Saya dah start rasa tak selesa untuk BREASTFEEDING....


Setahu saya, ibu2 yang mengandung ni... ada antara mereka yang sakit ketika menyusu, rasa tak selesa ketika menyusu & lain2... Sebelum ni saya tak rasa macam ni tau.. Tapi akhir2 ni saya dah mula rasa SANGAT2 TAK SELESA... Yang buat saya rasa lagi tensen tu, time ni jugaklah setan datang menghasut saya...!!

Dia buat saya rasa nak marah bila alisha hisap... serius rasa geram dengan hasutan ni... saja nak menggugat kesabaran saya tau...!! Ya Allah Ya Tuhanku... secara peribadinya, saya rasa sedih sangat2 dengan perasaan ni... perasaan macam nak marah ni.. Yela, bila kita dah start rasa tak selesa tapi si anak pulak nak menghisap mulalah rasa nak marah kan... TAPI alhamdulillah.. setakat ni saya masih mampu lagi kawal diri.. belumlah sampai tangan tu tiba2 nak hinggap dekat badan alisha kan... cuma saya PERNAH KENAKAN ALISHA DENGAN LETAK ASAM JAWA DEKAT NIPPLE... hihiihiii... Next entry saya cerita dekat u all apa reaksi alisha... (^_^)

U all nak tahu tak, dalam hati saya memang dah terdetik untuk berhentikan terus alisha dari menyusu badan tapi jauh di sudut hati saya tu pulak.. sungguh tak sanggup... tak sampai hati tengok muka dia.. lebih2 lagi dengan kesihatan Alisha yang kurang memuaskan (",)..  yela, sebelum ni saya pernah target 2 tahun untuk menyusukan dia... Emmm satu hari, pasti saya akan berhentikan jugak alisha dari menyusu badan.. cuma sekarang ni saya betoi2 tak sanggup lagi... 

TAPI kan u all... sebenarnya susu badan saya dah takda sangat pun... yang tinggal hanyalah saki baki... dah tak banyak... memang susu dah drop sekarang ni... tapi yang saki baki tu la, alisha nak kikis sampai kering kontang... muahahhahah... *Maklumlah, itu rezeki dia, tu yang dia nak kikis sampai habis tu... hahahah.. Walaupun sebenarnya saya tahu alisha tak puas menyusu & rasa kesian bila malam2 dia akan terjaga & mintak air..  Tiba2 pulak rasa sedih bila teringat situasi tu...

P/s : Saya akan cuba bertahan selagi mampu bertahan... Opsttt alisha still minum susu anmum yer... kiranya susu badan + susu Formula la tapi lebih kepada susu badan... (",)


{ 49 comments.. read them below or add one }

Wanieys Wanieys June 12, 2012
kesian juga kat alisha klu nk stop bf ni...rasa xsampai hati kan..:)
♥♥azatiesayang ♥♥ ♥♥azatiesayang ♥♥ June 12, 2012
salam Ina.apa kabar?lama k.atie xsinggah kat sini.Sht?
Mmg byk dugaannya bila nk brhentikn penyusuan badan ni...cam adik k.atie gak.Yg penting ina kena kuat semangat..cekalkn hati.Tambah2 sikit lg Alisha nk dpt adik dah!.
Mmg sedih...sebak rasa hati(k.atie pernah melaluinya.....)
Tina Othman Tina Othman June 12, 2012
kesian alisha, tapi kalau ina mmg tak selesa, slowly lah stop kan, cuba tanya pakar2 kat KIM, mesti banyak pandangan kan
JunAina JunAina June 12, 2012
Akak anak pompuan memang bf sampai 2 tahun lebih lepas tu bila dapat adik dia still nak syer. Bila adik menyusu dia sibuk je ma...nak titit... Kesian punya pasal bagi je...
Kesuma Angsana Kesuma Angsana June 12, 2012
teruskan BF selagi mampu.. sokong awak!
fieda fieda June 12, 2012
dugaan tu..bykkan sabor ye ibu alisha..
✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ ✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ June 12, 2012
nieza faham ape yang intan lalui skang ni... sedih kan...nieza ade cerita pasal ni dekat blog nieza..macam mana susu dah drop tapi Rania still lagi nak menyusu.. and macam mana secara naturally Rania ber'cerai' susu..

http://nieyxzhazlan.blogspot.com/2012/05/bercerai-susu.html
QA's ~ mamapapa QA's ~ mamapapa June 12, 2012
saya plak yg menangis bca entri ni..mmg kesian pd allisha..semoga semuanya dipermudahkn ...
ayut ayut June 12, 2012
ooo..alisha dh terbiasa kot.tu saki baki pon masih nak..ajar cikit2..nnt kang klu tetibe berhentikan lg kesian si alisha yer.all the best kak :)
Cik Ecah Cik Ecah June 12, 2012
huhu mcm gituh plak yer kak.. ^__^
syawalsimpsons syawalsimpsons June 12, 2012
samo la ngan kakak sue tu...sampai kena bising la ngan mak sue..tapi apo kan dayo...even nak beranak dah ni..tunggu hari pon still BF si adam tu...
CtAyue CtAyue June 12, 2012
memang kesian kan..adam dulu target 2 tahun jugak dan mak sy bising suruh stop kan.tp anak sy mmg lgsung tk nak susu formula.sy biar dia stop sendiri je. umur dia 2 tahun 7 bulan kot dia terus tak nak dah sbb susu dh kurang. sebenarnya sy sgt happy dpt susukan dia sepenuhnya. Ina teruskanlah selagi mampu.....nanti alisha akan tak nak dgn sendirinya.
Zie Zie June 12, 2012
Emmm kk dulu pun rasa camtu. lebih kepada sakit... coz proses susu baru kot.. balik keja. dania merenget nk susu.. mama ckp sakit2..dia hisap jgk...dia ni jnis kesian bila mama ckp sakit... mama umpn lg kata sakit...dan ltk koyok tu... dia mcm serba salh nk hsp... Tapi mkin hari mkn kurg dia hisap... Tah mcm mna.. bila genap je dia 2 thun terus dia dah tak mau susu mama... masa tu rasa lega sangt2...
Ummu Muhammad Ummu Muhammad June 12, 2012
huu memang tidak selese..muhammad benti dah terus intan cume kadang die senyum2 hisap sket patu senyum..kite bagi suruh ransang urat2 breast..mudah2an adik keluar nanti dah mengalir susuku dengan lebatnye heheh..tapi die memang tak nyusu..

pernah rase yg die bangun malam mintak air sebab haus susu takde..sedih sgt ingat2..alhamdulillah ni dah susu kambing, walaupun mule2 payah nak putuskan (perasaan ni hanye ibu yg susukan anak boleh faham payahnye ya Allah) alhamdulillah rase lege die dapat susu sebagai makan die tiap2 ari mcm susu ibu dulu ;)

alisha oklah tu minum jugak anmum ;)
aimi aimi June 12, 2012
skrg alisha umo bpe thn????
deadyrizky deadyrizky June 12, 2012
ini bahasa Malaysia bukan? Kok aku gak ngerti ya maksudnya apa....
Kakzakie Kakzakie June 12, 2012
Masa nak pisahkan breast feeding memang sayu hati kita dik. Kakak rasa semua ibu akan rasa semua ini tapi kadang terpaksa bilamana si adik akan keluar...

Kakak pernah nampak (tapi org asli) dia boleh kongsi susu abang dgn adik... mesti abang yg kenyang sebab dah besar.
anitadiana anitadiana June 12, 2012
kak ita rasa ina buat yg terbaik ya..tak tahu nak komen apa dan macam mana..kasihan kat alisha dan ina juga yg tengah pregnant....
UniMeOw UniMeOw June 12, 2012
huhu k intan,,mmg la kecian..tp nak xnak mmg kna latih gak bg dy brenti..

nt dh ada adik lg ssh..jgn dia rebut2 ngn adik dah..hik3..
pena rozie pena rozie June 12, 2012
kuatkan semangat yer...
lynn kamarul lynn kamarul June 12, 2012
mungkin juga dalam keadaan mengandung membuatkan intan kurang selesa kan. semua ibu nak bg susu badan pada anak tp dlm keadaan kurang mengizinkan rasanya tak salah nak stop. cuma mayb intan kena replace susu tepung utk alisha. cari perisa yang dia akan suka. tak salah mencuba kan
Mummy GreenyHouse Mummy GreenyHouse June 12, 2012
kesian ibu alisha..sampai kering kontang die.. kesian alisha juga, tak puas2 die nk menyusu lagi tu..
sabar ye..doa byk2.Harap2 takde mendatangkan ape2 keburukan bila continuously bf Alisha while u pregnant. :)
Joanna Yunus Joanna Yunus June 12, 2012
akak tak pernah ada pengalaman macam ni, sebab antara qayyum dan sumaiyyah jarak jauhkan 6 tahun, tapi qayyum memang menyusu lama sampai 5 tahun sementara sumaiyyah pulak dalam 3 tahun sahaja, anak perempuan ni beza dengan lelaki dia kuat mengentel tu yang akak geram tu + geli hehehehe....

cara akak dulu macam2 tapi yang paling lut tu akak cuba letak pewarna di puting akak, kemudian lekat sama kat bra kan masa nak "milk" sumaiyyah minta le "milk" akak buka nampak merah buat2 nangis, dia pun nangis sama... tapi memang kena kuatkan semangat le hehehehehe
permata biru permata biru June 12, 2012
ada pengalaman bf cuma 1minggu aje..baby dah nangis2 susu dah kering..luka2 pula tu..akhirnya my baby minum susu formula aje..kesian dia..
eintan nurfuzie eintan nurfuzie June 12, 2012
mmm..susah kan nk faham perasaan ini kalau x kawen dan ada anak lagi..heheh :p
JOM JOIN SINI
http://www.nurfuzie.com/2012/06/pencarian-cik-en-dan-blog-entry-kita.html
Nana Nana June 12, 2012
semoga ina kuatkan semangat..jgn layan setan2 tu ok...(",)

rindunya saya nak bf baby...
hurm...semoga ade rezeki itu nanti...
MamaEma MamaEma June 12, 2012
siannya alisah..tapi nasib baik dia minum susu tepung...
Cik Rongoks Cik Rongoks June 12, 2012
hihihi
macam entry utk ibu2 je nie.ika pulak xtau ape2 daa..hukhuk
mrs mell mrs mell June 12, 2012
kesian kan alisha... dulu anak buah saya smpai nak putus mak dia punye nenen die gigit.. hihi... kutip pengalam kat blog akak.. maklumla baru nak jd ibu.. ngeh~~~
Papa Mifz Papa Mifz June 12, 2012
hmm..selagi termampu tuh susukan je Alisha...:)
UmmiAbi UmmiAbi June 12, 2012
Sian Alisha...Lau anak ummi,dh merajuk dah..hehe. Tp sian gak kt k'ina...hormon org preggy memang trun naik...Wlu cmne pn,hrp k'ina dapat mengawal emosi & dipermudahkan urusan..Amin..
Solehah Shamsuddin Solehah Shamsuddin June 12, 2012
harap akak sabar ye.agak-agaknya tu kalau adik si Alisha dah da nanti,harap2 Alisha dapat paham keadaan mummynye dan bleh berhenti bf.

p/s:ble cte psl bf ni,ttbe2 ksian tgk kat akak.harap kesihatan akak baik2 ye
Si Matatajam Si Matatajam June 12, 2012
M dulu pun tak sampai hati nak stop bf kat khalish. Dah tu lama2 susah plak nak stop. Last2 genap besday dia ke 3, nasib baik usaha letak lipstik merah menyala ngan asam jawa tu menjadi gak akhirnya...
msredcheesecake msredcheesecake June 12, 2012
selagi ada tu biarlah alisha minum susu ibu, mahal tu harganya.... kuatkan hati, ingat alisha je
Cute Mum Cute Mum June 12, 2012
uyun pernah rasa macam mana nak stop bf kat dania dulu..
nasib dania nie cepat paham dan memang dah campur susu formula..
pastue bila die nak minta cakap susu masam.. kesian tapi terpaksa..
cuma satu tabiat yang takleh nak hilang, suka gentel nipple.. sampai sekarang tau.. kadang2 tak selesa terpaksa tolak tangan die..
kadang2 die minta elok2 nak tetek boleh?
uyun jawab takleh.. nie adik punya.. dania pon ok.. cuma pegang jer.. huh..
Cik Nur Cik Nur June 12, 2012
Biasalah, bila ada sesuatau yang tidak kena, time tulah setan nak mgawal perasaan dan emosi kita..

lepas ni kena hati2 ye.. sian alisha..
Tihara Tihara June 12, 2012
kesian alisha..terbayang wajah dia yang maja tu..moga dimudahkan urusan mommy n doter nya :)
sueshe sueshe June 12, 2012
faham dengan perasaan ina...
sy paling stress time nk dtg period..mmg susu drop sgt...aina minum pon cam xpuas..tapi sy slalu set kat otak susu cukup tuk aina..:)
jemarisuri jemarisuri June 12, 2012
kesiannya~ sabarnya ibu alisha..
Azi Azi June 12, 2012
sy pn pernah alami perasaan ni, sy fhm macam mana rasanya...
eB eB June 12, 2012
uish, pengalaman nk ceraikan susu aerish ms preggykan aed x leh eB nk luper... sgt2 kesian tgk aerish yg eB dh janji nk bagi dier susu sampai umor dier 2 thn.. sbb tuh eB gagahkan jugak... aed lahir. eB tandern nursing. alhamdulillah ckp 2 thn aerish menyusu...

so eB phm... nk nanges ooo. hu3
syiela syiela June 12, 2012
kesian alisha.. moga dipermudahkan segala urusan nanti
fiza fiza June 12, 2012
Klo pegnant memang rasa tak selesa nak BF. Saya pon mcm tu gak...rasa pedih & sakit kat nipple tu. Memang sedih sgt bila nak bercarai susu nih.

Skang saya dpt buat tandem nursing. Seronok tapi agak stress sbb kakak plak yg lebih2...hehehehe...
Gen2Merah Gen2Merah June 12, 2012
kesiannya mama.... tak sabar nak gambarkan perasaan berumah tangga kelak..
9n0L4 9n0L4 June 12, 2012
ooo camtu. kirenye alisha ni membesar almost dgn susu bdn la. terbaikkk.
Masya Masya June 12, 2012
kalau dah rasa x elesa lbh baik berhentikan kan..
eita eita June 12, 2012
siannya alisha...
ada sikit tu pun jadi lah..rezeki alisha
anisalya anisalya June 13, 2012
alhamdulillah... sepanjang pregnant dan meyusukan anak-anak, akak tak ada masalah lagi. dia orang berhenti pun sendiri lepas pujuk2. tak apa la ina. rezeki alisha cuma setakat tu je. nanti kalau ada rezeki dia time adaik dia tu boleh je kongsi macam anak2 akak ni. hehehe...
anisalya anisalya June 13, 2012
pernah try jugak. tp kopi. tp pandai budak2 ni. disapunya sampai hilang baru sambung hsp. alisha demam ye. makan ubat ye sayang.