Hemoglobin TURUN, berat NAIK...

Semalam saya tak update blog sebab saya rasa sangat2 malas + saya ambik peluang tu untuk balas semua jejak u all yang tertangguh dari hari Jumaat + semalam saya pergi checkup kandungan.. Hari ni saya dah kembali bersemangat untuk update blog macam biasa.. muahhahha...

Nak mulakan hari ni dengan story pasal checkup semalam.. HB @ hemoglobin saya dah start turun.. Kalau sebelum ni, 13.5 tapi semalam 13.2.. takdalah turun beria badak pun tapi bila dah start turun tu, maknanya saya perlu berjaga2lah kan.. Dahla sticker kat buku pink tu warna hijau.. jangan bertukar warna kuning pulak dah la.. hihii

Berat saya semalam 47KG... Naik 2KG.. so, automatiklah, berat saya tu, nurse tulis dengan pen dakwat merah.. hehehh.. Tapi alhamdulillah jugak nurse tak suruh saya telan air gula or buat pe2 walaupun naik 2 kilo.. maybe sebab nurse tu pikir, sekarang ni pun saya masih lagi underweight kot.. kui kui kui.. Saya tak kisah naik banyak sebab saya lagi risau tengah2 pregnant, berat underweight.. alahaiii... sian pulak kat diri sendiri.. TAPI nasib sekarang ni selera makan saya sentiasa ada.. maklumlah, kali ni takda apa2 alahan.. tu yang makan je kojenye.. hihiii

Perut saya masih lagi kecik.. Balik kampung baru ni pun, adik ipar saya siap cakap "Kak Ina ni pregnant ke tak??.. Nak tengok perut.." muahhahahha.. saja lah tu buat lawak.. (",) Kandungan saya sekarang ni dah 4 bulan setengah.. tapi nak buat camne, dah jenis perut kecik... baby nak ibu dia berjimatlah tu.. pakai baju yang ada je.. tak payah nak perabih duit beli baju lain.. hehhehh

P/s : Saya akan sentiasa update tentang hasil checkup kandungan saya supaya senang untuk rujukan saya di masa hadapan.. (',)

THANKS SEBAB RAMAI YANG BERTANYA PASAL ENTRY BARU.. HARI NI, BACA PUAS2 YER.. DAH RAJIN KEMBALI NI.. HIHIHII...


Hemoglobin TURUN, berat NAIK...

{ 35 comments.. read them below or add one }

...sWeeT uMi... ...sWeeT uMi... June 05, 2012
alahai 4 bulan lebih tp still x nmpk perut ek...sama la kiter hehehehe...maybe sbb jenis kecik kot...anyway sonok umi dgr citer-citer pasal preggy ni, cam nak join preggy gak..opssss...ngeeeeee (^_^)
Joanna Yunus Joanna Yunus June 05, 2012
bestkan mengandung ni... teringat akak masa mula2 mengandungkan Qayyum pagi2 bangun lepas tu kejutkan abang, nak cakap anak bergerak.... hehehehe
masa sumaiyyah pulak risau sangat sebab dah masuk 5 bulan 1/2 masih tak terasa bergerak
Kakzakie Kakzakie June 05, 2012
Intan comel sangat itu yg dah 4 bulan lebih pun masih tak nampak lagi. Untung betul jenis macam Intan tak perlu nak berdiet bagai nak turunkan badan... syok:)

Sekarang makan berdua tak payahlah risau kalau naik berat badan...
sueshe sueshe June 05, 2012
yeayyyyyyy!!!akhirnya ina da makin gemuk..hihihi...
Salmiza Salmiza June 05, 2012
sama la akk pun... dah 7 bulan br perut nmpk... pkai aje bju kurung dulu..
HB ina dh start turun tu kana la jga mkn... tp ok lg 13.2.. akk dulu asik 11 lbh je..
Mummy GreenyHouse Mummy GreenyHouse June 05, 2012
nasib baik xyah minum air gula kan..
sy serik kena minum air gula sekali dulu..uwekk..
skg perut tak nmpak lagi ye..nnt dah 7month++ tiba2 terus nampak besar kot.. :p
ayut ayut June 05, 2012
4bulan dh :) smoga akak sehat2 je k!untg jgk perut kecik ni..nmpk slim je gitu.
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI June 05, 2012
alhmdulillah semuanya ok kan kak..
zachflazz zachflazz June 05, 2012
hati-hati selalu dengan pregnantnya, jaga kesihatan ibu juga calon bayi.
hb 13,2 sudah bagus bukan?
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P June 05, 2012
best nya menanti orang baru, doakan saya kak :)
jemarisuri jemarisuri June 05, 2012
jaga baik2 ye baby tu...makan je...insyaallah after deliver berat turun balik nanti...hehe
eintan nurfuzie eintan nurfuzie June 05, 2012
hehhe..kena jaga btul2 cmni...4 bulan masa kritikal lagi kan?
hakamah hamyadi hakamah hamyadi June 05, 2012
hehe...badan akk memang jenis kecil...2 perut xnmpak lg 2...jaga diri baik-baik sis
NoEn NoEn June 05, 2012
wah hb 13 lebih tu..sy nak cecah 11 pun payah...start2 wat buku merah tu 10 jer..ape lg almost taip kali check up kene jumpa doc..at last kene cucuk inferon selang sehari selama seminggu...sakitnya tuhan sj yg thu..lebam kesan cucuk tu sampai sekarang tak hilang lg..alya dh 2thn..huhu
Tihara Tihara June 05, 2012
makan byk2 ina,take care ey...moga semuanya selamat ..aamiin :)
Norzie hany Norzie hany June 05, 2012
Assalam Ina.
Biasanya org yang badan slim ni,bila mengandung perutnya tak berapa nampak.
Mama Adam Mama Adam June 05, 2012
untung la ina.... badan maintain :)

yang penting, sihat!
ejulz ejulz June 05, 2012
tahniah.. smoga sihat selalu n dipermudahkan sgala urusan.. :)
pena rozie pena rozie June 05, 2012
e..e..e... memang perit minum air gula
Bui Junaidi Bui Junaidi June 05, 2012
BUI DULU PUN KANDUNGAN 5 BULAN MCM TU BARU NAMPAK PERUT..TAKE CARE YER,JELES PULAK DGR ORG PEKNEN NI..HAHAHA
Masz Sidek Masz Sidek June 05, 2012
berat akak sam dgn berat sayalah... hehehe
azizah :) azizah :) June 05, 2012
untung perut kecik ni tapi kena hati2 gak sebab org tak tahu pregnant tapi akak bukan duk luar pon kan.. duk umah je tak risau sgt..
nur anis nur anis June 05, 2012
yang penting baby sihat kan kak..:)
PinkUmmi PinkUmmi June 05, 2012
PU pregnant 4 bulan prut dah mcm 5 bulan..hahaha
KasihDariLaut KasihDariLaut June 05, 2012
masa mengandung nih makan lebih pun susah x makan pun x boleh.. ALa2 kadar jerla
Saya ari tu 2 minggu naik sampai 3.5 Kg.. Hahha.. terkejut la nurse tu.. Tapi buat selamba sahja la
akekkeke
Hope intan sihat la yer sepanjang hamil nih. kira nanti anak kita sebaya la erk.. insyaALLAH
shida'R shida'R June 05, 2012
kdg2 xphm pasal ibu2 mgndung tpo bca2 dari blog ibu2 mcm blog sis dpt ilmu skit.. :)
anitadiana anitadiana June 05, 2012
ok lah ina..kalu kak ita mengandung dan tak mengandung sama aje..pakai baju kurung aje..muat lah..sampai kekawan tak tahu kak ita dah bersalin...minum air gula tu selalu kena..coz obes...
Wanieys Wanieys June 05, 2012
jg baik2 yer kak ina tkut hb jatuh merudum nanti...hhihi....tapi kak ina ok lg kan xder pa2 mslh lain kan
Masya Masya June 05, 2012
alhamdulillah semuanya baik² aje.... pttlah semalam xde entry pg klinik rupenye..
anisalya anisalya June 05, 2012
sama la ina. semalam ada satu entri je. tu pun dah berkejar2 dgn masa. pag tadi ingat nak BW tp azfar bgn pukul 3 siap main2 lagi. dah layan dia kena layan mata jugak la. hahaha... alhamdulillah... hemoglobin akak time pregnant dulu ok2 je. brt je la kejp naik kejap trn. entah apa2 ntah.
Nazayiena Nazayiena June 05, 2012
Klu kak Nurul 4 bulan tu memang dah nampak sgt,huhuhu
deno deno June 05, 2012
akak... jaga diri ya... deno pun HB rendah kak.. last week jumpa doc 7.1 je kak HB deno.. sbbnya deno dah lama tak suntik ubat hormon tambah darah merah.. huhu.. doc ckp kalau down sampai 5.0, kena masuk wad masuk darah... adehhh
fieda fieda June 05, 2012
ina tak update jer hari bekerja sume org duk merindu ye...maunya tak rindu dgr ina celoteh..kak fieda duk jauh2 ni pun rindu...kak fieda duk sini dapat gak update sbb risau gak nanti dh takder org sudi jenguk dah..tp bab2 bw tu la ni slow sikit la..tggu limit penuh balik 8 hb ni kak fieda marathon habis2..
9n0L4 9n0L4 June 05, 2012
dkt 5 bulan tak nmpk perut ehhh. kalau org tak tahu awak pregnent, mesti terkejut, tibe nnt dh bersalin. hehe.