.. kita ni diajar KOPI TAK BAGUS UNTUK KESIHATAN... tapi terlupakah kita yang minuman kegemaran Nabi kita adalah KOPI SELAIN SUSU & MADU.. tengoklah omputeh tu.. mereka siap ada STARBUCKS lagi kan.. eee saje tau, tak nak bagi saya minum kopi panas cicah biskut lutut... muahhahha

Macam tu jugak dengan kambing... otak kita telah diajar makan KAMBING TINGGI KOLESTEROL... Oh tidak... tidak sama sekali ye sayang2.. sebenarnya kambing ni paling kurang kolesterol... ia jugak KEGEMARAN NABI KITA....!! Opsttt kegemaran saya & my dear & alisha jugak... kikikiii

Yang saya cerita dekat u all di atas ni semua saya dah tahu lama... tapi yang ni saya baru tahu... SOYA MELEMAHKAN KEJANTANAN LELAKI & MENGURANGKAN KESUBURAN LELAKI & PEREMPUAN.. Omputeh ni menggalakkan kita minum sebab mereka pengeluar soya terbesar.. Selain tu, soya dapat meningkatkan risiko kanser payudara, kanser ovari, kanser prostat serta melemahkan otak & tulang sebab dalam soya ada hormon estrogen yang sama dengan hormon wanita.. 

Emmmm dalam bab soya ni, saya kurang pasti... ohya, maklumat ni saya ambik dari mana pun saya dah lupa, sebab saya just copy & terus save dekat draft.... jika u all ada pernah dengar pasal soya ni citer2 lah yer.. bukan pe, saya ni, salah sorang penggemar soya jugak... hehheh
 

Soya mengurangkan kesuburan kita ke? & Organ dalaman tak elok untuk dimakan...

{ 57 comments.. read them below or add one }

Nida Nida June 01, 2012
Sebenarnya ni semua agenda Yahudi..

Sama ler dengan telur... mereka kata kuning telur byk kolesterol tp mereka makan.
anisalya anisalya June 01, 2012
yang soya tu pun akak br tahu. baca dkt fb. tp yang lain2 tu dah tahu jugak. tp suka jugak mkn. bkn utk tambah darah tapi suka makan. husben akak kata sikit2 blh la tp selalu jgn. susu kambing pun bgs sebenarnya. kita je yang hidup ni kena tipu je la kan.
Tina Othman Tina Othman June 01, 2012
hihi tak suka kambing, tapi mmg ye kambing lg elok dari daging lembu

haa masa mengandung dulu, mmg pantang makan organ dalaman, tak baik untuk perkembangan baby
ain vanilla ain vanilla June 01, 2012
moning ka . ^^

nice info .. ayookk ain sokmo minum soyaaa .
Masya Masya June 01, 2012
betul pasal soya tu.. saya pun pernah terbaca.. lagi satu soya juga akan menyebabkan kulit baby lebih sensetif kalau terlalu diamalkan minum sewaktu mengandung..
Mummy GreenyHouse Mummy GreenyHouse June 01, 2012
penah dgr kwn cakap ttg soya x bagus.. tp sy x penah search sendiri info ttg soya lagi..xtau kebenarannye takat ni.nnt nak cari la info ttg soya..
Kakzakie Kakzakie June 01, 2012
Kambing pun kakak suka Intan. Kalau di tanah suci mostly jemaah akan dihidangkan dgn daging kambing. Tapi macam tak samalah dgn kambing tempat kita...
izan mama mia izan mama mia June 01, 2012
mmg makan hati/organ dalaman tak elok...suami melarang keras makan semua tu masa menandungkan mia dulu...walaupun saya nie jenis yg selalu tak cukup darah....
org kata..minum soya untuk kulit anak putih gebu....mmg salah tu.....baik minum susu....soya mmg tak berapa elok untuk kita...saya dah tak minum soya sejak tahu info tu lama dulu....
tapi daging kambing baru sekali dua cuba....
Jaa Jaa June 01, 2012
oo, soya bahaya jugak ek? adoi, dh ler my favourite tu...
Mrs Lurve Mrs Lurve June 01, 2012
soya xpernah tahu lak sal tue, tp yg organ dalaman tue memg xdigalakkan mkn, sy masa mengandung dulu pun mak xbg mkn..
Yumida Yumida June 01, 2012
owh ye ke sis...sy ske sya..sedap..ala2 lemak gitu..kikiki...
hati ayam mmg peberet...rupa2nya....ooooooo
makaseh utk perkongsian ni
Yumida Yumida June 01, 2012
eh..lupa nk wish..congrats..jd peneka handal teka pendrive sis js hari tu...
anitadiana anitadiana June 01, 2012
yang soya tu betul rasanya ina...tapi lupa lak baca kat mana..
9n0L4 9n0L4 June 01, 2012
dulu mase belajar suke benor minum soya. huhu. ade dgr jugak akhir akhir ni katenye soya ni tak bagus. hmm.
PinkUmmi PinkUmmi June 01, 2012
PU memang dr dulu xmkn organ dalaman nih..anak anak pun PU tak ajar makan bnda2 tuh...Kopi pulak PU memang tak minum since kecil lg smp la tua bangka nih...

Soya lak minum time pregnant je..Time2 skang dah xminum pun....Daging kambing PU tak leh makan sebab kalau PU makan mesti dmam...Fmly PU yg lain ok je, PU nih je spesis pelik...
LYAfrina LYAfrina June 01, 2012
pasal soya tu...
huhu..btl ke?? sbb lya suka mnum soya
♥ ju lya ♥ ju lya June 01, 2012
heeeee nasib kitee memang takboleh minum soya , fuhh fuhhh ! seramm baca :) kitee minum susu kambing jee ^^
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan June 01, 2012
yeke? takut la pulak kalau minum banyak2. saya baru tahu hari ni, yang saya tahu soya elok untuk kulit =)
Haryati::Faizal Haryati::Faizal June 01, 2012
salam dear,
sy suke baca entry kt blog awak, dah follow pun.

tq share info ni,penah gak baca tp bab air soya tu baru tau la...dh la saya ni penggemar soya...
Falsya Falsya June 01, 2012
nasib baik semua yg x elok dimakan n diminum tuh mmg kite xbrape..hati ayam mmg xsuke..soya plak, once in a blue moon jer..

tp kambing tuh feveret kite jugak..sgt2 suke makan daging kambing..;D
nita nita June 01, 2012
alamak! saya suka juga makan hati ayam ni, tapi dah lama tak makan pehni takyah makan dah hihihi..
kopi, memangla orang kata tak baguih tapi saya suka minum..
soya...betul ker, saya suka jugak minum soya ni, orang kata elok utk kulit...erm kena kurangkan kot..
anyway gud info ibu alisha ^_^
Salmiza Salmiza June 01, 2012
Ooo yeke... Pasal kambing dgn kopi tu dah tau lama tp psl soya ni br tau...ye la klu pregnan kan selalunya digalakkan minum soya...xpe2 kite sama2 google eh..
Salmiza Salmiza June 01, 2012
Ooo yeke... Pasal kambing dgn kopi tu dah tau lama tp psl soya ni br tau...ye la klu pregnan kan selalunya digalakkan minum soya...xpe2 kite sama2 google eh..
Farah Shamsudin Farah Shamsudin June 01, 2012
saya memang penggemar kambing! soya jua.. nampaknye kena kurangkan soya la lepas ni..
zachflazz zachflazz June 01, 2012
jadi, daging kambing aman ya? selama persepsi yang ada daging kambing tinggi kolesterol bukan?
Tihara Tihara June 01, 2012
jarang minum soya..kalo nak minum pn yg ada perisa jagung or bandung..sedapp :)
Nazayiena Nazayiena June 01, 2012
Kak Nurul pun x berapa gemar organ dlmn nie,klu beli ayam bila nak bersihkan buang terus hati,empedal dan jantung tu.Soya plk yg kak Nurul biasa dgr klu minum selalu time pregnant nie nanti kulit bb putih melepak.....
MamaEma MamaEma June 01, 2012
akak tak minum air soya...bab makan hati tu..orang cakap memang nak tambah darah bg yg kurang darah...hehehe
Wanieys Wanieys June 01, 2012
alamak masa preegy qalief dulu wani selalu minum air soya....sbb ada org kata soya elok tuk kulit baby...bab organ dalaman wani xsuka lansung xlalu nk makan hhehehe
aimi aimi June 01, 2012
aimi pna dgr gak kwn aimi pos kt fb... tp aimi pon xtaw nk kate
Sally Yatiey Sally Yatiey June 01, 2012
Dulu saya penggemar soya jugak, lepas dengar cerita pasal soya ni bahaya untuk kesihatan diri. Dah tak minat dah. hehe :D
Mama Adam Mama Adam June 01, 2012
Erk... Adam minum susu soya. Saya plg suka organ Dlman. Adam saya xkasi la. Tp, parentsnya mmg suka! Kambing Kami mkn tiap minggu. Beli yg dh siap marinate kt carrefour. Yg buat high cholesterol tu rasanya sbb Kita tambah mcm2. Grill ok kot
gigiAriEma gigiAriEma June 01, 2012
Hey xkan kot soya x bleh mkn. Mcm ni kena ubah angin ler. Gigi pon pengemar soya kak.! Heuheuheu :D
teratak hati teratak hati June 01, 2012
Prnah baca kt fb..soya tu pn ada bc..tk tau la btl ke tk..suka jgk mnum soya..tp bile bc cmtu ms pregnant dl tk mnum sgt soya..hati tu pn mkn skt2 sbb ms cramah pkar pmakanan tu ckp tk blh mkn hati byk sgt sbb byk vit a nnti tk elk tuk kndungan
ecadwinkyasha ecadwinkyasha June 01, 2012
pena gk trbaca,soya bhya...tpi parents glkkn minum soya masa bljr..ntahlah..

bab2 hati ayam tu,betullah..tpi klu nak naikkan hemoglobin,better makan bayam :)
eca dulu makan bayam je kak...xlarat nak makan ubat tmbh drh tu :(
delarocha delarocha June 01, 2012
sedap air soya ni sebenarnya... tapi dah tau mcm ni kesannya, mcm takut pulak nak minum
Gen2Merah Gen2Merah June 02, 2012
warggghhh, baru je semalam saya minum 3 tin susu kacang soya.... abislah kejantanan saya ni... wakaka (",)
ummi anum ummi anum June 02, 2012
tak pernah pulak dengar soya mcm tu yg tahu ia banyak kebaikannya...
k
ERYZA ERYZA June 02, 2012
pasal soya tu pun cam penah dgar. Keliru la plak bagus ke idak..¿¿¿
Norzie hany Norzie hany June 02, 2012
Ye ke...baru tahu,sis mmg minat sangat minum air soya.
Pondok Usang Pondok Usang June 02, 2012
owh... yeke.. kene kaji betul2 tentang soya nii..
Papa Mifz Papa Mifz June 02, 2012
eh ye ke soya punca tuh semuo...hmm..tak pasti la pulak...huhu
Ummi Iman Ummi Iman June 03, 2012
mmg tak elok makan organ binatang. kopi tu kopi yang asli maksudnya bukan campuran. macam nescafe dan 3 in 1. soya kalau terlebih minum mmg boleh sebabkan kanser. apa pun ina kena balance semuanya.. kalau semua kita ambil lebih mmg membahayakan. walaupun benda tu berkhasiat.
Deq's Qienz Deq's Qienz June 03, 2012
2la kan setiap makanan yag kelebihan n keburukannya..

salam kenal yerr :')
eita eita June 03, 2012
sekali sekala suke jugak makan hati ayam....soya...

lepas ni memang kena tinggal terus..
Onitsuka_hana Onitsuka_hana June 03, 2012
hana pun dengar ceta pasal soya tu tapi xda bukti yang kukuh pun.huhu hana baru belajar nak minum soya. sebab hana xminum susu. soya pun kira kategori susu gak kan.hehe
iizza iizza June 03, 2012
makan hati masa mengandung dengar-dengarnya elok tuk tambah darah..
yg soya tu sy pn pernah dengar gitu..kebenarannya x tahu la..:)
shida'R shida'R June 03, 2012
ish takut plak dgr..b4 ni saya rajin gak minum soya huhu..tp isu ni kalo serius myb dah tsebar kn sis..huhu..tah la shida pun xtahu sgt..
ieda ieda June 03, 2012
memang berbeza dari apa yg kita amalkan darimapa yg kita baca kan ina, kalau akk, kambing x leh makan sbb panass, leh buat akk pening, ati ayam tuu memang jarang makan, tapo dr cakap elok utk tambah darah, hurmmmm pelik kan. ....

Dan soya tuu memang x pernah dgr ekkekek, selalu soya org ckp utk kulit anak bersih dan gebu, akk minum utk tiga2 anak akk, memang kulit anak x der masalah, cuma akk x lah amalkan selalu, gilir2 dgn vitagen, sbb dia caltur susu kan. ...

Semua dlm dunia nie kena bersederhana, x leh lebih2, bab makan pun sama kan, kena besederhana x leh ambil berlebihan dan kena seimbang ;) tq sharing ina
Ummu Muhammad Ummu Muhammad June 04, 2012
jite tau soya tak baik tapi minum jugaklah seteguk due kalau ade depan mate heheh yang lain2 setuju!
Myra Jay Myra Jay June 04, 2012
Dulu Myra suka minum soya sebab dok buat sendiri, sekarang ni dah lama tak minum..

Bahgaian organ dalaman binatang mmg tak elok dimakan, myra tau gak tetapi kekadang makan jugak..hehee:)
fieda fieda June 05, 2012
kak fieda la ni pun mmg dh tak mkn sgt organ dalaman..dulu berhantu..kak fieda pun tak galakkan anak2 mkn..mmg kalau beli ayam tak ambik bende tu..tp soya kak fieda mmg feveret..nak2 yg sejuk tu..aww..sedapnya..
shahdiana shahdiana June 05, 2012
masa mengandung dulu cukup suka minum nescafe...itu memang air peberet pun....siap minum 3.4 gelas sehari...tapi alhamdulilah tak jejaskan anak...malahan semakin aktif & geliga...
Solehah Shamsuddin Solehah Shamsuddin June 09, 2012
solehah pn xbpe pasti la kak.yg pasti org ckp,perempuan xelok minum soya.yang pasal apa2 mgenai kambing tu mmg btl.kambing kurang kolestrol dari lembu.solehah xske minum kopi,jd bab kopi solehah xbpe nk amik tau.klu bab hati plak,solehah xbpe ske makan sgt.sbb pahit.hehe tp bkn hati je xelok makan,organ dalaman lain pun xelok makan bg ssorg pelajar.cbe akak rujuk buku ni : Panduan Mencerdaskan Minda - Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood.
iman iman May 08, 2013
soya baik utk kulit tp tidak baik utk kshtn...aktif kanser...sy amalkan soya smpi xmkn nasicoz da kyg je...lump at breast m'besar dgn cpt dlm ms 2 mggu dr 0.5 ke 3cm...x buang blh nk buang blh...ble da buang br rs chat sega sgt999xx kulit mkin cantek tanpe make up..kalo sk sgt mnm soya elok yg wat sndri tp jgn amal salu...hati ayam/lembu mmg x elok mkn jgn lah mkn coz tpt kumpul darah koto..kerang blh tmbh drh gak..perie...dgg kmbg lg bgs...buah delime pun tmbh drh selain dr sunah...sekadar share pglmn n ilmu yg sedikit